NOS Voetbal

Van Gaal haalt de Lamborghini in Bergwijn naar boven, nu Conte nog

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

Met de hand op zijn wang en kin en met de elleboog op tafel luisterde Steven Bergwijn na de interland tegen Duitsland naar een tactisch betoog van Daley Blind in de perskamer van de Johan Cruijff Arena. Als hij kon, was hij vast even in slaap gedommeld, zo rond middernacht.

"En jij Steven, wat vond jij ervan", vroeg de Duitse journalist toen. Bergwijn schrok wakker. "The same", zei de aanvaller met een glimlach. "Wat Daley zegt."

Steven Bergwijn viert de 4-2 tegen Denemarken

Na een vermoeiende week met het Nederlands elftal maakte hij zich er hier op de persconferentie wat makkelijk vanaf. Verder was Bergwijn langer van stof. Zijn opmerkelijke prestaties in Oranje verdienden dan ook enige uitleg.

Het contrast met zijn situatie bij Tottenham Hotspur is groot.

Van Gaal: 'Ik geef hem vertrouwen'

In november vorig jaar knalde Bergwijn Oranje op voorsprong in het beslissende WK-kwalificatieduel met Noorwegen (2-0), vorige week zaterdag was hij tegen Denemarken (4-2) met een kopbal en een geplaatst schot twee keer trefzeker en tegen Duitsland (1-1) scoorde Bergwijn opnieuw fraai.

Louis van Gaal lijkt het beste in Bergwijn naar boven te halen. "Ik geef hem vertrouwen", gaf de bondscoach als verklaring. "Hij heeft de laatste drie interlands gespeeld en drie keer bevestigd. Normaal is hij geen goalgetter, maar bij mij wel."

Steven Bergwijn en Louis van Gaal

"Ik ben dankbaar dat de trainer mij oproept", zei Bergwijn. Van Gaal gaf Bergwijn mee dit vol te houden en dat hij hoopte dat de doelpunten voor Oranje hem ook een zetje geven bij de Spurs. Want zijn speeltijd in Londen is beperkt.

Dat er voor Bergwijn iets moet veranderen, is duidelijk, al loopt zijn contract door tot medio 2025. "In de zomer kijken we verder", zei hij.

Spaarzame hoogtepunten

Zijn start was in februari 2020 fenomenaal. Met een prachtige volley opende de oud-PSV'er de score tegen Manchester City (2-0) en wees hij de ploeg van coach José Mourinho naar de winst. Ook tegen Manchester United en Wolverhampton Wanderers vond hij dat seizoen het net.

Mourinho werd ontslagen en de speeltijd van Bergwijn werd minder. In maart van dit jaar kreeg hij van de huidige trainer Antonio Conte in totaal 28 minuten speeltijd in de Premier League en 39 minuten in de FA Cup.

Op 19 januari scoorde Bergwijn voor het laatst voor de Spurs. De aanvaller eiste een heldenrol op in de wedstrijd bij Leicester City (2-3). In blessuretijd stond Tottenham met 2-1 achter, maar de Nederlandse international maakte gelijk en schoot in de 97ste minuut via de binnenkant van de paal de winnende goal binnen.

Steven Bergwijn schreeuwt het uit

Die goals vielen op een moment dat Bergwijn in de belangstelling stond van Ajax. Na afloop benadrukte Conte dat hij Bergwijn niet kwijt wil. "Hij is voor ons een belangrijke speler", zei de Italiaan.

De transfer ketste af en voor Bergwijn brak een periode van droogte aan. De van Juventus gehuurde Dejan Kulusevski kreeg de voorkeur naast Harry Kane en Son Heung-Min. Met twee goals en vier assists in negen wedstrijden deed de Zweed het goed in een goed draaiend team.

Van Gaal gaf Bergwijn een waarschuwing mee. Het moet niet te lang duren. "Anders krijgt hij het moeilijk." Dat weet Bergwijn: "Ik moet gewoon mijn koppie omhoog houden en hard werken op de trainingen. En goed trainen."

Boodschap met beeld

Toch zit het hem dwars, zo lijkt het. Op Snapchat zette Bergwijn deze week een misschien wel veelzeggende boodschap.

Bij een plaatje van een Lamborghini, een van zijn favoriete auto's, bedekt met vuil en stof in een obscure garage, plaatste hij de volgende tekst. "Het maakt niet uit hoe kostbaar je bent, als je niet op een plek bent waar je wordt gewaardeerd, ben je niets."

Snapchat Steven Bergwijn

Een blinkende Lamborghini was Bergwijn zeker in Oranje de afgelopen drie wedstrijden onder Van Gaal. Bij de Spurs kon hij die vergelijking zelden waarmaken. Conte laat zijn Nederlandse aanvaller vooral in de garage staan.

Conte: 'Bergwijn moet meer in zichzelf geloven'

Zondag neemt Tottenham Hotspur het in de Premier League om 17.30 uur op tegen Newcastle United. Of zijn optredens bij Oranje iets aan zijn positie bij Tottenham hebben veranderd, is de vraag.

Afgelopen vrijdag sprak Conte zijn waardering uit. Hij herhaalde dat de Nederlandse international voor hem een belangrijke speler is met specifieke kwaliteiten. Daarnaast gaf hij aan wat er in zijn ogen mankeerde. "Er is bij Steven nog veel ruimte voor verbetering", zei Conte. "Hij moet constant zien te presteren."

De Italiaanse coach legde de bal ook bij Bergwijn: "Hij moet meer in zichzelf geloven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl