Demissionair premier Rutte (VVD) en minister De Jonge (CDA)
NOS NieuwsAangepast

Kamermeerderheid tegen coronapas bij amateursport, Rutte gaat 'erop kauwen'

Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt zich tegen de inzet van het coronatoegangsbewijs in de amateursport te keren. Dat blijkt tijdens het debat over de coronamaatregelen. Demissionair premier Rutte liet in een reactie weten nog eens te zullen nadenken over de maatregel.

Het kabinet wil dat sportorganisaties het coronatoegangsbewijs controleren van sporters, publiek en andere bezoekers. Het gaat om binnen- en buitenlocaties inclusief sportkantines van sportscholen, groepslessen, zwemmen, voetbal en dergelijke.

D66 en CDA wijzen erop dat de amateursport problemen voorziet bij de handhaving en de normale toegang tot sportbeoefening. Zij willen weten hoe het kabinet daarnaar kijkt. De SP en PvdA noemen de maatregel zelfs totaal onuitvoerbaar.

GroenLinks-Kamerlid Westerveld vertrouwt de bedoeling van de maatregel niet. "Ik wil van het kabinet weten: is dit nou een afleidingsmanoeuvre zodat we het daar vandaag de hele tijd over hebben en het kabinet ons dan tegemoet kan komen? Of is dit echt een serieus voorstel?"

Op kauwen

Premier Rutte zei in reactie op alle bezwaren dat het kabinet met de maatregel het OMT-advies opvolgt. Rutte : "We willen zo min mogelijk uitzonderingen om het zo duidelijk mogelijk te maken, ook voor de controle en de handhaving. Vandaar dat we kiezen voor alle sportlocaties en voor iedereen boven de 18."

PvdA-Kamerlid Kuiken sprak namens een groot deel van de Kamer toen zij het kabinet vroeg om de maatregel voor buitensporten in te trekken, zowel voor bezoekers als voor de sporters zelf. Het OMT-advies was volgens de fracties niet zo streng voor buitensporten. En het Veiligheidsberaad zegt dat handhaving voor problemen gaat zorgen.

Rutte zei nog tijdens het debat over een afzwakking van de maatregel te willen nadenken. "Ik zeg u toe, alle bezwaren gehoord hebbend, dat ik er even op ga kauwen."

Kijk hier wat demissionair premier Rutte en partijen zeggen over het plan om amateursporters om een coronatoegangsbewijs te vragen:

Voor de rest van het coronapakket dat het kabinet gisteren presenteerde is voldoende steun. In ieder geval VVD, CDA, D66, PvdA, Volt en fractie Den Haan stemmen met de plannen in.

De VVD zet vraagtekens bij de vrijblijvendheid voor zorgpersoneel om zich te laten vaccineren. Kamerlid De Vries: "Het komt voor dat mensen die niet zijn gevaccineerd zorgen voor onze ouderen en kwetsbaren. Hoe kijkt het kabinet hier tegen aan?"

De PVV en de Groep Van Haga noemen de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs indirecte dwang voor mensen om zich te laten vaccineren. Wilders: "Je drie keer per week moeten laten testen om naar de sportschool, het voetbal van je kind en een café te kunnen gaan is echt te veel."

Sportclubs zelf reageerden overdag al verbaasd en verbijsterd, zoals deze in Haarlem:

QR-codes scannen bij sportclubs: 'Ik denk dat er weinig mensen staan te popelen'

Het kabinet presenteerde gisteren een mix van oude en nieuwe coronamaatregelen om de sterke stijging van het aantal besmettingen tegen te gaan en de druk op de zorg verlichten. De meeste maatregelen gelden vanaf zaterdag.

Het kabinet kondigde ook maatregelen aan voor de toekomst, zoals de invoering van het coronatoegangsbewijs op het werk. De wet moet daarvoor worden aangepast.

Naast de voorbereiding voor een wetswijziging voor de coronapas op het werk, werkt het kabinet ook aan het verplicht tonen van de coronapas op andere plekken. "Het gaat om locaties waar veel mensen dagelijks bij elkaar komen, zoals in niet-essentiële winkels", zei demissionair minister De Jonge.

De Jonge noemde de uitbreiding van maatregelen specifiek voor dorpen en steden met een lage vaccinatiegraad en waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hoog is. Of er voor deze plannen steun van een Kamermeerderheid is, staat nog niet vast.

Het Kamerdebat over de coronamaatregelen is rond 15.00 uur begonnen en is live te volgen via nos.nl en NPO Politiek.

Advertentie via Ster.nl