liveblog
NOS NieuwsAangepast

OMT: naleven regels belangrijker dan nieuwe maatregelen • 'Voorlopig nog geen code zwart'

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Het liveblog is nu gesloten. Komende dag is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws. Goedenacht!

Jonge kinderen krijgen prik in Israël

Israël start met vaccineren van jonge kinderen

Verpleegkundigenvereniging: probleem zit bij beschikbaarheid zorgmedewerkers

Zowel demissionair minister Hugo de Jonge als Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zei het vandaag: van code zwarte is voorlopig nog geen sprake. De Jonge zei zelfs dat we nog "heel ver vandaan" zijn van het moment dat zieken geweigerd moeten worden bij ziekenhuizen omdat die vol liggen. Vanavond in Nieuwsuur had Bianca Buurman, voorzitter van de vereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) een zorgelijkere boodschap.

Volgens Buurman krijgen we binnen twee tot drie weken te maken met een 'code-zwart-situatie', tenzij er een daling komt van het aantal besmettingen. "De druk zal enorm toenemen. Nu lukt het al bijna niet meer om patiënten op te nemen, te plaatsen en hun alle zorg te kunnen bieden."

"Er zijn al heel veel patiënten die niet meer de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben", vervolgt Buurman, die benadrukt dat het niet alleen gaat om de bezetting op de intensive cares. Daar is nog ruimte, erkende ze, om er de waarschuwing aan toe te voegen dat "een enorme instroom aan patiënten" wordt verwacht.

Een capaciteit van 1150 IC-bedden is volgens haar "haalbaar", en voor "een korte periode" is zelfs 1350 mogelijk. Maar het valt of staat ook met de beschikbaarheid van zorgmedewerkers en daar zit een probleem, schetst Buurman, die wijst op het oplopende ziekteverzuim. "Een afvlakking van het aantal besmettingen is nodig, dan hopen we dat het tij nog te keren is."

OMT: beter naleven bestaande regels helpt meer dan nieuw pakket maatregelen

In het jongste advies van het Outbreak Management Team staat dat er meer winst te boeken valt als mensen zich beter houden aan de bestaande maatregelen, dan wanneer er weer een nieuw pakket aan maatregelen volgt. In hoofdletters schrijft het OMT dat dat eerste "DE ENIGE WIJZE" is om voor deze winterperiode een nieuwe lockdown te voorkomen. Het adviesteam wijst op het belang van testen bij klachten, anderhalve meter afstand houden en het dragen van mondmaskers.

Het OMT zegt over de coronatoegangspas dat die vooral helpt om risico's te beperken bij het openen van sectoren. Het is "geen maatregel om virusverspreiding te voorkomen en een epidemie te bestrijden". Over 1G, 2G of 3G komt het OMT niet met een eenduidig advies.

Over het voorstel vanuit de horecasector om mensen die al binnen zijn voor acht uur 's avonds toe te staan om langer te blijven is het OMT negatief. Het wijst erop dat de contactduur dan langer is, en dat leidt tot meer besmettingen.

Verder valt in het advies op dat het OMT een nieuwe sluiting van scholen tot het uiterste wil voorkomen. Het wijst op het "toenemende wetenschappelijk bewijs voor schade aan de ontwikkeling van kinderen als zij sociale schoolcontacten en onderwijs ontberen". Omdat kinderen het virus wel oplopen en kunnen overbrengen, wat in toenemende mate gebeurt, is het wel belangrijk dat ook zij thuisblijven bij klachten en zich laten testen bij klachten.

Kenia wil dat alle inwoners voor de Kerst een prik halen

De regering van Kenia wil dat alle inwoners zich voor 21 december hebben gevaccineerd tegen corona. Vanaf die datum krijgen alleen gevaccineerde mensen nog toegang tot het openbaar vervoer, cafés, restaurants, nationale parken en scholen. Piloten, buschauffeurs en taxichauffeurs moeten dan, om hun beroep uit te oefenen, kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn. Vanaf vrijdag begint een massavaccinatiecampagne.

Op dit moment is minder dan 10 procent van de bevolking gevaccineerd. Er zijn al vaccinatiecentra opgezet bij busstations en winkelcentra, maar vooral op het platteland worden mensen minder goed bereikt.

Hoe het land het voor elkaar wil krijgen om iedereen te vaccineren, is niet helemaal duidelijk. Zo moet er bij de meeste vaccins een aantal weken tussen de eerste en tweede prik zitten. Ook is het de vraag of Kenia voldoende vaccins heeft om iedereen te vaccineren.

Amnesty International is dan ook kritisch. De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat er wel heel weinig tijd wordt gegeven en dat veel Kenianen hun inkomen dreigen te verliezen, of niet meer kunnen reizen of naar school gaan. Mogelijk wordt de handhaving van de maatregel niet meteen heel strikt. Volgens gezondheidsminister Mutahi Kagwe ligt de verantwoordelijkheid "bij individuen".

De maatregelen zijn genomen met het oog op de feestdagen in december, als veel Kenianen van de stad naar het platteland reizen om familie te zien. Ook komen er in deze periode veel internationale toeristen. Ook zij krijgen te maken met de aanscherpingen. Om het land te bezoeken moeten toeristen een negatieve PCR-test én een vaccinatiebewijs laten zien.

Koning spreekt hulpverleners en slachtoffers van rellen Rotterdam

'Ik heb nog nooit zoveel angst gehad als afgelopen vrijdag'

Kabinet wil 2G voor horeca, cultuursector en evenementen

Het demissionaire kabinet wil het 2G-systeem, waarbij alleen nog mensen die gevaccineerd of hersteld zijn toegang hebben, mogelijk maken in de horeca, de cultuursector, bij evenementen en de niet-essentiële dienstverlening. Dat staat in een wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De maatregel gaat niet gelden in winkels en bouwmarkten.

Vorige week werd er in de Tweede Kamer over gedebatteerd en toen werd duidelijk dat het erom spant of het kabinet een meerderheid achter de plannen krijgt. Daarnaast moet ook de Eerste Kamer uiteindelijk nog instemmen.

De Jonge beloofde vorige week dat een 2G-systeem "zo beperkt mogelijk" wordt ingezet. Volgens hem kan de maatregel bijdragen aan minder besmettingen, omdat ongevaccineerden nu in grote groepen het meeste risico hebben om corona op te lopen, ernstig ziek te worden en het virus door te geven. "De keus is óf beperkingen voor iedereen, óf dingen toch laten doorgaan voor mensen die het minste risico lopen", zei de minister.

Friese apotheker gaat prikken

Rogier Hilbers uit het Friese Oosterwolde is als eerste apotheker begonnen met het vaccineren van mensen in de wijk. Hilbers en zijn collega's zetten de prikken onder toezicht van een arts. Het gaat om een proef van een week. Ook de GGD is erbij betrokken. In andere apotheken zijn pop-uplocaties ingericht van de GGD.

Apothekers hebben in de coronacrisis tot nu toe geholpen met het ompakken en vervoeren van vaccins, maar vaccineren deden ze nog niet, meldt de branchevereniging KNMP. Vaccineren door apothekers is volgens voorzitter Aris Prins een logische vervolgstap. "Als de meest laagdrempelige zorgverleners, dicht bij in de wijk, kunnen we als apothekers bijdragen om de vaccinatiegraad verder te verhogen."

De hoop is dat meer mensen zich laten vaccineren als hun eigen apotheker dat doet. Apotheker Hilbers: "Ik ken mijn patiënten, want ik zit dicht bij ze in de wijk. Mensen kunnen met al hun vragen bij mij terecht, zonder afspraak."

De KNMP zegt dat apothekers in andere landen al hebben bijgedragen aan het verhogen van de vaccinatiegraad. "Niet alleen omdat er op meer plekken geprikt wordt, maar ook omdat mensen die zich via de apotheker laten inenten ook weer andere mensen overhalen alsnog hun vaccinatie te halen."

Guadeloupe in de greep van coronaprotest en geweld

Frankrijk heeft extra zwaarbewapende agenten gestuurd naar Guadeloupe om de orde te herstellen. Er zijn al dagen gewelddadige protesten op het eiland vanwege coronamaatregelen. Volgens sommigen hebben de onbuigzaamheid van de autoriteiten en de weigering om überhaupt te praten bijgedragen aan de onrust:

Rellen op Guadeloupe over coronaregels

Artsen in Saksen: 'vechten om een bed' dreigt

In de Duitse deelstaat Saksen is het een kwestie van dagen voordat ziekenhuizen triage moeten gaan toepassen. Daarvoor waarschuwt de artsenvereniging in de Oost-Duitse deelstaat. Het zou betekenen dat niet alle coronapatiënten meer opgenomen kunnen worden en dat er dus beoordeeld moet worden wie de meeste kans heeft op herstel.

De voorzitter van de artsenvereniging, Erik Bodendieck, zegt tegen Duitse media dat ongevaccineerden eerder zullen worden afgewezen als twee mensen om een bed "moeten vechten". Bodendieck wijst erop dat deze groep een groter risico loopt om niet meer, of niet goed, te herstellen van covid-19. Hun overlevingskans zou kleiner zijn als ze afhankelijk zijn van noodbeademing.

Saksen, dat ruim vier miljoen inwoners telt met Dresden als grootste stad, is zwaar getroffen door corona. In 24 uur tijd kwamen er bijna 6000 nieuwe positieve tests bij. Over een week genomen waren er 960 besmettingen op 100.000 inwoners, waar het landelijk gemiddelde 386 is.

Vrij reizen in Europa zonder booster? De Europese Commissie kijkt ernaar

De Europese Commissie komt deze week met voorstellen die duidelijkheid moeten scheppen over de geldigheid van de QR-code in de CoronaCheck-app bij reizen in de EU. De commissie werkt samen met de lidstaten aan een "update" van de regelgeving voor het certificaat, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Een herziening is nodig nu veel landen zijn begonnen met boosters, wat de vraag oproept hoelang een oorspronkelijke vaccinatie nog geldig is voor een QR-code die reizen binnen Europa mogelijk maakt.

In Frankrijk bijvoorbeeld is een booster-vaccin beschikbaar voor 65-plussers en kwetsbaren. Zo'n booster geldt daar vanaf volgende maand ook als voorwaarde voor een geldige coronapas voor deze groep. De coronapas wordt in Frankrijk onder meer gebruikt om toegang te krijgen tot cafés en restaurants.

Hof in Baskenland verwerpt invoering coronapas: noodzaak ontbreekt

De hoogste rechter in Baskenland heeft een streep gezet door invoering van de coronapas in de Spaanse deelstaat. De regionale regering wil de pas invoeren voor cafés, restaurants en discotheken. Maar volgens het hof is een coronapas niet nodig nu ruim 90 procent van de bevolking gevaccineerd is. Ook vindt het hof dat de toegangspas te veel een inbreuk is op de privacy van burgers.

Zeven deelstaten onderzoeken momenteel de invoering van een QR-code voor het uitgaansleven, die al bestaat op de Balearen, in Catalonië en Galicië. In die laatste regio krijgen ook pelgrims onderweg naar Santiago met de verplichte coronapas te maken.

De vaccinatiegraad in Spanje is relatief hoog: 91 procent van de Spaanse bevolking (18+) kreeg ten minste een coronaprik. In Baskenland is dat percentage nog iets hoger (91,7 procent). "Ook is de bezetting van ziekenhuisbedden door coronapatiënten in de regio extreem laag", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Dat het Baskische bestuur een coronapas in het uitgaansleven wil, komt vooral door de nieuwe besmettingen. Die zijn het dubbele van het landelijk gemiddelde."

Kuipers: effect maatregelen vorige week moeten zichtbaar gaan worden

Kuipers: 'Als stijging doorzet, moet je kijken naar aanvullende maatregelen'

Voorlopig geen code zwart, wel kentering nodig, zegt Kuipers

Als de stijging van het aantal ziekenhuisopnames in het huidige tempo doorzet, zit de ziekenhuisbezetting binnen een week op hetzelfde niveau als tijdens de hoogste piek van vorige winter. Daarvoor waarschuwt Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. "En als er geen kentering komt, zal het een nog hogere piek worden."

Er is volgens Kuipers voorlopig nog geen sprake van 'code zwart', waarbij geen enkel bed meer beschikbaar is voor een coronapatiënt. Wel wordt het protocol voor dat scenario voorbereid. "Dat zegt voldoende over de urgentie", aldus Kuipers. Daarnaast leidt het uitstellen van reguliere zorg tot "schrijnende situaties".

Daarmee nuanceert Kuipers naar eigen zeggen geluiden van ziekenhuisbestuurders, die stellen dat code zwart nabij is. "We kunnen nog patiënten opvangen, weliswaar wel met behulp van spreiding van patiënten en hulp uit Duitsland." Naar verwachting zal morgen de eerste Nederlandse coronapatiënt naar Duitsland worden overgeplaatst, zegt Kuipers. Ondertussen wordt de IC-capaciteit opgeschaald naar 1150 bedden, in de toekomst kan dat nog stijgen tot 1350 bedden. Minister De Jonge (Volksgezondheid) zei vandaag ook dat nog geen sprake is van code zwart. Volgens hem zijn we daar nog "heel ver vandaan".

Op dit moment liggen er 2430 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 470 op de IC. De druk ligt volgens Kuipers vooral op de klinische afdeling. "16 procent van de normale bedden wordt door coronapatiënten bezet, maar doordat zij daar relatief lang verblijven, wordt grofweg 28 procent van de klinische zorg door hen gebruikt."

De ziekenhuisbezetting sinds het begin van de coronapandemie

Uit de cijfers van de vereniging voor longartsen blijkt dat ruim de helft van de coronapatiënten ongevaccineerd is, terwijl 88,3 procent van de 18-plussers minstens één prik heeft gehad. Daarnaast heeft van de coronapatiënten die wel gevaccineerd zijn óf eerder besmet zijn geweest 70 procent een onderliggende medische aandoening, zoals problemen met het immuunsysteem.

Het is volgens Kuipers nog te vroeg om conclusies te trekken over het effect van de recente coronamaatregelen. "Wat we wel weten is dat de trend deze week moet ombuigen naar beneden. Als dat niet gebeurt, moet je kijken naar meer maatregelen. Zolang het aantal nieuwe besmettingen niet daalt, zal de ziekenhuisbezetting ook niet dalen"

23.066 positieve tests, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 23.066 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 2372 meer dan gisteren en het op een na hoogste aantal in Nederland sinds het begin van de pandemie.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.599 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 49 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

2430 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2430 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2316), van wie 470 op de IC (gisteren: 466), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

29 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 29 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 35 doden per dag, tegen 24 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Kabinet: kentering is nu nodig

Het demissionaire kabinet roept alle Nederlanders nogmaals op zich de komende tijd echt goed aan alle maatregelen te houden. De oplopende besmettingscijfers maken dat noodzakelijk, zei premier Rutte na overleg met bewindslieden over de coronasituatie. Hij benadrukte dat de druk op de zorg almaar oploopt. "Er is een kentering nodig."

Het kabinet heeft het plan om op 3 december opnieuw af te wegen of extra maatregelen noodzakelijk zijn. Als mensen zich niet beter aan de maatregelen houden, dan lijkt het onontkoombaar dat die extra maatregelen er komen, en dat dat eerder gebeurt dan 3 december.

Rutte: 'Basismaatregelen onvoldoende nageleefd, kentering noodzakelijk'

Lege winkelstraten en kerstmarkten: Oostenrijk is opnieuw in lockdown

Lege winkelstraten en kerstmarkten: Oostenrijk is opnieuw in lockdown

Opnieuw streep door Dickens Festijn in Deventer

De dertigste editie van het Dickens Festijn in Deventer kan dit jaar weer niet doorgaan. Vanwege de toenemende besmettingscijfers en de impact op de zorg vinden de organisatoren het niet verantwoord om het evenement te laten doorgaan, ook niet in aangepaste vorm.

Het Dickens Festijn trekt elk jaar in december meer dan 100.000 bezoekers naar de binnenstad van Deventer. Die staat dan volledig in het teken van de boeken van Charles Dickens, met versieringen, voorstellingen en acteurs en figuranten.

Nadat de jubileumeditie van vorig jaar vanwege corona was afgelast, ging de organisatie ervan uit dat het evenement dit jaar wel kon doorgaan, van 8 tot en met 19 december. In september werd nog een aangepast programma gepresenteerd, met inachtneming van de coronabeperkingen.

Maar ook daarvan kan nu geen sprake zijn, zegt Martijn Westerbrink van evenementenbureau dEVENTer tegen RTV Oost. "De besmettingen lopen zo snel op, dat het gaat wringen. Dan moet je je afvragen of het verantwoord is."

Opnieuw druk bij inloop-teststraat Schiphol

Het is weer erg druk in de coronateststraat op Schiphol, een van de plekken in Nederland waar mensen zich kunnen laten testen zonder dat ze een afspraak hebben. Maar vanwege de drukte raadt de GGD mensen nu af om zonder afspraak te komen.

De drukte in de XL-teststraat op Schiphol houdt al dagen aan. Vorige week donderdag was er een recordaantal bezoekers van 3144, schrijft NH Nieuws. Een kwart van hen kwam zonder afspraak.

Duitse minister: iedereen straks ingeënt, genezen of dood

De Duitse minister Spahn van Volksgezondheid heeft Duitsers opnieuw opgeroepen om zich te laten vaccineren. Niemand ontkomt aan het coronavirus, waarschuwt hij. "Tegen het einde van de winter is waarschijnlijk iedereen in Duitsland, gevaccineerd, genezen of overleden", zei hij in Berlijn tegen journalisten.

Spahn acht het zeer waarschijnlijk dat alle ongevaccineerden zullen worden getroffen door de deltavariant, die relatief besmettelijk is. "En daarom raden we vaccinatie zo dringend aan."

Net als Nederland heeft ook Duitsland te maken met oplopende besmettingscijfers. De afgelopen 24 uur werden meer dan 30.000 nieuwe positieve tests geregistreerd, een stijging van 50 procent tegenover een week daarvoor. Volgens Spahn wordt de situatie in ziekenhuizen steeds nijpender.

Rutte: dit is geen coronaprotest, maar puur geweld van idioten

Politie en justitie zullen er alles aan doen om degenen die achter de rellen en het geweld van het afgelopen weekend zitten ter verantwoording te roepen. Dat zei demissionair premier Rutte voorafgaand aan overleg met collega-bewindslieden over de coronasituatie. Het gaat volgens hem om "puur geweld, dat niets met demonstreren te maken heeft".

Rutte beseft naar eigen zeggen dat er in de samenleving veel spanningen zijn omdat we "al zo lang met de ellende van corona te maken hebben". Hij benadrukte dat demonstreren bij de rechtsstaat hoort. "Maar wat ik nooit zal accepteren is dat idioten puur geweld gebruiken tegen mensen die voor u en mij iedere dag in het veld verschijnen om dit land veilig te houden", zei hij. "Onder het mom van: we zijn ontevreden. Dit is niets anders dan puur geweld."

Politie en justitie zullen volgens Rutte alles uit de kast halen om de daders te achterhalen. "Juist om ervoor te zorgen dat in dit land het recht overeind blijft voor alle fatsoenlijke mensen die bezwaar hebben tegen beleid om te kunnen demonstreren."

Optimisme na miljoenste boostervaccin in België

In België is afgelopen weekend de miljoenste boosterprik tegen het coronavirus gezet. Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws op basis van cijfers van de Belgische zorgautoriteiten.

In België werd in september begonnen met het toedienen van boosterprikken. Dat gebeurde in eerste instantie alleen bij mensen met een verminderde immuniteit en bewoners van woonzorgcentra. Sinds vorige maand komen alle 65-plussers ervoor in aanmerking.

Van die laatste groep heeft inmiddels bijna 40 procent een boosterprik gekregen. De hoop is dat dat percentage de komende weken meer dan verdubbelt en dat zo de druk op de ziekenhuizen afneemt. Vanaf later deze week kan ook zorgpersoneel een derde prik halen.

In woonzorgcentra merken ze nu al een verschil. Daar is het aantal uitbraken van covid-19 de afgelopen weken ruim gehalveerd, naar 17 vorige week. "Het is nog te vroeg om te juichen, maar het is toch een opsteker", zegt Johan Staes van de koepel van private woonzorgcentra in de krant.

Mkb wil meer compensatie voor ondernemers

Ondernemers zouden langer de tijd moeten krijgen om hun belastingschuld terug te betalen. Daarvoor pleitte ondernemersvereniging MKB-Nederland vanochtend in het Financieele Dagblad. In het NOS Radio 1 Journaal lichtte directeur Leendert-Jan Visser het pleidooi toe.

