liveblog
NOS NieuwsAangepast

Interpolis meldt 241 schademeldingen • Vluchten vertraagd

liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog

We sluiten dit liveblog over het herfstweer.

Delen van Nederland kregen gisteravond te maken met noodweer. Vooral in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland was sprake van veel windschade. Bewoners van de Barendrechtse wijk Ter Leede begonnen vandaag met puinruimen, nadat de wijk werd getroffen door een windhoos.

De rest van de dag blijft in Nederland nog code geel gelden. Rijkswaterstaat adviseert iedereen die de weg op gaat om daar rekening mee te houden.

Interpolis meldt 241 schademeldingen, vooral uit zuidelijke provincies

Verzekeraar Interpolis heeft tot dusver 241 schademeldingen binnengekregen. Vooral in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland is er sprake van windschade door bijvoorbeeld afgebroken takken en omgewaaide schuttingen. Tot 12.30 uur kwamen uit Barendrecht de meeste meldingen binnen; daar richtte een windhoos vannacht grote schade aan. Ramen raakten beschadigd, bomen waaiden om en kwamen op auto's terecht en trampolines waaiden weg.

Ook vanuit Hulst en Terneuzen in Zeeland kwamen schademeldingen binnen. Interpolis verwacht dat er later vandaag meer zullen volgen. Andere verzekeraars hebben nog geen cijfers bekendgemaakt.

Een windhoos, hoe vaak komt dat voor in Nederland?

Op verschillende plekken ontstonden er gisteren en vannacht windhozen. Ze richtten forse schade aan in de plaatsen Barendrecht, 's-Heerenberg en Zelhem. Windhozen horen tot de meest gevaarlijke weersverschijnselen in Nederland. Ze ontstaan tientallen keren per jaar en razen in de vorm van een slurf met hoge snelheid over het land.

Dat er de afgelopen 24 uur een aantal windhozen is waargenomen lag gezien de weersomstandigheden voor de hand. "De dynamiek in de atmosfeer was ontzettend krachtig", meldt Weerplaza.

Ook België, Frankrijk en het VK hadden last van zware windstoten

Ook in België, Frankrijk en het VK stormde het

Locoburgemeester bezoekt wijk in Barendrecht waar windhoos schade aanrichtte

Locoburgemeester Nico Bults van Barendrecht heeft een bezoek gebracht aan de wijk waar een windhoos vannacht grote schade aanrichtte.

"Overweldigend", noemt Bults wat hij aantreft in gesprek met RTV Rijnmond. "Je ziet dat het er heftig aan toe gegaan is. De ruiten zijn eruit geblazen, de dakpannen zijn de lucht in gegaan. Dat is best indrukwekkend en natuurlijk ook beangstigend voor de bewoners."

Het is volgens de gemeente niet nodig om mensen elders op te vangen.

Bladblazers ondanks de harde wind aan het werk

De gemeente Leeuwarden zet ondanks de harde wind bladblazers in.

De schade van het stormachtige weer in beeld

 • ANP
  De schade in Barendrecht na een windhoos
 • ANP
  Een kapotte ruit in Barendrecht na de windhoos
 • Rianne van Dam
  In Zelhem zorgde een windhoos voor schade op een camping
 • Gerhard Hobelman
  Een auto ligt onder een boom in Zelhem
 • NOS/Youssef Zerrouk
  In Tilburg viel onder meer een boom op een auto
 • Fred Manschot
  Schade na hevige wind in Zeist

Code geel niet meer van kracht in zes provincies

Het KNMI heeft code geel ingetrokken in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.

In de andere provincies blijft code geel van kracht. Dat betekent dat verkeer en buitenactiviteiten in de kustprovincies nog last kunnen hebben van zware windstoten en buien. In de kustgebieden kunnen windstoten voorkomen van 80 tot 90 kilometer per uur. De wind neemt aan het einde van de middag en in de avond geleidelijk af.

Automobilist rijdt tegen boomstam aan en komt in sloot terecht

Een automobilist is in het Groningse dorp Blijham in een sloot terechtgekomen nadat hij tegen een boomstam aanreed die op de weg was beland, meldt RTV Noord. De bestuurder kon zelf uit de auto komen.

Ook op andere plekken in Groningen moest de brandweer in actie komen. Zo lagen in onder meer Glimmen bomen op de weg die moesten worden verwijderd.

Windhoos treft camping in Zelhem: 'Een godswonder dat niemand gewond raakte'

In het Gelderse Zelhem is een camping getroffen door een windhoos. Er zijn geen slachtoffers gevallen, maar volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is er "behoorlijk veel schade".

Een medewerker van de camping laat weten dat onder meer een boom op een chalet is gevallen waar op dat moment mensen inzaten. "Een tak van de boom is door het dak heengegaan. Het is echt een godswonder dat niemand gewond is geraakt." Daarnaast zijn onder meer bomen op caravans terechtgekomen en waaiden voortenten van caravans weg.

De windhoos raasde rond 09.30 uur over de camping. "Het was echt in een paar tellen gebeurd", vertelt de medewerker. De brandweer is op het terrein aanwezig om de omgewaaide bomen en takken op te ruimen.

Vertragingen en annuleringen op Schiphol

Op Schiphol zijn meerdere vluchten vertraagd en geannuleerd door de harde wind. De luchthaven adviseert passagiers de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden.

KLM laat weten 64 vluchten preventief geannuleerd te hebben vanwege een combinatie van de weersomstandigheden en onderhoud dat wordt uitgevoerd aan de landingsbanen. Daardoor is er nog maar één start- en landingsbaan beschikbaar. "Het is een ongelukkige combinatie van omstandigheden. De Kaagbaan is nu niet beschikbaar, terwijl die bij westelijke wind juist uitermate geschikt is voor starten en landen."

De luchtvaartmaatschappij laat weten dat zo veel mogelijk mensen worden omgeboekt of dat ze dat zelf kunnen doen.

Schade door windhoos Barendrecht bij daglicht goed te zien

Schade door windhoos Barendrecht bij daglicht goed te zien

Deze boom moest het ontgelden in Vlissingen

Omgewaaide bomen door harde wind in midden van het land

Omgewaaide bomen door harde wind in midden van het land

Trams vertraagd in Den Haag

Op een aantal plekken zijn trams vertraagd vanwege omgevallen bomen en takken op het spoor. Zo dreigde in Den Haag een boom op de bovenleiding van een tramlijn te vallen tussen de Pierre van Hauwelaan en de Buitenhofdreef.

In Zeeland vaart de Westerschelde Ferry, de veerdienst tussen Vlissingen en Breskens voor voetgangers en fietsers, niet vanwege de harde wind. Er worden bussen ingezet.

Windhoos treft Barendrecht: 'Mijn dochtertje lag onder het glas'

Windhoos treft Barendrecht: 'Mijn dochtertje lag onder het glas'

Foto's van de schade

 • ANP
  Schade door windhoos in Barendrecht
 • Koen Laureij
  Boom raakt auto in Utrecht
 • ANP
  Schade door windhoos in Barendrecht
 • Video Duivenstein
  Omgewaaide boom raakt bus in Barendrecht
 • ANP
  Ravage in Barendrecht
 • NMC
  Brandweerlieden in Barendrecht
 • NOS
  Een schuur is volledig verwoest door een windhoos in Barendrecht

'Het regent takken in Noord-Brabant'

De Noord-Brabantse boswachter Erik de Jonge waarschuwt om weg te blijven uit het bos.

Zeker vier gewonden door windhoos in Barendrecht

In een woonwijk in Barendrecht raakten door een windhoos zeker vier mensen gewond. Een van hen is met verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Drukte op wegen

Op meerdere wegen heeft het verkeer last van het onstuimige weer, meldt de ANWB. Met name in het zuiden van het land zijn er files. De KNMI waarschuwde al eerder dat verkeer hinder kon ondervinden door onder meer regenval en harde wind. Bekijk hier een overzicht van alle files.

Slechtere radio-ontvangst in Zeeland

In Zeeland was een zendmast beschadigd. De zenders NPO Radio 1, NPO 3FM en NPO Radio 4 waren daardoor niet of slecht te ontvangen. Technici hebben het defect inmiddels hersteld.

Treinverkeer op meerdere plekken ontregeld

Door harde wind is het treinverkeer op meerdere plekken ontregeld of ontregeld geweest vanwege bomen en takken op het spoor.

Zo reden tussen Utrecht Centraal en Soest enige tijd geen treinen door een boom op het spoor. Ook tussen Utrecht en Amersfoort lag een boom op het spoor. Daar had de NS bussen ingezet.

Tussen Rotterdam Centraal en Breda reden tot 08.30 uur door de weersomstandigheden geen treinen op de hogesnelheidslijn.

Windhoos in Barendrecht

Ravage en gewonden door windhoos in Barendrecht

Welkom

Welkom in het blog over het stormachtige weer in ons land. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor de rest van de dag en op meerdere plekken is sprake van overlast. Hier vind je het laatste nieuws.