Amsterdam gaat strenger controleren op pas • Inhaalzorg in meer regio's gestopt
- Welkom in het coronablog van vrijdag 29 oktober
- Ziekenhuis Dordrecht stelt circa honderd operaties uit
- Meer dan 1000 coronapatiënten in de ziekenhuizen
- Kabinet overweegt coronapas uit te breiden
- Ouderen willen anderhalve meter en mondkapje terug
Laatste repatriëringsvlucht uit Marokko aangekomen
Op luchthaven Schiphol is iets voor middernacht de laatste van tien repatriëringsvluchten uit Marokko aangekomen. Het Transavia-toestel was eerder op de avond vertrokken uit Marrakesh. Vanwege het oplopend aantal besmettingen stelde Marokko vorige week een vliegverbod van en naar Nederland in. Het land gaf nog wel toestemming om tien repatriëringsvluchten uit te voeren.
Eind vorige week werden drie vluchten uitgevoerd en deze week werd nog zeven keer vanuit naar Nederland gevlogen. Hoeveel mensen zijn opgehaald, is onduidelijk. Eerder haalde reisorganisatie TUI al een groep Nederlanders per bus op. Het vliegverbod geldt overigens ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Inhaalzorg in meer regio's gestopt vanwege coronadrukte
Meerdere ziekenhuizen stoppen met het inhalen van operaties en behandelingen die eerder waren uitgesteld. Eerder vandaag werd duidelijk het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht alle niet-spoedeisende geplande operaties op de locatie Dordwijk twee weken uitstelt. Het gaat in totaal om zo'n honderd ingrepen.
Onder meer in ziekenhuis VieCuri in Venlo en Venray en het St. Jans Gasthuis in Weert wordt de zorg verminderd. VieCuri gaat de gewone zorg deels afschalen en de inhaalzorg stopzetten. Het ziekenhuis zegt tegen persbureau ANP dat het qua inhaalzorg wel "al ontzettend goed op dreef" was. "Het probleem is dat de instroom aan voornamelijk coronapatiënten heel snel is gekomen en veel is", zegt een woordvoerder.
In de regio Zwolle "wordt de inhaalzorg afgeschaald of gestopt, of zijn ziekenhuizen er helemaal niet aan toegekomen", laat het Netwerk Acute Zorg regio Zwolle aan ANP weten. In de regio liggen coronabrandhaarden als Staphorst en Zwartewaterland. Ook in de Zuid-Hollandse regio's Haaglanden en Hollands Midden - die zeven ziekenhuizen tellen - wordt de inhaalzorg gestopt, zo werd gisteren bekend.
In Noord-Holland en Flevoland geldt dat de niet-covidzorg vooralsnog "minimaal" wordt afgeschaald. Maar ook in die provincies zijn zorgen over het oplopend aantal coronapatiënten. De zorgregio Zuidwest-Nederland, waar Rotterdam, Dordrecht en Zeeland onder vallen, verwacht dat de geplande zorg komende week afgeschaald moet worden.
In de negen ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe is afschalen van de reguliere zorg en inhaalzorg tot slot niet aan de orde. Maar het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland houdt er sterk rekening mee dat dit binnenkort wellicht wel nodig is.
'Mondkapjesplicht in openbare ruimtes komt waarschijnlijk terug'
Het demissionaire kabinet heeft in het Catshuis in Den Haag overlegd over nieuwe coronamaatregelen. "Het kabinet kijkt in eerste instantie naar maatregelen die redelijk snel in te voeren zijn", zegt verslaggever Nynke de Zoeten van Nieuwsuur.
"Waarschijnlijk komt er dinsdag weer een dringend advies om meer thuis te gaan werken en ook de mondkapjesplicht in openbare ruimtes komt hoogstwaarschijnlijk weer terug." Daarnaast is het waarschijnlijk dat ook een coronapas zal moeten worden getoond bij een bezoek aan de sportschool of het museum.
Dinsdag is er een persconferentie waarop de maatregelen bekend worden gemaakt.
België zet Nederland vanaf morgen weer op rood
Nederlanders die naar België reizen moeten vanaf morgen als ze niet zijn gevaccineerd een negatieve test kunnen laten zien als ze langer dan 48 uur in België willen blijven.
