liveblog

Trudeau gebruikt noodwet om truckersprotest • OMT: korter in isolatie na besmetting

liveblog gesloten

Trudeau zet noodwet in vanwege truckersprotest

In een poging het truckersprotest tegen de coronamaatregelen in Ottawa te beëindigen zet Canada nu een noodwet in. Dat heeft premier Justin Trudeau vanavond besloten.

Er wordt zelden gebruik gemaakt van de Emergencies Act. Een voorganger van de wet werd slechts eenmaal ingezet in vredestijd, in 1970, toen separatisten uit Quebec een Britse diplomaat en een regionale minister ontvoerden. Trudeaus vader was toen premier.

Wat Trudeau met het aanwenden van de wet beoogt, is niet helemaal duidelijk. Hij wil in ieder geval niet het leger inzetten om de truckers weg te krijgen, zo zei hij.

Trudeau voelt de hete adem in z'n nek van het bestuur van verschillende provincies. De premier van Ontario, waar Ottawa ligt, zegt dat wetteloosheid dreigt als het protest niet ten einde komt, de leiders van Quebec, Alberta en Saskatchewan denken juist dat met de inzet van noodwet olie op het vuur wordt gegooid. De vrees is dat een deel van de truckers geweld niet schuwt. Ook hebben rechtsextremisten zich achter het protest geschaard.

De wet stelt Trudeau onder meer in staat om het protest illegaal te verklaren. De vrachtwagens kunnen dan worden weggesleept. Ook kunnen de Mounties, de federale politie van Canada, dan breder worden ingezet.

De protesten, die begonnen uit onvrede over de vaccinatieplicht voor truckers, zorgen al weken voor grote problemen in Canada en de VS. Er werd ook gedemonstreerd op de Ambassador Bridge, de belangrijkste grensovergang met de VS. Autofabrieken in de VS kwamen daardoor zonder onderdelen te zitten. Die bezetting werd gisteren beëindigd.

Litouwen schaft alle inreisbeperkingen voor de EU af

Reizigers uit de EU die naar Litouwen gaan, hoeven geen negatief testresultaat meer te laten zien bij aankomst. Dit geldt ook voor mensen die niet gevaccineerd zijn of die geen herstelbewijs kunnen tonen.

De versoepelde inreisregels gelden ook voor andere Europese landen zoals Zwitserland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Reizigers van buiten de EU die niet gevaccineerd of genezen zijn, moeten nog wel een negatieve test laten zien.

Verschillende Europese landen versoepelen de regels voor reizigers uit de EU. Zo gelden sinds kort in Zweden geen inreisbeperkingen meer. In Frankrijk en Griekenland hoeven gevaccineerden niet meer te testen voor ze het land in komen.

Burgemeesters niet gelukkig met nieuwe sluitingstijd horeca

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn niet blij met de verwachte nieuwe sluitingstijd voor de horeca van 01.00 uur. Een sluitingstijd net na middernacht zorgt ervoor dat mensen dan massaal naar buiten stromen en op straat gaan samenklonteren, verwacht burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer. De burgemeesters willen graag weten waarom voor dit tijdstip gekozen is. Bovenal willen de burgemeesters dat zaken langer mogen openblijven. "Vooral voor de clubs en de nachtcafés zou dat mooi zijn", zegt burgemeester Mikkers van Den Bosch.

De burgemeesters zien er unaniem naar uit dat het kabinet weer meer toestaat. "Ik kan bijna niet blijer zijn", zegt de Haagse burgemeester Van Zanen. "Er zit enorm veel spanning in de samenleving."

De nachthoreca ging afgelopen zaterdag uit protest een avond open

OMT adviseert kortere isolatie na besmetting

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om de verplichte isolatie na een besmetting te verkorten. Nu moet een besmet persoon minstens zeven dagen in isolatie, dat worden er vijf. Iemand moet wel minimaal 24 uur klachtenvrij zijn voordat de isolatie kan worden beëindigd.

In een nieuw advies van het OMT steunen de deskundigen de versoepelingen die het kabinet morgen bekend zal maken zoals het verruimen van de openingstijden van de cultuur- en horecasector tot 1 uur 's nachts. Wel houden de experts het liefst het 3G-beleid en het coronatoegangsbewijs nog even in stand. Binnen de politiek is daar echter steeds minder steun voor.

Brusselse politie heft blokkades voor 'vrijheidskonvooien' op

De Brusselse politie heeft de blokkades op de toegangswegen naar het centrum van de Belgische hoofdstad opgeheven. Die waren geplaatst om te voorkomen dat auto's, busjes en vrachtwagens in een zogeheten 'vrijheidskonvooi' tegen coronamaatregelen de stad zouden lamleggen. Alleen in de wijk waar de Europese instellingen zijn gehuisvest en op de binnenring in de stad wordt verkeer nog tegengehouden en omgeleid.

Het protest was verboden door de Belgische autoriteiten. Van een grote demonstratie van konvooien uit Nederland, Frankrijk, Luxemburg en elders uit België is het niet gekomen. Een deel van het Franse konvooi was eerder al afgehaakt en naar Straatsburg vertrokken.

Van de weggeleide demonstranten ging een aantal te voet de stad in. In het centrum kwam het tot een korte confrontatie tussen betogers en de oproerpolitie. Zo'n dertig personen zijn gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde en het bezit van verboden wapens of gevaarlijke voorwerpen. Het gaat voornamelijk om Fransen en Belgen.

Turkse man is al 14 maanden besmet met coronavirus

Muzaffer Kayasan uit Turkije test al 14 maanden positief op het coronavirus. Alle 78 tests die werden gedaan nadat hij de besmetting ontdekte waren positief. Eerst lag Kayasan negen maanden met covid in het ziekenhuis, en sindsdien zit hij al vijf maanden thuis in isolatie. Zijn kleinkinderen ziet hij alleen online of op afstand.

Kayasar heeft leukemie, en volgens dokters duurt zijn besmetting al zo lang vanwege zijn verzwakte immuunsysteem. Het is voor de 56-jarige inwoner van Istanbul niet mogelijk om een vaccin te krijgen, omdat hij nog steeds positief test.

Hij staat onder voortdurend medisch toezicht van artsen, ook om te kijken of hij mogelijk nieuwe mutaties bij zich draagt. Deze situatie hebben de medici die hem behandelen nooit eerder meegemaakt.

Kayasan probeert nu een manier te vinden om uit isolatie te mogen en doet een beroep op de Turkse autoriteiten om een oplossing voor zijn unieke situatie te vinden.

Deze Turkse man heeft al 78 PCR-testen gedaan en ze waren allemaal positief

Vanaf 25 februari samenleving grotendeels open

Het kabinet maakt morgen op de coronapersconferentie vrijwel zeker bekend dat de meeste maatregelen per 25 februari, volgende week vrijdag, worden opgeheven. Alleen basismaatregelen zoals geen handen schudden en testen bij klachten blijven gehandhaafd, zeggen bronnen in Den Haag.

Mondkapjes hoeven niet meer gedragen te worden, het thuiswerkadvies vervalt en er hoeft geen anderhalve meter afstand meer gehouden te worden. De horeca en de cultuursector moeten nu nog om 22.00 uur hun deuren sluiten. Dat wordt per eind van deze week 01.00 uur en vanaf 25 februari zijn de reguliere algemene sluitingstijden weer van kracht.

Het veel bekritiseerde coronatoegangsbewijs (ctb) verdwijnt voorlopig. Wel kan het zijn dat het ctb nog nodig is om naar het buitenland te reizen, omdat andere landen dat als voorwaarde stellen.

Overhandiging petitie tegen coronapas aan Kamer uitgesteld

Het overhandigingsmoment van de petitie tegen de coronapas is uitgesteld. Eerst zou de petitie dinsdag overhandigd worden aan de Tweede Kamer tijdens een commissievergadering van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Onverdeeld Open, een initiatief van onder anderen oud-staatssecretaris Mona Keijzer, wil naast het overhandigen van de petitie ook een inhoudelijk gesprek met de Kamer voeren. Op die manier willen de initiatiefnemers recht doen aan het grote aantal mensen dat de petitie ondertekend heeft.

De petitie is inmiddels 857.000 keer ondertekend en pleit voor het heropenen van de samenleving zonder coronapas. Het is vooralsnog niet bekend wanneer het nieuwe overhandigingsmoment is.

OM stopt met onderzoek donaties Viruswaarheid

Het Openbaar Ministerie stopt met het civiele onderzoek naar de financiën van de Stichting Viruswaarheid van coronascepticus Willem Engel. Het OM zegt dat uit het onderzoek blijkt dat donateurs erop kunnen vertrouwen dat ingezameld geld op de juiste manier wordt gebruikt.

Vorig jaar oktober werd duidelijk dat het OM onderzoek deed naar Engel. Aanleiding waren berichten dat Engel in juli 2020 een bedrag van 50.000 euro had geleend van de stichting. Dat geld gebruikte de activist en dansleraar voor de aankoop van een stuk grond op het Spaanse eiland Ibiza.

Deze lening is inmiddels volledig terugbetaald aan de stichting, zegt het OM.

Staatssecretaris Uslu positief getest op corona

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media is besmet met het coronavirus. Dat laat de D66-politica weten via Twitter. "Gelukkig heb ik milde klachten, dus ik werk de komende tijd vanuit huis", schrijft Uslu.

Binnen het nieuwe kabinet kregen eerder ook de ministers Kaag (Financiën) en Hoekstra (Buitenlandse Zaken) een coronabesmetting.

Gezondheidsraad wil meer aandacht voor langdurige coronaklachten

Als het aan de Gezondheidsraad ligt, moet er meer aandacht komen voor het post-covidsyndroom, ook wel long covid genoemd. Volgens de Gezondheidsraad kan dat ervoor zorgen dat patiënten met langdurige klachten na een coronabesmetting beter geholpen en voorgelicht worden.

Naast aanvullend wetenschappelijk onderzoek is ook de bekendheid van dit syndroom en de monitoring van de huidige zorg voor patiënten van belang, schrijft de raad vandaag in een advies aan minister Kuipers van Volksgezondheid.

Mensen met het post-covidsyndroom hebben last van klachten als vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn en vergeetachtigheid. Deze klachten moeten minimaal drie maanden aanhouden om te kunnen spreken van het syndroom.

55.116 positieve tests, bezetting ziekenhuizen iets toegenomen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 55.116 nieuwe positieve tests gemeld. Gisteren waren dat nog 60.129 positieve tests. Verder werden bij het RIVM 6 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het instituut gemiddeld 11 doden per dag, tegen 9 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

In de onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van het aantal doden:

In de ziekenhuizen zijn 139 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 12 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1554 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1482), van wie 181 op de IC (gisteren: 179), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

OMT-lid Koopmans: stel onafhankelijke voorzitter aan voor OMT

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zegt dat er overwogen moet worden om een onafhankelijke voorzitter aan te stellen voor het Outbreak Managment Team, die niet verbonden is aan het RIVM. Dat zei ze in de podcast Virusfeiten van NPO Radio 1. Ze reageert daarmee op het Nieuwsuur-bericht dat het ministerie van Volksgezondheid in de eerste maanden van de coronacrisis verschillende keren geprobeerd heeft tekstuele wijzigingen in conceptadviezen van het OMT aan te brengen.

Op de vraag van presentator Tijs van den Brink of het OMT een onafhankelijke voorzitter zou moeten krijgen die niet van het RIVM is en niet onder druk kan worden gezet van het ministerie, zegt Koopmans: "Dat is iets wat je serieus moet overwegen. En zeker als het een langdurig OMT is."

Het RIVM heeft hoogstwaarschijnlijk ook achteraf tekstsuggesties van het ministerie toegevoegd aan geheime notulen van OMT-vergaderingen. Koopmans zegt dat ze hier niet op de hoogte van was en dat ze het ook niet vindt kunnen.

Het OMT-lid vindt dat er goed gekeken moet worden naar het "tussensysteem", waarbij een advies naar het ministerie gaat. Ze wijst op het belang van openheid daarbij. "Dan is het transparant en weet je wat waar gebeurt", zegt Koopmans. "Dat vind ik wel echt een les die we hiervan moeten leren. Want je wilt niet dat het vertrouwen ondermijnd wordt." Luister de gehele podcast hier.

'Vrijheidskonvooi' in Brussel tegen coronaregels verloopt rustig

De demonstratie tegen de coronaregels in Brussel verloopt tot nu toe rustig. Deelnemers van het zogenoemde 'vrijheidskonvooi' waren van plan om met hun auto's het centrum van de hoofdstad te blokkeren. Zij werden al voor ze Brussel bereikten tegengehouden door de politie.

De voertuigen werden onder begeleiding van een escorte naar een grote parkeerplaats net buiten Brussel gebracht. Daar is het niet druk, zegt een verslaggever van de Vlaamse omroep VRT. "Op Parking C op de Heizel is normaal gezien plaats voor zo'n 10.000 auto's. Nu staan er hier maar een paar tientallen."

Ondanks dat de demonstratie rustig verloopt, zegt de politie wel paraat te staan. "We houden de vingers aan de pols, onder meer door sociale media in de gaten te houden", zegt een politiewoordvoerder. "We hopen dat het rustig blijft."

Na prins Charles is nu ook zijn vrouw Camilla besmet met corona

Camilla, de hertogin van Cornwall, is positief getest. Donderdag testte haar man prins Charles al positief op het coronavirus. Een woordvoerder van het Britse koningshuis zegt dat Camilla zich aan de coronamaatregelen houdt en in isolatie zit.

Charles is voor de tweede keer besmet. Ook in maart 2020 liep hij het virus op, destijds met milde symptomen. Camilla en Charles zijn volledig gevaccineerd en hebben hun booster ook gehad.

'Duitsland wil in maand van zwaarste maatregelen af'

Duitsland is van plan komende maand de meeste coronamaatregelen te beëindigen. Het is de bedoeling dat de regering deze week drie stappen aankondigt, waarmee de zwaarste maatregelen geleidelijk worden afgebouwd, melden media die een concept van het plan in handen hebben. Vanaf 20 maart zouden er dan geen strenge maatregelen meer gelden.

Onder meer de Süddeutsche Zeitung schrijft dat de federale en deelstaatregeringen van plan zijn om als eerste de regels voor familiebijeenkomsten te versoepelen. Het maximale bezoekersaantal zou gaan van tien naar twintig aanwezigen. Ook zou er dan geen coronatoegangsbewijs meer nodig zijn winkels.

In de tweede fase is het de bedoeling dat 3G wordt ingevoerd, wat betekent dat mensen die zijn gevaccineerd, hersteld of negatief zijn getest toegang krijgen tot bijvoorbeeld horeca. Nu geldt in alle deelstaten de 2G of 2G+-regel. In de laatste stap, vanaf 20 maart, worden alle "vergaande beschermende maatregelen" geschrapt. Dat zou onder meer betekenen dat de thuiswerkplicht vervalt.

Belgische politie houdt auto's tegen

Op toegangswegen rond Brussel houdt de politie controles om te voorkomen dat deelnemers van het 'vrijheidskonvooi' het centrum van de hoofdstad bereiken. Auto's waarvan de politie vermoedt dat er betogers in zitten, worden aan de kant gezet en naar een parkeerplaats buiten de stad geëscorteerd.

"Hier moeten de voertuigen dan achterblijven", zegt een VRT-verslaggever. "De mensen lijken wel van plan om dan te voet of met het openbaar vervoer naar het centrum te gaan om daar te protesteren."

De politie verwacht dat ruim duizend voertuigen onderweg zijn om de binnenstad van Brussel te blokkeren. De meesten komen uit Frankrijk, maar er zijn ook Nederlanders gespot in de buurt van Brussel.

De burgemeester zegt dat demonstranten wel welkom zijn in Brussel om te protesteren tegen de coronamaatregelen. "Maar ze mogen de hoofdstad niet blokkeren met hun voertuigen."

De politie laat weten hard te zullen optreden als wegen worden geblokkeerd. Op verschillende plaatsen staan eenheden paraat om te kunnen ingrijpen. Ook deelt de politie flyers uit op parkeerplaatsen langs de snelweg. Daarin staat dat het verboden is om met voertuigen te betogen in Brussel.

'Horeca mag weer open, maar personeel keert niet terug'

De horeca kampt opnieuw met personeelstekorten omdat medewerkers niet terugkeren na de lockdowns. Voormalig personeel vond werk in de zorg, logistiek, bij bezorgdiensten en in supermarkten en keert daarom vaak niet meer terug. Dat zegt directeur Ricardo Eshuis van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) tegen De Gelderlander.

Ruim 150.000 mensen hebben de horeca in Nederland verlaten sinds het begin van de coronacrisis begin 2020, heeft SVH berekend. De meesten zijn ergens anders gaan werken. De grootste concurrent zou volgens De Gelderlander de GGD zijn. De gezondheidsdienst heeft nog steeds veel mensen nodig voor onder meer de teststraten en betaalt beter.

Vorig jaar klaagde de horeca ook al over het personeelstekort. Het tekort speelde al langer, maar is door de coronacrisis het alleen maar erger geworden. Volgens het CBS waren er vorig jaar juni bijna 14.000 openstaande vacatures in de horeca.

'Nederland niet goed voorbereid op pandemie'

Nederland is nog altijd niet goed voorbereid op een pandemie, wordt gesteld in een rapport van het zogeheten Capaciteitsorgaan, waar het AD over schrijft. Dat orgaan adviseert de overheid en de zorgsector over het aantal mensen dat nodig is in de zorg.

In de coronacrisis zijn volgens het rapport langer spelende knelpunten bij de infectieziektebestrijding uitvergroot. Er moeten onder meer veel nieuwe infectieartsen worden opgeleid en er zijn ook meer dataspecialisten nodig.

Eerder heeft voorzitter André Rouvoet van koepel GGD GHOR al gezegd dat Nederland niet goed voorbereid is op een nieuwe pandemie.

Vanavond komt Veiligheidsberaad bij elkaar

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen vanavond bijeen om het nieuwe maatregelenpakket van het kabinet te bespreken. Dat wordt morgenavond officieel bekendgemaakt door minister Kuipers.

Haagse bronnen zeggen dat het kabinet van plan is om aan het einde van de maand veel coronamaatregelen los te laten. Zo denkt het kabinet erover na om het coronatoegangsbewijs af te schaffen, net als de regel om anderhalve meter afstand te houden en een mondkapje te dragen.

Canadese politie beëindigt bezetting brug

De brug tussen Canada en de VS die een kleine week werd bezet door truckers en andere betogers tegen het coronabeleid, is weer open. Dit weekend moest de politie eerst de overgebleven demonstranten van de weg halen.

De Ambassador Bridge is de belangrijkste wegverbinding tussen Canada en de VS. Tientallen chauffeurs gebruikten hun vrachtwagens, auto's en bestelauto's om het verkeer op de brug in beide richtingen te lam te leggen. Ze zijn boos omdat ze zich moeten laten vaccineren als ze goederen naar de VS willen brengen.

Een rechter bepaalde dat de blokkade beëindigd moest worden. Veel actievoerders vertrokken, maar een aantal trucks en demonstranten bleven de brug bezetten. Tientallen mensen zijn nu opgepakt.