De Dodenherdenking op het Martinikerkhof in Groningen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Twintig minuten te vroeg of drie minuten te laat, herdenking niet overal op tijd

Terwijl het in de rest van het land klokslag 20.00 uur stil was, werd in de stad Groningen een gedicht voorgelezen. De twee minuten stilte begonnen daar drie minuten te laat. In Hoogeveen daarentegen was het om 19.40 uur al stil. In beide gevallen ging het mis door een fout in het draaiboek.

Hoogeveen

In Hoogeveen nam de vice-voorzitter van de Historische Kring dit jaar de organisatie op zich en die zag wat over het hoofd, legt hij uit bij RTV Drenthe: "Normaal gaan we elk jaar met de stille tocht langs de joodse synagoge, alleen hadden we dat dit jaar uit het programma geschrapt omdat we ook al een kranslegging zouden doen bij het Joodse monument. Dat was wat dubbelop, vonden we." En dus werd dat onderdeel geschrapt, maar het draaiboek werd niet aangepast.

"Toen we aan de taptoe toe waren, zag ik dat het 19.40 uur was. We hebben toen gewoon die twee minuten stilte gehouden." Daarna volgde een wat ongemakkelijke situatie, omdat deelnemers aan de stille tocht ook doorkregen dat het nog geen 20.00 uur was. De muziekvereniging heeft toen extra muziek gespeeld en om 20.00 uur is er nog een keer twee minuten stilte gehouden.

Groningen

In Groningen ging het mis bij het luiden van de klokken. Dat had om 19.47 uur moeten stoppen, maar ging nog enkele minuten door. De rest van het programma, waaronder een toespraak van de Commissaris van de Koning en het voordragen van een gedicht, liep daardoor uit.

Rond 20.02 uur werd het Signaal Taptoe geblazen en rond 20.03 uur was het dan toch stil op het Martinikerkhof, meldt RTV Noord. Op dat moment kwam de stad weer op gang en waren er volgens aanwezigen op het kerkhof allerlei achtergrondgeluiden zoals scooters te horen. Rond 20.05 uur, ook later dan gepland, werd het Wilhelmus ten gehore gebracht.

Oud draaiboek

Volgens de organisatie hebben de klokkenluiders vermoedelijk het draaiboek gevolgd dat in de coronapandemie werd gebruikt.

"Daar zit natuurlijk geen programma in van sprekers. Dat oude draaiboek hadden de klokkenluiders", zegt Niko Beets, voorzitter van Stichting 4 Mei Herdenking Groningen tegen RTV Noord. "Toen hebben we heel snel besloten om het programma, zoals ik dat heb aangekondigd, door te laten gaan. En dan maar de stilte een of twee minuten later in te laten gaan."

"Dit is echt heel vervelend, dit hoop je niet mee te maken. Ik zat mezelf te verbijten toen de klokken niet stopten", aldus Beets. "Dit is natuurlijk wel een kleine smet op de herdenking. We gaan onderzoeken wat er precies is misgegaan."

Advertentie via Ster.nl