Willem Engel bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Willem Engel zet adres Kaag online, D66-leider doet aangifte

Dansleraar en anti-coronamaatregelenactivist Willem Engel heeft vanmiddag een tweet verspreid waarin het adres van D66-leider Sigrid Kaag te zien was. Hij deelde een verzoek om informatie uit het kadaster, met daarbij de postcode en het huisnummer van Kaag.

Volgens Engel heeft Kaag banden met de Open Society Foundation, een stichting van de Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros die zich onder meer inzet voor mensenrechten en democratisch bestuur. "Gezien de terrorismefinanciering en de banden met de Open Society Foundation die ook in sommige landen als een terroristische organisatie wordt gezien, willen wij weten op wie zijn naam deze woning staat", schreef Engel bij zijn tweet. Hij verontschuldigde zich bij voorbaat dat het waarschijnlijk om privégegevens gaat.

Kaag zal aangifte doen tegen Engel, zegt een woordvoerder van haar partij. De Viruswaarheid-voorman zegt in een reactie dat hij de kwestie niet aangiftewaardig vindt. "Het ging niet om haar adres, maar om de financiële gegevens die ze mogelijk afschermt", zegt hij. Waarom hij het adres dan toch heeft gedeeld, is niet duidelijk.

Tweet verwijderd

Verschillende mensen reageerden boos op de actie van Engel, die op Twitter zo'n 14.000 volgers heeft. Ze rapporteerden hem bij het socialemediaplatform. Engel reageerde daarop door te zeggen dat de tweet geen oproep was tot geweld of intimidatie.

Inmiddels is het bericht verwijderd van Twitter. Het account van Engel, die tegen de NOS zegt dat hij de tweet nogmaals had willen plaatsen maar dan met een balkje over het adres, is voor 12 uur ingeperkt.

Eerder deze week liep een man met een brandende fakkel rond voor de deur van Kaag. Dat incident werd live gestreamd op sociale media. De man is aangehouden en ook tegen hem heeft de D66-leider aangifte gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl