NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Kabinet ziet af van coronapas voor amateursport in buitenlucht • Fed bouwt coronasteun af

 • Welkom in het coronablog van woensdag 3 november
 • Amerikaanse centrale bank gaat coronasteun afbouwen
 • De Tweede Kamer praat over de kabinetsmaatregelen van gisteren
 • De bezetting op de IC's loopt hard op, waarschuwde Ernst Kuipers Kamerleden
 • Minister De Jonge wil advies over vaccineren kwetsbare kinderen
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag is er een nieuw liveblog met het laatste coronanieuws. Goedenacht!

 • Voorbereiding parlementaire enquête coronabeleid start volgend jaar

  Een meerderheid van de Kamer geeft formeel steun aan een parlementaire enquête naar de aanpak van de coronacrisis. Dat zo'n enquête er zou komen stond al vast, maar de komende dag zal een Kamermeerderheid instemmen met de start van de voorbereidingen ergens volgend jaar.

  Verschillende fracties twijfelden of het niet te vroeg is daar al mee te beginnen, nu de coronacrisis en het nemen van maatregelen nog in volle gang is. Maar VVD-Kamerlid Aukje de Vries, indienster van het voorstel, houdt de mogelijkheid open de enquête uit te stellen als het nog te vroeg blijkt te zijn om terug te blikken. De motie werd mede ingediend door de SP, D66, PvdA, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP.

  Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar de crisisaanpak van de coronapandemie.

 • Kabinet ziet af van plan voor coronapas in buitenlucht amateursport

  Er komt geen verplicht coronatoegangsbewijs voor buitenruimtes in de amateursport. Dat zei demissionair premier Rutte zojuist in het coronadebat. Het demissionaire kabinet trekt het plan in na felle kritiek van onder meer de Tweede Kamer en de sportsector.

  Sporters en toeschouwers bij buitensporten krijgen dus geen verplichte controle van het coronatoegangsbewijs. Eerder had Rutte al gezegd "te zullen gaan kauwen" op een oplossing voor de bezwaren die in de Kamer leefden. PvdA-Kamerlid Kuiken sprak namens een groot deel van de Kamer toen zij het kabinet vroeg de maatregel voor buitensporten zoals voetbal, honkbal, rugby en atletiek in te trekken.

  Ook de sportkoepels hadden grote bezwaren tegen het plan vanwege onder meer de uitvoerbaarheid. Demissionair premier Rutte zegt dat de pas voor buitensporters niet meer nodig zal zijn, maar vanwege de handhaafbaarheid kan dan ook niet aan bezoek gevraagd worden om buiten een QR-code te laten zien.

  Wie de kantine van een sportclub ingaat moet wel een QR-code laten zien. Dat kan voor sportclubs ook lastig zijn qua handhaving, maar het kabinet wil vasthouden aan de code voor binnenruimtes om de toename van het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Op terrassen op een sportlocatie moet vanaf komende zaterdag ook om een QR-code gevraagd worden.

  Kabinet trekt plan coronapas buitensport in
 • Roemeense coronapatiënten aan zuurstof in auto

  In Roemenië zijn veel te weinig IC-bedden. Zuurstofflessen zijn er nog wel. Coronapatiënten in de stad Buzau krijgen daarom zuurstof toegediend in hun auto, op de parkeerplaats bij het ziekenhuis, in afwachting van een ziekenhuisbed.

  De meeste mensen die bij het ziekenhuis om hulp vragen zijn volgens de Roemeense publieke omroep niet gevaccineerd.

  Roemeense coronapatiënten aan zuurstof in auto
 • 'Grote kans op meer maatregelen'

 • QR-codes scannen bij sportclubs: 'Ik denk dat er weinig mensen staan te popelen'

  De Kamer is inmiddels tegen invoering van de coronapas voor de amateursport. Overdag lieten ook tal van sportclubs en -bonden van zich horen: de maatregel is volgens hen lastig uitvoerbaar en kan volgens hen ook leiden tot spanningen. We gingen langs bij deze club in Haarlem:

  QR-codes scannen bij sportclubs: 'Ik denk dat er weinig mensen staan te popelen'
 • Kabinet bereid na te denken over deels intrekken coronapas amateursport

  Demissionair premier Rutte heeft de Tweede Kamer toegezegd dat hij tijdens het debat over de coronamaatregelen gaat nadenken over de coronapas voor de amateursport. Mogelijk is hij bereid om de maatregel deels in te trekken, omdat de Tweede Kamer en de sportsector zelf grote bezwaren zien.

  Rutte: "Ik zeg u toe, alle bezwaren gehoord hebbend, dat ik er even op ga kauwen." Het kabinet zegt met de maatregel het OMT-advies te volgen. Dat luidt volgens het kabinet dat sportorganisaties het coronatoegangsbewijs moeten controleren van sporters, publiek en andere bezoekers. Dat geldt voor binnen- en buitenlocaties inclusief sportkantines van sportscholen, groepslessen, zwemmen, voetbal en dergelijke.

  Maar de Kamer zegt dat het OMT niet zo streng is in het advies over buitensporten. Ook Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, heeft gezegd dat de handhaving voor sportclubs eigenlijk niet te doen is.

  PvdA-Kamerlid Kuiken sprak namens een groot deel van de Kamer toen zij vroeg het kabinet de maatregel voor buitensporten, zowel voor bezoekers als voor de sporters zelf, in te trekken. Rutte zegt dat het kabinet is geadviseerd zo min mogelijk uitzonderingen op de regel te maken. "Ik ben bang dat het met allemaal uitzonderingen een puinhoop wordt." Maar hij gaat er nu toch over nadenken.

  Kabinet denkt na over deels intrekken coronapas bij amateursport buiten
 • Amerikaanse centrale bank gaat coronasteun afbouwen

  De Federal Reserve, het stelsel van centrale banken van de Verenigde Staten, gaat de komende tijd zijn coronasteun aan de Amerikaanse economie verminderen. Vanwege de groeiende economie is er minder steun nodig, vindt de Fed.

  Tot nu toe kocht de Fed nog maandelijks voor 120 miljard dollar (103,6 miljard euro) aan obligaties op. Dat wordt deze maand 15 miljard dollar (12,9 miljard euro) minder en volgende maand gaat er hetzelfde bedrag vanaf. Als de Fed in dat tempo doorgaat komt er aankomende zomer een einde aan het opkoopprogramma.

  Nu de Amerikaanse economie goed draait, zal de Fed zich naar verwachting meer gaan richten op het beteugelen van de inflatie. Tussen september vorig jaar en diezelfde maand dit jaar stegen de consumentenprijzen in de VS met 5,4 procent.

 • Utrechtse schaatsbaan sluit vanwege coronapas bij amateursport

  Schaatsbaan De Vechtsebanen in Utrecht sluit als vanaf zaterdag alle sportverenigingen moeten vragen om een coronatoegangsbewijs, zoals gisteren werd aangekondigd in de coronapersconferentie. Het sportcomplex vindt het logistiek lastig om alle schaatsers te controleren en medewerkers hebben morele bezwaren tegen de maatregel.

  "Alles opgeteld: het operationele, morele en financiële afgewogen, doen wij hier niet aan mee. We gaan dicht. Dat is het verstandigste", zegt eigenaar Michael van de Kuit tegen RTV Utrecht. Hij vertelt dat er soms 600 schaatsers tegelijk zijn. "Je moet zo verschrikkelijk veel mensen gaan controleren. Dat is niet te doen."

  Hij vindt verder dat de schaatsbaan voor iedereen toegankelijk moet zijn. "Mensen die niet lekker zijn, moeten gewoon lekker thuisblijven. Je hebt een eigen verantwoordelijkheid. Als je gevaccineerd bent, kan je ook ziek zijn. Zo'n QR-code is schijnveiligheid", vindt Van de Kuit.

