NEC haakt aan in linkerrijtje • Eagles duwt PEC dieper degradatiemoeras in

Updates ontvangen van dit blog? Vink dan het belletje aan.

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Je kunt vanaf nu op NPO 1 kijken naar de samenvattingen van de wedstrijden van vandaag.

Knal van NEC'er Vet verpest debuut Haar als coach van Cambuur

Met interim-trainer Dennis Haar voor het eerst op de bank heeft SC Cambuur een nederlaag geleden tegen mede-middenmoter NEC: 1-2. Invaller Javier Vet knalde in de 78ste minuut het winnende doelpunt tegen de touwen.

CAM-NEC | 90+4' Afgelopen!

Einde wedstrijd in Leeuwarden. NEC wint bij Cambuur dankzij een schitterende treffer van Javier Vet.

CAM-NEC | 89' Slotfase breekt aan

Cambuur is naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar tot grote kansen komen de Friezen niet. Nog een paar minuten te gaan.

CAM-NEC | 78' DOELPUNT NEC!

NEC weer op voorsprong in Leeuwarden. Javier Vet krijgt bal net over de middenlijn aangespeelde, dribbelt wat naar voren en knalt vervolgens de bal schitterend in de hoek.

CAM-NEC | 46' Tweede helft onderweg

De bal rolt weer in Leeuwarden, waar beide ploegen niet gewisseld hebben.

CAM-NEC | 45-3' Rust

Na de gelijkmaker gebeurde er niet al te veel in Leeuwarden waardoor beide ploegen met een 1-1 tussenstand gaan rusten.

CAM-NEC | 26' Goede kans Cambuur

Uldrikis zet Cambuur bijna op voorsprong. De lange Let kopt een voorzet van Schmidt maar net voorlangs.

CAM-NEC | 12' DOELPUNT CAMBUUR!

Het is alweer gelijk in Leeuwarden. Joosten trekt naar binnen, ziet Paulissen helemaal vrij staan en levert met een splijtende pass de bal bij de aanvaller af. Paulissen neemt de bal niet lekker aan, maar omdat ie opspringt kan ie met een volley het doel onder vuur nemen. Een schot dat voor keeper Branderhorst te machtig bleek. Het is 1-1.

CAM-NEC | 3' DOELPUNT NEC!

In Leeuwarden ligt de bal inmiddels al in het net. Schmidt kopt een voorzet tegen ploeggenoot Hoedemakers aan waarna de bal recht voor de voeten van de geheel vrijstaande Okita valt. De spits van NEC bedenkt zich geen moment en haalt hard uit voor de 0-1.

FOR-HER | Wedstrijdverslag

Sinas Bakis viert de 2-0 voor Heracles

Heracles wint na dik jaar eindelijk weer eens buiten Almelo

Heracles Almelo heeft voor het eerst sinds 13 maart 2021 weer eens een uitduel in de eredivisie gewonnen. Op bezoek bij Fortuna Sittard won de ploeg uit Almelo met 2-0.

Met de overwinning maakte Heracles een einde aan een beroerde uitreeks van drie keer een gelijkspel en veertien nederlagen. Bovendien zette de ploeg een flinke stap op weg naar lijfsbehoud, terwijl Fortuna op de gevaarlijke zestiende plaats blijft staan.

SPA-HEE | Wedstrijdverslag

Amin Sarr (l) in duel met Adil Auassar

Sparta krijgt twee penalty's, maar verzilvert er maar één: 1-1 tegen Heerenveen

Sparta Rotterdam en sc Heerenveen hebben aan hun wedstrijd op Het Kasteel beide een punt overgehouden: 1-1. Dankzij het gelijkspel loopt Sparta een punt uit op hekkensluiter PEC Zwolle, dat eerder op de dag met 1-0 onderuit ging tegen Go Ahead Eagles. Heerenveen vindt zichzelf terug op de 12de plaats.

SPA-HEE | AFGELOPEN!

Sparta pakt tegen Heerenveen een puntje in de strijd tegen degradatie, maar zal balen van de gemiste strafschop in de eerste helft.

Sparta Rotterdam-sc Heerenveen 1-1

FOR-HER | AFGELOPEN!

