liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rusland kondigt gevechtspauze Marioepol aan • Inval Gazpromkantoren in Duitsland

liveblog gesloten

Dorp vlak bij Charkov heroverd door Oekraïense leger: 'Alle huizen zijn verwoest'

De afgelopen dagen zijn verschillende dorpen in de buurt van Charkov heroverd door het Oekraïense leger. Een verslaggever van France Télévision sprak met de inwoners over hun ervaring met het Russische leger.

Dorp vlak bij Charkov heroverd door Oekraïense leger: 'Alle huizen zijn verwoest'

Calamiteitenhospitaal UMC Utrecht levert zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne

Het Calamiteitenhospitaal van UMC Utrecht gaat de eerste opvang en triage verzorgen van patiënten uit Oekraïne. De patiënten zullen daarna verder behandeld worden in de Nederlandse ziekenhuizen. Dit geldt ook voor kinderen die hierheen gebracht worden. Zij zullen na een eerste opvang zo snel mogelijk worden overgebracht naar kinderziekenhuizen zoals het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

De Europese Commissie heeft Nederland gevraagd om patiënten op te nemen die vanuit Oekraïne zijn gevlucht. Voorzitter van de raad van bestuur van UMC Utrecht Margriet Schneider: "Dit is een situatie waar het Calamiteitenhospitaal voor ingezet kan worden. Het is een unieke faciliteit die altijd paraat staat voor grootschalige opvang van patiënten."

Het Calamiteitenhospitaal verwacht volgende week de eerste patiënten. In totaal worden zo'n 400 evacués verwacht die medische zorg nodig hebben.

Het Calamiteitenhospitaal UMC Utrecht

Hulpdiensten zoeken naar overlevenden in Mykolajiv

In de Zuid-Oekraïense stad Mykolajiv wordt is tussen het puin gezocht naar overlevenden nadat op dinsdag een Russische raket was ingeslagen in een gebouw van het regionaal bestuur. Lokale autoriteiten melden dat er 15 mensen bij de aanval zijn omgekomen en 33 mensen gewond zijn geraakt. De raket raakte vlak voor 09.00 uur het gebouw, waar op dat moment juist mensen aan het werk waren gegaan.

Hulpdiensten zoeken naar overlevenden in Mykolajiv

Rusland kondigt gevechtspauze Marioepol aan

Rusland heeft een staakt-het-vuren aangekondigd voor Marioepol. Het bestand moet morgen om 10.00 uur plaatselijke tijd in gaan en is bedoeld voor de evacuatie van burgers van de Oekraïense havenstad, meldt het Russische persbureau Interfax.

Oekraïne krijgt tot donderdagochtend 06.00 uur de tijd om ook een staakt-het-vuren af te kondigen. Daarover moeten Rusland, de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis schriftelijk geïnformeerd worden.

Al meerdere keren is bewoners van Marioepol beloofd dat ze via humanitaire corridors de stad kunnen verlaten. Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar er steeds van dit onmogelijk te maken. De stad wordt al wekenlang zwaar beschoten door Russische troepen. Daarbij zijn volgens de Oekraïense autoriteiten minstens 5000 doden gevallen.

Mededingingsautoriteit valt Duitse kantoren Gazprom binnen

Gazpromkantoren in Duitsland zijn door de Europese mededingingsautoriteit binnengevallen en doorzocht op last van de Europese Commissie. EU-antitrustbaas Margrethe Vestager vroeg in januari aan gasbedrijven, waaronder Gazprom, naar de reden van de krappe leveringen van gas. Het energiebedrijf en het Kremlin hebben meermaals ontkend gasleveringen te hebben achtergehouden. Bedrijven die de EU-antitrustregels overtreden, kunnen boetes krijgen tot 10 procent van hun wereldwijde omzet.

De inval valt ook samen met grote zorgen over de Europese afhankelijkheid van Russisch gas. Rusland is grootaandeelhouder van Gazprom, dat verdacht wordt van misbruik van zijn sterke marktpositie om de voorraden in Europa zo klein mogelijk te houden.

