liveblog
NOS NieuwsAangepast

Schiphol: reizigers weer welkom • Wegwerken achterstand begonnen

 • Een wilde staking van KLM-bagagepersoneel heeft geleid tot een chaotische dag op Schiphol.
 • Aan het einde van de ochtend riep Schiphol reizigers op niet meer naar de luchthaven te komen.
 • Er zijn inmiddels tientallen KLM-vluchten geannuleerd.
 • De staking is inmiddels beëindigd, zonder dat er een akkoord is gesloten tussen KLM en het personeel.
liveblog gesloten

Eind liveblog

Nu reizigers weer welkom zijn op Schiphol en de luchthaven bezig is de achterstanden weg te werken, sluiten we ons liveblog.

Vakantiegangers wordt aangeraden de app of site van Schiphol in de gaten te houden of hun vlucht vertraging oploopt of uitvalt.

Zo lang was de rij op Schiphol

Lange rij in vertrekhal op Schiphol

TUI en Corendon balen van oproep Schiphol

Corendon en TUI zijn niet blij dat Schiphol reizigers opriep niet te komen vanwege de bagagestaking bij KLM. De touroperators zelf ervoeren veel minder last. "Schiphol had reizigers van KLM moeten oproepen niet naar Schiphol te komen", zegt een TUI-woordvoerder tegen persbureau ANP.

Vluchten van beide touroperators zijn vanmorgen zonder problemen vertrokken.

KLM: 'Als het vandaag niet lukt, dan morgen'

KLM doet er alles aan om gestrande passagiers vandaag nog van Schiphol te krijgen. Bij wie dat niet lukt wordt geprobeerd een vlucht voor morgen te boeken, meldt een woordvoerder.

"Er speelt meer dan alleen staking: er staat ook een flinke wind en er was al baanonderhoud, wat betekent dat we al vluchten hadden moeten annuleren", legt de woordvoerder uit. "We doen alles wat we kunnen om mensen op de plek van bestemming te krijgen."

De woordvoerder zegt dat de luchtvaartmaatschappij vanmorgen werd verrast door de wilde staking van het bagagepersoneel. "Het is ongelofelijk zuur dat dit op de eerste zaterdag van de meivakantie gebeurt."

Op mogelijke oplossingen voor het conflict met het grondpersoneel wil hij niet ingaan. "Daar gaan we eerst over in gesprek met medewerkers." Toch zijn er geen eenvoudige oplossingen voor de grieven van lage lonen, zwaar werk en flexcontracten. "Als er een makkelijke oplossing was dan hadden we die al bedacht."

Drukte in internationale treinen

Veel vakantiegangers hebben het vliegtuig verruild voor de internationale trein, meldt de NS. Parijs, Londen en Berlijn zijn populair, maar ook voor Keulen of Frankfurt proberen reizigers nog een kaartje te krijgen. Het kan zijn dat sommige treinen zijn uitverkocht, laat een woordvoerder van de NS weten aan persbureau ANP.

Er kunnen geen extra treinen worden ingezet. "Alle treinen die we hebben en kunnen inzetten, die rijden, maar dat was al de planning", zegt de woordvoerder. "Het is ook niet zo dat je even een internationale trein uit de garage kunt halen."

Reizigers tussen hoop en vrees

Reizigers op Schiphol hopen vandaag nog weg te komen naar hun vakantie. Hoewel mensen gefrustreerd of geërgerd zijn over de vertragingen, durven wachtenden in de rij weer te denken aan hun reis, zag verslaggever Nicole le Fever. "Veel mensen zijn nerveus of ze hun vlucht gaan halen."

Volgens de verslaggever vordert de inhaalslag die de luchthaven moet maken. "Toen ik anderhalf uur geleden hier aankwam moest iedereen naar Vertrekhal 3, ook alle mensen uit hallen 1 en 2. Daardoor stond die hal van begin tot eind helemaal vol. Maar je ziet het vrij snel oplossen. Toen ik 20 minuten later nog eens ging kijken, was ongeveer een derde van de rij al weg."

"Je ziet dat er steeds meer vluchten vertrekken, het komt weer op gang. Alleen als je vlucht geannuleerd is of vertraging heeft opgelopen, hou je dat probleem."

Le Fever merkt dat sommigen het zekere voor het onzekere hebben genomen: "Er zijn mensen die pas om 17.00 uur hoeven te vliegen en nu om 13.00 uur al in de rij stonden. Lekker op tijd."

Schiphol: reizigers weer welkom

Reizigers mogen weer naar Schiphol komen, meldt een woordvoerder. Ze moeten nog wel rekening houden met drukte en mogelijk vertragingen of annuleringen door de chaos op de luchthaven eerder vandaag.

"Het advies is om twee uur van tevoren op Schiphol te zijn voor een Europese bestemming en drie uur voor een intercontinentale bestemmingen. Voor actuele vluchtinformatie kunnen reizigers
de website en app van Schiphol raadplegen of die van hun luchtvaartmaatschappij."

Reizigers kunnen op de Schiphol-site en -app nog een melding krijgen van een storing, maar volgens een woordvoerder helpt het dan om dan de pagina verversen.

Teleurgestelde reizigers op Schiphol

Gestrand op Schiphol op de eerste dag van je meivakantie. De ene reiziger reageert boos of teleurgesteld, de ander laat het gelaten over zich heen komen.

Eurostar vanuit Amsterdam vol

Er is geen plek meer op de Eurostar die vertrekt vanuit Amsterdam, schrijft een medewerker van de internationale treindienst naar Engeland op Twitter. De medewerker tipt mensen die zijn getroffen door de staking op Schiphol om op andere manieren naar Londen te komen. Er zijn nog wel plekken op de trein die aan het einde van de middag vertrekt vanuit Rotterdam, laat hij weten.

Drukte op Schiphol minder dan vanochtend

De drukte op Schiphol is inmiddels duidelijk minder groot dan vanochtend. Dat constateert verslaggever Youssef Abjij die al sinds vanochtend op de luchthaven is.

Wel zijn er heel veel mensen die vanochtend zijn aangekomen en nog steeds hun koffer(s) niet hebben. Door de staking van de bagage-afhandelaars van KLM is vanaf 06.00 uur vanochtend geen vracht afgehandeld. Hoewel de staking inmiddels is beëindigd, zal dat nog de hele dag doorwerken, zegt Abjij.

De gevolgen van de overlast in beeld

 • ANP
  Vanwege de tijdelijke afsluiting van afritten moesten sommige reizigers lopend naar Schiphol
 • ANP
  Drukte vanochtend in een vertrekhal
 • ANP
  Een medewerker wijst reizigers er 's ochtends op dat de vertrekhallen 2 en 3 zijn gesloten vanwege de drukte
 • ANP
  Ook buiten de luchthaven stonden vanochtend rijen
 • ANP
  Wachtenden vanochtend op Schiphol

Niet overal lange rijen

Niet overal op Schiphol is het even druk. Na de paspoortcontrole valt het reuze mee, zo laat een reiziger via Twitter weten.

Afritten A4 weer open

De afritten van snelweg A4 naar Schiphol zijn weer open. Ze waren enige tijd afgesloten om te voorkomen dat er nog automobilisten naar de luchthaven zouden gaan.

KLM zegt 'langzaam' aantal vluchten weer op te starten

KLM bevestigt in een nieuw persbericht dat de staking is beëindigd. "Daardoor kunnen we langzaam het aantal vluchten weer opstarten en kunnen passagiers alsnog naar hun bestemming vliegen", schrijft het bedrijf. KLM benadrukt wel dat passagiers rekening moeten blijven houden met wijzigingen, vertragingen en annuleringen.

Met het bagagepersoneel is onder meer gesproken over het personeelstekort en de hoge werkdruk. "Deze gesprekken zullen we uiteraard in de komende periode voortzetten", zegt KLM.

De marechaussee regelt het verkeer bij Schiphol

 • ANP
  Een marechaussee regelt het verkeer rondom Schiphol
 • ANP
  Een marechaussee regelt het verkeer rondom Schiphol

Schiphol: uiterste en zeer vervelende maatregel

Tegen het einde van de ochtend besloot Schiphol reizigers te vragen niet meer naar Schiphol te komen. De oproep geldt vooralsnog voor iedereen met een vlucht tot 15.00 uur. "Dit is een uiterste en zeer vervelende maatregel die Schiphol met het oog op de veiligheid moet nemen", meldde de luchthaven.

Schiphol wachtte sowieso al een drukke dag. Het is de eerste dag van de meivakantie, wat een van de drukste dagen van het jaar is op de luchthaven. Daar komt bij dat KLM al rekende op verstoringen door een ongunstige windrichting en onderhoud aan een landingsbaan.

Bagagepersoneel gaf met staking 'serieus signaal' af

Dat het bagagepersoneel vanochtend plots het werk neerlegde, kwam enigszins vanuit het niets. Het ging om een zogenoemde wilde staking, die was geïnitieerd door de medewerkers zelf en niet door bijvoorbeeld de vakbond. Wel doet de FNV de woordvoering namens het personeel.

Reden voor de staking waren "de slechte arbeidsvoorwaarden, enorme werkdruk en het plan om afhandelingsactiviteiten deels te gaan uitbesteden", zegt Joost van Doesburg, die Schiphol in zijn portefeuille heeft bij de FNV.

Tegen het einde van de ochtend werd de staking beëindigd, nadat er overleg was geweest tussen KLM en het personeel. Daarbij werd geen overeenkomst gesloten, maar volgens FNV was er wel een "serieus signaal" afgegeven. Hoewel FNV de staking dus niet heeft georganiseerd, zei de vakbond niet te zijn verrast door de actie van de werknemers. In een recente ledenraadpleging gaven de KLM'ers volgens FNV aan de "enorme werkdruk niet meer te zullen accepteren en dat ze echte oplossingen eisen".

Reizigers: wat een ellende

Staking KLM-bagagepersoneel op Schiphol: 'Wat een ellende'

Afritten op A4 afgesloten

Nadat Schiphol tegen het einde van de ochtend reizigers had opgeroepen niet meer naar de luchthaven te komen, is besloten de afritten naar Schiphol op de A4 af te sluiten. Op een foto van Rijkswaterstaat is te zien dat een busje van de marechaussee dwars op de weg staat.

Welkom

Welkom in het liveblog over de chaotische dag op Schiphol door de staking van het bagagepersoneel van KLM. De luchthaven riep reizigers kort voor het middaguur op niet meer te komen vanwege de drukte.