Brittney Griner in actie voor Phoenix Mercury in oktober vorig jaar
NOS Nieuws

Russen houden superster vrouwenbasketbal VS Brittney Griner langer vast

Een Russische rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de Amerikaanse basketballer Brittney Griner met twee maanden verlengd. De 31-jarige vedette uit de hoogste Amerikaanse vrouwenbasketbalcompetitie werd half februari aangehouden op de luchthaven van Moskou, omdat er in haar bagage cannabisolie zou zijn gevonden. Op het bezit daarvan staat een gevangenisstraf van maximaal tien jaar.

Ruim een week na haar aanhouding viel Rusland Oekraïne binnen. De spanningen tussen de VS en Rusland liepen daardoor hoog op. President Biden noemde president Poetin woensdag een oorlogsmisdadiger. Het Kremlin noemde dat op zijn beurt onacceptabel en onvergeeflijk.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet ingaan op de vraag of Rusland Griner als 'wisselgeld' gebruikt in het conflict over Oekraïne. Amerikaanse diplomaten hebben haar nog niet mogen bezoeken. Haar advocaten mochten dat wel. Ze maakt het naar omstandigheden goed, liet haar familie aan sportzender ESPN weten.

Griner bij een bagagecontrole op het vliegveld van Moskou

Een Russisch orgaan dat toeziet op naleving van rechten van gevangenen zei tegen persbureau Tass dat Griner haar cel deelt met twee Russische vrouwen die van drugsdelicten worden verdacht. Ze spreken Engels en zouden Griner helpen in het contact met het gevangenispersoneel en boeken voor haar geregeld hebben: een van de Russische schrijver Dostojevski en een over de Rolling Stones.

"Het enige probleem is haar lengte", zei een woordvoerder. "De bedden in de cel zijn duidelijk voor minder lange personen bedoeld." Griner is 2,06 meter lang.

Olympisch goud

Griner speelt bij Phoenix Mercury en is een wereldster. Ze won twee keer goud met het Amerikaanse olympische team. In de maanden dat er in de VS niet wordt gespeeld, basketbalt Griner in Rusland. Ze verdient daar meer dan 1 miljoen dollar per seizoen mee. In de VS geldt een salarisplafond van iets meer dan 200.000 dollar.

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton nam het eerder deze week voor haar op door een tweet met Free Brittney te versturen.

Griners vrouw bedankt iedereen voor de steun, maar laat zich in het openbaar niet uit over de aanhouding. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse vrouwenbasketbalbond WNBA is dat wat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert.

"Ik begrijp dat veel van jullie van BG zijn gaan houden en bezorgd zijn en details willen horen", zegt Cherelle Griner op Instagram. "Respecteer alsjeblieft onze privacy terwijl wij ons best doen om haar veilig thuis te krijgen."

De Amerikaanse WNAB-competitie begint in op 6 mei, bijna twee weken voordat haar voorlopige hechtenis afloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl