NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Vanaf maandag booster zonder afspraak in regio Den Haag • Winkeliers 'in hun hemd'

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 11 januari.
 • Bijna helft van de volwassenen heeft boostervaccin gekregen.
 • Gemeenten vragen Rutte om niet-essentiële winkels weer te laten opengaan
 • Haagse XXL-priklocatie gaat dicht, vanaf maandag vrije inloop in de regio.
Liveblog gesloten
 • Ongevaccineerden in Quebec gaan 'gezondheidsbijdrage' betalen

  Het bestuur van de Canadese provincie Quebec wil dat ongevaccineerde inwoners een "gezondheidsbijdrage" betalen als ze zich om niet-medische redenen niet laten inenten tegen corona. Volgens premier François Legault vormen mensen die niet zijn gevaccineerd, zo'n 10 procent van de bevolking van Quebec, "een financiële last" voor gevaccineerde inwoners van de provincie. Ongeveer de helft van de mensen op de IC's in Quebec is niet ingeënt, zei hij.

  Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe regeling ingaat en hoe hoog de bijdrage zal zijn. Mensen die om medische redenen geen vaccin nemen, worden er in ieder geval van vrijgesteld, aldus de premier.

  In Quebec wonen ongeveer 8 miljoen mensen. De coronamaatregelen in de provincie zijn relatief streng. Zo geldt er een avondklok van 22.00 tot 05.00 uur.

 • Gemeenten vragen Rutte om niet-essentiële winkels weer te laten opengaan

  Meerdere gemeenten roepen premier Rutte in een brandbrief op om de sluiting van niet-essentiële winkels op te heffen. Ze vrezen dat veel ondernemers het hoofd niet meer boven water kunnen houden als ze nog langer dicht moeten blijven.

  De gemeente Barneveld was vorige week de eerste die Rutte een brandbrief met deze strekking stuurde; in de dagen daarna volgden onder meer Veenendaal, Wageningen en Opmeer. Vandaag stuurden ook de gemeentebesturen van Sliedrecht en Bunschoten een brief aan Rutte. Net als werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vinden ze dat het beleid erop gericht moet zijn om de economie vanaf zaterdag weer te openen.

  "Nog langer inkomsten missen kan nu echt tot faillissementen leiden", schrijft burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten in de brief. Hij doelt niet alleen op niet-essentiële winkels, maar noemt ook horecabedrijven, kappers, kleine zelfstandigen, sportscholen en culturele instellingen. "Dat is uiteraard voor deze ondernemers een zakelijk en persoonlijk drama. Maar dan zijn er ook bredere gevolgen voor de lokale economie."

  Ook ondernemers zelf protesteerden vandaag tegen het coronabeleid, zoals in Barneveld en Beilen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Winkeliers houden lawaaiprotest: 'Het kan zo niet langer'
 • United Airlines past vluchtschema's aan, 3000 medewerkers besmet

  De Amerikaanse vliegmaatschappij United Airlines past haar vluchtschema's aan omdat het aantal coronabesmettingen onder het personeel snel toeneemt, vooral vanwege de omikronvariant. Op dit moment zijn zo'n 3000 medewerkers positief getest, zegt topman Scott Kirby in een bericht aan United-personeel. "Om een voorbeeld te geven: op de luchthaven Newark meldde alleen al op één dag bijna een derde van ons personeel zich ziek." In totaal werken er ongeveer 85.000 mensen bij United Airlines.

  De luchtvaartmaatschappij schrapt deze en volgende maand een aantal vluchten om het personeelstekort het hoofd te kunnen bieden. Om hoeveel vluchten het gaat is niet bekend. United is niet de enige vliegmaatschappij in de Verenigde Staten die last heeft van omikron. De afgelopen tijd werden duizenden vluchten gecanceld vanwege personeelsproblemen.

 • Haagse XXL-priklocatie gaat dicht, vanaf maandag vrije inloop in de regio

  De priklocatie in het World Forum-theater in Den Haag gaat vanaf maandag dicht, laat de GGD Haaglanden weten. De locatie ging drie weken geleden open als zogeheten XXL-vaccinatielocatie, bedoeld om de vraag naar boosterprikken te kunnen opvangen.