Noodwet kabinet verplicht gemeenten Oekraïners op te vangen

Burgemeesters moeten in hun gemeente zorgen voor fatsoenlijke opvang, leefgeld, onderwijs en zorg voor gevluchte Oekraïners. Met een beroep op het staatsnoodrecht verplicht staatssecretaris Van der Burg de burgemeesters vanaf vrijdag 1 april de opvang van Oekraïense vluchtelingen te organiseren.

In de praktijk verandert er volgens Van der Burg niet veel, want de burgemeesters doen vrijwillig al heel veel. Van der Burg: "Maar het wordt een keuze waar ze geen 'nee' op kunnen zeggen."

De Nederlandsche Bank onderzoekt naleving sancties bij instellingen

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat na of financiële instellingen voldoende doen om sancties tegen Rusland en Belarus na te leven. Onder andere banken, trustkantoren en pensioenfondsen hebben de opdracht om tegoeden te bevriezen van personen en bedrijven die op de sanctielijst staan.

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat binnenkort onderzoek doen. De AFM richt zich vooral op instellingen en ondernemingen die zich bezighouden met beleggen en er nu op moeten toezien dat Russen niet meer in effecten handelen in de EU. Omdat het om complexe materie gaat wil de AFM beleggingsinstellingen zo veel mogelijk helpen bij het naleven van de sancties.

Eerder deze week bleek uit onderzoek van de NOS dat het onduidelijk is of er wel actie wordt ondernomen tegen Russisch vastgoed. Het is onduidelijk wie Russisch bezit in Nederland moet opsporen. Er zijn sterke aanwijzingen dat oligarchen hier in het verleden vastgoed hebben gekocht.

Rutte: vredesakkoord leidt niet automatisch tot schrappen sancties

Een vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne leidt niet automatisch tot het schrappen van de Europese sancties tegen Rusland. Dat zei premier Mark Rutte in een toespraak in het Prado in Madrid. Rutte is in Spanje voor een bezoek aan premier Sánchez en koning Felipe. Het gaat onder meer over de oorlog in Oekraïne en de Europese energiemarkt.

In zijn toespraak in het Museo del Prado, waarin het ook ging over het gezamenlijke verleden van Nederland en Spanje, noemde Rutte Poetin een man "gedreven door revanchisme en revisionisme".

Zeker voor Spanjaarden, die tot halverwege de jaren 70 onder de dictatuur van Franco leefden, ligt een "realiteit van repressie en terreur" nog vers in het geheugen. Dat is niet iets "wat we toe kunnen staan in het Europa van de 21ste eeuw".

Een vredesakkoord tussen Oekraïne en Rusland, waarbij Oekraïne territorium of soevereiniteit inlevert, is volgens Rutte daarom niet gelijk reden om de banden met Rusland weer aan te halen: "Een vredesakkoord dat is afgesloten onder schot, is niet de manier om terug te keren naar normaal."

Brand bij oliedepot in Rivne geblust na twee dagen

Brand bij oliedepot in Rivne geblust na twee dagen

Mensenrechtenbaas VN: mogelijk 24 keer inzet clustermunitie door Rusland

De hoge commissaris voor de Mensenrechten van de VN zegt dat Rusland mogelijk 24 keer verboden clustermunitie heeft ingezet in Oekraïne. De beschuldigingen worden nog onderzocht maar zijn wel geloofwaardig, aldus Michelle Bachelet, die in Geneve de mensenrechtenraad van de VN toesprak.

Volgens Bachelet heeft Rusland ook minstens 77 keer een medisch doel getroffen, waaronder vijftig ziekenhuizen. Dat soort burgerdoelen treffen is niet toegestaan onder het internationale recht en mogelijk is er sprake van oorlogsmisdaden, zegt Bachelet.

Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten onderzoekt ook beweringen dat Oekraïners uit de belegerde stad Marioepol en andere Oekraïense gebieden gedwongen naar Rusland zijn gebracht. Ze zei ook berichten in de gaten te houden over russofobie in andere landen ten gevolge van de oorlog.

Onder meer in Marioepol zijn veel burgerdoelen geraakt door Rusland. Bekijk de verwoesting op deze door de NOS geverifieerde beelden:

Rusland: hoop op creatieve roebeloplossing EU

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Riabkov hoopt dat Europese landen "een creatieve manier" vinden om Russisch gas toch in roebels te betalen. Eerder op de dag zei het Kremlin dat de overstap voor gasbetalingen op roebels niet direct in zou gaan, maar geleidelijk wordt ingevoerd.

Europese landen willen niet betalen in roebels, omdat er volgens die landen met de Russische eis sprake is van contractbreuk. Riabkov vindt van niet. Hij zegt dat Rusland zich moet aanpassen vanwege "ongeëvenaarde druk". De komende dagen hoopt Rusland op een akkoord met de EU over de roebelkwestie.

Sinds de Westerse sancties tegen Rusland is de koers van de roebel sterk gedaald en de inflatie sterk opgelopen. Door andere landen te verplichten in roebels te betalen stijgt de vraag naar de munt, en daarmee de koers. Op de manier wordt de impact van de sancties gedempt.

Russische zender verliest kort geding over EU-blokkade

RT France heeft een kort geding over de ingestelde EU-blokkade verloren bij het Gerecht, een onderdeel van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. De Russische nieuwsorganisatie had gevraagd om door te mogen werken, in afwachting van een andere procedure bij de Europese rechters, waarin het vraagt de EU-blokkade van tafel te vegen. Die is begin deze maand ingesteld door de Europese Unie.

RT is via televisie in een aantal Europese landen actief, maar niet in Nederland. Volgens RT France leidt de blokkade onder meer tot financiële schade en raakt het de reputatie van de organisatie. Volgens de president van het Gerecht zijn die redenen onvoldoende om tijdelijk door te mogen werken.

De zaak is hiermee nog niet voorbij. De woordvoerder van het Europese Hof van Justitie meldt op Twitter dat de versnelde behandeling wel verdergaat.

Onderhandelaars blikken terug op gesprekken Istanbul

Volgens de Russische onderhandelaar Medinski heeft Oekraïne gezegd bereid te zijn Ruslands hoofdeisen in te willigen. Als Oekraïne zich aan de afspraken houdt, dan is het gevaar van een NAVO-aanwezigheid in Oekraïne weg, zegt Medinski. Hij zegt ook dat Rusland niet van standpunt is veranderd over de status van de Donbas en de Krim. Eerder op de dag zei Kremlinwoordvoerder Peskov dat er "niets veelbelovends of een doorbraak is bereikt".

De Oekraïense onderhandelaar Podoljak zegt optimistisch te zijn na de gesprekken in Istanbul van gisteren. Er is een voorstel op tafel gelegd waarin Oekraïne bepaalde veiligheidsgaranties krijgt, in ruil voor onder meer neutraliteit. Mochten Rusland en Oekraïne daarover een akkoord sluiten, dan moet het Oekraïense volk zich daar ook nog over uitspreken in een referendum, zegt Podoljak. Wat Oekraïne betreft wordt de Krim juist wel onderdeel van nieuwe gesprekken.

Kabinet start campagne om energieverbruik terug te dringen

Komende zaterdag begint de Rijksoverheid met een campagne om mensen aan te sporen om minder energie te gebruiken, meldt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De boodschap daarvan zal vooral zijn: 'Hoe minder we gebruiken, hoe minder we hoeven te importeren'.

Nederland stelt nu geen noodplannen in werking, zoals Duitsland eerder vandaag wel deed. Het land vreest dat Rusland de gaskraan dichtdraait. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de gasleveringen door Rusland nog gewoon op orde zijn.

"Nederland neemt het signaal vanuit Duitsland heel serieus, maar is al langer bezig zich voor te bereiden op een gascrisis. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het besluit om veel meer LNG (vloeibaar gas) te gaan importeren", zegt de woordvoerder.

Rabobank trekt zich volledig terug uit Rusland

De Rabobank trekt zich volledig terug uit Rusland. Het bankbedrijf zegt geen zaken te willen doen in een land "met een regime dat op agressieve wijze een ander soeverein land binnenvalt".

Rabobank is vooral actief in Rusland met dochteronderneming DLL, die zich bezig houdt met de financiering van landbouwmachines. De Russische activiteiten waren deze maand goed voor zo'n 300 miljoen euro aan contracten. Nieuwe klanten werden sinds eind februari niet meer geworven.

In beeld: meerdere flatgebouwen beschadigd na zware beschietingen in Donetsk

Meerdere flatgebouwen beschadigd na zware beschietingen in Donetsk

Rusland tempert verwachtingen over vredesgesprekken

Rusland zegt dat de vredesgesprekken met Oekraïne van gisteren nog niet hebben geleid tot een doorbraak. Het is volgens Poetin-woordvoerder Peskov "positief" dat Oekraïne zijn voorstellen op papier heeft gezet, maar hij voegde daar direct aan toe "dat we niet kunnen zeggen dat er iets veelbelovends of een doorbraak is geweest". Volgens Peskov is er nog veel werk te verzetten.

Oekraïne heeft bij de gesprekken in Istanbul een nieuw systeem van veiligheidsgaranties op tafel gelegd. Het land wil neutraal blijven maar wil dan wel veiligheidsgaranties van andere landen, zoals Polen en Turkije. Tegelijkertijd beloofde Rusland gisteren om de militaire activiteiten rond Kiev en Tsjernihiv te verminderen. Regionale autoriteiten melden echter dat er rond die steden vannacht opnieuw veel beschietingen zijn geweest. In Kiev zelf bleef het volgens de locoburgemeester rustig.

Rusland komt terug van eis betalingen in roebels

Rusland eist vanaf morgen nog geen roebels als betaalmiddel voor het Russische gas, heeft een woordvoerder van het Kremlin gezegd. De levering van gas en de betaling zijn "gescheiden processen", stelt woordvoerder Peskov.

Vorige week kondigde president Poetin aan dat "onvriendelijke landen", zoals EU-landen, de VS en het Verenigd Koninkrijk, gasaankopen moeten gaan afrekenen in roebels en dat zou binnen een week geregeld moeten zijn. Maar de overstap op roebels voor gastransacties wordt volgens het Kremlin geleidelijk ingevoerd.

Morgen heeft president Poetin een overleg op het programma staan met vertegenwoordigers van gasgigant Gazprom en de Russische centrale bank over het idee. Ook wordt bekeken of voor meer exportgoederen roebels gevraagd kunnen worden.

De G7-landen zeiden maandag dat ze niet van plan zijn om het Russische gas af te rekenen in roebels, omdat ze het zien als contractbreuk. Het meeste Russische gas voor Europa wordt in euro's afgerekend.

Noor gaat VN-onderzoek naar oorlogsmisdaden leiden

Het VN-mensenrechtencomité heeft een voormalige rechter van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens benoemd tot hoofd van een driekoppige commissie die onderzoek gaat doen naar oorlogsmisdaden in Oekraïne. Het gaat om de Noor Erik Møse. De twee andere leden zijn de Bosniër Jasminka Dzumhur en de Colombiaan Pablo de Greiff.

De drie leden gaan "de feiten, omstandigheden en oorzaken" onderzoeken van alle mensenrechtenschendingen tijdens de oorlog in Oekraïne. Hun onderzoek kan leiden tot onderzoeken door een internationaal strafhof.

Rusland meldt aanvallen op militaire doelen

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het raketaanvallen heeft uitgevoerd op twee munitiedepots in de Oost-Oekraïense regio Donetsk. Volgens de Russen zijn de afgelopen 24 uur in totaal 64 militaire objecten vernietigd.

Ook zijn volgens een legerwoordvoerder raketten ingezet om brandstofdepots in Centraal-Oekraïne op te blazen. Ook een hoofdkwartier van de Oekraïense commando's in de regio Mykolajiv is volgens Rusland verwoest.

Verwoestingen na beschietingen in Donetsk

UNHCR: ruim vier miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat ruim vier miljoen mensen Oekraïne zijn ontvlucht sinds de sinds de start van de Russische invasie. Twee weken geleden meldde de organisatie nog drie miljoen vluchtelingen.