Nederland krijgt vanaf morgen in België de kleurcode rood vanwege het toegenomen aantal besmettingen. Ook op de coronakaart van het Europese RIVM kleurt Nederland sinds gisteren weer rood.
Amsterdam gaat strenger controleren op coronatoegangsbewijs
Amsterdam gaat vanaf vanavond strenger controleren op de naleving van de coronacheck, heeft burgemeester Halsema gezegd in een gesprek met de lokale zender AT5. Volgens haar zijn strengere controles noodzakelijk nu de besmettingscijfers in de stad oplopen "en de horeca te weinig eigen verantwoordelijkheid neemt".
Ze vindt dat er in de horeca niet altijd goed gecontroleerd wordt of mensen een geldige QR-code bij zich hebben. "De horeca moet er rekening mee gaan houden dat als ze niet zelf hun verantwoordelijkheid naleven, dat wij dat komen doen en dat ze dan bedreigd worden met sluiting", aldus Halsema.
Ziekenhuis Dordrecht stelt circa honderd operaties uit
Het aantal covidpatiënten in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht stijgt zo explosief dat het ziekenhuis alle niet-spoedeisende geplande operaties op de locatie Dordwijk twee weken uitstelt. Het gaat in totaal om zo'n honderd ingrepen.
"In de hectiek van de oplopende besmettingen wilden we dolgraag alle reguliere zorg blijven bieden", zegt bestuursvoorzitter Peter van der Meer. "Met de aantallen coronapatiënten van vorige week lukte dat nog. Maar nu hebben we met pijn in het hart toch zware maatregelen moeten nemen, om voldoende personeel en bedden vrij te spelen en veilige zorg te kunnen blijven bieden."
In een week tijd is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis vervijfvoudigd. Vanochtend lagen er meer dan 30 coronapatiënten, van wie zeven op de intensive care.
Scherpe kritiek onderzoekscommissie op Zweedse corona-aanpak
De aanpak van de coronapandemie in Zweden werd gekenmerkt door vertraging en was ondermaats. Dat is de conclusie van een commissie die in opdracht van de Zweedse regering onderzoek deed naar de corona-aanpak.
Zweden was het enige land in Europa dat relatief weinig maatregelen nam tegen het virus. Zo was er in het land geen lockdown, zoals in de meeste andere landen. De nadruk van de aanpak lag op de individuele verantwoordelijkheid en keuzes in plaats van verplichte maatregelen, ook toen het dodental steeds sneller opliep.
In de eerste golf stierven in Zweedse verpleeghuizen meer dan 2000 mensen door het coronavirus. Inmiddels zijn er in het land meer dan 15.000 mensen door corona om het leven gekomen, veel meer dan in de buurlanden, maar minder dan in de meeste andere Europese landen.
Waarschijnlijk heeft het coronavirus zich in Zweden op grote schaal kunnen verspreiden na de voorjaarsvakantie, die veel Zweden doorbrachten in Italië en Oostenrijk. De reizigers brachten het virus mee terug en de overheid heeft daarna onvoldoende maatregelen genomen om de verspreiding te stoppen of te beperken, concludeert de commissie.
Het land was volgens de commissie niet goed voorbereid op een pandemie. Zo was er een gebrek aan beschermingsmiddelen en duurde het lang voor er massaal getest kon worden op covid-19. Ook was de infectieziektenbestrijding zo gedecentraliseerd dat onduidelijk was wie verantwoordelijk was voor de bestrijding van het coronavirus.
Eenmalige coronabonus voor IKEA-medewerkers wereldwijd
Alle medewerkers van IKEA wereldwijd krijgen een coronabonus uitgekeerd om hen te bedanken voor hun "inzet en toewijding in deze uitzonderlijke periode". Het bedrijf heeft daar 110 miljoen euro voor uitgetrokken. IKEA Nederland krijgt daarvan 4,5 miljoen om onder de 6000 medewerkers te verdelen. De bonus voor het Nederlandse personeel van het woonwarenhuis kan oplopen tot een brutobedrag van 850 euro per persoon bij een fulltime dienstverband.
Café in Enschede dicht vanwege overtreding coronamaatregelen
In Enschede heeft de burgemeester een café gesloten vanwege het overtreden van de coronamaatregelen, meldt RTV Oost. Bij een controle bleek dat er na de verplichte sluitingstijd van 00.00 uur nog een groot aantal mensen aanwezig was in de zaak.
Na overleg met de uitbater bleek dat herhaling van het overschrijden van de verplichte sluitingstijd niet kon worden uitgesloten en daarom besloot de burgemeester de kroeg een week te sluiten. De sluiting is gisteren om 12.00 uur ingegaan en duurt tot 4 november 12.00 uur.
7439 positieve tests, gemiddelde blijft stijgen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7439 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 260 minder dan gisteren.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6495 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 50 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
13 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden 13 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 14 doden per dag, tegen 7 doden per dag een week eerder.
Staphorst plaatst 250 'olympische' luchtfilters in basisscholen
In de gemeente Staphorst krijgen alle klassen van alle tien basisscholen luchtreinigingsfilters, meldt RTV Oost. Het gaat om ongeveer 250 apparaten. Over een week moeten alle lokalen zo'n filter hebben.
Het dorp kampt met veel coronabesmettingen en de vaccinatiegraad is laag. Door met luchtreinigingsfilters de aerosolen uit de lucht te halen, proberen de scholen de veiligheid voor kinderen en leerkrachten te vergroten.
Het desbetreffende systeem met de luchtreinigingsfilters is in Staphorst ontwikkeld en wordt wereldwijd toegepast, onder meer in keukens. Maar ook wielerploeg Jumbo Visma gebruikt het systeem in zijn bussen. Team NL gebruikte de filters in de verblijfsruimtes tijdens de Olympische Spelen in Tokio.
De gemeente Staphorst, de scholen en de filterproducent werken samen om het plan te realiseren. De scholen betalen voor de apparaten, maar wel minder dan de verkoopwaarde.
Meer dan 1000 coronapatiënten in de ziekenhuizen
In de ziekenhuizen is de bezetting van het aantal coronapatiënten toegenomen. Er liggen nu 1021 mensen in de ziekenhuizen, waarvan 217 op de IC. Het is voor het eerst sinds 5 juni dat de grens van 1000 mensen wordt overschreden.
Gisteren lagen 944 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie er 203 op de IC's waren opgenomen.
Geen boetes voor overtreding pascontrole in Friesland
Sinds de invoering van de coronapas op 25 september zijn er in Friesland nog geen boetes uitgedeeld voor het niet controleren van de QR-code. Dat blijkt uit een rondgang van Omrop Fryslân langs de Friese gemeentes.
Het lijkt beleid te zijn dat er niet meteen een boete wordt uitgeschreven, wanneer een de regels worden overtreden. Bij 15 van de 18 gemeentes zijn een paar waarschuwingen aan ondernemers uitgedeeld, zonder dat er tot strafmaatregelen is overgaan. "Dat is ook wel de insteek die handhavers in onze gemeente hebben", zegt burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân. "Wij willen niet meteen zwaaien met het bonnenboekje."
Daarnaast geven de gemeentes aan dat ze te weinig boa's hebben om het systeem met de coronapas goed te controleren. Zo zegt de gemeente Vlieland 's avonds geen boa te hebben, is er in de samenwerkende gemeentes Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland één team van boa's actief en geven andere gemeentes aan dat zij alleen zo nu en dan steekproefsgewijs controleren, of pas na klachten van bezoekers. Alleen de gemeente Leeuwarden geeft aan dat ze structurele controles uitvoeren.
Vaccinatieprotest in aanloop naar de G20-top
Kabinet overweegt coronapas uit te breiden
Het demissionaire kabinet heeft nog geen knopen doorgehakt over nieuwe coronamaatregelen. Wel is bekend dat het kabinet erover denkt de coronapas tot meer sectoren uit te breiden. Welke is nog niet zeker.
Het lijkt wel duidelijk dat mensen een coronapas kunnen blijven krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd, als ze corona hebben gehad of als ze negatief zijn getest. Er gingen hier en daar stemmen op om die laatste groep (vooral ongevaccineerden) uit te sluiten van de coronapas ('de 2G-regel'), maar die kant gaat het dus vrijwel zeker niet op.
Voordat er besluiten worden genomen wacht het kabinet naar verluidt nog op een nieuw advies van het Outbreak Management Team. Daarnaast moet er ook nog 'huiswerk' worden gedaan en is er ook nog extra politiek overleg nodig.