  Vanaf maandag kunnen 18-plussers in de regio Den Haag ook een boosterprik halen zonder afspraak. Dat kan inmiddels op steeds meer vaccinatielocaties in Nederland, onder meer in Friesland en delen van Gelderland, Zeeland en Overijssel.

  Volgens de GGD is de XXL-vaccinatielocatie in Den Haag nu niet meer nodig omdat het aantal afspraken terugloopt. "De piek is voorbij", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. Mensen die na maandag 17 januari een prikafspraak hebben in het World Forum worden gebeld om die te verplaatsen naar een andere locatie.

  Vorige week stonden nog lange rijen bij de World Forum-priklocatie:

  Robin Utrecht
 • Pfizer/BioNTech gestart met productie omikronvaccin, proeven beginnen eind deze maand

  Farmaceuten BioNTech en Pfizer zijn gestart met de productie van een coronavaccin dat speciaal is gemaakt voor de omikronvariant. Volgens BioNTech-topman Sahin wordt de productie gebruikt voor klinische proeven, die eind deze maand beginnen. "We verwachten dat we er in maart klaar voor zijn om het te leveren", zei hij op een conferentie van de Amerikaanse bank J.P. Morgan.

  Of het speciale omikronvaccin ook daadwerkelijk gebruikt zal worden is nog niet duidelijk. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft nog niet laten weten of zo'n vaccin ook echt nodig is in de strijd tegen het coronavirus. De huidige vaccins zijn volgens het EMA effectief tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname, ook nu de omikronvariant rondgaat.

  Pfizer-topman Bourla zei gisteren al tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC dat het bedrijf op eigen risico is gestart met de productie van het vaccin. Of het middel nodig is weet Pfizer niet, "maar we zullen er klaar voor zijn", zei hij.

  De coronavaccins leveren Pfizer en BioNTech veel geld op. Afgelopen jaar produceerden beide bedrijven zo'n drie miljard doses. Vorig jaar verdiende alleen het Duitse BioNTech al 13 tot 17 miljard euro aan de vaccins. Voor dit jaar rekent het bedrijf op iets minder verdiensten. Concurrent Moderna werkt ook aan een speciaal omikronvaccin.

 • Maasstad Ziekenhuis bereidt zich voor op meer coronapatiënten

  Het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis houdt er rekening mee dat het aantal opgenomen coronapatiënten de komende tijd toeneemt. "Dat heeft ook te maken met de besmettelijkheid van het ziektebeeld", zegt internist Charlotte van Noord, "De verwachting is dat het in de kliniek, dus op de verpleegafdelingen, drukker zal worden. Maar dat op de intensive care wellicht wat minder patiënten opgenomen zullen worden, doordat mensen, denken we, minder ziek worden."

  De afgelopen dagen lijkt het aantal opnames in Nederlandse ziekenhuizen te stabiliseren, maar ook het RIVM verwacht dat de daling van het aantal opgenomen coronapatiënten niet lang meer zal aanhouden: "Het hoge aantal besmettingen zal ongetwijfeld leiden tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames", zei Aura Timen van het RIVM eerder vandaag tegen de NOS.

  Internist Charlotte van Noord van het Maasstad Ziekenhuis verwacht in ieder geval dat het ziekenhuis de toename wel aankan:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Maasstad Ziekenhuis verwacht meer coronapatiënten, maar maakt zich geen zorgen
 • Schotland versoepelt extra maatregelen stapsgewijs

  Schotland gaat een aantal coronamaatregelen die eind vorig jaar waren ingevoerd stapsgewijs weer terugdraaien. Allereerst worden volgende week de regels voor grote buitenevenementen versoepeld, heeft premier Nicola Sturgeon bekendgemaakt. Bij evenementen in de buitenlucht mochten sinds half december maximaal 500 mensen aanwezig zijn, maar die limiet vervalt maandag. Dat betekent onder meer dat er weer publiek welkom is bij de voetbal- en rugbywedstrijden die voor volgende week gepland staan.

  De Schotse regering trok halverwege december de teugels aan vanwege het toenemende aantal besmettingen. Zo was er bij sportwedstrijden sindsdien geen publiek meer welkom, gingen de nachtclubs dicht en moeten de Schotten in de horeca onderling afstand houden.

  Die aangescherpte maatregelen worden nu dus stapsgewijs versoepeld. Volgens Sturgeon is er ruimte voor optimisme, onder meer vanwege de snelle levering van boostervaccins. Hoewel het aantal ziekenhuisopnames toeneemt, gaat die toename steeds langzamer, zei ze. De premier benadrukte dat waakzaamheid nog wel geboden is. Ze hoopt dat andere coronaregels, zoals die voor het maximale aantal bezoekers bij binnenevenementen, vanaf 24 januari kunnen vervallen.

  Schotland, Noord-Ierland en Wales scherpten de coronamaatregelen vorige maand alle drie aan. In Engeland, waar het aantal besmettingen toen ook flink toenam, bleven verdere beperkingen juist uit. Lees hier meer over de coronaregels in onze buurlanden.

 • NZa: meer operatiekamers open door uitstroom coronapatiënten

  De operatiecapaciteit in Nederlandse ziekenhuizen is deze week groter dan in de afgelopen tijd, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze week zijn er 35 procent minder operatiekamers in gebruik dan voor de pandemie, terwijl dat cijfer in december en begin januari rond de 40 à 45 procent lag.

  Volgens de NZa is de meest waarschijnlijke verklaring dat er minder coronapatiënten zijn opgenomen in de ziekenhuizen, waardoor er weer meer planbare zorg geleverd kan worden. Een woordvoerder vindt het nog te vroeg om te spreken van een 'kentering' in de ziekenhuiscijfers, maar zegt wel "dat ziekenhuizen nu iets van ruimte zien om weer planbare zorg te leveren."

 • RIVM: 'We verwachten dat we de piek nog niet hebben gehad'

  Bij het RIVM werden de voorbije week bijna 202.000 nieuwe positieve tests gemeld. Aura Timen van het RIVM gaat ervan uit dat het aantal besmettingen de komende tijd verder zal toenemen.

  Ze verwacht de piek pas eind eind januari, begin februari:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  RIVM: 'We verwachten dat we de piek nog niet hebben gehad'
 • Ondernemers en burgemeesters willen eind aan winkelsluiting

  Op meerdere plekken in Nederland protesteren ondernemers tegen de verplichte winkelsluiting waar ze sinds half december mee te maken hebben. Sommige winkeleigenaars doen mee met de actie 'In je hemd', waarmee ze duidelijk willen maken dat ze zich door het kabinet in hun hemd gezet voelen. In het Drentse Beilen verzamelde zich een groep ondernemers voor het gemeentehuis, waar ze hun jas en trui uittrokken om letterlijk in hun hemd te staan, schrijft RTV Drenthe.

  Soortgelijke acties waren er in onder meer Zierikzee, meldt Omroep Zeeland, en in het Brabantse Asten. In Winterswijk hingen winkeliers een paar honderd hemden op in de winkelstraten "om een signaal af te geven", schrijft Omroep Gelderland.

  Ondernemers uit Beilen in hun hemd voor het gemeentehuis RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel

  Ondertussen pleit de vereniging van winkeliers in Assen voor het heropenen van de winkels met behulp van verschillende corona-scenario's. Zelfs in het zwartste scenario is winkelbezoek mogelijk, volgens Mark van den Eng van MKB Retail Assen. Hij denkt aan winkelen op afspraak of met een QR-code, zegt hij tegen RTV Drenthe.

  In verschillende Limburgse steden willen winkeliers zaterdag opengaan uit protest tegen de verplichte sluiting. Na Sittard en Roermond volgen nu ook Venlo en Geleen. In een aantal steden zullen de winkeliers een kraampje voor de deur zetten, omdat marktverkoop wel mag, schrijft 1Limburg. Zaterdag gingen winkels in Sittard en Roermond al open uit protest tegen de lockdown; ze moeten met lede ogen toezien hoe veel Limburgers nu naar België of Duitsland trekken om te gaan winkelen.

  Noodoproep

  Burgemeesters in de provincie Utrecht doen in een gezamenlijke verklaring een noodoproep aan het kabinet. Tegen RTV Utrecht zegt Sharon Dijksma, behalve burgemeester van Utrecht ook voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, dat veel ondernemers failliet dreigen te gaan. Vooral eigenaars van niet-essentiële winkels hebben meer financiële steun nodig, zeggen de burgemeesters. "Sommigen hebben hun hele pensioenspaarpot opgegeten en staan op de rand van omvallen."

 • Bijna helft van de volwassenen heeft boostervaccin gekregen

  Tot en met zondag 9 januari zijn er 6,6 miljoen boostervaccinaties en derde prikken gezet, waarvan ruim 5,6 miljoen bij de GGD. In totaal heeft nu ongeveer 45 procent van alle 18-plussers een boostervaccin gekregen. Een week geleden was dat nog 32 procent.

  De afgelopen zeven dagen hebben meer dan 13.000 mensen zich voor het eerst laten inenten, tegen iets meer dan 8500 in de beide weken ervoor. In totaal zijn momenteel ongeveer 12,2 miljoen mensen volledig gevaccineerd tegen corona.

 • Twitteraccounts Willem Engel tijdelijk opgeschort

  Twitter heeft twee accounts van Viruswaarheid-voorman Willem Engel opgeschort. Volgens het sociale netwerk hebben de accounts de regels voor spam en manipulatie overtreden. Het gaat om een tijdelijke opschorting, laat Twitter weten.

  Het account van Engel was dit weekend ook al 12 uur lang uit de lucht. Directe aanleiding daarvoor was een tweet waarin het adres van D66-leider Sigrid Kaag te zien was. Meerdere mensen rapporteerden het bericht bij Twitter, waarop de bewuste tweet werd verwijderd en het account van Engel tijdelijk ingeperkt.

 • 29.107 positieve tests, gemiddeld stijging

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 29.107 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1145 meer dan gisteren.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook. Het RIVM maakte vanmiddag bekend dat er afgelopen week meer dan 200.000 besmettingen werden geregistreerd, 77 procent meer dan in de zeven dagen daarvoor.

  Minder dan 400 patiënten op IC

  In de ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 146 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 21 nieuwe patiënten bij.

  Gemiddeld neemt de ziekenhuisbezetting juist af. Er liggen nu 1497 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1535), van wie 395 op de IC (gisteren: 405), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst sinds half november dat er minder dan 400 coronapatiënten op de IC liggen.

  Bij het RIVM werden 18 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 17 doden per dag, tegen 27 doden per dag een week eerder.

 • RIVM: afgelopen week meer dan 200.000 positieve tests

  Bij het RIVM zijn de afgelopen week bijna 202.000 positieve tests gemeld: een stijging van 77 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. "Nog niet eerder zagen we zulke grote aantallen in een week tijd", zegt het RIVM. Een week eerder steeg het aantal besmettingen nog met 35 procent.

  Sinds de besmettelijker omikronvariant de overhand kreeg in Nederland gaat de stijging van het aantal besmettingen steeds sneller. In de voorbije week raakten vooral jongeren besmet: in de leeftijdscategorie 20-24 jaar verdrievoudigde het aantal positieve tests.

  Opvallend is verder het grote aantal herinfecties. In de eerste week van dit jaar was 13 procent van de mensen die positief werden getest eerder ook al besmet geweest.

 • Kuipers snapt zorgen werkgevers, zwijgt over mogelijke aanpassing quarantaineregels

  Minister van Volksgezondheid Kuipers heeft begrip voor de zorgen van werkgevers over de quarantaineregels, maar wil nog niet vooruitlopen op aanpassing van de regels. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat veel mensen onnodig thuiszitten en zeggen dat veel bedrijven en instellingen daardoor in de problemen komen.

  De huidige lockdown geldt tot en met vrijdag, dus het kabinet zal snel een beslissing moeten nemen over wat er verder moet gebeuren. Morgen komt het Outbreak Management Team ook weer bij elkaar voor een nieuw advies. Volgens Kuipers kijkt het OMT ook naar de lengte van de quarantaine.

  De meest betrokken ministers zijn over de ontwikkelingen bijgepraat door RIVM-directeur Van Dissel. Volgens Kuipers is een van de lessen daaruit dat er in andere Europese landen veel ziekenhuisopnamen zijn: "Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Verenigd Koninkrijk, dan is het aantal mensen dat opgenomen wordt in een ziekenhuis ontzettend hoog en dat leidt echt tot een ontwrichting. Dat moeten we in Nederland voorkomen."

  Kuipers zei verder dat er in Nederland elke dag veel besmettingen zijn en dat er ook veel mensen in quarantaine zitten. "Het aantal patiënten dat zo ziek wordt dat ze hulp nodig hebben is gelukkig op dit moment nog laag, maar we verwachten dat het de komende periode zal stijgen."