 • Veel bezwaren in Tweede Kamer tegen coronapas bij amateursport

  Inmiddels lijkt zich in de Tweede Kamer een meerderheid te vormen die tegen het coronatoegangsbewijs in de amateursport is.

  GroenLinks-Kamerlid Westerveld vertrouwt de bedoelingen van het kabinet niet. "Ik wil van het kabinet weten: is dit nou een afleidingsmanoeuvre zodat we het daar vandaag de hele tijd over hebben en het kabinet ons dan tegemoet kan komen? Of is dit echt een serieus voorstel?" De SP en PvdA noemen de maatregel totaal onuitvoerbaar. Eerder wezen ook D66 en CDA erop dat de amateursport problemen voorziet bij de handhaving en de normale toegang tot sportbeoefening.

  Het kabinet wil dat sportorganisaties het coronatoegangsbewijs controleren van sporters, publiek en andere bezoekers. Het gaat om binnen- en buitenlocaties inclusief sportkantines van sportscholen, groepslessen, zwemmen, voetbal en dergelijke.

  Premier Rutte en minister De Jonge gaan later vanavond op de bezwaren in.

  Kamer: coronapas niet inzetten bij amateursport
 • Lange rij bij priklocatie Den Bosch: 'Omdat ik anders nergens meer heen kan'

  Lange rij bij priklocatie Den Bosch: 'Omdat ik anders nergens meer heen kan'
 • CDA en D66: hoe gaat coronapas werken bij de amateursport?

  In het Kamerdebat over de coronamaatregelen die het kabinet gisteren aankondigde, hebben CDA en D66 vraagtekens gezet bij de coronapas voor sportvelden. Het kabinet wil dat sportorganisaties het coronatoegangsbewijs controleren van sporters, publiek en andere bezoekers. Het gaat om binnen- en buitenlocaties inclusief sportkantines van sportscholen, groepslessen, zwemmen, voetbal en dergelijke.

  De partijen wijzen erop dat de amateursport zelf heeft aangegeven dat de coronapas voor problemen gaat zorgen. De handhaving is lastig en sporten wordt onnodig ontmoedigd, zeggen de sportkoepels. De SP noemt de maatregel zelfs totaal onuitvoerbaar.

  Het Kamerdebat is om 15.00 uur begonnen. Later vanavond geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge antwoord op de vragen.

 • VWS vernietigt miljoenen sneltesten met verlopen houdbaarheidsdatum

  Het ministerie van Volksgezondheid vernietigt 4,1 miljoen sneltesten omdat de uiterste houdbaarheidsdatum is overschreden en de kwaliteit niet gewaarborgd kan worden. Dat staat in een brief die demissionair minister De Jonge gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. Deze voorraad antigeentesten komt ook niet in aanmerking voor donatie of verkoop.

  Van de 4,1 miljoen testen is de houdbaarheidsdatum tot en met oktober overschreden. Tot en met eind 2021 gebeurt dit met naar schatting nog eens 5,3 miljoen testen. Voor de overige 20,1 miljoen antigeentesten ligt de uiterste houdbaarheidsdatum in 2022.

  Het streven is om zo veel mogelijk testen in te zetten, schrijft De Jonge. Zo maken de testaanbieders van Stichting Open Nederland gebruik van deze voorraad antigeentesten, op volgorde van het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Ook zijn 100.000 antigeentesten gedoneerd aan Suriname. Andere mogelijkheden voor tijdig gebruik en donatie worden nog onderzocht.

  Onduidelijk is wat de tot nu toe verlopen antigeentesten het ministerie hebben gekost. Dagblad Trouw, dat eerder onderzoek deed naar de kosten van de sneltests, schrijft over een "miljoenenstrop". De krant meldt dat de overheid in het najaar 38 miljoen tests kocht voor 354 miljoen euro; gemiddeld 9,31 euro per stuk. De kostprijs van de 4,1 miljoen antigeentesten met een verlopen houdbaarheidsdatum ligt dus vermoedelijk boven de 30 miljoen euro, schrijft de krant.

