NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Amsterdam gaat strenger controleren op pas • Inhaalzorg in meer regio's gestopt

Liveblog gesloten
 • Laatste repatriëringsvlucht uit Marokko aangekomen

  Op luchthaven Schiphol is iets voor middernacht de laatste van tien repatriëringsvluchten uit Marokko aangekomen. Het Transavia-toestel was eerder op de avond vertrokken uit Marrakesh. Vanwege het oplopend aantal besmettingen stelde Marokko vorige week een vliegverbod van en naar Nederland in. Het land gaf nog wel toestemming om tien repatriëringsvluchten uit te voeren.

  Eind vorige week werden drie vluchten uitgevoerd en deze week werd nog zeven keer vanuit naar Nederland gevlogen. Hoeveel mensen zijn opgehaald, is onduidelijk. Eerder haalde reisorganisatie TUI al een groep Nederlanders per bus op. Het vliegverbod geldt overigens ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

 • Inhaalzorg in meer regio's gestopt vanwege coronadrukte

  Meerdere ziekenhuizen stoppen met het inhalen van operaties en behandelingen die eerder waren uitgesteld. Eerder vandaag werd duidelijk het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht alle niet-spoedeisende geplande operaties op de locatie Dordwijk twee weken uitstelt. Het gaat in totaal om zo'n honderd ingrepen.

  Onder meer in ziekenhuis VieCuri in Venlo en Venray en het St. Jans Gasthuis in Weert wordt de zorg verminderd. VieCuri gaat de gewone zorg deels afschalen en de inhaalzorg stopzetten. Het ziekenhuis zegt tegen persbureau ANP dat het qua inhaalzorg wel "al ontzettend goed op dreef" was. "Het probleem is dat de instroom aan voornamelijk coronapatiënten heel snel is gekomen en veel is", zegt een woordvoerder.

  In de regio Zwolle "wordt de inhaalzorg afgeschaald of gestopt, of zijn ziekenhuizen er helemaal niet aan toegekomen", laat het Netwerk Acute Zorg regio Zwolle aan ANP weten. In de regio liggen coronabrandhaarden als Staphorst en Zwartewaterland. Ook in de Zuid-Hollandse regio's Haaglanden en Hollands Midden - die zeven ziekenhuizen tellen - wordt de inhaalzorg gestopt, zo werd gisteren bekend.

  In Noord-Holland en Flevoland geldt dat de niet-covidzorg vooralsnog "minimaal" wordt afgeschaald. Maar ook in die provincies zijn zorgen over het oplopend aantal coronapatiënten. De zorgregio Zuidwest-Nederland, waar Rotterdam, Dordrecht en Zeeland onder vallen, verwacht dat de geplande zorg komende week afgeschaald moet worden.

  In de negen ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe is afschalen van de reguliere zorg en inhaalzorg tot slot niet aan de orde. Maar het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland houdt er sterk rekening mee dat dit binnenkort wellicht wel nodig is.

 • 'Mondkapjesplicht in openbare ruimtes komt waarschijnlijk terug'

  Het demissionaire kabinet heeft in het Catshuis in Den Haag overlegd over nieuwe coronamaatregelen. "Het kabinet kijkt in eerste instantie naar maatregelen die redelijk snel in te voeren zijn", zegt verslaggever Nynke de Zoeten van Nieuwsuur.

  "Waarschijnlijk komt er dinsdag weer een dringend advies om meer thuis te gaan werken en ook de mondkapjesplicht in openbare ruimtes komt hoogstwaarschijnlijk weer terug." Daarnaast is het waarschijnlijk dat ook een coronapas zal moeten worden getoond bij een bezoek aan de sportschool of het museum.

  Dinsdag is er een persconferentie waarop de maatregelen bekend worden gemaakt.

 • België zet Nederland vanaf morgen weer op rood

  Nederlanders die naar België reizen moeten vanaf morgen als ze niet zijn gevaccineerd een negatieve test kunnen laten zien als ze langer dan 48 uur in België willen blijven.

  Nederland krijgt vanaf morgen in België de kleurcode rood vanwege het toegenomen aantal besmettingen. Ook op de coronakaart van het Europese RIVM kleurt Nederland sinds gisteren weer rood.

 • Amsterdam gaat strenger controleren op coronatoegangsbewijs

  Amsterdam gaat vanaf vanavond strenger controleren op de naleving van de coronacheck, heeft burgemeester Halsema gezegd in een gesprek met de lokale zender AT5. Volgens haar zijn strengere controles noodzakelijk nu de besmettingscijfers in de stad oplopen "en de horeca te weinig eigen verantwoordelijkheid neemt".

  Ze vindt dat er in de horeca niet altijd goed gecontroleerd wordt of mensen een geldige QR-code bij zich hebben. "De horeca moet er rekening mee gaan houden dat als ze niet zelf hun verantwoordelijkheid naleven, dat wij dat komen doen en dat ze dan bedreigd worden met sluiting", aldus Halsema.

 • Ziekenhuis Dordrecht stelt circa honderd operaties uit

  Het aantal covidpatiënten in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht stijgt zo explosief dat het ziekenhuis alle niet-spoedeisende geplande operaties op de locatie Dordwijk twee weken uitstelt. Het gaat in totaal om zo'n honderd ingrepen.

  "In de hectiek van de oplopende besmettingen wilden we dolgraag alle reguliere zorg blijven bieden", zegt bestuursvoorzitter Peter van der Meer. "Met de aantallen coronapatiënten van vorige week lukte dat nog. Maar nu hebben we met pijn in het hart toch zware maatregelen moeten nemen, om voldoende personeel en bedden vrij te spelen en veilige zorg te kunnen blijven bieden."

  In een week tijd is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis vervijfvoudigd. Vanochtend lagen er meer dan 30 coronapatiënten, van wie zeven op de intensive care.

 • Scherpe kritiek onderzoekscommissie op Zweedse corona-aanpak

  De aanpak van de coronapandemie in Zweden werd gekenmerkt door vertraging en was ondermaats. Dat is de conclusie van een commissie die in opdracht van de Zweedse regering onderzoek deed naar de corona-aanpak.

  Zweden was het enige land in Europa dat relatief weinig maatregelen nam tegen het virus. Zo was er in het land geen lockdown, zoals in de meeste andere landen. De nadruk van de aanpak lag op de individuele verantwoordelijkheid en keuzes in plaats van verplichte maatregelen, ook toen het dodental steeds sneller opliep.

  In de eerste golf stierven in Zweedse verpleeghuizen meer dan 2000 mensen door het coronavirus. Inmiddels zijn er in het land meer dan 15.000 mensen door corona om het leven gekomen, veel meer dan in de buurlanden, maar minder dan in de meeste andere Europese landen.

  Waarschijnlijk heeft het coronavirus zich in Zweden op grote schaal kunnen verspreiden na de voorjaarsvakantie, die veel Zweden doorbrachten in Italië en Oostenrijk. De reizigers brachten het virus mee terug en de overheid heeft daarna onvoldoende maatregelen genomen om de verspreiding te stoppen of te beperken, concludeert de commissie.

  Het land was volgens de commissie niet goed voorbereid op een pandemie. Zo was er een gebrek aan beschermingsmiddelen en duurde het lang voor er massaal getest kon worden op covid-19. Ook was de infectieziektenbestrijding zo gedecentraliseerd dat onduidelijk was wie verantwoordelijk was voor de bestrijding van het coronavirus.

 • Eenmalige coronabonus voor IKEA-medewerkers wereldwijd

  Alle medewerkers van IKEA wereldwijd krijgen een coronabonus uitgekeerd om hen te bedanken voor hun "inzet en toewijding in deze uitzonderlijke periode". Het bedrijf heeft daar 110 miljoen euro voor uitgetrokken. IKEA Nederland krijgt daarvan 4,5 miljoen om onder de 6000 medewerkers te verdelen. De bonus voor het Nederlandse personeel van het woonwarenhuis kan oplopen tot een brutobedrag van 850 euro per persoon bij een fulltime dienstverband.

 • Café in Enschede dicht vanwege overtreding coronamaatregelen

  In Enschede heeft de burgemeester een café gesloten vanwege het overtreden van de coronamaatregelen, meldt RTV Oost. Bij een controle bleek dat er na de verplichte sluitingstijd van 00.00 uur nog een groot aantal mensen aanwezig was in de zaak.

  Na overleg met de uitbater bleek dat herhaling van het overschrijden van de verplichte sluitingstijd niet kon worden uitgesloten en daarom besloot de burgemeester de kroeg een week te sluiten. De sluiting is gisteren om 12.00 uur ingegaan en duurt tot 4 november 12.00 uur.

 • 7439 positieve tests, gemiddelde blijft stijgen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7439 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 260 minder dan gisteren.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6495 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 50 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  13 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 13 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 14 doden per dag, tegen 7 doden per dag een week eerder.

 • Staphorst plaatst 250 'olympische' luchtfilters in basisscholen

  In de gemeente Staphorst krijgen alle klassen van alle tien basisscholen luchtreinigingsfilters, meldt RTV Oost. Het gaat om ongeveer 250 apparaten. Over een week moeten alle lokalen zo'n filter hebben.

  Het dorp kampt met veel coronabesmettingen en de vaccinatiegraad is laag. Door met luchtreinigingsfilters de aerosolen uit de lucht te halen, proberen de scholen de veiligheid voor kinderen en leerkrachten te vergroten.

  Het desbetreffende systeem met de luchtreinigingsfilters is in Staphorst ontwikkeld en wordt wereldwijd toegepast, onder meer in keukens. Maar ook wielerploeg Jumbo Visma gebruikt het systeem in zijn bussen. Team NL gebruikte de filters in de verblijfsruimtes tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

  De gemeente Staphorst, de scholen en de filterproducent werken samen om het plan te realiseren. De scholen betalen voor de apparaten, maar wel minder dan de verkoopwaarde.

 • Meer dan 1000 coronapatiënten in de ziekenhuizen

  In de ziekenhuizen is de bezetting van het aantal coronapatiënten toegenomen. Er liggen nu 1021 mensen in de ziekenhuizen, waarvan 217 op de IC. Het is voor het eerst sinds 5 juni dat de grens van 1000 mensen wordt overschreden.

  Gisteren lagen 944 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie er 203 op de IC's waren opgenomen.

 • Geen boetes voor overtreding pascontrole in Friesland

  Sinds de invoering van de coronapas op 25 september zijn er in Friesland nog geen boetes uitgedeeld voor het niet controleren van de QR-code. Dat blijkt uit een rondgang van Omrop Fryslân langs de Friese gemeentes.

  Het lijkt beleid te zijn dat er niet meteen een boete wordt uitgeschreven, wanneer een de regels worden overtreden. Bij 15 van de 18 gemeentes zijn een paar waarschuwingen aan ondernemers uitgedeeld, zonder dat er tot strafmaatregelen is overgaan. "Dat is ook wel de insteek die handhavers in onze gemeente hebben", zegt burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân. "Wij willen niet meteen zwaaien met het bonnenboekje."

  Daarnaast geven de gemeentes aan dat ze te weinig boa's hebben om het systeem met de coronapas goed te controleren. Zo zegt de gemeente Vlieland 's avonds geen boa te hebben, is er in de samenwerkende gemeentes Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland één team van boa's actief en geven andere gemeentes aan dat zij alleen zo nu en dan steekproefsgewijs controleren, of pas na klachten van bezoekers. Alleen de gemeente Leeuwarden geeft aan dat ze structurele controles uitvoeren.

 • Vaccinatieprotest in aanloop naar de G20-top

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vaccinatieprotest in aanloop naar de G20-top
 • Kabinet overweegt coronapas uit te breiden

  Het demissionaire kabinet heeft nog geen knopen doorgehakt over nieuwe coronamaatregelen. Wel is bekend dat het kabinet erover denkt de coronapas tot meer sectoren uit te breiden. Welke is nog niet zeker.

  Het lijkt wel duidelijk dat mensen een coronapas kunnen blijven krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd, als ze corona hebben gehad of als ze negatief zijn getest. Er gingen hier en daar stemmen op om die laatste groep (vooral ongevaccineerden) uit te sluiten van de coronapas ('de 2G-regel'), maar die kant gaat het dus vrijwel zeker niet op.

  Voordat er besluiten worden genomen wacht het kabinet naar verluidt nog op een nieuw advies van het Outbreak Management Team. Daarnaast moet er ook nog 'huiswerk' worden gedaan en is er ook nog extra politiek overleg nodig.