liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vanaf vanavond nog minder treinen • Ziekenhuisbezetting daalt verder

  • Welkom in het coronablog van zondag 9 januari
  • De coronabezetting in ziekenhuizen neemt verder af
  • 32.581 positieve tests, gemiddeld een stijging
  • In Brussel protesteren zo'n 3000 mensen tegen de coronamaatregelen
  • Sigrid Kaag is morgen niet bij de beëdiging vanwege een positieve coronatest
liveblog gesloten

Ziekenhuis Curaçao kampt met personeelstekort, operaties afgezegd

Het Curaçao Medical Center, het enige ziekenhuis op Curaçao, kampt met ernstig personeelsuitval door de coronacrisis. Het ziekenhuis heeft bijna 200 man personeel te weinig om de afdelingen draaiende te houden. Veel werknemers kampen zelf met een besmetting of zitten in quarantaine. Het personeelstekort liep de afgelopen dagen snel op: woensdag hadden nog honderd werknemers ziekteverlof.

Het personeelstekort leidt tot capaciteitsproblemen op de intensive care. Die afdeling biedt normaal plaats aan zestien patiënten, maar momenteel zijn er maar tien bedden beschikbaar. Vanwege de personeelsproblemen schrapt het ziekenhuis daarom vanaf morgen alle niet-spoedeisende zorg. Acute operaties worden nog wel uitgevoerd. Het ziekenhuis verwacht op korte termijn versterking van twaalf artsen en verpleegkundigen uit de Verenigde Staten.

Afgelopen week waren op Curaçao, dat zo'n 158.000 inwoners telt, relatief gezien zes keer zoveel besmettingen als in Nederland. Vanwege de situatie zijn de coronamaatregelen aangescherpt; zo geldt onder meer een avondklok op het eiland. Na 22.00 uur mogen mensen de straat niet meer op.

Vanaf morgen minder treinen in de avond

De NS begint vandaag ongeveer twee uur eerder met de avonddienstregeling. In de praktijk komt dat erop neer dat er vanaf 18.30 uur minder treinen rijden op tien trajecten, onder meer tussen Den Haag en Amsterdam, Leiden en Utrecht en Arnhem en Rotterdam.

Volgens de NS lopen de reizigersaantallen terug vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Een woordvoerder van NS zei eerder deze week tegen Omroep West dat de treinen 's avonds soms leeg rondrijden. "In de avond zitten we nu maar op een derde van het gebruikelijke aantal reizigers."

Halverwege december schrapte de NS om die reden ook al een aantal treinen in de avond, nacht en spits. Toen maakte de spoordienst bekend "op korte termijn" twee uur eerder te willen starten met de avonddienstregeling. Die vervroegde dienstregeling gaat dus vanaf morgen in.

Aantal positieve tests in Zweedse koninklijke familie neemt toe

Na de Zweedse koning Carl Gustaf (75) en koningin Silvia (78) zijn ook kroonprinses Victoria en prins Daniel positief getest op corona. Bij de 44-jarige Victoria werd de besmetting gisteren vastgesteld; haar echtgenoot testte vandaag positief.

Volgens het paleis hebben de twee zeer milde klachten. Ze zitten met hun twee kinderen in quarantaine.

Vorig jaar maart raakten Victoria en Daniel ook besmet met corona. Net als nu hadden ze toen milde symptomen.

Victoria en Daniel vorige maand in Stockholm

32.581 positieve tests, gemiddeld een stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 32.581 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 4615 meer dan gisteren.

Het gaat om het op een na hoogste aantal positieve tests ooit. Afgelopen vrijdag registreerde het RIVM bijna 35.000 tests, maar toen betrof het ook deels besmettingen van een dag eerder, die door een storing niet waren doorgekomen.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 25.390 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 76 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden zeven overleden patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 18 doden per dag, tegen 35 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

3000 betogers de straat op in Brussel tegen coronamaatregelen

In Brussel betogen zo'n 3000 mensen tegen de coronamaatregelen in België. De politie is in groten getale aanwezig en fouilleert mensen preventief.

Het protest heet "Samen voor Vrijheid" en verschillende actiegroepen zijn erin verenigd: Viruswaanzin en Belgians for Freedom zijn daar voorbeelden van. In een persbericht vanuit de organisaties, dat in handen is van het Belgische medium VRT, is aangekondigd dat het om een vreedzame betoging gaat.

"We organiseren een grote manifestatie voor grondwettelijke vrijheden en mensenrechten. Onder de naam 'Samen voor Vrijheid' klagen we vrijheidsbeperkende maatregelen aan die reeds anderhalf jaar geen structurele oplossing zijn voor de gezondheidszorg en niet meer te verantwoorden zijn", klinkt het in het persbericht.

Bezetting ziekenhuizen daalt verder

In de ziekenhuizen nam de bezetting wederom af. Sinds begin december daalt dit cijfer gestaag.

Er liggen nu 1479 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1490), van wie 406 op de IC (gisteren: 414), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 9 patiënten in Duitsland op de IC.

In onderstaande grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

Kaag niet aanwezig bij beëdiging kabinet vanwege positieve coronatest

Beoogd minister van Financiën en vicepremier Sigrid Kaag is morgen niet aanwezig bij de beëdiging van het nieuwe kabinet. Ze is positief getest op corona, laat de D66-politica op Twitter weten.

Haar beëdiging door koning Willem-Alexander wordt daarom digitaal gedaan. Kaag staat daarmee ook niet op de traditionele bordesfoto. Op Twitter laat ze verder weten dat het goed met haar gaat:

Groot illegaal feest in Haarlem beëindigd door politie

Een groot illegaal feest in Haarlem is afgelopen nacht beëindigd door de politie. Zo'n 400 feestgangers bleken aanwezig in een bedrijfspand aan de Robert Peereboomweg.

Het illegale evenement was professioneel opgezet: er stond audio-apparatuur, een bar met een prijslijst, een pinautomaat en er waren toiletten. Bezoekers hadden volgens de politie entree betaald om binnen te komen.

Toen de feestgangers de politie zagen, besloten de meesten om de benen te nemen. Er zijn geen mensen aangehouden of boetes uitgedeeld. Het onderzoek van de politie richt zich nu op de organisatie van het feest.

Het feest in Haarlem werd zonder opstootjes stopgezet:

Politie maakt einde groot illegaal feest

In Spaarndam heeft de politie voorkomen dat er een feest zou worden gevierd op een boot. Alle aanwezigen daar zijn wel bekeurd.

Eerste betaaldvoetbalwedstrijd geschrapt vanwege corona

Het eerste divisieduel tussen Excelsior en ADO Den Haag is afgelast vanwege coronabesmettingen bij de thuisploeg. Het is de eerste voetbalwedstrijd in het betaald voetbal in Nederland die dit seizoen niet doorgaat vanwege een uitbraak van het virus.

De wedstrijd stond voor 14.30 uur op het programma. "Ondanks dat wij er als club alles aan doen om besmettingen tegen te gaan, zijn verschillende spelers en stafleden de afgelopen dagen positief getest", zo meldt Excelsior.

Weer vrije inloop voor boostervaccin in Alphen

Over een week is het weer mogelijk om boostervaccins zonder afspraak te krijgen in Alphen aan den Rijn. Manager coronabestrijding Pieter Haasbeek van GGD Hollands Midden heeft dat gezegd tegen het lokale nieuwsmedium Studio Alphen. Ook bij andere priklocaties van de GGD Hollands Midden wordt de vrije inloop ingevoerd.

In december was het ook al mogelijk om zonder afspraak een boostervaccin te krijgen in Alphen, Gouda en Leiden. Door grote drukte is toen besloten om de vrije inloop stop te zetten.

De GGD Hollands Midden gaat ervan uit dat Nederlanders in maart en mei hun vierde en vijfde prik kunnen krijgen. "Wij mogen er geen richting aan geven, want het is landelijk beleid. Maar we houden er rekening mee", zegt Haasbeek tegen Studio Alphen. "De derde boosterprik in mei, zeg maar de vijfde prik, zal de nieuwste update van het vaccin zijn."

Recordaantal besmettingen Filipijnen

Het Filipijnse ministerie van gezondheid heeft vandaag een recordaantal coronabesmettingen gemeld. In totaal gaat het om bijna 29.000 infecties in een dag tijd.

Ook zijn in dezelfde periode 15 mensen overleden, waarmee het totaal aantal doden op ruim 52.000 komt te staan.

Het land heeft volgens persbureau Reuters bijna drie miljoen besmettingen gemeld sinds het begin van de pandemie. In totaal wonen er 109 miljoen mensen.

16 coronadoden in Australische deelstaat New South Wales, hoogste aantal tot nu toe

New South Wales heeft gisteren het hoogste aantal coronasterfgevallen op een dag geregistreerd sinds het begin van de pandemie. De dichtstbevolkte staat van Australië heeft in totaal zestien coronadoden gemeld. Ook zijn er ruim 30.000 besmettingen, wat bijna een record is.

De op een na grootste deelstaat Victoria meldde ruim 44.000 besmettingen en vier doden. Het totale aantal doden in Australië dat zaterdag werd gemeld was 36. Het aantal besmettingen bleef net onder de 100.000. Het hoogste aantal op een dag ligt op zo'n 116.000, dat werd eergisteren gemeld.

Door het hoge aantal besmettingen is er een run ontstaan op testklinieken die betaald worden door de overheid. De regering doet nu een oproep om thuis een zelftest te doen. Positieve resultaten kunnen dan gemeld worden aan een arts, die het vervolgens in een database zet.

Chinese stad Tianjin test al zijn 14 miljoen inwoners in twee dagen

De Chinese miljoenenstad Tianjin, die grenst aan Peking, gaat in een ijltempo alle inwoners testen op covid-19. Alle 14 miljoen inwoners moeten binnen blijven totdat medewerkers van de gezondheidsdiensten hen thuis hebben getest.

De operatie moet binnen twee dagen zijn voltooid. Mensen die korter dan 48 uur geleden zijn gevaccineerd, hoeven geen test te ondergaan.

Aanleiding voor de maatregel is de ontdekking van twintig coronabesmettingen in de stad. Daarbij gaat het volgens de Chinese autoriteiten in zeker twee gevallen om een 'lokale' omikronvariant die niet lijkt op eerdere, geïmporteerde omikronvarianten. Het is niet duidelijk waar de twee patiënten het virus hebben opgelopen: ze zouden niet hebben gereisd.

Volgens de Chinese krant Global Times zijn de autoriteiten des te voorzichtiger vanwege de Winterspelen, die over vier weken beginnen in Peking. Doordat veel forensen pendelen tussen Tianjin en Peking, is het risico op verspreiding van het virus groot.

Politie bekeurt feestgangers op boot in Spaarndam

In Spaarndam, bij Haarlem, heeft de politie voorkomen dat er een feest zou worden gevierd op een boot. Alle aanwezigen zijn bekeurd.

De politie was op sociale media gestuit op uitnodigingen voor een aqua boat party. Het feest zou 's avonds beginnen en duren tot 04.00 uur. Agenten vonden 's avonds een sloep die kennelijk was bedoeld om de bezoekers naar de feestboot te brengen. Die feestboot bleek te varen op een zijtak van het Noordzeekanaal.

Op de boot lagen volgens de politie veel fusten bier en 82 liter lachgas. De negentien mensen aan boord hebben een bekeuring gekregen voor overtreding van de coronaregels.

100.000 demonstranten op de been in Frankrijk

Ruim 100.000 mensen hebben gisteren in Frankrijk gedemonstreerd tegen het coronabeleid in het land. Alleen al in Parijs gingen circa 18.000 mensen de straat op.

Aanleiding voor het protest was een opmerking van president Macron eerder deze week. In een vraaggesprek met Le Parisien zei hij dat hij ongevaccineerden wil dwarszitten om hen toch over de streep te trekken een vaccin te gaan halen. "Ongevaccineerden wil ik echt op hun zenuwen werken, tot het eind aan toe. Dat is de strategie", zei hij in het dagblad. De woorden van Macron leidden tot een storm van kritiek.

Hoewel de vaccinatiegraad in Frankrijk hoog ligt (90 procent), is het aantal positieve tests de afgelopen weken fors gestegen. Woensdag registreerde het land een recordaantal positieve tests: meer dan 330.000.

Verscherpen naar 2G

In Frankrijk geldt geen lockdown; alleen de nachtclubs zijn gesloten. Wel moeten mensen op straat in stadscentra een mondmasker op. Verder geldt een 3G-beleid in het land: mensen die gevaccineerd, hersteld of negatief getest zijn mogen naar de horeca en culturele instellingen zoals theaters en musea.

Macron wil deze regels verscherpen naar een 2G-beleid. Een negatieve test is dan niet meer geldig voor de pass sanitaire. Het wetsvoorstel om 2G in te voeren is deze week door het parlement goedgekeurd, volgende week stemt de Senaat erover.

Welkom

Welkom in het coronablog van zondag 9 januari. Hier houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren vind je hier.