liveblog
NOS NieuwsAangepast

Iran stuurt vaccins uit Amerika terug • Johnson schrapt resterende coronamaatregelen

liveblog gesloten

Iran weigert bijna een miljoen vaccins van Polen, want ze zijn in de VS gemaakt

Iran kreeg van Polen 820.000 doses van het vaccin AstraZeneca, maar stuurt de lading terug omdat ze in Amerika zijn gemaakt. Dat maakte de Iraanse staatstelevisie bekend.

De Iraanse leider Khamenei zei in 2020 al dat alle vaccins die gemaakt zijn in Amerika of Groot-Brittannië verboden waren. Iran importeert wel vaccins uit andere westerse landen.

De staat vertrouwt op het Chinese Sinopharm, maar burgers kunnen ook kiezen uit andere vaccins. Volgens Iraanse cijfers is 90 procent van de bevolking gevaccineerd; daarvan heeft 37 procent een derde prik gekregen.

Het land kampt nu met de zesde coronagolf, waarin omikron dominant is. Volgens officiële aantallen zijn er in Iran 135.000 mensen overleden aan het coronavirus.

Al bijna 70 jaar zijn er spanningen tussen Iran en Amerika, zoals ook wordt uitgelegd in deze video.

Antivaxers die GGD in Heerlen bedreigden weer op vrije voeten

Twee antivaxers die vastzaten voor het bedreigen van GGD-personeel in Heerlen, zijn onder voorwaarden vrijgelaten. De rechter-commissaris in Maastricht heeft tot hun vrijlating besloten.

De 48-jarige man uit Hoensbroek en de 49-jarige vrouw uit Heerlen werden vrijdag opgepakt op verdenking van het bedreigen, beledigen en belagen van medewerkers van twee priklocaties in Heerlen op 9 en 10 februari. Een van de invallen bij een priklocatie werd gefilmd; de antivaxers beschuldigden de medewerkers onder meer van genocide.

Op 2 maart worden ze voorgeleid voor de rechter middels een snelrechtprocedure, zegt het OM. Tot die tijd moeten ze uit de buurt blijven van test- of priklocaties, tenzij ze zich willen laten vaccineren.

Boris Johnson schrapt resterende coronamaatregelen

In Engeland worden alle resterende coronamaatregelen donderdag losgelaten. Dat heeft premier Boris Johnson in het Lagerhuis bekendgemaakt.

Dat betekent onder meer dat mensen die besmet zijn met het coronavirus, niet meer verplicht in isolatie hoeven. Wel krijgen ze het advies thuis te blijven als zij zich niet goed voelen.

De regering stopt ook met bron- en contactonderzoek, het uitdelen van gratis zelftests en met de grootschalige PCR-tests. Vanaf 1 april zijn PCR-tests alleen nog gratis verkrijgbaar voor ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem.

Het schrappen van de maatregelen gaat in tegen adviezen van sommige wetenschappers, die denken dat de kans op een nieuwe coronagolf zo wordt vergroot. Johnson denkt dat de vaccins en eventuele behandelingen voldoende bescherming bieden, waardoor de overgebleven maatregelen nu kunnen worden losgelaten. Wel wordt 75-plussers geadviseerd om een tweede boosterprik te halen, net als kwetsbaren boven de 12.

Volgens Johnson is het tijd dat de regering stopt met het inperken van vrijheden en dat mensen zelf de verantwoordelijkheid nemen om zichzelf en elkaar te beschermen: "Het wordt tijd om te leren leven met het virus."

Test- en priklocaties hadden nog last van de harde wind

Een deel van de dag heeft het weer flink gewaaid en dat had tot gevolg dat een aantal test- en priklocaties in het land niet opengingen of eerder hun deuren sloten.

Zo gingen alle teststraten in Rotterdam begin van de middag dicht. De locaties in Poortugaal, De Meern en Krommenie gingen helemaal niet open.

De teststraat in Zaandam werd vrijdag tijdens de storm beschadigd. Donderdag is het herstelwerk klaar en gaat deze locatie weer open.

Alle priklocaties van GGD Zaanstreek-Waterland gaan woensdag weer open.

1611 coronapatiënten in het ziekenhuis, 36.038 positieve tests

In de ziekenhuizen zijn 141 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 10 nieuwe patiënten bij.

De bezetting nam toe. Er liggen nu 1611 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1546), van wie 166 op de IC (gisteren: 168), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 36.038 nieuwe positieve tests en 7 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 13 doden per dag, tegen 11 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Geen KLM-passagiersvluchten naar Hongkong door corona

De gezondheidsautoriteiten van Hongkong hebben besloten dat er twee weken lang geen KLM-vluchten meer naar de stadstaat mogen vliegen. Vorige week bleek iemand die met KLM naar Hongkong was gevlogen, besmet te zijn met corona. Ook zouden twee passagiers zich niet hebben gehouden aan de verplichtingen die Hongkong oplegt aan reizigers.

Vrachtvluchten van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij mogen er nog wel landen, zegt KLM tegen ANP. Met mensen die een ticket gekocht hadden, wordt contact opgenomen.

Hongkong kent strenge coronaregels. Desondanks is er sprake van een besmettingsgolf door de omikronvariant. De Chinese autoriteiten hebben Hongkong opgedragen om het aantal besmettingen terug te brengen naar nul.

Omikronvariant leidt naar het lijkt niet tot dood ongeboren baby's

Anders dan de deltavariant lijkt de omikronvariant geen risico op te leveren voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. "We hebben nog geen officiële cijfers, maar navraag in onze regio heeft vanaf begin januari geen rapportages opgeleverd. Het lijkt erop dat omikron ook voor zwangere vrouwen milder is", zegt gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC.

Schoenmakers waarschuwde in november dat de deltavariant ernstige schade aan de placenta kan veroorzaken. In de maanden daarvoor waren in zijn regio zeker dertien doodgeboortes aan een besmetting met delta te wijten. De moeders zelf waren niet heel ziek geworden, maar door de infectie ging hun placenta kapot, wat ten koste ging van de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het ongeboren kind. Internationaal onderzoek in twaalf landen bevestigt de uitkomsten van Schoenmakers onderzoek.

Omdat de omikronvariant veel besmettelijker is dan de deltavariant zou je verwachten dat het aantal doodgeborenen zou toenemen, zegt Schoenmakers. Dat is dus niet zo. Wel raadt hij zwangere vrouwen nog steeds aan zich te laten vaccineren. "En als je je kind niet voelt bewegen, bel dan je verloskundige of je huisarts."

Vakbond wil extra reïntegratiejaar voor onderwijskrachten met long covid

De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat onderwijspersoneel een jaar extra de tijd moeten krijgen om te herstellen als ze langdurige klachten overhouden aan een coronabesmetting (long covid).

"Mensen die in de eerste golf ziek zijn geworden en nu aan long covid lijden, naderen de arbeidsongeschiktheidskeuring", zegt AOb-voorzitter Tamara van Gelder. "Maar over long covid is nog te weinig bekend: niemand weet op welke termijn je kunt verwachten dat mensen weer helemaal beter zijn. Geef degenen die het nodig hebben een extra jaar, zodat ze nog alles op alles kunnen zetten om te herstellen en te re-integreren."

Werknemers die ziek worden ontvangen in het eerste jaar nog een volledig salaris, in het tweede jaar zakt dat terug naar 70 procent daarvan. Wie daarna nog niet is teruggekeerd, moet een andere baan aanvaarden die hij of zij nog wel aan kan of of wordt arbeidsongeschikt.

Compensatie

AOb wil ook dat de overheid onderwijswerknemers met long covid compenseert. Van Gelder: "Aan het begin van de epidemie werd gezegd dat kinderen het virus niet zouden kunnen overdragen aan volwassenen. Dat bleek onjuist. En toen er vaccins waren, hebben wij als er AOb op aangedrongen om leraren met voorrang te vaccineren. Maar dat is niet gebeurd. En nu dreigen mensen arbeidsongeschikt te worden. Een financiële compensatie is het enige dat de regering nu nog kan doen. Doe dat dan ook."