De meeste mensen zijn naar Polen gegaan: 2,3 miljoen. Anderen zijn naar onder meer Hongarije, Moldavië, Roemenië en Slowakije gegaan. Binnen Oekraïne zijn naar schatting 6,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen, maar zij zijn wel in eigen land gebleven.

In Nederland waren volgens de laatste cijfers van maandag ruim 18.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Er is nog plek voor zo'n 11.000 mensen.

Polen wil stoppen met gebruik Russische kolen en olie

Polen wil eind dit jaar stoppen met het gebruik van Russische olie en het gebruik van Russische kolen en gas moet al in mei ten einde zijn. Dat heeft premier Morawiecki aangekondigd.

"We komen met een totale ban op Russische kolen en ik hoop dat we in april, en op z'n laatst in mei, compleet af zijn van de Russische kolen", zei hij. "We doen er alles aan om aan het einde van het jaar ook te stoppen met het gebruik van Russische olie." In tegenstelling tot wat eerder door persbureau AP werd gemeld, gaat de aankondiging niet over de import van gas.

Niet duidelijk is nog hoe Polen onafhankelijk wil worden van de Russische brandstoffen. Morawiecki zegt dat zijn land de afhankelijkheid van Rusland al fors heeft teruggebracht. Hij roept andere EU-landen op ook te stoppen met het importeren van brandstoffen uit Rusland, omdat met de import ervan de oorlog in Oekraïne wordt gefinancierd.

In beeld: lange rijen bij winkel Marioepol, flatgebouwen verwoest

Satellietbedrijf Maxar Technologies heeft nieuwe satellietbeelden naar buiten gebracht van het zwaar belegerde Marioepol. Op de eerste foto is een lange rij te zien bij een supermarkt in de stad, waarbij het niet duidelijk is of er überhaupt goederen in de winkel zijn. Op de andere foto's zijn verwoestingen zichtbaar aan flatgebouwen en andere panden. De foto's zijn van gisteren.

De situatie in die stad wordt als zeer schrijnend beschreven. De Verenigde Naties meldden gisteren dat er in de stad vermoedelijk 5000 mensen om het leven zijn gekomen sinds het uitbreken van de oorlog. 90 procent van de gebouwen in de stad is volgens de VN beschadigd, 40 procent verwoest. Daaronder zijn ook ziekenhuizen, scholen, kinderopvangcentra en fabrieken. In de stad is een groot tekort aan voedsel en andere noodzakelijke goederen.

  • Satellite image ©2022 Maxar Technologies
    Lange rijen bij een supermarkt in Marioepol
  • Satellite image ©2022 Maxar Technologies
    Verwoestingen aan flatgebouwen in Oost-Marioepol
  • Satellite image ©2022 Maxar Technologies
    Verwoestingen in Marioepol

Trump vraagt Poetin om belastende informatie over zoon van president Biden

Donald Trump doet een beroep op de Russische president Poetin om belastende informatie over de zoon van president Biden in handen te krijgen.

In een maandag opgenomen en gisteren gepubliceerd interview beweert de voormalige Amerikaanse president dat Hunter Biden in het verleden 3,5 miljoen dollar heeft aangenomen van de vrouw van een inmiddels overleden burgermeester van Moskou. "Ze gaf hem 3,5 miljoen dollar. Ik denk dat Poetin weet waarom. Ik denk dat hij dat moet vrijgeven."

Bij het Amerikaanse Openbaar Ministerie loopt een onderzoek voor betalingen die Hunter Biden in het buitenland heeft gekregen. Dat zou voor advieswerk zijn geweest. Er is nog geen bewijs van corruptie gevonden. Zelf ontkent hij dat hij iets verkeerd heeft gedaan.

Het is niet voor het eerst dat Trump de hulp van Poetin inroept om een politieke tegenstander aan te kunnen vallen. Tijdens de verkiezingscampagne van 2016 vroeg hij Rusland op zoek te gaan naar e-mails van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

Autoriteiten melden aanvallen in Tsjernihiv, Chmelnytsky

De gouverneur van de Noord-Oekraïense regio Tsjernihiv zegt dat de Russen gewoon zijn doorgegaan met aanvallen, ondanks de beloftes om de militaire activiteiten juist te verminderen. "Geloven wij in die beloftes? Natuurlijk niet", meldt gouverneur Chaus op Telegram. Hij zegt dat er in zijn regio (lucht)aanvallen zijn uitgevoerd op de stad Nizjyn. Ook is de hele nacht de stad Tsjernihiv bestookt.

Ook in de westelijke regio Chmelnytsky worden aanvallen gemeld. De regionale gouverneur zegt dat er vannacht drie Russische aanvallen zijn geweest op industriegebieden. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Opnieuw grote zorgen bij Oekraïne om situatie Tsjernobyl

Het Oekraïense leger zegt dat er een risico is dat er munitie ontploft bij de in onbruik zijde kerncentrale van Tsjernobyl. Russische troepen die de kerncentrale bezetten moeten daar weg, eist vicepremier Irina Veresjtsjoek van Oekraïne.

De politica eist dat de VN-Veiligheidsraad direct maatregelen neemt om het gebied rond Tsjernobyl te demilitariseren. "We willen dat er een speciale VN-missie komt om de kans op herhaling van een nucleaire catastrofe te voorkomen", zegt ze.

Veresjtsjoek meldt ook dat Oekraïne de Russen gevraagd heeft om het instellen van 97 humanitaire corridors, zodat burgers uit de zwaarstgetroffen gebieden kunnen vluchten.

Irpin weer in Oekraïense handen, maar wat is er nog van over?

Na een maand van hevige gevechten is Irpin, een voorstad van Kiev, veranderd in een spookstad. Er liggen lichamen op straat, huizen zijn uitgebrand en gebouwen zijn verwoest door bombardementen.

Irpin weer in Oekraïense handen, maar wat is er nog van over?

Duitsland bereidt zich voor op verslechtering gassituatie

Het Duitse ministerie van Economische Zaken bereidt zich voor op een forse afname van de gastoevoer uit Rusland. Minister Habeck (Grünen) zegt dat er geen tekort is aan gas, maar moet Duitsland zich wel voorbereiden voor het geval er een escalatie komt vanuit Rusland. Een crisisteam gaat zich nu buigen over de gassituatie.

Duitsland is zeer afhankelijk van Russisch gas. Volgens het ministerie blijft de levering aan alle Duitse gasgebruikers gewaarborgd, maar moet iedere gasverbruiker het verbruik zoveel mogelijk beperken. Volgens Habeck zijn de Duitse gasvoorraden momenteel voor ongeveer een kwart gevuld.

De maatregel is genomen omdat Rusland wil dat gasafnemers de rekening voortaan in roebels betalen. De G7-landen zeiden maandag dat ze niet van plan zijn dat ook te gaan doen.

Gouverneur: veel gebouwen ingestort na aanvallen in Lysytsjansk

Woonwijken in de Oost-Oekraïense stad Lysytsjansk zijn vanochtend getroffen door zware beschietingen, melden lokale autoriteiten. "Meerdere flatgebouwen zijn beschadigd", zegt de Oekraïense gouverneur Serhiy Haidai van Loegansk, die door de regering in Kiev wordt aangestuurd, op Telegram.

Volgens de gouverneur zijn veel gebouwen ingestort. "Hulpverleners proberen de mensen die nog in leven zijn te redden", meldt hij. Er is nog niets duidelijk over het aantal slachtoffers.

Dit zijn beelden van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken:

Britten: sommige Russische eenheden terug naar Rusland, Belarus

Eenheden van het Russische leger die zware verliezen hebben geleden, zijn teruggekeerd naar Rusland of Belarus in een poging te hergroeperen en nieuwe voorraden aan te leggen. Dat zegt de inlichtingendienst van het Britse ministerie van Defensie.

Volgens de Britten neemt de druk op de toch al moeizame bevoorrading van het Russische leger in Oekraïne verder toe. Het ministerie in Londen verwacht dat Rusland het terugtrekken van de grondeenheden zal compenseren met raketaanvallen en artilleriebeschietingen.

De Russische focus op de oostelijke Donbas-regio is volgens de Britten waarschijnlijk "een stilzwijgende erkenning" van Rusland dat er grote problemen zijn met gevechten in meer dan één gebied.

Voorzichtig optimisme bij generaal buiten dienst over Russische beloftes

Generaal buiten dienst en oud-directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD Pieter Cobelens is voorzichtig optimistisch over de belofte van Rusland om de militaire activiteiten rond de Oekraïense steden Kiev en Tsjernihiv drastisch terug te schroeven. De komende dag moet blijken of de belofte ook echt wordt ingelost, zegt Cobelens.

"Tot middernacht zijn er toch nog explosies gehoord in de omgeving Kiev en Charkov", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn wel bewegingen van Russische troepen gezien. Maar die kunnen ook nog steeds worden uitgelegd als hergroepering, dus dat de troepen gaan naar plekken waar ze ze beter kunnen gebruiken."

De generaal buiten dienst ziet "een klein straaltje van licht" in de gesprekken. Hij wijst erop dat het het Kremlin eerder op de dag al zei alleen nucleaire wapens in te zetten bij een "existentiële dreiging voor de Russische staat".

Cobelens: "Nu moeten we zien wat het waard is. Doen ze dat niet, dan is hun onderhandelingspositie ondergraven en wordt het een nóg minder betrouwbaar land. Dan zie ik weer allerlei economische maatregelen over elkaar heen vallen."

VS: Amerikanen kunnen zomaar worden opgepakt in Rusland

De Verenigde Staten hebben het reisadvies voor Rusland verder aangescherpt. Amerikanen wordt opnieuw afgeraden om naar het land te reizen, omdat ze zonder reden kunnen worden opgepakt, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In het reisadvies staat dat Russische gezagsdragers lokale regels willekeurig kunnen toepassen om daarmee Amerikanen te treffen. Ook wijst het ministerie erop dat de Amerikaanse ambassade door de opgelopen spanningen minder kan doen om landgenoten te helpen.

Verder moeten Amerikanen er rekening mee houden dat het door geschrapte vluchten moeilijk is om Rusland te verlaten.

Baas VN-voedselprogramma: ergste voedselcrisis sinds Tweede Wereldoorlog

De oorlog in Oekraïne heeft een catastrofaal effect op de wereldwijde voedselvoorziening die "erger is dan alles wat we hebben gezien sinds de Tweede Wereldoorlog". Dat heeft de baas van het Wereldvoedselprogramma van de VN, David Beasley, gezegd in de VN-veiligheidsraad.

Beasley noemde Oekraïne "de broodmand van de wereld", omdat veel landen afhankelijk zijn van Oekraïens graan. Volgens hem hebben veel graanboeren hun akkers verlaten om mee te vechten tegen de Russen.

Voor de Russische invasie van Oekraïne van eind februari gaf het Wereldvoedselprogramma voedsel aan 125 miljoen mensen. Door de gestegen kosten voor voedsel, brandstof en transport moet die hulp deels worden afgebouwd, zegt Beasley

In beeld: steunbetuigingen voor Oekraïne bij interlands

  • AFP
    Voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ivoorkust poseerde het Engelse elftal met een Oekraïense vlag
  • EPA
    Ook in de Johan Cruijff Arena was op de tribune een Oekraïense vlag te zien tijdens Nederland-Duitsland
  • EPA
    Het Noorse elftal met een Oekraïne-spandoek voor de wedstrijd tegen Armenië

Borrell: lokaal EU-kantoor in Marioepol beschoten door Russen

In Marioepol is een lokaal kantoor van de EU-adviescommissie voor Oekraïne (EUAM) geraakt door Russische beschietingen, zegt EU-buitenlandchef Borrell. "Sterke veroordeling voor deze aanvallen, net als alle aanvallen op burgers en burgerdoelen", schrijft hij op Twitter.

Volgens Borrell raakte het lokale EUAM-kantoor bij de aanval zwaar beschadigd, maar zijn er geen medewerkers gewond geraakt.

Leger Oekraïne: terugtrekking Russische troepen is list

De Russische terugtrekking van militairen rond Kiev en Tsjernihiv is volgens het Oekraïense leger mogelijk een list. "De zogenaamde terugtrekking van troepen is waarschijnlijk een roulatie van losse eenheden en bedoeld om de Oekraïense legerleiding te misleiden", schrijft de krijgsmacht op Facebook.

In het bericht schrijft het leger wel dat steeds meer Russische eenheden wegtrekken van de twee Oekraïense steden. Eerder reageerden president Zelensky en de VS ook al sceptisch op de Russische belofte om de militaire activiteiten rond Kiev en Tsjernihiv drastisch te verminderen.

Opbrengt Brits benefietconcert ruim 14 miljoen euro

Een Brits benefietconcert voor Oekraïne heeft ruim 14 miljoen euro opgebracht. De show met sterren als Ed Sheeran, Nile Rodgers, Emeli Sandé en Snow Patrol werd uitgezonden op de zenders van ITV en STV.

De opbrengst gaat naar samenwerkende Britse hulporganisaties die actief zijn in Oekraïne. De Nederlandse inzamelingsdag voor Giro555 van twee weken geleden bracht ruim 106 miljoen euro op. Later steeg het bedrag naar ruim 150 miljoen euro.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Zelensky: positieve signalen, maar Rusland is niet te vertrouwen

De Oekraïense president Zelensky zegt dat de Russische onderhandelaars enkele positieve signalen hebben afgegeven, maar hij waarschuwde ook dat Rusland niet te vertrouwen is. "Deze woorden komen van vertegenwoordigers van een land dat doorgaat met de strijd om ons te vernietigen", zei hij in een videoboodschap.

Na de besprekingen in de Turkse stad Istanbul van gisteren beloofde de Russische viceminister van Defensie Alexander Fomin om de militaire activiteiten bij Kiev en Tsjernihiv drastisch te verminderen. Onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken reageerde al sceptisch op de toezegging. "Er is wat Rusland zegt en er is wat Rusland doet, en wij focussen op het laatste."

Zelensky reageert dus voorzichtig positief op de Russische uitspraken. Hij zei dat Oekraïne doorgaat met de onderhandelingen met Rusland, maar dat er geen concessies zullen worden gedaan over de soevereiniteit en territoriale integriteit van zijn land.

Forum voor Democratie niet bij toespraak Zelensky in Tweede Kamer

Forum voor Democratie zal donderdag in de Tweede Kamer niet aanwezig zijn bij de videotoespraak van de Oekraïense president Zelensky. Volgens partijleider Baudet is de Tweede Kamer geen plaats voor buitenlandse inmenging. FvD zal ook niet bij het debat erna zijn, schrijft hij op Twitter.

Hij noemt het naïef en absurd om Zelensky te zien als een halve heilige, omdat hij politieke partijen verboden heeft en de media monddood heeft gemaakt. Ook zegt hij dat een deel van zijn leger met nazisymbolen poseert en dat er via sociale media verschrikkelijke daden richting hulpeloze Russische krijgsgevangenen zijn uitgelekt.

Baudet werd er eerder door anderen van beschuldigd Kremlinpropaganda te bedrijven.

Explosies gehoord in de buurt van Russische stad Belgorod

Nabij de Russische stad Belgorod zijn gisteravond verschillende explosies gehoord, schrijft persbureau Reuters op basis van berichten van de lokale gouverneur en Russische media. Belgorod ligt zo'n vijftig kilometer ten noorden van de grens met Oekraïne. Er zijn vier mensen gewond geraakt, meldt het Russische staatspersbureau Tass.

De explosies zouden hebben plaatsgevonden bij een militair kamp in de buurt van Belgorod. Tass schrijft op basis van bronnen dat er een granaat zou zijn afgevuurd vanuit Oekraïne.

Op sociale media circuleren beelden waarop de explosies te zien zouden zijn. Of er inderdaad vanuit Oekraïne een granaat is afgevuurd ten noorden van de grens, is niet onafhankelijk te verifiëren.

Liveblog geopend

Welkom in het liveblog van woensdag 30 maart over de oorlog in Oekraïne. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.