NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

OMT: naleven regels belangrijker dan nieuwe maatregelen • 'Voorlopig nog geen code zwart'

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog is nu gesloten. Komende dag is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws. Goedenacht!

 • Jonge kinderen krijgen prik in Israël

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Israël start met vaccineren van jonge kinderen
 • Verpleegkundigenvereniging: probleem zit bij beschikbaarheid zorgmedewerkers

  Zowel demissionair minister Hugo de Jonge als Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zei het vandaag: van code zwarte is voorlopig nog geen sprake. De Jonge zei zelfs dat we nog "heel ver vandaan" zijn van het moment dat zieken geweigerd moeten worden bij ziekenhuizen omdat die vol liggen. Vanavond in Nieuwsuur had Bianca Buurman, voorzitter van de vereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) een zorgelijkere boodschap.

  Volgens Buurman krijgen we binnen twee tot drie weken te maken met een 'code-zwart-situatie', tenzij er een daling komt van het aantal besmettingen. "De druk zal enorm toenemen. Nu lukt het al bijna niet meer om patiënten op te nemen, te plaatsen en hun alle zorg te kunnen bieden."

  "Er zijn al heel veel patiënten die niet meer de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben", vervolgt Buurman, die benadrukt dat het niet alleen gaat om de bezetting op de intensive cares. Daar is nog ruimte, erkende ze, om er de waarschuwing aan toe te voegen dat "een enorme instroom aan patiënten" wordt verwacht.

  Een capaciteit van 1150 IC-bedden is volgens haar "haalbaar", en voor "een korte periode" is zelfs 1350 mogelijk. Maar het valt of staat ook met de beschikbaarheid van zorgmedewerkers en daar zit een probleem, schetst Buurman, die wijst op het oplopende ziekteverzuim. "Een afvlakking van het aantal besmettingen is nodig, dan hopen we dat het tij nog te keren is."

 • OMT: beter naleven bestaande regels helpt meer dan nieuw pakket maatregelen

  In het jongste advies van het Outbreak Management Team staat dat er meer winst te boeken valt als mensen zich beter houden aan de bestaande maatregelen, dan wanneer er weer een nieuw pakket aan maatregelen volgt. In hoofdletters schrijft het OMT dat dat eerste "DE ENIGE WIJZE" is om voor deze winterperiode een nieuwe lockdown te voorkomen. Het adviesteam wijst op het belang van testen bij klachten, anderhalve meter afstand houden en het dragen van mondmaskers.

  Het OMT zegt over de coronatoegangspas dat die vooral helpt om risico's te beperken bij het openen van sectoren. Het is "geen maatregel om virusverspreiding te voorkomen en een epidemie te bestrijden". Over 1G, 2G of 3G komt het OMT niet met een eenduidig advies.

  Over het voorstel vanuit de horecasector om mensen die al binnen zijn voor acht uur 's avonds toe te staan om langer te blijven is het OMT negatief. Het wijst erop dat de contactduur dan langer is, en dat leidt tot meer besmettingen.

  Verder valt in het advies op dat het OMT een nieuwe sluiting van scholen tot het uiterste wil voorkomen. Het wijst op het "toenemende wetenschappelijk bewijs voor schade aan de ontwikkeling van kinderen als zij sociale schoolcontacten en onderwijs ontberen". Omdat kinderen het virus wel oplopen en kunnen overbrengen, wat in toenemende mate gebeurt, is het wel belangrijk dat ook zij thuisblijven bij klachten en zich laten testen bij klachten.

 • Kenia wil dat alle inwoners voor de Kerst een prik halen

  De regering van Kenia wil dat alle inwoners zich voor 21 december hebben gevaccineerd tegen corona. Vanaf die datum krijgen alleen gevaccineerde mensen nog toegang tot het openbaar vervoer, cafés, restaurants, nationale parken en scholen. Piloten, buschauffeurs en taxichauffeurs moeten dan, om hun beroep uit te oefenen, kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn. Vanaf vrijdag begint een massavaccinatiecampagne.

  Op dit moment is minder dan 10 procent van de bevolking gevaccineerd. Er zijn al vaccinatiecentra opgezet bij busstations en winkelcentra, maar vooral op het platteland worden mensen minder goed bereikt.

  Hoe het land het voor elkaar wil krijgen om iedereen te vaccineren, is niet helemaal duidelijk. Zo moet er bij de meeste vaccins een aantal weken tussen de eerste en tweede prik zitten. Ook is het de vraag of Kenia voldoende vaccins heeft om iedereen te vaccineren.

  Amnesty International is dan ook kritisch. De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat er wel heel weinig tijd wordt gegeven en dat veel Kenianen hun inkomen dreigen te verliezen, of niet meer kunnen reizen of naar school gaan. Mogelijk wordt de handhaving van de maatregel niet meteen heel strikt. Volgens gezondheidsminister Mutahi Kagwe ligt de verantwoordelijkheid "bij individuen".

  De maatregelen zijn genomen met het oog op de feestdagen in december, als veel Kenianen van de stad naar het platteland reizen om familie te zien. Ook komen er in deze periode veel internationale toeristen. Ook zij krijgen te maken met de aanscherpingen. Om het land te bezoeken moeten toeristen een negatieve PCR-test én een vaccinatiebewijs laten zien.

 • Koning spreekt hulpverleners en slachtoffers van rellen Rotterdam

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik heb nog nooit zoveel angst gehad als afgelopen vrijdag'
 • Kabinet wil 2G voor horeca, cultuursector en evenementen

  Het demissionaire kabinet wil het 2G-systeem, waarbij alleen nog mensen die gevaccineerd of hersteld zijn toegang hebben, mogelijk maken in de horeca, de cultuursector, bij evenementen en de niet-essentiële dienstverlening. Dat staat in een wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De maatregel gaat niet gelden in winkels en bouwmarkten.

  Vorige week werd er in de Tweede Kamer over gedebatteerd en toen werd duidelijk dat het erom spant of het kabinet een meerderheid achter de plannen krijgt. Daarnaast moet ook de Eerste Kamer uiteindelijk nog instemmen.

  De Jonge beloofde vorige week dat een 2G-systeem "zo beperkt mogelijk" wordt ingezet. Volgens hem kan de maatregel bijdragen aan minder besmettingen, omdat ongevaccineerden nu in grote groepen het meeste risico hebben om corona op te lopen, ernstig ziek te worden en het virus door te geven. "De keus is óf beperkingen voor iedereen, óf dingen toch laten doorgaan voor mensen die het minste risico lopen", zei de minister.

 • Friese apotheker gaat prikken

  Rogier Hilbers uit het Friese Oosterwolde is als eerste apotheker begonnen met het vaccineren van mensen in de wijk. Hilbers en zijn collega's zetten de prikken onder toezicht van een arts. Het gaat om een proef van een week. Ook de GGD is erbij betrokken. In andere apotheken zijn pop-uplocaties ingericht van de GGD.

  Apothekers hebben in de coronacrisis tot nu toe geholpen met het ompakken en vervoeren van vaccins, maar vaccineren deden ze nog niet, meldt de branchevereniging KNMP. Vaccineren door apothekers is volgens voorzitter Aris Prins een logische vervolgstap. "Als de meest laagdrempelige zorgverleners, dicht bij in de wijk, kunnen we als apothekers bijdragen om de vaccinatiegraad verder te verhogen."

  De hoop is dat meer mensen zich laten vaccineren als hun eigen apotheker dat doet. Apotheker Hilbers: "Ik ken mijn patiënten, want ik zit dicht bij ze in de wijk. Mensen kunnen met al hun vragen bij mij terecht, zonder afspraak."

  De KNMP zegt dat apothekers in andere landen al hebben bijgedragen aan het verhogen van de vaccinatiegraad. "Niet alleen omdat er op meer plekken geprikt wordt, maar ook omdat mensen die zich via de apotheker laten inenten ook weer andere mensen overhalen alsnog hun vaccinatie te halen."

 • Guadeloupe in de greep van coronaprotest en geweld

  Frankrijk heeft extra zwaarbewapende agenten gestuurd naar Guadeloupe om de orde te herstellen. Er zijn al dagen gewelddadige protesten op het eiland vanwege coronamaatregelen. Volgens sommigen hebben de onbuigzaamheid van de autoriteiten en de weigering om überhaupt te praten bijgedragen aan de onrust:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rellen op Guadeloupe over coronaregels
 • Artsen in Saksen: 'vechten om een bed' dreigt

  In de Duitse deelstaat Saksen is het een kwestie van dagen voordat ziekenhuizen triage moeten gaan toepassen. Daarvoor waarschuwt de artsenvereniging in de Oost-Duitse deelstaat. Het zou betekenen dat niet alle coronapatiënten meer opgenomen kunnen worden en dat er dus beoordeeld moet worden wie de meeste kans heeft op herstel.

  De voorzitter van de artsenvereniging, Erik Bodendieck, zegt tegen Duitse media dat ongevaccineerden eerder zullen worden afgewezen als twee mensen om een bed "moeten vechten". Bodendieck wijst erop dat deze groep een groter risico loopt om niet meer, of niet goed, te herstellen van covid-19. Hun overlevingskans zou kleiner zijn als ze afhankelijk zijn van noodbeademing.

  Saksen, dat ruim vier miljoen inwoners telt met Dresden als grootste stad, is zwaar getroffen door corona. In 24 uur tijd kwamen er bijna 6000 nieuwe positieve tests bij. Over een week genomen waren er 960 besmettingen op 100.000 inwoners, waar het landelijk gemiddelde 386 is.

 • Vrij reizen in Europa zonder booster? De Europese Commissie kijkt ernaar

  De Europese Commissie komt deze week met voorstellen die duidelijkheid moeten scheppen over de geldigheid van de QR-code in de CoronaCheck-app bij reizen in de EU. De commissie werkt samen met de lidstaten aan een "update" van de regelgeving voor het certificaat, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

  Een herziening is nodig nu veel landen zijn begonnen met boosters, wat de vraag oproept hoelang een oorspronkelijke vaccinatie nog geldig is voor een QR-code die reizen binnen Europa mogelijk maakt.

  In Frankrijk bijvoorbeeld is een booster-vaccin beschikbaar voor 65-plussers en kwetsbaren. Zo'n booster geldt daar vanaf volgende maand ook als voorwaarde voor een geldige coronapas voor deze groep. De coronapas wordt in Frankrijk onder meer gebruikt om toegang te krijgen tot cafés en restaurants.

 • Hof in Baskenland verwerpt invoering coronapas: noodzaak ontbreekt

  De hoogste rechter in Baskenland heeft een streep gezet door invoering van de coronapas in de Spaanse deelstaat. De regionale regering wil de pas invoeren voor cafés, restaurants en discotheken. Maar volgens het hof is een coronapas niet nodig nu ruim 90 procent van de bevolking gevaccineerd is. Ook vindt het hof dat de toegangspas te veel een inbreuk is op de privacy van burgers.

  Zeven deelstaten onderzoeken momenteel de invoering van een QR-code voor het uitgaansleven, die al bestaat op de Balearen, in Catalonië en Galicië. In die laatste regio krijgen ook pelgrims onderweg naar Santiago met de verplichte coronapas te maken.

  De vaccinatiegraad in Spanje is relatief hoog: 91 procent van de Spaanse bevolking (18+) kreeg ten minste een coronaprik. In Baskenland is dat percentage nog iets hoger (91,7 procent). "Ook is de bezetting van ziekenhuisbedden door coronapatiënten in de regio extreem laag", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Dat het Baskische bestuur een coronapas in het uitgaansleven wil, komt vooral door de nieuwe besmettingen. Die zijn het dubbele van het landelijk gemiddelde."

 • Kuipers: effect maatregelen vorige week moeten zichtbaar gaan worden

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kuipers: 'Als stijging doorzet, moet je kijken naar aanvullende maatregelen'
 • Voorlopig geen code zwart, wel kentering nodig, zegt Kuipers

  Als de stijging van het aantal ziekenhuisopnames in het huidige tempo doorzet, zit de ziekenhuisbezetting binnen een week op hetzelfde niveau als tijdens de hoogste piek van vorige winter. Daarvoor waarschuwt Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. "En als er geen kentering komt, zal het een nog hogere piek worden."

  Er is volgens Kuipers voorlopig nog geen sprake van 'code zwart', waarbij geen enkel bed meer beschikbaar is voor een coronapatiënt. Wel wordt het protocol voor dat scenario voorbereid. "Dat zegt voldoende over de urgentie", aldus Kuipers. Daarnaast leidt het uitstellen van reguliere zorg tot "schrijnende situaties".

  Daarmee nuanceert Kuipers naar eigen zeggen geluiden van ziekenhuisbestuurders, die stellen dat code zwart nabij is. "We kunnen nog patiënten opvangen, weliswaar wel met behulp van spreiding van patiënten en hulp uit Duitsland." Naar verwachting zal morgen de eerste Nederlandse coronapatiënt naar Duitsland worden overgeplaatst, zegt Kuipers. Ondertussen wordt de IC-capaciteit opgeschaald naar 1150 bedden, in de toekomst kan dat nog stijgen tot 1350 bedden. Minister De Jonge (Volksgezondheid) zei vandaag ook dat nog geen sprake is van code zwart. Volgens hem zijn we daar nog "heel ver vandaan".

  Op dit moment liggen er 2430 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 470 op de IC. De druk ligt volgens Kuipers vooral op de klinische afdeling. "16 procent van de normale bedden wordt door coronapatiënten bezet, maar doordat zij daar relatief lang verblijven, wordt grofweg 28 procent van de klinische zorg door hen gebruikt."

  De ziekenhuisbezetting sinds het begin van de coronapandemie LCPS

  Uit de cijfers van de vereniging voor longartsen blijkt dat ruim de helft van de coronapatiënten ongevaccineerd is, terwijl 88,3 procent van de 18-plussers minstens één prik heeft gehad. Daarnaast heeft van de coronapatiënten die wel gevaccineerd zijn óf eerder besmet zijn geweest 70 procent een onderliggende medische aandoening, zoals problemen met het immuunsysteem.

  Het is volgens Kuipers nog te vroeg om conclusies te trekken over het effect van de recente coronamaatregelen. "Wat we wel weten is dat de trend deze week moet ombuigen naar beneden. Als dat niet gebeurt, moet je kijken naar meer maatregelen. Zolang het aantal nieuwe besmettingen niet daalt, zal de ziekenhuisbezetting ook niet dalen"

 • 23.066 positieve tests, gemiddeld stijging

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 23.066 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 2372 meer dan gisteren en het op een na hoogste aantal in Nederland sinds het begin van de pandemie.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.599 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 49 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  NOS

  2430 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2430 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2316), van wie 470 op de IC (gisteren: 466), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  29 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 29 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 35 doden per dag, tegen 24 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  NOS