 • Meer personeel ingezet bij priklocaties vanwege toegenomen drukte

  Op GGD-locaties waar mensen zonder afspraak een coronavaccinatie kunnen krijgen, is het drukker dan normaal. "We zien een toename op veel locaties. Het is bijvoorbeeld drukker dan gebruikelijk bij de GGD-priklocaties in Limburg-Noord, Zuid-Limburg, Drenthe, Twente, Gelderland-Zuid en Brabant-Zuidoost", zegt woordvoerder Jacqueline Toonen van GGD-koepel GGD GHOR. "Een aantal van deze regio's laat weten extra personeel te hebben ingezet."

  De drukte betekent volgens de woordvoerder dat mensen iets langer moeten wachten dan gebruikelijk. Volgens haar was het vrijwel nergens nodig om mensen door te verwijzen naar andere locaties, met uitzondering van een nieuwe priklocatie in Den Bosch.

  Meer afspraken bij callcenter

  Ook bij het callcenter van de GGD is het drukker dan voorheen. Gisteren zijn 70 procent meer nieuwe eerste afspraken voor een prik gemaakt dan gebruikelijk. 17.491 ongevaccineerde mensen maakten een afspraak, terwijl dat aantal de laatste tijd volgens de GGD "rond de tienduizend schommelt". Ook vandaag is het drukker dan gebruikelijk.

  De GGD-woordvoerder kan niet met zekerheid zeggen of de toegenomen drukte komt door de persconferentie van gisteren. "Wij voeren uit. Het is heel lastig om aan dit soort getallen en ontwikkelingen kleur te geven. Maar ja, het zou gerelateerd kunnen zijn aan de persconferentie."

  De nieuwe priklocatie in Den Bosch Omroep Brabant
 • Ziekenhuis Dordrecht: verdeel coronapatiënten eerlijker

  Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht roept sinds vanmiddag huisartsen en de ambulancezorg op om patiënten met coronaklachten of een bewezen besmetting door te verwijzen naar andere ziekenhuizen in de regio. Aan die ziekenhuizen wordt dringend gevraagd om die coronapatiënten op te nemen. Het ziekenhuis doet dit omdat het sinds twee weken te maken heeft met een "onevenredig grote toestroom van covidpatiënten", waardoor de druk op het personeel en op de patiëntenzorg "zorgwekkende vormen" heeft aangenomen.

  Het Albert Schweitzer vindt dat het systeem van eerlijke spreiding van coronapatiënten, zoals afgesproken binnen het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), niet goed werkt. Volgens die afspraken zouden er nu achttien coronapatiënten in het Dordtse ziekenhuis moeten liggen, maar het zijn er circa 40. "Deze onverantwoorde situatie kan niet langer in stand blijven", aldus voorzitter Peter van der Meer van de Raad van Bestuur.

  De roep om samenwerking van het ziekenhuis wordt volgens Van der Meer al geruime tijd niet gehoord. 'Vandaag roepen we het krachtiger. We kunnen en willen patiënten geen acute zorg weigeren, maar we vragen huisartsen en ambulancezorg nu om proactief te beoordelen of patiënten naar elders kunnen." De oproep geldt niet voor patiënten die instabiel zijn, en voor verloskunde en kindergeneeskunde. Ook patiënten die worden verwezen voor ernstige aandoeningen waarmee ze al bekend zijn in het Albert Schweitzer, blijven welkom.

  "Niet alleen voor het zorgpersoneel is de last scheef verdeeld, ook voor alle inwoners van de Drechtsteden geldt dit", vindt Van der Meer. "Zij zijn mede de dupe van het feit dat wij deze en volgende week honderd geplande operaties hebben moeten uitstellen, omdat steeds zo'n 40 bedden bezet zijn voor covidzorg. Dat onze regio nu relatief veel besmettingen kent, mag niet leiden tot een oneerlijke verdeling van zorg in de samenleving."