AOb opende met FNV Onderwijs & Onderzoek ruim een week geleden een meldpunt long covid. Inmiddels hebben zich meer dan 700 mensen gemeld met klachten als vermoeidheid, kortademigheid, vergeetachtigheid, hoofdpijn, spierpijn en pijn op de borst. De overheid erkent dat coronaklachten weken en soms maanden kunnen duren, maar zegt dat de klachten in de loop der tijd afnemen.

Vakbond tegen werkgevers: houd werkplek veilig

Vakbond CNV doet vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen een beroep op werkgevers om aandacht te blijven besteden aan een veilige werkplek. "De anderhalve meter gaat eruit, mondkapjes gaan eraf. Maar corona is niet weg", zegt Piet Fortuin, voorzitter van de vakbond, in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is blij met de versoepelingen, maar het is volgens hem wel belangrijk dat de basismaatregelen op de werkvloer zoveel mogelijk in acht worden genomen. Blijf afstand houden en zorg voor hygiënemaatregelen, zegt hij.

Door de vele coronabesmettingen is er veel uitval door ziekte. Werknemers in onder meer het onderwijs, supermarkten en productiebedrijven hebben daardoor een hogere werkdruk, zegt Fortuin. Vorige week vrijdag is het isolatieadvies versoepeld van zeven naar vijf dagen. Volgens Fortuin zal dat het ziekteverzuim iets beperken, maar niet oplossen. "Onderschat de erg hoge ziekteverzuimcijfers niet."

Minister Kuipers van Volksgezondheid maakte dinsdag bekend dat de beperking was vervallen op het aantal mensen dat thuis mag worden ontvangen. Vrijdag verschoof de sluitingstijd voor de horeca naar 01.00 uur en werd de thuisisolatie van mensen die besmet waren geraakt, beperkt tot vijf dagen (mits ze minstens 24 uur geen klachten hebben).

Komende vrijdag verdwijnen de meeste andere regels, zoals de anderhalvemetermaatregel. In het ov en het vliegtuig blijft een mondkapje verplicht.

Rutte denkt dat polarisatie kan stoppen, nu het virus lijkt te verdwijnen

Premier Rutte roept Nederlanders op tot verbroedering nu de coronamaatregelen worden teruggedraaid. "Mijn oproep is nu, naar mezelf en iedereen: laten we elkaar weer opzoeken, luisteren naar elkaar, naast elkaar gaan staan", zegt hij in het AD.

Rutte constateert dat in huiselijke kring standpunten zijn gepolariseerd. Het lijkt of het niet meer mogelijk is te praten over een QR-code, een booster of een vaccin zonder dat het tot heftige conflicten leidt. Hij kan dat niet oplossen, maar hij hoopt dat we "onze volksaard" terugvinden: "discussiëren, maar ook een beetje lief zijn voor elkaar. We zijn een gaaf land, zorg dat je familie ook weer een beetje gaaf wordt." Zelf denkt hij dat het wel goed komt. "De oorzaak van de ellende, het virus, lijkt te verdwijnen. En het stoppen van de polarisatie kunnen we samen doen."

Rutte heeft geen spijt van de maatregelen die zijn kabinet heeft genomen. "Als een monster zich aandient, moet je het in de ogen kijken. Dat monster was de pandemie. En die was alleen te bestrijden met heftige maatregelen." Hij erkent dat daarbij fouten zijn gemaakt, zoals ook het OVV vorige week vaststelde. "Er hebben besluiten bij gezeten die niet goed waren. En daar moeten we op reflecteren en van leren."

Justin Bieber besmet, optredens uitgesteld

Justin Bieber heeft corona en moet daarom verschillende concerten van zijn wereldtournee afzeggen. Een show in Las Vegas gisteravond is uitgesteld naar 28 juni en een optreden in Arizona gaat van morgen naar 30 juni. Volgens Amerikaanse media heeft de Canadese zanger milde symptomen maar voelt hij zich prima.

Bieber trapte de Justice World Tour afgelopen zaterdag af in San Diego. De tournee had afgelopen zomer al moeten beginnen maar werd uitgesteld tot dit jaar om strenge coronarestricties te voorkomen.