'Corona-aanpak Zweden te traag'
De Zweedse reactie op de verspreiding van het coronavirus was te traag. Dat is de voorlopige conclusie van een commissie die het coronabeleid van het land onderzoekt.
"De manier waarop Zweden de pandemie aanpakt, wordt gekenmerkt door een trage reactie", aldus de commissie die de voorlopige bevindingen vandaag gepubliceerd heeft. "De initiële ziektepreventie- en bestrijdingsmaatregelen waren onvoldoende om de verspreiding van het virus in het land te stoppen of zelfs substantieel te beperken."
Zweden heeft nooit lockdowns doorgevoerd en ook maatregelen als het dragen van mondmaskers is nooit verplicht gesteld. Het land werd eerst geprezen om de soepele aanpak, maar dat veranderde door een hoog sterftecijfer, met name onder oudere en zwakkere mensen.
Ouderen willen anderhalve meter en mondkapje terug
De anderhalvemeterregel terug, mondkapjes in winkels en openbare gebouwen en strenger controleren op de coronatoegangspas. Dat zijn volgens ouderen goede maatregelen om de oplopende coronacijfers aan te pakken. Ouderenbond ANBO zegt dat bijna 90 procent van de 65-plussers voorstander zijn van extra maatregelen.
De ongeveer 9000 ouderen die een enquête van de ouderenbond hebben ingevuld pleiten met name voor maatregelen waarmee het voor iedereen mogelijk blijft om de deur uit te gaan. De herinvoering van een avondklok, het sluiten van de scholen of een beperking van het bezoek bij mensen thuis zijn niet populair.
44 procent van de ouderen zegt overigens dat de versoepelingen die op 25 september ingingen er niet toe hebben geleid dat ze nu vaker naar een restaurant of drukke plek gaan. En 14 procent zegt dat ze nu toch meer thuis blijven omdat de besmettingscijfers zo snel oplopen.
Bijna 93 procent van de ouderen die de enquête invulden is gevaccineerd tegen corona. Een grote meerderheid wil graag een derde prik. Ongeveer de helft krijgt deze het liefst zo snel mogelijk.
Rabbijn Tamarah Benima vergelijkt coronabeleid met nazi-Duitsland
Een toespraak van rabbijn Tamarah Benima heeft donderdagavond voor opschudding gezorgd. In haar Rede van Fryslân vergeleek de Joodse journalist en columniste het coronabeleid met het naziregime, melden verschillende lokale media. In de jaarlijkse toespraak "houdt iemand van buiten de provincie Friesland de spiegel voor".
"Ik weet me ook, zeg ik als Jodin, gewaarschuwd door wat er in nazi-Duitsland plaatsvond. De beleidsmakers toen, op ieder niveau, dwars door de samenleving, hadden het beste voor met iedereen. Ook toen ze Joden als 'een gevaar voor de volksgezondheid' aanmerkten. Ook toen ze een oorlog startten tegen het toenmalige 'virus'. Speel dus niet met vuur door mensen nu in onze samenleving weg te zetten als 'gevaar voor de volksgezondheid', zoals minister De Jonge met regelmaat doet."
Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden noemde de woorden "volstrekt stuitend". "Er is geen plicht tot inenting, mensen wordt alleen gevraagd een QR-code te tonen. En de regering wordt democratisch gecontroleerd door de volksvertegenwoordiging. De vergelijking met het nazi-regime wil ik echt niet zien", zei hij.
Benima is voormalig hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad en columnist voor onder meer het Friesch Dagblad. Haar grootvader werd vermoord in vernietigingskamp Sobibór.
Tonga registreert eerste coronabesmetting: reiziger uit Nieuw-Zeeland
De eilandnatie Tonga heeft vandaag haar allereerste coronabesmetting gemeld. Een reiziger uit Nieuw-Zeeland is positief getest. De reiziger was één van de 215 passagiers die woensdag waren aangekomen met een vlucht vanuit de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch en zich hadden geïsoleerd in een quarantainehotel. De premier van Tonga, Pohiva Tu'i'onetoa, is van plan om maandag een aankondiging te doen over eventuele toekomstige lockdowns, schrijft lokale nieuwswebsite Matangi Tonga.
Volgens de Nieuw-Zeelandse gezondheidsautoriteiten was de reiziger volledig gevaccineerd met het Pfizer-vaccin en had hij een negatieve test teruggestuurd voordat hij naar Tonga vertrok. Nieuw-Zeeland heeft gezegd dat het gaat samenwerken met Tonga om de zaak verder te onderzoeken.
Tonga is een van de weinige landen ter wereld die virusuitbraken hebben weten te voorkomen. Daar heeft het isolement van de eilandengroep een belangrijke rol in gespeeld. Tonga, gelegen ten noordoosten van Nieuw-Zeeland, telt 106.000 inwoners. Volgens onderzoeksgroep Our World in Data is ongeveer 31 procent van de Tonganen volledig gevaccineerd en heeft 48 procent minstens één dosis gehad.
Brandweer protesteert in New York tegen vaccinatieplicht
Opnieuw recordaantal besmettingen Oekraïne
Oekraïne meldt vandaag een recordaantal van 26.870 nieuwe coronabesmettingen. Gisteren ging het om 26.071 infecties, toen ook al een record, meldt het ministerie van Volksgezondheid vandaag. De afgelopen 24 uur zijn 648 mensen aan de gevolgen van covid-19 overleden.
Sinds de corona-uitbraak zijn 2,88 miljoen coronabesmettingen in Oekraïne geregistreerd. 66.852 personen zijn aan het virus overleden.
Kabinet bespreekt coronacijfers in het Catshuis
Het kabinet bespreekt vandaag in het Catshuis wat er gedaan moet worden aan de oplopende coronacijfers. Hier wordt met deskundigen gesproken over de huidige coronasituatie en het advies vanuit het Outbreak Management Team (OMT), dat gisteren al bijeenkwam.
Bij de laatste coronapersconferentie van 14 september kondigden demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge nog versoepelingen aan: de anderhalvemeterregel en het thuiswerkadvies werden geschrapt. Sindsdien neemt de druk op de ziekenhuizen toe: het aantal mensen dat op de intensive cares groeit ook. Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis belandt, is veel sneller toegenomen dan verwacht, erkende De Jonge eerder deze week.
Welke maatregelen worden doorgevoerd is nog niet duidelijk, maar het kabinet denkt na over verschillende ingrepen. Zo wilde minister De Jonge niet uitsluiten dat er maatregelen komen die gericht zijn op ongevaccineerden of op bepaalde regio's waar de vaccinatiegraad lager is. Het OMT-advies gisteren zal een centrale rol spelen in de keuzes uiteindelijk gemaakt worden.
Een definitief besluit over de maatregelen wordt tijdens een apart overleg genomen dat voor dinsdag op de agenda staat. De plannen worden vervolgens bekendgemaakt op een nieuwe coronapersconferentie aanstaande dinsdagavond. Tot nu toe zijn de plannen meestal al na het Catshuisberaad uitgelekt, tot grote ergernis van de Tweede Kamer.
Brief aan G20: 'Stuur overtollige vaccins naar ontwikkelingslanden'
De leiders van de twintig grootste economieën moeten snel overeenstemming bereiken over de overdracht van overtollige covid-vaccins naar landen met lage inkomens. Een groep van voormalige premiers en presidenten vraagt in een brief aan de Italiaanse premier Mario Draghi of de G20 top in Rome dit weekend iets wil doen aan de volgens de ondertekenaars oneerlijke distributie van vaccins.
De groep zegt dat de Verenigde Staten, de Europese Unie, Groot-Brittannië en Canada tegen het einde van deze maand 240 miljoen ongebruikte vaccins zouden kunnen leveren. De legers van die landen zouden ook kunnen worden ingezet om de vaccins per luchttransport naar landen te sturen die in grotere nood verkeren. Tegen eind februari zouden in totaal 1,1 miljard overtollige vaccins kunnen worden overgedragen, staat er in de brief.
"Het zou onethisch zijn als al deze vaccins verspild worden terwijl er wereldwijd elke dag 10.000 doden vallen door covid-19, van wie er veel voorkomen kunnen worden", aldus de brief, die onder andere is ondertekend door de voormalige secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, de Britse premier Gordon Brown en de Braziliaanse president Fernando Cardoso.
De groep zegt dat het doel van de Wereldgezondheidsorganisatie om tegen het einde van het jaar 40 procent van de wereldbevolking te laten vaccineren alleen kan worden bereikt als de G20 een gezamenlijk besluit nemen over een noodoverdracht van hun overtollige vaccinvoorraden. "Vaccinongelijkheid vormt een bedreiging voor ons allemaal. We zijn niet veilig totdat iedereen veilig is. Zonder dringende en wijdverbreide vaccinatie zullen er varianten blijven ontstaan in niet-gevaccineerde regio's die zich van daaruit kunnen verspreiden. Hiermee kan de vaccinbescherming die tot nu toe in meer gevaccineerde landen is bereikt, worden aangetast."
Brandweerlieden protesteren tegen vaccinatieplicht NYC
Een vakbond die brandweerlieden van de stad New York vertegenwoordigt, probeert de vaccinatieplicht voor ambtenaren in te laten trekken. Vandaag om 17.00 uur (lokale tijd) is de deadline om een vaccinatiebewijs te laten zien. Ben je niet gevaccineerd, dan krijg je onbetaald verlof. De New Yorkse brandweermensen zijn het er niet mee eens en hebben een rechtbank gevraagd om de plicht te verbieden.
Gisteren protesteerden ze al tegen de maatregel.
Afgelopen maandag heeft de politievakbond van de stad op een soortgelijke manier geprobeerd om de plicht in te laten trekken. Woensdag werd het verzoek om de plicht tijdelijk te blokkeren afgewezen.
Bijna 74 procent van de medewerkers van het politiekorps van New York is gevaccineerd, maakte burgemeester De Blasio gisteren bekend. Hoeveel brandweerlieden zijn gevaccineerd, is onbekend.
50 procent Suriname heeft prik gehad
De 50 procent-vaccinatiegraad in Suriname is overschreden: 51 procent van de inwoners is gevaccineerd. Dat zijn ruim 247.000 mensen die zeker één prik hebben gehad, heeft Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van de Stuurgroep Covid-Communicatie, bekendgemaakt.
"We hebben de 50 procent gedeeltelijk gevaccineerden gehaald. We gaan gestaag door. Elke dag zijn er plekken waar mensen terecht kunnen om te vaccineren, vooral bij de twee grote vaccinatiesites in de stad", zegt Nannan Panday-Gopisingh tegen persbureau ANP.
Bijna 41 procent van de Surinamers is volledig gevaccineerd.
Ziekenhuisdruk neemt toe in verschillende regio's
Ziekenhuizen in de regio Haaglanden en Hollands Midden stoppen met het inhalen van operaties die door corona waren uitgesteld. Aanleiding is de toestroom van nieuwe coronapatiënten. Het gaat om zorg in het LUMC Leiden, Reinier de Graaf in Delft, HMC en Haga Ziekenhuis in Den Haag, LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer, Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en het Alrijne Ziekenhuis in Leiden. "Het water staat ons aan de lippen met de snelheid waarmee we het aantal patiënten zien toenemen", zei voorzitter van de Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) gisteren tegen Omroep West.
In Dordrecht heeft het Albert Schweitzer Ziekenhuis de afdeling spoedeisende hulp tijdelijk gesloten voor nieuwe patiënten, meldt Rijnmond. Patiënten met corona worden zoveel mogelijk doorgestuurd naar Breda en Zeeland. Het sluiten van de afdeling is een tijdelijke maatregel. Vanavond wordt de spoedeisende hulp geleidelijk weer opgestart.
Ook in de Gelderse ziekenhuizen neemt de druk toe. "Overal is het vol, vol, vol", zegt een woordvoerder van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem tegen Omroep Gelderland. Zij plaatsen er maandag een coronabed bij. Het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem gaat van vijf naar tien coronabedden. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk schaalde deze week al op met een corona-afdeling van acht bedden. En het ziekenhuis Rivierenland in Tiel stuurt al coronapatiënten naar andere ziekenhuizen.
Tenslotte heeft VieCuri, met ziekenhuizen in Venlo en Venray, aangekondigd vanaf maandag 1 november een deel van de reguliere zorg af te schalen. Het ziekenhuis zegt ook een enorme toestroom aan coronapatiënten te hebben, meldt 1Limburg.
Goedemorgen!
Welkom in het coronaliveblog van vrijdag 29 oktober. Gisteren het liveblog gemist? Hier is het te vinden.