Heracles Almelo zegeviert bij Fortuna en doet prima zaken in de strijd om lijfsbehoud. In Sittard nemen de zorgen daarentegen toe.

Fortuna Sittard-Heracles Almelo 0-2

SPA-HEE | 67' GOAL Heerenveen!

Het staat weer gelijk in Rotterdam. Bakker bereikt met een splijtende pass Sarr, die vervolgens Okoye het nakijken geeft.

FOR-HER | 66' GOAL Heracles!

Heracles Almelo dendert door in Sittard. Nu is het Bakis die Van Osch klopt. Fortuna lijkt de handdoek te gooien.

FOR-HER | 58' GOAL Heracles!

Quagliata brengt Heracles aan de leiding

Heracles Almelo neemt de leiding in Sittard. Quagliata haalt uit met zijn linkerbeen en passeert Van Osch, die niet geheel vrijuit gaat.

Fortuna Sittard-Heracles Almelo 0-1

SPA-HEE | 52' GOAL Sparta!

De bal gaat voor de tweede keer op de stip, na een lichte overtreding van Dresevic op Thy. Ditmaal neemt Van Crooij de penalty. Hij mist niet. Sparta leidt.

Sparta Rotterdam-sc Heerenveen 1-0

FOR-HER | 50' Flemming dicht bij de 1-0

Op aangeven van Cox krijgt Flemming een prima mogelijkheid namens Fortuna, maar zijn schot wordt gesmoord.

Fortuna Sittard-Heracles Almelo 0-0

Tweede helften in Limburg en Zuid-Holland van start

We zijn weer onderweg bij Sparta-Heerenveen en Fortuna-Heracles. Vallen er nog goals? We gaan het zien...

Sparta Rotterdam-sc Heerenveen 0-0

Rust in Sittard en Rotterdam

We zijn halverwege in Sittard en Rotterdam. De doelpunten zijn schaars deze zondag, want ook nu is het wachten op een treffer. Thy miste zelfs een strafschop namens Sparta.

SPA-HEE | 37' Mulder keert strafschop!

Erwin Mulder schreeuwt het uit na zijn redding

De bal gaat op de stip na een handsbal van Rami Kaib. Arbiter Lindhout neemt zijn beslissing na inmenging van de VAR. Lennart Thy kan Sparta op 1-0 brengen, maar Mulder keert zijn penalty.

Van Bronckhorst verliest ook tweede Old Firm als trainer Rangers

Giovanni van Bronckhorst heeft ook zijn tweede Old Firm als trainer van Rangers FC verloren. Op het eigen Ibrox moest Rangers het met 2-1 afleggen tegen Celtic. In februari verloor Van Bronckhorst met zijn ploeg op Celtic Park met 3-0.

De Old Firm in het stadion van Rangers begon flitsend met twee doelpunten in de eerste 7 minuten. Aaron Ramsey zette de thuisclub op voorsprong, maar Tom Rogic trok de stand al snel weer gelijk. Enkele minuten voor rust schoot de Amerikaanse verdediger Cameron Carter-Vickers de 1-2 binnen.

De tweede helft begon wat later dan de bedoeling was, omdat Celtic-doelman Joe Hart na de rust in zijn strafschopgebied allemaal stukjes glas aantrof. Stewards zorgden ervoor dat het doelgebied weer 'schoon' werd.

Rangers maakte in de tweede helft jacht op de gelijkmaker, maar Celtic hield stand en breidde de voorsprong op de aartsrivaal aan kop van de ranglijst uit naar 6 punten.

SPA-HEE | 31' Kansjes over en weer

Van Hooijdonk dwingt Sparta-sluitpost Okoye tot een redding. Even daarvoor testte Verschueren namens de thuisploeg Heerenveen-doelman Mulder.

SPA-HEE | 20' Haye knalt op de lat

Opwinding in Rotterdam, waar Haye van afstand uithaalt. Zijn poging treft de onderkant van de lat. Van Hooijdonk benut de rebound, maar doet dat in buitenspelpositie. Sparta komt met de schrik vrij.

FOR-HER | 15' Seuntjens test Bucker

En daar is ook de eerste kans voor Fortuna Sittard. Seuntjens schiet van afstand en ziet Heracles-keeper Bucker de bal keren.

PEC-GAE | Samenvatting van de IJsselderby

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - Go Ahead Eagles

FOR-HER | 8' Kans voor Bakis

Eerste mogelijkheid in Sittard is voor de bezoekers. De vrije trap van Bakis wordt met moeite gekeerd door Fortuna-doelman Van Osch.

Aftrap in Sittard en Rotterdam

We zijn begonnen in Sittard en Rotterdam, waar Fortuna en Sparta op zoek gaan naar de broodnodige drie punten in de degradatiestrijd.

PEC-GAE | AFGELOPEN!

Net als in Deventer zegeviert Go Ahead Eagles met 1-0 tegen PEC Zwolle, dat door de nederlaag degradatie dichterbij ziet komen. Want het resterende programma is loodzwaar. De Deventenaren zijn door de overwinning hard op weg richting lijfsbehoud.

PEC Zwolle-Go Ahead Eagles 0-1

PEC-GAE | 90.+3 GOAL Go Ahead Eagles!

Het venijn zit in de staart bij de IJsselderby. Rommens haalt met links uit en passeert PEC-keeper Lamprou op fraaie wijze.

PEC-GAE | 82' Valt er nog een goal?

We zijn in Zwolle in de slotfase aanbeland. PEC neemt risico's en slaat veelal het middenveld over. Een punt lijkt onvoldoende en dus wordt Go Ahead teruggedrongen. In de counter liggen er kansen voor de Deventenaren.

PEC Zwolle-Go Ahead Eagles 0-0

Opstelling sc Heerenveen

PEC-GAE | 70' Goal Kastaneer afgekeurd

Pech voor PEC! Een schot van Van Wermeskerken belandt op de paal. Invaller Kastaneer benut de rebound, maar staat meters buitenspel.

Opstelling Sparta Rotterdam

PEC-GAE | 65' Redan schiet voorlangs

Daar is de eerste kans na rust en hij is voor PEC. Redan schiet in kansrijke positie voorlangs.

PEC-GAE | 62' Wedstrijd ligt tijdelijk stil

Blauwe rookbommen in Zwolle

De IJsselderby is door scheidsrechter Danny Makkelie even stilgelegd vanwege blauwe rook die de fakkels van de PEC-supporters produceren. PEC-trainer Dick Schreuder brengt aanvallers Kastaneer, Tedic en Adzic in de ploeg en dus wordt er vol op de aanval gespeeld.

PEC-GAE | 60' Weinig hoogtepunten

Kwartier gespeeld in de tweede helft. Geen kansen aan beide zijden. De wedstrijd heeft eigenlijk een doelpunt nodig om te ontbranden.

PEC-GAE | 46' Tweede helft begonnen

PEC Zwolle en Go Ahead Eagles zijn begonnen aan de tweede helft. Nog geen wissels bij beide ploegen. De brilstand bij rust in de IJsselderby in de eredivisie is doorgaans goed nieuws voor PEC: Zwolle won 4 keer, Go Ahead 1 keer, en 4 keer werd het een gelijkspel na 0-0 bij rust.

PEC-GAE | RUST!

Na een levendige openingsfase werd het allemaal ietsjes minder in de IJsselderby, al bleef de wedstrijd 45 minuten boeien. PEC zal na rust iets meer risico's moeten nemen voor de drie punten.

PEC-GAE | 43' Wachten op een treffer

In het heenduel dit seizoen op 19 september moesten de fans tot de 77ste minuut wachten op de enige treffer van Giannis Botos. In de voorgaande 4 IJsselderby's in de eredivisie werd wél gescoord voor rust. Gaat dat nu nog gebeuren?

PEC-GAE | 28' Lidberg moet scoren!

De beste kans voor Go Ahead Eagles na bijna een halfuur. Uit een voorzet van Deijl kopt Lidberg naast. Hier had de Zweed echt moeten scoren. PEC ontsnapt.

Tandje erbij graag, PEC!

Spandoek in Zwolle

PEC-GAE | 9' Lat redt Go Ahead

Wat een schitterende counter van PEC, die bijna een treffer oplevert. Anderson treft de lat uit een voorzet van Paal.

