liveblog
NOS NieuwsAangepast

Will Smith deelt klap uit aan Chris Rock, wint later Oscar voor Beste Acteur

Vannacht zijn in Los Angeles de belangrijkste filmprijzen uitgereikt. Voor het eerst in twee jaar gebeurde dat weer zonder al te veel coronabeperkingen

  • Dune heeft de meeste prijzen gewonnen, namelijk zes.
  • Favoriet The Power of the Dog bleef steken op één prijs.
  • Will Smith baarde opzien door komiek Chris Rock een klap te geven. Later won hij de prijs voor Beste Acteur.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Hiermee sluiten we het liveblog over de Oscar-uitreiking in Los Angeles. De belangrijkste conclusies:

- De meeste prijzen zijn gewonnen door Dune. De sciencefictionfilm sleepte zes Oscars in de wacht, maar niet in de meest prestigieuze categorieën.

- De meest genomineerde film, The Power of the Dog, verzilverde slechts één van de twaalf nominaties.

- Will Smith won de prijs voor Beste Acteur voor zijn rol in King Richard. Eerder op de avond baarde hij opzien door komiek Chris Rock op het podium in zijn gezicht te slaan.

Een overzichtsartikel over de uitreiking volgt zo dadelijk op nos.nl.

CODA Beste Film

CODA wint ook de derde van zijn drie nominaties: Beste Film. De producer bedankt regisseur Sian Heder. "Makkelijk was het niet. Vanaf de eerste dag, toen we om 04.00 uur op zee moesten zijn om te vissen maar er een storm aankwam. Maar jij hield onze boot drijvende en was de beste kapitein." Volgens hem waren cast en crew "een familie waar iedereen onderdeel van wil worden".

De winst voor CODA is ook een overwinning voor Apple TV, de eerste streamingdienst die een Oscar binnenhaalt.

Beste Actrice: Jessica Chastain

"Laten we de rust en vrede bewaren", begint Anthony Hopkins zijn praatje voor de uitreiking van Beste Actrice. Driemaal is daarna scheepsrecht voor Jessica Chastain voor de film The Eyes of Tammy Faye.

Chastain zegt dat het verhaal van domineesvrouw Tammy Faye Bakker kan inspireren tot "daden van radicale liefde" die wetten kan bestrijden die in de VS steeds vaker tegen de lhbti-gemeenschap worden aangenomen. "Dit soort wetten wil ons alleen verder verdelen."

"Haar medeleven verbindt ons in het verlangen geaccepteerd te worden om wie we zijn en wie we liefhebben, zonder geweld of angst."

Will Smith Beste Acteur

Met een kleine Pulp Fiction-reünie maken Samuel L. Jackson, John Travolta en Uma Thurman bekend dat Beste Acteur naar Will Smith gaat. Hij kust zijn vrouw Jada voordat hij het podium op loopt en lachend de prijs in ontvangst neemt. Daarna wordt hij snel tot tranen toe geëmotioneerd.

"Het leven imiteert de kunst: nu lijk ik op de gestoorde vader, net zoals ze over Richard Williams zeiden. Liefde laat je gekke dingen doen", zegt hij met een verwijzing naar de klap die hij aan Chris Rock uitdeelde. In King Richard speelt hij de vader van Serena en Venus Williams die tot het uiterste gaat om van zijn dochters tennissterren te maken. "Richard Williams was ook een fel verdediger van zijn familie."

Hij zegt met tranen op zijn wangen dat hij zijn gezin en medespelers voor de film wilde beschermen. "In ons vak moet je tegen schelden kunnen, mensen die gestoorde dingen over je zeggen, mensen die je beledigen. En dan moet je maar lachen en doen alsof dat oké is."

Smith biedt excuses aan aan de organisatie van de Oscars en zijn mede-genomineerden, maar opvallend genoeg niet aan Chris Rock. "Ik hoop maar dat de Academy me volgende keer nog wil uitnodigen." Hij verlaat het podium onder luid applaus.

Smith werd gezien als de grote favoriet voor zijn complexe rol als de vader van de zusjes Williams. Hij was twee keer eerder tevergeefs genomineerd voor Ali en The Pursuit of Happiness.

Jane Campion wint Beste Regie

Zoals verwacht wint Jane Campion Beste Regie voor The Power of the Dog. Ze was de eerste vrouw die twee keer voor deze prijs genomineerd werd, en wint nu als tweede vrouw op rij, na Chloé Zhao vorig jaar voor Nomadland. In 1994 lukte het haar niet om te winnen voor The Piano, al kreeg ze daar wel een Oscar voor het script voor.

Campion begint haar dankwoord met een Maori-groet, "kia ora".

Denzel Washington bemiddelde

Kort nadat Will Smith Chris Rock had aangevallen op het podium, probeerde andere Hollywoodsterren hem te kalmeren. Hij kreeg een omhelzing van Daniel Kaluuya en Denzel Washington begeleidde hem naar de coulissen. Ze spraken samen en omhelsden opnieuw. Ook regisseur Terru Perry kwam kort even spreken om de kou uit de lucht te halen.

Billie Eilish' Bondnummer wint

Billie Eilish wint met haar broer Finneas de Oscar voor het Bondliedje No Time to Die. De broer bedankt hun ouders als grote inspiratiebron. "We houden van jullie als ouders en als echte mensen." Hij belooft het Oscarbeeldje niet kwijt te zullen raken.

De winst van Eilish betekent dat het Lin-Manuel Miranda voor de tweede keer niet is gelukt een PEGOT op zijn naam te schrijven, de reeks van alle belangrijke Amerikaanse entertainmentprijzen.

Kort daarna, terwijl Kevin Costner het podium op loopt gaat het scherm weer op zwart. Opnieuw is niet duidelijk waarom precies.

Will Smith valt Chris Rock aan

Het moment van de slag

Een grapje van Chris Rock over Will Smiths vrouw Jada valt verkeerd bij Smith. Hij loopt het podium op en slaat de komiek. "Neem de naam van mijn vrouw niet meer in je mond, verdomme", bijt hij hem toe nadat hij weer is gaan zitten. De zaal kijkt verbouwereerd toe terwijl Rock eroverheen probeert te praten: "Het mooiste moment in de tv-geschiedenis", zegt hij nog, om vervolgens maar snel naar de genomineerden voor Beste Documentaire te gaan.

Tijdens het dankwoord van Questlove, die wint voor Summer of Love, wordt het scherm even later om onduidelijke reden helemaal op zwart gedraaid. De uitzending wordt pas weer hervat als de maker van de documentaire over een grotendeels vergeten soulfestival in Harlem het podium verlaat.

Het is uiteindelijk rapper Sean Combs die belooft dat de twee het gaan uitpraten. "We gaan het oplossen. We gaan nu door vol liefde." Smith gaat breed lachend akkoord. Rock is sindsdien niet meer gezien.

Rock maakte een grap over het kale hoofd van Jada Pinkett Smith, wat volgens hem ideaal was voor de film G.I. Jane 2, een verwijzing naar de film waar Demi Moore haar hoofd voor kaalschoor. Pinkett Smith schoor vorig jaar haar haar af nadat ze al jaren kampte met haarverlies.

Acteur Will Smith slaat uitreiker van zijn Oscar Chris Rock

Editor Joe Walker kan terug naar zijn dochter

Joe Walker spreekt over het moment dat zijn 17-jarige dochter hem in zijn gezicht wreef dat hij nog nooit gewonnen had. "Dat kun je nou wel zeggen, Oscar-genomineerde Joe Walker...", beet ze hem eens toe. "Een sluwe tiener kan dat woord pijn laten doen", lacht hij. Nu hij zijn derde nominatie heeft verzilverd, kan hij met opgeheven hoofd naar huis.

Script voor Belfast levert Branagh eindelijk een Oscar op

Na acht nominaties voor zeven verschillende prijzen (meer categorieën dan wie dan ook) heeft de Noord-Ierse Kenneth Branagh (61) eindelijk een Oscar binnengehaald, voor het Originele Script van zijn autobiografische Belfast. "Dit is een eer van familie en een eerbetoon aan die prachtstad", zegt hij in zijn dankwoord. Hij draagt de prijs op aan de inwoners van de door conflict getekende stad. "Laten we blijven denken aan iedereen in dat hartverscheurende, hartverwarmende, menselijke verhaal van die prachtstad op dat fantastische eiland Ierland."

Hierna wint CODA zijn tweede prijs voor het Aangepaste Script van Sian Heder. In jurk vol schitterende glittertjes zegt ze dat ze blij is dat ze "gekleed is als een discobal". Het maken van haar film, over een meisje uit een dove familie dat zangeres wil worden, noemt ze een ervaring die haar leven heeft veranderd, "als kunstenaar en mens". Ze bedankt de doven en kinderen van doven (waar de afkorting 'coda' voor staat) voor de nieuwe manier van communiceren die ze geleerd heeft.

CODA maakt kans op nog een Oscar, die voor Beste Film. Lang werd The Power of the Dog voor die prijs als onoverwinnelijk gezien, maar de laatste weken groeiden de kansen voor CODA.

Gelauwerd componist Zimmer wakkergebeld in Amsterdam

Hans Zimmer won voor de muziek van Dune maar was vanavond niet in Los Angeles: zijn dochter maakte hem om 02.00 uur wakker met een nep-Oscar om zijn overwinning in badjas te vieren in een hotel in Amsterdam.

Kostuum niet naar Dune maar naar Cruella

De Disney-prequel Cruella wint voor Beste Kostuum, een van de weinige keren dat Dune een andere film moet laten voorgaan bij deze ceremonie. Jenny Beavan zegt dat een van de meest aangename momenten was om Emma Thompson van vreugde te laten hyperventileren over de kostuums.

Moment stilte voor Oekraïne

Kort nadat de uit Oekraïne afkomstige actrice Mila Kunis het woord had gekregen (zonder overigens de naam van haar geboorteland te noemen) en Reba McEntire het genomineerde lied Somehow you do had gezongen, wordt er een moment stilte gehouden voor de oorlog in Oekraïne. De organisatoren roepen de wereld op om steun uit te spreken voor het land en meer te doen voor de inwoners.

Vooraf was er discussie hoeveel aandacht de Oscars zouden besteden aan het conflict. Gastvrouw Schumer zei president Zelensky te willen laten spreken, maar dat zouden de producers niet hebben gewild. Acteur Sean Penn dreigde daarop zijn beide Oscars om te smelten uit protest.

Drive My Car wint Buitenlandse Film

De 3 uur lange Haruki Murakami-verfilming Drive My Car wint de prijs voor Beste Buitenlandse Film. Regisseur Ryûsuke Hamaguchi dreigt even te worden weggespeeld door het orkest, maar kan dan toch zijn dankwoord nog afmaken. Het epos over rouwverwerking is ook nog genomineerd voor beste regie, script en film, dus wie weet zien we Hamaguchi straks nog terug.

Beste Mannelijke Bijrol

Bij de presentatie van Beste Mannelijke Bijrol grapt Youn Yuh-jung dat haar moeder haar vroeger waarschuwde dat je "oogst wat je zaait". De Koreaanse legt lachend uit dat ze vorig jaar klaagde dat niemand haar naam goed kon uitspreken, maar ze nu als presentator namen als Troy Kotsur, Ciarán Hinds en Kodi Smit-McPhee moet uitspreken.

De Oscar gaat naar Troy Kotsur voor CODA. In plaats van applaus kiezen veel aanwezigen ervoor met hun handen te schudden, het applaus voor doven. Kotsur is duidelijk diep onder de indruk van het nieuws. Het is nog maar de tweede keer dat een dove acteur de prijs wint, nadat zijn medespeler uit CODA Marlee Matlin in 1987 de prijs won voor Children of a Lesser God.

Aangekomen op het toneel krijgt hij kort het beeldje in handen, om het vervolgens weer aan Youn te geven zodat hij zijn handen vrij heeft om in gebarentaal zijn dankwoord uit te spreken met hulp van een gebarentolk. "Fantastisch om hier te staan, ik kan het nauwelijks geloven."

Hij zegt dat regisseur Sian Heder een brug heeft geslagen tussen de werelden van doven en horenden, "en jouw naam zal altijd op die brug staan". Kotsur herinnert hoe hij zelfs in het Witte Huis werd uitgenodigd dankzij de film (en Matlin hem er net van kon weerhouden om Joe Biden vieze woorden in gebarentaal te leren).

Geëmotioneerd zegt Kotsur dat zijn vader het beste was in gebarentaal, tot hij door een ongeluk verlamd raakte. "Pa, ik heb zoveel van jou geleerd. Ik zal altijd van je houden, je bent mijn held!"

Hij sluit af door de prijs op te dragen aan de dove gemeenschap en andere mensen met een beperking. "Dit is ons moment!"

Troy Kotsur neemt zijn Oscar in ontvangst

Encanto wint Beste Animatie

De Disneyfilm Encanto wint voor Beste Animatie. Een van de winnaars bedankt het hele land Colombia, waar de film zich afspeelt. Een andere zegt dat het belangrijk is om dit soort films met een diverse cast te maken, "zodat iedereen zich herkent in films".

Nog geen Oekraïne

De liveshow is een uur bezig en het woord Oekraïne is nog niet gevallen. Wel betuigden Hollywoodsterren steun aan de Oekraïense bevolking. Zo draagt de Britse acteur Benedict Cumberbatch een geel-blauwe button op zijn pak en heeft actrice Marlee Matlin een blauw-gouden ketting om. Andere prominenten dragen het blauwe lintje dat de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties heeft uitgegeven. Het lintje heeft de tekst #WithRefugees. Onder anderen actrice Jamie Lee Curtis en regisseur Paolo Sorrentino hebben het opgespeld.

Spider-Man mist enige nominatie van de avond

Het mag dan de meest succesvolle film van het afgelopen jaar zijn, Spider-Man: No Way Home moet het bij zijn enige nominatie afleggen tegen Dune, dat tot nu toe op één na elke prijs die het kon winnen in de wacht heeft gesleept. De zesde Oscar haalt de film binnen voor Visuele Effecten.

Hoofdrolspeler Timothée Chalamet reageert op de winst voor Dune

Oproep tot vrijlating Brittney Griner

Regisseur Ben Proudfoot van The Queen of Basketball, over de dit jaar overleden basketbalspeelster Lusia Harris, roept president Biden op bij Rusland aan te dringen basketbalspeler Brittney Griner vrij te laten. Zij werd vlak voor het begin van de Oekraïneoorlog opgepakt op het vliegveld van Moskou en wordt nog altijd onder onbekende omstandigheden vastgehouden.

Cinematografie ook naar Dune

Woody Harrelson neemt de tijd om een grapje te maken bij uitreiking voor Beste Cinematografie. "Drie nominaties maar dit zijn de meeste woorden die ik hier ooit heb gesproken. Van het presenteren moet je het maar hebben."

Dune wint zijn vijfde prijs, voor het camerawerk dit keer. Weer verslaat de film hiermee de directe concurrent The Power of the Dog, die ook al voor Beste Vrouwelijke Bijrol een klap incasseerde toen Kirsten Dunst niet won.

De winnende cameraman pakt de kans om zijn collega's te bedanken, evenals zijn gezin en belooft zijn moeder nu echt terug te gaan bellen. Hij zegt het verder kort te houden, om snel naar de bar te kunnen.

Beste Vrouwelijke Bijrol

Ariana DeBose met haar Oscar

De Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol gaat zoals velen al verwachtten naar Ariana DeBose voor Steven Spielbergs remake van West Side Story. Dat is ruim zestig jaar nadat Rita Moreno dezelfde prijs had gewonnen voor de rol van Anita in de film. Die 90-jarige actrice zit in de zaal en reageert verheugd op de prijs. "Ik ben zo blij dat jouw Anita de weg heeft geplaveid voor duizenden Anita's zoals ik", zegt DeBose tegen haar.

De actrice haalt haar bekende liedje uit de musical aan in haar dankwoord. "Nu weet je waarom Anita I want to be in America zingt. Zelfs in deze grauwe wereld komen dromen uit." Ze bedankt regisseur Spielberg: "Nu kom je nooit meer van me af."

Tot slot staat de geëmotioneerde DeBose nog stil bij het feit dat er voor het eerst een openlijk queer vrouw deze prijs wint, en een trotse gekleurde Latina "die haar kracht haalt uit haar kunst". "Dat vieren we hier", vervolgt ze. "Aan iedereen die ooit heeft getwijfeld aan zijn geaardheid of leeft in de grijze gebieden, ik beloof je: ook voor ons is er een plek."

Grapjes aan het begin

Zoals gebruikelijk beginnen de gastvrouwen Wanda Sykes, Regina Hall en Amy Schumer met wat plaagstootjes over Hollywood, zoals dat er dit jaar drie vrouwen presenteren "omdat dat goedkoper is dan één man". Ook verzuchten ze dat de coronapandemie bij iedereen zijn tol heeft geëist, zoals bij Timothée Chalamet (waarbij de jaren oudere JK Simmons schertsend in beeld werd gebracht).

Ook wordt meteen koploper The Power of the Dog op de hak genomen. "Ik heb 'm drie keer gezien. Ik ben bijna halverwege."

Amy Schumer zegt dat er in Hollywood eindelijk plek is voor de verhalen van sterke vrouwen, zoals bij King Richard, over de "fantastische zusjes Williams ... hun vader". Ook benoemen de gastvrouwen dat speciaal voor Florida de avond bijzonder gay gaat worden.

Show begint: Williams-zusjes kondigen Beyoncé aan

Venus en Serena Williams, wier levensverhaal centraal staat in King Richard, kondigen een liveoptreden van Beyoncé aan vanuit Compton, waar zij opgroeiden. Op een tennisbaan zingt Beyoncé met een orkest en koor het Oscargenomineerde nummer Be Alive uit de film.

Venus en Serena Williams

Dune koploper met vier beeldjes

Nu alle acht winnaars uit de voorshow bekend zijn, is Dune de te kloppen film. Het scifi-epos heeft vier Oscars: montage, productiedesign, filmmuziek en geluid. In totaal heeft de film tien nominaties, twee minder dan koploper The Power of the Dog. Die film werd tot nu toe verslagen door Dune in elke categorie waar ze beide voor waren genomineerd.

Daarnaast is duidelijk dat Beste Korte Film naar The Long Goodbye gaat. De dankwoorden van al deze winnaars worden later uitgezonden, bij de uitreikingen mocht nog geen pers aanwezig zijn.

Om 02.00 uur begint de galashow waarin de overige vijftien categorieën bekend worden gemaakt. De beide koplopers komen elkaar nog tegen bij drie andere nominaties, voor script, camerawerk en de hoofdprijs Beste Film. Daarnaast heeft Dune vooral veel technisch nominaties als kostuum en visuele effecten, terwijl Dog vooral acteursnominaties heeft, naast regie.

Hulp van Jessica Chastain helpt make-upteam

Zou de niet-aflatende steun van Jessica Chastain iets hebben geholpen? Het haar- en make-upteam dat haar veranderde in domineesvrouw Tammy Faye Bakker voor de film The Eyes of Tammy Faye is met Oscargoud onderscheiden.

Chastain had vooraf al gezegd dat ze liever haar eigen rodelopermoment zou overslaan zodat ze in de zaal zou zitten mocht haar team winnen. Beste Make-up was een van de acht categorieën die om tijd te besparen vooraf werden opgenomen.

Ook op de rode loper prees Chastain vanavond weer haar team. "Onze film speelt zich af in drie decennia en ze is enorm veranderd in al die jaren. Het team was daarbij onmisbaar."

Nog twee voor Dune

Dune heeft nog twee Oscars binnen, voor montage en beste filmmuziek. Die laatste prijs is de tweede voor de Duitse componist Hans Zimmer, die in 1995 al won voor The Lion King. Zimmer is in zijn carrière in totaal elf keer genomineerd.

Dune wint voor geluid

Terwijl de laatste sterren nog de rode loper opkomen, heeft het sf-epos Dune de eerste prijs van de avond gewonnen, die voor Beste Geluid. Deze categorie is een van de acht die voor de tv-uitzending worden opgenomen en later in het lopende programma wordt gemonteerd om de show iets te verkorten.

Kort daarna maakte de Academy ook al bekend wie Korte Documentaire wint: The Queen of Basketball. Korte Animatie ging vervolgens naar The Windshield Wiper.

En nog wat foto's

  • AP
    Will Smith en Jada Pinkett Smith
  • AFP
    De mensen van CODA maken het handgebaar voor 'Ik hou van je'
  • AFP
    Jessie Buckley en Maggie Gyllenhaal

Eerste prijzen uitgereikt

Hoewel de show nog niet is begonnen worden rond deze tijd al de eerste Oscars uitgereikt. Het gaat om acht categorieën die om tijd te besparen niet live worden bekendgemaakt, zoals filmmontage, geluid en make-up. De toespraken van de winnaars worden later op het gala uitgezonden. Verschillende Hollywoodprominenten protesteerden tegen deze constructie, omdat er zo tweederangscategorieën zouden ontstaan, maar de producers van het gala waren niet te vermurwen: een kortere show moet een eind maken aan de dalende kijkcijfers.

Geluid nu beter

Er is nog niks bekend over wat er precies misging, maar nu is het geluid bij de rodelopershow weer in orde. Het laatste uurtje voor de show begint met een interview in gebarentaal met de belangrijkste bijrollen uit CODA, de dove acteurs Marlee Matlin en Troy Kotsur. Zij praten erover hoe de populariteit van dit comedydrama over een horend meisje in een doof gezin heeft geleid tot meer mensen die gebarentaal willen leren. Kotsur geeft nog een extra reden voor kinderen om dat te leren: zo kunnen leerlingen tijdens toetsen op school overleggen zonder dat docenten het doorhebben.

Meer foto's

  • AFP
    Timothee Chalamet
  • AFP
    Zendaya
  • AFP
    Ariana DeBose
  • AFP
    Kirsten Dunst en haar man Jesse Plemons
  • AFP
    Benedict Cumberbatch en zijn vrouw Sophie Hunter
  • AFP
    Andrew Garfield
  • AFP
    Steven Spielberg met Rita Moreno en Ariana DeBose
  • AFP
    Nicole Kidman
  • AFP
    Troy Kotsur

Rodelopershow begint met slecht geluid

Vanaf nu ook bewegend beeld van de aankomst van de beroemdheden. Nog anderhalf uur tot de uitreiking begint.

Er lijken in ieder geval bij de Nederlandse uitzending wat problemen te zijn met het geluid: eerst was er totaal niks te horen, daarna leek het geluid van de spreekmicrofoons niet aan te staan, maar was slechts het omgevingsgeluid te horen en achtergrondmuziek. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van deze storing is.

Overigens wordt er ook door Amerikaanse Twittergebruikers geklaagd over problemen. Half-serieus vragen mensen zich af of dit misschien een protest van de geluidmensen is omdat de categorie dit jaar niet live wordt uitgereikt.

Jessica Chastain is er vroeg bij

Jessica Chastain

Actrice Jessica Chastain is al vroeg op de rode loper. Meestal komen de echte Hollywoodsterren vlak voor aanvang binnenlopen, maar Chastain had al eerder gezegd dat ze per se erbij wil zijn om te weten of haar make-upteam gaat winnen voor The Eyes of Tammy Faye. Om de urenlange ceremonie iets te verkorten worden dit keer acht kleinere categorieën vlak voor de echte ceremonie uitgereikt: filmmontage, productieontwerp, geluid, make-up en haar, originele muziek en de drie Oscars voor korte films (animatie, speelfilm, documentaire). Deze prijzen worden een uur voor het begin van de tv-uitzending uitgereikt en de speeches worden dan in het programma gemonteerd.

Veel Hollywoodprominenten, onder wie regisseurs James Cameron en Guillermo del Toro, protesteerden tegen de beslissing en waarschuwden dat er een tweederangsprijs dreigde te ontstaan. Chastain zei eerder liever de tv-interviews op de loper te missen dan de uitreiking voor haar make-upteam, dat zo cruciaal was in haar verandering in domineesvrouw Tammy Faye Bakker. Chastain is zelf ook genomineerd voor Beste Actrice.

Lin-Manuel Miranda afwezig

Lin-Manuel Miranda maakt kans op een Oscar voor een liedje in Disney-film Encanto en regisseerde Andrew Garfield naar een nominatie voor tick, tick...BOOM!, maar zit vandaag niet in de zaal: zijn vrouw testte positief dus moet de filmmaker de ceremonie vanuit zijn huiskamer volgen.

Rode loper al open

De eerste gasten druppelen binnen op de rode loper. Sinds 22.00 uur vanavond Nederlandse tijd arriveerden de eerste personen, al is het gebruikelijk dat de echt grote sterren pas aankomen als de liveshow op tv van start gaat, om 00.30 uur. Een van de acteurs die al zijn opwachting maakten was de 11-jarige nieuwkomer Jude Hill, hoofdrolspeler uit het drama Belfast.

  • AFP
    Jude Hill met zijn moeder Shauneen
  • AFP
    Jessica Chastain
  • AFP
    Lily James
  • AFP
    Kodi Smit-McPhee

Penn dreigt Oscars om te smelten

De Amerikaanse acteur Sean Penn dreigt zijn beide Oscars om te smelten als de Oekraïense president Zelensky het publiek op het Oscar-gala vannacht niet mag toespreken. Presentatrice Amy Schumer had dat geopperd maar kreeg naar eigen zeggen geen toestemming van de producers. Penn was in Oekraïne toen de oorlog vorige maand uitbrak. Hij noemt het obsceen dat oud-acteur Zelensky geen kans krijgt te spreken. De producers van de ceremonie hebben gezegd dat er aandacht zal worden besteed aan de oorlog in Oekraïne, maar lieten in het midden hoe precies.

Oscarnacht, een introductie

In aanloop naar de live show kun je hier alvast lezen over de meest opmerkelijke genomineerden, zoals de twee koppels die kans maken op vier Oscars, waarom Kenneth Branagh de meest veelzijdige genomineerde ooit is en hoe Lin-Manuel Miranda kans maakt op een bijzondere PEGOT.

Te zien in Nederland

De 24-uurs filmzender FilmBox zendt de Oscarshow vannacht live uit voor digitale abonnees van negen providers. De uitzending is vanaf 00.30 uur ook te volgen op kanaal 13 voor alle Ziggo-abonnees. Op deze kanalen wordt morgen om 22.00 uur een samenvatting met de hoogtepunten uitgezonden.