"De afspraak met het kabinet was: zodra het kabinet genoodzaakt was om beperkende maatregelen te nemen moet er ook compensatie zijn voor de geleden schade", zei Visser, Hij wil onder meer nieuw belastinguitstel. Ondernemers moeten nu volgend jaar beginnen met het aflossen van de belastingschuld, en hebben daarvoor tot oktober 2027 de tijd.

Hij noemt het logisch als het compensatiepakket waarmee het kabinet eerder kwam opnieuw wordt ingevoerd, omdat er weer beperkende maatregelen zijn genomen. "Ondernemers rekenen daar echt op."

Het generieke steunpakket is in oktober gestopt, omdat het volgens het kabinet niet meer nodig was. In dat pakket zat onder meer een grote loonsteunmaatregel, waarmee bedrijven met omzetverlies geld konden krijgen om de lonen door te betalen. De loonsteun bestaat nu niet meer, maar ondernemers kunnen wel een tegemoetkoming krijgen in de vaste lasten. Volgens Visser moet ook die loonsteun terugkomen.

Frans spoedberaad over coronarellen op Guadeloupe

De Franse regering spreekt vandaag met functionarissen uit Guadeloupe over de uit de hand gelopen situatie op het Franse eiland in de Caribische Zee. Premier Castex, minister Veran van Volksgezondheid en minister Lecornu voor Overzeese Gebieden ontvangen de bestuurders in Parijs.

Er zijn al enige tijd rellen op het eiland, dat ongeveer 400.000 inwoners telt. De onrust ontstond toen een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers werd ingesteld. Vooral 's nachts worden branden gesticht en winkels geplunderd. Elke nacht worden tientallen mensen opgepakt.

Om de lokale politie te ondersteunen, heeft Frankrijk zo'n vijftig zwaarbewapende agenten naar het eiland gestuurd. Zij zijn bij aankomst begonnen met het verwijderen van wegblokkades. President Macron zei vanochtend tegen journalisten dat de situatie op het eiland "enorm explosief" is.

Australië opent grenzen voor studenten en arbeidskrachten

Op 1 december gaat Australië weer open voor studenten en arbeidskrachten uit het buitenland. De regering spreekt van "een belangrijke mijlpaal op onze weg terug".

Australië legde in maart 2020 uiterst strenge reisbeperkingen op. In de praktijk kwam het er sindsdien op neer dat alleen Australische staatsburgers toestemming kregen om vanuit het buitenland terug te keren, mits ze erna op eigen kosten in quarantaine gingen in een hotel. Vorige maand kwamen er al wat versoepelingen.

Nu is het volgens de regering tijd voor een volgende stap. "Australië opent zich weer voor de wereld", zegt minister Andrews van Binnenlandse Zaken. Iedereen die het land in wil moet wel volledig gevaccineerd zijn en zich voor vertrek hebben laten testen.

Oostenrijk vanaf vandaag weer in lockdown

Oostenrijk is vanaf vandaag weer grotendeels op slot om het aantal coronagevallen terug te dringen. Alleen supermarkten, drogisterijen en apotheken mogen openblijven. De horeca moet dicht en evenementen worden geschrapt. Mensen mogen bovendien alleen hun huis uit voor essentiële zaken, zoals boodschappen doen of een bezoek aan de dokter. De scholen blijven wel open, maar ouders worden opgeroepen zo veel mogelijk thuis onderwijs te geven.

De lockdown geldt in principe tot 12 december. Daarna blijft de lockdown gelden voor mensen die niet gevaccineerd zijn. De regering wil dat er vanaf uiterlijk 1 februari volgend jaar ook een vaccinatieplicht gaat gelden. Daarvoor moet het parlement nog wel een wet aannemen. Er was al een lockdown van kracht voor mensen die niet zijn gevaccineerd.

De politie heeft aangekondigd dat er veel gecontroleerd zal worden.

Welkom

Goedemorgen en van harte welkom in het corona-liveblog van maandag 22 november. We houden je in dit blog de hele dag op de hoogte van het coronanieuws uit binnen- en buitenland.