PEC-GAE | 8' Weer redding Lamprou

Openingsfase is voor Go Ahead Eagles. Heil, vervanger van de afwezige Brouwers, probeert het in de korte hoek, maar Lamprou pareert.

PEC-GAE | 2' Kansje voor Lidberg

Daar is al de eerste mogelijkheid voor Go Ahead Eagles. Lidberg wordt in de diepte aangespeeld en zet PEC-keeper Lamprou aan het werk. De inzet van de Zweed is uiteindelijk te zwak.

PEC-GAE | 1' Aftrap!

We zijn begonnen in Zwolle, waar de thuisploeg eigenlijk drie punten nodig heeft in de strijd tegen degradatie. Go Ahead Eagles zet bij winst een enorme stap richting lijfsbehoud.

Nakayama terug bij PEC, Brouwers ontbreekt bij Go Ahead Eagles

Yuta Nakayama en Oussama Darfalou zijn allebei op tijd fit voor de IJsselderby. PEC Zwolle pakte al zijn 20 punten dit seizoen in de 22 duels waarin Nakayama op het veld stond (W5-G5-V12), en verloor elk van zijn 5 duels zonder de Japanner.

Bij Go Ahead Eagles ontbreekt Luuk Brouwers voor het eerst dit seizoen in de selectie. Brouwers was de enige speler van de Eagles die elk van de voorgaande 27 Eredivisie-wedstrijden in de basis begon.

Zijn vervanger Ogechika Heil begint voor het eerst sinds 15 januari in de basis. De Duitser begon 3 keer in de basis dit Eredivisie-seizoen, waaronder in het thuisduel tegen PEC op 19 september (1-0).

Opstelling Go Ahead Eagles

Opstelling PEC Zwolle

Stand van zaken in de eredivisie

Stand in de eredivisie

Van Gaal haalt de Lamborghini in Bergwijn naar boven, nu Conte nog

Steven Bergwijn schreeuwt het uit

Met de hand op zijn wang en kin en met de elleboog op tafel luisterde Steven Bergwijn na de interland tegen Duitsland naar een tactisch betoog van Daley Blind in de perskamer van de Johan Cruijff Arena. Als hij kon, was hij vast even in slaap gedommeld, zo rond middernacht.

"En jij Steven, wat vond jij ervan", vroeg de Duitse journalist toen. Bergwijn schrok wakker. "The same", zei de aanvaller met een glimlach. "Wat Daley zegt."

De eerzucht van strijder Van der Werff, terug in het vertrouwde Zwolle

Maikel van der Werff kan je om een boodschap sturen als PEC-supporter

In zijn eerste periode bij PEC Zwolle won Maikel van der Werff de KNVB-beker, de Johan Cruijff-schaal, speelde hij Europees voetbal en werd hij zesde in de eredivisie. Toen hij terugkeerde, was de club het lachertje van de eredivisie.

Dat laat een echte Van der Werff niet over zich heen komen. Die laat de kachel niet met zich aanmaken.

"Ik ben een winnaar", benadrukt Van der Werff, vele tatoeages en voetbalervaringen rijker sinds zijn vertrek in 2015. "Ik ben Zwolle in die jaren altijd blijven volgen. Het is voor mij nog steeds een knusse familieclub. En we krijgen weer een echte vriendenploeg."

Blind gaat in op WK-loting Nederlands elftal

Blind: 'Mooie WK-poule, hele wereld zal naar openingsduel kijken'

Jans geniet na van voetbalfeest tegen PSV

Jans glundert: 'Dit is een van de mooiste wedstrijden die ik heb meegemaakt'

Bekijk de samenvattingen van de duels van Ajax, PSV en Feyenoord

Welkom!

Goedemorgen! Vandaag vier wedstrijden in de eredivisie, met de immer beladen IJsselderby tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles als hoofdgerecht. Deze begint al om 12.15 uur. Vervolgens richten we ons vizier op Sparta Rotterdam-sc Heerenveen en Fortuna Sittard-Heracles Almelo. Om 16.45 uur sluiten we af met de wedstrijd SC Cambuur tegen NEC. Alle ontwikkelingen op de velden zijn te volgen in dit liveblog.