100.000 betogers in Frankrijk tegen coronabeleid • Kanselier Oostenrijk onder vuur om foto
- Welkom in het coronablog van zaterdag 8 januari
- 28.003 nieuwe positieve tests, ziekenhuisbezetting daalt verder
- Groot onderzoek: vaccin heeft miniem effect op menstruatiecyclus
- Advocaten: Djokovic had in december nog corona
Politie bekeurt feestgangers op boot in Spaarndam
In Spaarndam, bij Haarlem, heeft de politie voorkomen dat er een feest zou worden gevierd op een boot. Alle aanwezigen zijn bekeurd.
De politie was op sociale media gestuit op uitnodigingen voor een aqua boat party. Het feest zou 's avonds beginnen en duren tot 04.00 uur. Agenten vonden vanavond een sloep die kennelijk was bedoeld om de bezoekers naar de feestboot te brengen. Die feestboot bleek te varen op een zijtak van het Noordzeekanaal.
Op de boot lagen volgens de politie veel fusten bier en 82 liter lachgas. De negentien mensen aan boord hebben een bekeuring gekregen voor overtreding van de coronaregels.
100.000 demonstranten de straat op in Frankrijk
Ruim 100.000 mensen hebben in Frankrijk gedemonstreerd tegen het coronabeleid om het land. Alleen al in Parijs zijn circa 18.000 mensen de straat op gegaan.
Aanleiding voor het massale protest is de opmerking van president Macron eerder deze week. In een vraaggesprek met Le Parisien zei hij dat hij ongevaccineerden wil dwarszitten om hen toch over de streep te trekken een vaccin te gaan halen. "Ongevaccineerden wil ik echt op hun zenuwen werken, tot het eind aan toe. Dat is de strategie", zei hij in het dagblad. De woorden van Macron leidden tot een storm van kritiek.
Hoewel de vaccinatiegraad in Frankrijk hoog ligt (90 procent), is het aantal positieve tests de afgelopen weken fors gestegen. Woensdag registreerde het land een recordaantal positieve tests: meer dan 330.000.
In Frankrijk geldt geen lockdown; alleen de nachtclubs zijn gesloten. Wel moeten mensen op straat in stadscentra een mondmasker op. Verder geldt een 3G-beleid in het land: mensen die gevaccineerd, hersteld of negatief getest zijn mogen naar de horeca en culturele instellingen zoals theaters en musea.
Macron wil deze regels verscherpen naar een 2G-beleid. Een negatieve test is dan niet meer geldig voor de pass sanitaire. Het wetsvoorstel om 2G in te voeren is deze week door het parlement goedgekeurd, volgende week stemt de Senaat erover.
Bekijk hieronder beelden van het protest in Parijs:
Verontwaardiging over foto van Oostenrijkse kanselier met vrienden in skihut
Een foto van de Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer heeft tot verontwaardiging geleid in het land. Op de foto zit de kanselier in een skihut, omringd door acht vrienden. De foto werd op 29 december genomen. Gisteren, een week later dus, testte de kanselier positief op het coronavirus.
Nehammer heeft geen regels overtreden. In Oostenrijk geldt weliswaar een lockdown voor ongevaccineerden, maar mensen met een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen naar de horeca en afspreken met vrienden. Een horecabezoeker die zit hoeft geen mondmasker op. Iedereen op de foto was gevaccineerd of hersteld, aldus de woordvoerder van de bondskanselier.
Toch is er kritiek op de foto, omdat de kanselier daarop geen afstand houdt van zijn vrienden en ook geen masker draagt. Hierdoor zijn er geruchten ontstaan dat Nehammer zijn infectie in de skihut heeft opgelopen.
Deze geruchten worden ontkend door zowel Nehammer als zijn persvoorlichter. "De infectie deed zich voor na zijn terugkeer van vakantie", schrijft de woordvoerder van de bondskanselier op Twitter.
Nehammer had gister al bekendgemaakt dat hij besmet is geraakt via een van zijn beveiligers. Hij blijft voorlopig in thuisquarantaine.
In het onderstaande bericht is de foto te zien waarover de ophef is ontstaan, met Nehammer als tweede van rechts:
In Wenen zijn vandaag weer tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het coronabeleid. In december waren er ook massale protesten in de Oostenrijkse hoofdstad.
De demonstranten keren zich in het bijzonder tegen de aangekondigde vaccinatieplicht die op 1 februari wordt ingevoerd. Dan kunnen Oostenrijkers van 14 jaar een ouder die niet gevaccineerd zijn een boete krijgen.
Bekijk hieronder de beelden van het protest vandaag in Wenen:
28.003 nieuwe positieve tests, ziekenhuisbezetting daalt verder
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 28.003 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 6908 minder dan gisteren, toen was er sprake van veel nagekomen meldingen vanwege een storing op donderdag.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 23.245 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 71 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
Ziekenhuisbezetting
In de ziekenhuizen daalde de bezetting verder. Er liggen nu 1490 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1526), van wie 414 op de IC (gisteren: 419), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 9 patiënten in Duitsland op de IC.
De afgelopen dag werden er 149 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 16 nieuwe patiënten bij.
Bij het RIVM werden 8 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 17 doden per dag, tegen 35 doden per dag een week eerder.
Winkels open uit protest
In verschillende Nederlandse gemeenten zijn uit protest winkels geopend. Het gaat om winkels in Sittard, Roermond en Bussum.
In Bussum kunnen klanten koffie komen drinken bij enkele winkels, maar de winkels zijn niet echt geopend, behalve voor het ophalen van bestellingen. In Roermond en Sittard worden wel klanten binnengelaten die niet alleen iets komen ophalen.
Een eigenaar van een schoenenzaak in Sittard zegt tegen persbureau ANP dat het "water ons tot over de lippen staat". In België zijn de winkels wel open, waardoor winkeliers daar extra omzet draaien door bezoekende Nederlanders: "Die zijn we hier kwijt. Dat is onaanvaardbaar."
In Urk zijn al een paar dagen winkels geopend. Daar zijn nog geen boetes voor uitgedeeld zegt de gemeente tegen ANP.
Groot onderzoek: vaccin heeft miniem effect op menstruatiecyclus
Een vaccinatie tegen het coronavirus kan leiden tot een iets langere menstruatiecyclus, maar de verstoring is miniem en verdwijnt snel. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 4000 vrouwen.
De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Obstetrics & Gynecology. De onderzoeker bevroegen zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde vrouwen. De gevaccineerde vrouwen werden drie cycli voor hun prik gevolgd en drie cycli na hun prik, om zo de effecten van vaccinatie op de menstruatiecyclus nauwkeurig in kaart te brengen.
De vrouwen hielden via een app hun cyclus bij en deelden die data met de wetenschappers. Daaruit bleek dat de gemiddelde verandering na de vaccinatie iets minder dan een dag was. Afwijkingen waren vaak bij de eerste volledige cyclus na de vaccinatie weer verdwenen.
Hoofdonderzoeker Alison Edelman noemt de onderzoeksresultaten geruststellend. "We zien geen redenen tot zorg voor bijvoorbeeld de voortplanting of fysieke gezondheid." De iets langere cyclus wordt in het onderzoek bestempeld als "klinisch niet relevant".
Markt Apeldoorn afgesloten: 'Het is te druk'
Het Marktplein in Apeldoorn is afgesloten vanwege drukte; er lopen meer dan zeshonderd mensen rond.
"Het is te druk, we willen u vragen later op de dag terug te komen", staat op grote borden aan de randen van het plein.
De wekelijkse markt op zaterdag in Apeldoorn wordt altijd drukbezocht. Ook tijdens eerdere lockdowns werd het Marktplein in de binnenstad soms afgesloten. Het is de eerste keer tijdens de huidige lockdown dat dat gebeurt. Volgens Omroep Gelderland gaat het om een tijdelijke maatregel en zou de markt later vandaag weer toegankelijk moeten zijn.
Amerikaanse vrouw vervoert besmette zoon (13) in kofferbak
Een vrouw uit de Amerikaanse staat Texas wordt ervan verdacht dat ze haar besmette 13-jarige zoon in de kofferbak van haar auto naar een teststraat vervoerde, om te voorkomen dat ze zelf besmet zou raken met het coronavirus. De zoon was al positief getest, en ging naar de teststraat voor een extra test.
Bij aankomst bij de teststraat opende de vrouw haar achterbak, waar medewerkers de jongen zagen liggen. Zij belden de vervolgens de politie, schrijven Amerikaanse media. De jongen is verder ongedeerd.
De 41-jarige vrouw werkt als docent bij een middelbare school; die heeft haar voorlopig op non-actief gezet.
Advocaten: Djokovic had in december nog corona
Tennisser Novak Djokovic is vorige maand besmet geweest met het coronavirus, en heeft daarom een medische vrijstelling ontvangen waardoor hij zonder vaccinatiebewijs Australië in mocht. Dat beweren de advocaten van de Serviër in nieuw opgedoken documenten bij de federale rechtbank.
Djokovic testte op 16 december met een PCR-test positief, staat in het document. De tennisser verblijft momenteel in een hotel in Melbourne, nadat hem eerder deze week de toegang tot het land was geweigerd. Hij hoopt dat hij kan deelnemen aan de Australian Open, die op maandag 17 januari begint.
De rechter doet maandag uitspraak over de zaak van Djokovic. Eerder was al bekend dat hij beweerde dat hij over een 'medische vrijstelling' beschikt. Djokovic heeft zich nooit uitgelaten over het feit of hij wel of niet is gevaccineerd tegen het coronavirus.
De 34-jarige tennisser liet gisteren voor het eerst van zich horen: "Bedankt mensen over de hele wereld voor jullie continue steun. Ik voel het en het wordt erg gewaardeerd", schreef hij op Instagram.
Hongkongse overheidsfunctionarissen in quarantaine na groot feest
De Hongkongse leider Carrie Lam heeft een onderzoek ingesteld naar dertien hooggeplaatste overheidsfunctionarissen die begin deze week een groot verjaardagsfeest met 170 gasten bijwoonden. Twee gasten testten achteraf positief, waardoor alle gasten drie weken in quarantaine moeten.
Lam wil laten onderzoeken of de functionarissen regels hebben overtreden. Het feest vond plaats voordat strengere coronaregels van kracht werden, maar nadat Lam de bevolking had opgedragen om grote bijeenkomsten te mijden.
De overheidsfunctionarissen zijn onder meer de ministers van Binnenlandse Zaken en Immigratie, het hoofd van de politie en de voorzitter van de commissie tegen corruptie. De verjaardag was van een Hongkongse afgevaardigde in het Chinese parlement.
Uitstel uitvaarten: wettelijke termijn van zes dagen vaak overschreden
Begrafenissen en crematies kunnen in coronatijd vaak niet binnen de wettelijke termijn van zes dagen plaatsvinden. Uitvaartondernemers zijn daardoor veel tijd kwijt aan het regelen van uitstel, schrijft het AD. De grootste uitvaartverzorger, DELA, zegt dat in december ongeveer een kwart van de uitvaarten werd uitgesteld. In sommige regio's gaat het om een derde van de gevallen.
Het uitstel kan nodig zijn omdat crematoria volgepland zijn, nabestaanden corona hebben of vastzitten in het buitenland. Het uitstel leidt tot bureaucratische rompslomp, zegt woordvoerder Martijn van de Koolwijk van DELA. "We moeten een arts raadplegen, die moet een inschatting maken of het lichaam in staat is die periode te overbruggen. En met die verklaring moeten we naar de burgemeester toe, die moet toestemming geven", zegt Van de Koolwijk tegen het NOS Radio 1 Journaal. Ook de nabestaanden worden bij de procedure betrokken.
De uitvaartverzorger pleit voor een tijdelijke ontheffing voor de verplichting ten tijde van de pandemie. Hij stelt dat de zorg, burgemeesters en nabestaanden "van die bureaucratie" ontlast moeten worden.
De regel dat een arts een inschatting van het lichaam moet maken, is begin jaren 90 ingesteld. Volgens Van de Koolwijk zijn de koeltechnieken inmiddels flink verbeterd. "Het gevaar van ruim twintig jaar geleden, is nu zo goed als weg." De woordvoerder zegt bovendien dat hij nog nooit heeft meegemaakt dat een arts geen toestemming geeft. "Dus het is een standaard handeling, vandaar dat het wat ons betreft gewoon weg kan."
'Amerikaanse bank Citigroup gaat ongevaccineerd personeel ontslaan'
Amerikaanse werknemers van de bank Citigroup die aan het eind van volgende week nog niet zijn gevaccineerd, worden met onbetaald verlof gestuurd. Als ze aan het einde van deze maand nog steeds niet zijn gevaccineerd, worden ze zelfs ontslagen, blijkt uit een memo van het bedrijf die persbureau Reuters in handen heeft.
Voor medewerkers met een medische of religieuze vrijstelling wordt een uitzondering gemaakt. Volgens CNN is de Amerikaanse bank de eerste op Wall Street die de vaccinatieplicht invoert; bij andere banken moet ongevaccineerde werknemers thuis werken. Ook andere grote Amerikaanse bedrijven, zoals Google en United Airlines, hebben een vaccinatieplicht aangekondigd.
De Amerikaanse president Biden heeft in principe een wettelijke vaccinatieplicht voor bedrijven ingevoerd, al wordt daarover nog een juridische strijd gevoerd.
Welkom!
Welkom in het coronablog van zaterdag 8 januari. Hier houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren vind je hier.