Tot eind maart volgend jaar geeft Bieber 52 concerten in 20 verschillende landen. 13 en 15 januari volgend jaar staat hij in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Horeca ontving bijna 20 procent van coronasteun

Vanaf het begin van de coronapandemie tot september vorig jaar hebben ondernemers gezamenlijk 31 miljard euro aan coronasteun ontvangen. De horeca ontving als sector het grootste bedrag en kreeg bijna een vijfde van het totaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat kwam neer op bijna 6 miljard euro.

Veruit het meeste geld binnen de sector ging naar de restaurants, gevolgd door hotel-restaurants en cafés. De miljarden voor de bedrijven waren bedoeld als compensatie voor loonkosten en vaste lasten.

Afgelopen december werden de coronasteunregelingen opnieuw opengesteld vanwege de winterlockdown. Halverwege januari was er al bijna 1,1 miljard aan steun toegekend. Hiervan ging 750 miljoen naar loonsteun aan 22.000 bedrijven. Verder werd er 350 miljoen euro uitgetrokken voor de tegemoetkoming in de vaste lasten voor de bedrijven.

Australië heropent grenzen voor gevaccineerde reizigers

Australië heeft na bijna twee jaar zijn grenzen heropend voor gevaccineerde reizigers uit het buitenland. Reizigers die twee doses van een coronavaccin hebben gekregen, mogen het land weer in. In maart 2020 sloot Australië de grenzen; alleen burgers en permanente inwoners werden nog toegelaten, op enkele uitzonderingen na.

De eerste toeristen arriveerden uit Los Angeles. Ook volgen er nog vluchten uit Vancouver, Singapore, Londen en Delhi. "De komende 24 uur zullen zo'n 56 vluchten landen in Australië", zei premier Scott Morrison op Melbourne International Airport. "En dat aantal zal alleen maar groeien."

De minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat de vaccinatiestatus van alle inkomende reizigers wordt gecheckt, om situaties zoals die rond de tennisser Djokovic te voorkomen. Hij reisde vorige maand naar het land vanwege de Australian Open, maar werd teruggestuurd omdat hij niet gevaccineerd was.

Wel blijven vooralsnog de quarantainevereisten van kracht die de staten en territoria aanhouden.

Vorig jaar minder buitenlandse toeristen in Nederland

Nederland heeft vorig jaar minder buitenlandse toeristen ontvangen in vergelijking met het eerste coronajaar. Het aantal buitenlandse toeristen dat een overnachting boekte daalde met 13 procent, vergeleken met 2020. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, daalde dit aantal zelfs met 69 procent.

Wel boekten Nederlanders meer overnachtingen binnen de landsgrenzen. Het aantal binnenlandse gasten nam vorig jaar met 28 procent toe ten opzichte van 2020. Dat kwam neer op ongeveer 26 miljoen gasten, ongeveer evenveel als het jaar voor de coronacrisis. Vooral kampeerterreinen en vakantieparken kregen er Nederlandse gasten bij.

Toeristen uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bleven daarentegen vaker weg. Vergeleken met 2020 daalde het aantal gasten uit Duitsland met 24 procent en dat uit het VK met 65 procent. Dat was met name in de hotels te merken.

Over heel vorig jaar gezien werd tot slot 32 miljoen keer overnacht in Nederlandse accommodaties. Dat was nog altijd 30 procent minder dan voor de pandemie.

Britse koningin Elizabeth positief getest op corona, heeft milde klachten

De Britse koningin Elizabeth is gisteren positief getest op het coronavirus. De 95-jarige vorstin heeft milde klachten die op een verkoudheid lijken, heeft Buckingham Palace bekendgemaakt. Elizabeth zal komende week lichte werkzaamheden uitvoeren, zegt het paleis. Dat doet ze vanuit Windsor Castle.

De positieve test vond vandaag plaats. Afgelopen week ontving Elizabeth nog een vertrekkend en een nieuw lid van de koninklijke huishouding. Ze is drie keer gevaccineerd. Eerder deze maand werden kroonprins Charles (73) en zijn vrouw Camilla (74) positief getest.

Welkom

Welkom in het coronablog. Hier houden we je op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland.