liveblog
NOS NieuwsAangepast

Hoogste aantal besmettingen in bijna drie maanden • Staphorsters halen prik bij huisarts

  • Welkom in het coronablog van woensdag 20 oktober
  • Van Dissel: Avondklok of schoolsluiting deze winter niet reëel
  • 'Klaag Bolsonaro aan voor misdaden tegen de menselijkheid'
  • Vliegmaatschappijen Marokko: geen vliegverkeer van en naar Nederland
  • Minister bevestigt: deelnemers Australian Open moeten gevaccineerd zijn

Polen vreest "explosie" van aantal besmettingen

De Poolse minister van Volksgezondheid heeft gewaarschuwd voor een "ongewone explosie" van het aantal coronagevallen in zijn land. Gisteren waren er 5559 nieuwe besmettingen, twee keer zoveel als een week eerder, zei minister Niedzielski.

"Als deze situatie aanhoudt, zullen alle prognoses die we tot nu toe hebben gehad worden gebroken", zei hij. Een derde van de gevallen werd geregistreerd in de regio's Lublin en Podlachië, in het oosten en zuidoosten van het land. Volgens hem komt dat doordat deze regio's eerder veel minder zijn getroffen door het coronavirus.

In Polen kunnen mensen van 18 en ouder binnenkort een extra vaccinatie krijgen tegen het coronavirus. Sinds eind september is de extra prik al beschikbaar voor volledig gevaccineerden van 50 en ouder.

Geen vluchten meer tussen Marokko en Nederland: 'Niks aan te doen'

Vanaf middernacht mogen er geen vliegtuigen meer vliegen tussen Marokko en Nederland. Marokko is bang voor de verspreiding van corona, nu er in Nederland steeds meer mensen besmet zijn. Op Schiphol reageren passagiers gelaten:

Geen vluchten meer tussen Marokko en Nederland: 'Niks aan te doen'

New York breidt vaccinatieplicht voor gemeentelijk personeel uit

In New York City moeten ook agenten, brandweerlieden, vuilnisophalers, bouwinspecteurs en andere medewerkers van de gemeente zich laten vaccineren tegen het coronavirus, heeft burgemeester De Blasio gezegd. Als ze dat niet doen, moeten ze onbetaald verlof opnemen.

Nu kunnen gemeentelijke medewerkers er ook nog voor kiezen zich regelmatig te laten testen op het coronavirus, maar die optie verdwijnt. "Het is een voorrecht om de mensen in New York te dienen, en dat voorrecht komt met de verantwoordelijkheid om jezelf en je omgeving veilig te houden", zegt De Blasio.

Eerder besloot New York al tot een vaccinatieplicht voor docenten en zorgpersoneel. Wie zich laat vaccineren tussen nu en 29 oktober krijgt van de stad ook 500 dollar. De vaccinatieplicht gaat gelden vanaf 1 november. Medewerkers moeten dan minimaal één prik gehad hebben. De stad zegt dat er wel ruimte is voor medische of religieuze uitzonderingen. De stad telt zo'n 300.000 medewerkers. Ongeveer de helft daarvan moest zich al laten vaccineren.

Ruim honderd Staphorsters laten zich vaccineren bij de huisarts

Ruim honderd mensen uit Staphorst hebben zich gisteren laten vaccineren bij de huisarts. Dat zegt GGD IJsselland tegen RTV Oost. Huisartsen besloten volgens de regionale omroep ook zelf te vaccineren, omdat in het dorp de vaccinatiegraad achterblijft.

Volgens het coronadashboard werden er gisteren 197 besmettingen vastgesteld per 100.000 inwoners in Staphorst. Dat is veel hoger dan het landelijke cijfer van 22,6 besmettingen per 100.000 mensen.

"Opvallend veel mensen uit onze gemeente worden ernstig ziek door corona", zegt een medewerker van een huisartsenpraktijk in Staphorst. "De meesten hiervan zijn niet gevaccineerd. Op dit moment dreigt de niet-acute zorg in onze praktijken hierdoor in gevaar te komen. Daarom een dringend advies aan iedereen om je te laten vaccineren."

In Staphorst is 56 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd. Ook in andere plaatsen in de Biblebelt is de vaccinatiegraad lager dan in de rest van het land.

RIVM: 4609 positieve tests, ziekenhuisbezetting loopt op

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4609 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 679 meer dan gisteren en het is het hoogste getal sinds 24 juli. Het is ook voor het eerst in bijna drie maanden dat er meer dan 4000 besmettingen op één dag zijn.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3801 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 36 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 650 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 617), van wie 165 op de IC (gisteren: 152), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

10 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM werden 10 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 7 doden per dag, tegen 5 doden per dag een week eerder.

Russen moeten week thuis blijven

Russen moeten in de week van 30 oktober tot en met 7 november thuis blijven van hun werk, heeft de Russische president Poetin bepaald. Een medische adviseur opperde onlangs het idee van een vrije week, om het stijgende aantal besmettingen terug te dringen. Iedereen krijgt wel doorbetaald.

Vier van de zeven dagen zijn sowieso al nationale feestdagen, waarop minder mensen werken. Waar nodig kan in sommige regio's de vrije week worden verlengd, zegt Poetin.

Het aantal positieve tests en overlijdensgevallen in Rusland zijn al een tijd aan het stijgen. Vandaag werden er 1028 doden in 24 uur gemeld, een record sinds de start van de pandemie.

In Rusland is ongeveer 32 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Poetin riep de bevolking vandaag weer op om zich te laten vaccineren.

Longartsen: driekwart coronapatiënten niet gevaccineerd, beeld ongewijzigd

77 procent van de opgenomen coronapatiënten is op dit moment niet gevaccineerd. Dat meldt de longartsenvereniging op basis van een enquête waar een derde van alle ziekenhuizen aan deelgenomen heeft. "De geluiden waren dat het aandeel gevaccineerde covid-patiënten in de ziekenhuizen iets aan toenemen was, maar op basis van deze steekproef lijkt dat niet het geval", concludeert Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. De uitkomst is gebaseerd op zo'n 150 coronapatiënten.

Vorige week meldde het RIVM ook al dat drie van de vier coronapatiënten in het ziekenhuis niet gevaccineerd zijn, op basis van een onderzoek dat in september is gedaan. Dat beeld lijkt dus niet te zijn veranderd.

Van de coronapatiënten die in deze steekproef gevaccineerd zijn is de meerderheid "boven de 60 jaar oud en/of heeft ernstige co-morbiditeit of een bekende afweerstoornis", stelt Van den Toorn. Zo'n 40 procent van de ongevaccineerde patiënten is onder de 60. Dat het hier om een relatief grote groep gaat is mogelijk te verklaren door de lagere vaccinatiegraad onder jongere mensen.

WHO: Europa enige regio waar aantal positieve tests vorige week steeg

Europa was afgelopen week de enige regio in de wereld waar het aantal positieve coronatests steeg, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In meer dan de helft van de landen daar was een stijging te zien, waardoor het aantal positieve tests in Europa gemiddeld met 7 procent steeg. Het ging om 1,3 miljoen positieve tests vorige week.

In de overige vijf regio's die de WHO hanteert daalde het aantal positieve tests juist: vooral in de regio Afrika (18 procent) en de regio Westelijke stille oceaan, waaronder Australië valt (16 procent).

Vliegmaatschappijen Marokko: geen vliegverkeer van en naar Nederland

Twee Marokkaanse luchtvaartmaatschappijen melden dat vanaf middernacht het vliegverkeer tussen Marokko en Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt stopgezet.

Er is nog geen officiële bevestiging van het nieuws door de Marokkaanse autoriteiten, maar Royal Air Maroc en Air Arabia Maroc schrijven op Twitter dat het besluit is genomen vanwege het coronavirus.

Minister bevestigt: deelnemers Australian Open moeten gevaccineerd zijn

Tennissers die volgend jaar willen meedoen aan de Australian Open moeten gevaccineerd zijn tegen corona, bevestigt de Australische minister van Immigratie Hawke. "Wanneer de grenzen openen, zal iedereen die Australië binnen wil komen dubbel gevaccineerd moeten zijn", zei Hawke op ABC Radio.

De vaccinatieverplichting betekent mogelijk dat Novak Djokovic niet mag deelnemen; hij wil niet zeggen of hij is gevaccineerd. De Servische nummer een van de wereld zei dit weekend bovendien dat hij twijfelt of hij naar het eerste grandslamtoernooi van het jaar gaat, maar hij wilde niet zeggen of dat met de verplichting te maken heeft. Hawke benadrukt dat de vaccinatieplicht geen "boodschap specifiek voor Novak" is, maar hij benadrukt dat internationale sporters geen uitzondering op de maatregel krijgen.

De minister van Sport van deelstaat Victoria hintte vorige week al op een vaccinatieverplichting. "Ik denk niet dat een tennisser zonder vaccin een visum zal krijgen", zei minister Andrews toen.

De grenzen van Australië zijn al achttien maanden dicht. Volgende maand mogen Australiërs het land weer uit en in, maar de regels voor buitenlandse reizigers zullen waarschijnlijk volgend jaar pas versoepeld worden.

Britse minister belaagd door coronademonstranten

De Britse minister Gove van Wonen is in Londen belaagd door coronademonstranten. Een woordvoerder van premier Johnson veroordeelt de betogers: "Hoewel het recht om vreedzaam te demonstreren een belangrijk fundament van onze democratie is, zullen bedreiging, intimidatie en scheldpartijen niet worden getolereerd."

De demonstranten renden achter Gove aan en scholden hem uit:

Britse minister Gove belaagd door coronademonstranten

RedTeam-lid: verplicht gebruik van mondkapjes weer

Marino van Zelst van het RedTeam, een groep van deskundigen die ongevraagd advies geeft over de strijd tegen het coronavirus, wil dat de mondkapjesplicht terugkeert.

Tegen Omroep Brabant zegt de Tilburger dat de stijging van het aantal besmettingen in Noord-Brabant "snel moet worden gedempt". In de provincie steeg het aantal besmettingen afgelopen week met 42 procent.

De infectieziekten-modelleur vindt meer maatregelen dan een mondkapjesplicht nu niet handig. "Het draagvlak daarvoor is heel laag. Als je nu in een persconferentie zegt dat het toch niet zo lekker gaat en met zware maatregelen komt, komt dat heel raar over. Zeker als je de vorige keer hebt gezegd dat haast alles weer kan."

De overheid moet volgens hem in een persconferentie weer hameren op basisregels. "Testen bij klachten en in quarantaine gaan als je corona hebt. Dat gebeurt nu veel te weinig." Ook zou een gevaccineerd persoon weer in quarantaine moeten als hij of zij in contact is geweest met een besmet persoon. En ventilatie mag wat Van Zelst betreft ook vaker genoemd worden.

Van Dissel: Avondklok of schoolsluiting deze winter niet reëel

De voorzitter van het Outbreak Management Team, Jaap van Dissel, denkt dat coronamaatregelen zoals winkel- en schoolsluitingen en een avondklok niet reëel zijn komende winter. Volgens hem zitten we door de vaccins nu in een "principieel andere situatie dan vorig jaar". "De deltavariant wordt - hoewel besmettelijker - voor een groot deel onschadelijk gemaakt door de vaccins."

Hij benoemt dat de verhouding tussen de besmettingen en ziekenhuisopnames nu anders is, door de "hoge vaccinatiegraad". Daarnaast zijn veel van de besmettingen nu onder jongeren, constateert Van Dissel. "Dus dat is relatief gunstig voor het aantal ziekenhuisopnames. Maar het hangt ook af van de snelheid van verspreiding in niet-gevaccineerde groepen en regio's waar minder mensen ingeënt zijn", zegt hij in een interview met AD.

Toch spreekt hij van een "spannende periode", na de recente versoepelingen. "Maar we gaan de komende weken nog veel leren, onze prognoses worden preciezer. Eind oktober wegen we alles opnieuw voor de besluitvorming begin november."

'Bolsonaro moet worden aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid'

De Braziliaanse president Bolsonaro moet worden aangeklaagd vanwege misdaden tegen de menselijkheid na de dood van honderdduizenden Brazilianen als gevolg van het coronavirus, staat in een onderzoeksrapport van de senaatscommissie die onderzoek doet naar de coronabestrijding in het land. In een conceptversie stonden andere aanklachten: massamoord en genocide.

De conceptversie werd ingezien door verschillende internationale media, onder meer CNN, The New York Times en persbureau Reuters. Na de berichten in de media kwamen leden van de commissie tot de conclusie dat de aanklachten van massamoord en genocide te ver gingen, en is formulering in de definitieve versie van het rapport veranderd.

De commissie deed in de conceptversie ook de aanbeveling om in totaal 69 mensen te vervolgen voor hun handelen in de coronapandemie. Onder hen zijn meerdere (ex-)ministers en drie zonen van Bolsonaro. Maar ook die aanbeveling is in de eindversie verwijderd.

Groot tekort aan hondenopvang na heropening kantoren

Hondendagopvangcentra en hondenuitlaatdiensten kunnen de vraag nauwelijks meer aan, meldt De Telegraaf. Vooral in steden is het moeilijk om nog een opvanglocatie te vinden.

"We hebben zoveel aanmeldingen dat we zelfs zijn gestopt met een wachtlijst", vertelt Jeanine Kornmann van Dierenopvangcentrum Amsterdam aan de krant. Stichting OOPOEH, dat senioren koppelt aan een oppashond, meldt dat het aantal aanvragen is verdubbeld naar honderd per maand.

Gijs van den Assum van branchevereniging Dibevo zegt tegen de krant dat er in de coronatijd naar schatting 200.000 honden bijgekomen zijn in Nederland. "Het is niet gek dat die ergens moeten worden opgevangen als mensen weer naar kantoor gaan."

Coronaregels keren terug in Belgische gemeente na lokale uitbraak

In de Belgische gemeente Oudsbergen, zo'n 20 kilometer over grens bij Weert en Sittard, worden afgeschafte coronaregels opnieuw ingevoerd, vanwege een snelle stijging van het aantal besmettingen. Inwoners wordt opgeroepen de komende tien dagen de sociale contacten te beperken en een mondkapje te dragen op drukke plaatsen en in binnenruimtes.

In heel België stijgen de afgelopen weken de coronacijfers weer, met name in Wallonië en dus ook in Oudsbergen in Belgisch-Limburg. Volgens burgemeester Goossens is de uitbraak in zijn gemeente voor een belangrijk deel veroorzaakt door de kermis vorige week in het dorpje Meeuwen. "Door voor een korte periode het sociale leven op pauze te zetten, kunnen we de opmars een halt toeroepen", bezweert hij.

'Commissie wil Bolsonaro aanklagen voor massamoord vanwege falend coronabeleid'

De Braziliaanse president Bolsonaro moet verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op honderdduizenden Brazilianen als gevolg van het coronavirus. Dat is volgens verschillende internationale media de belangrijkste conclusie uit het onderzoeksrapport van de Senaatscommissie die onderzoek doet naar de coronabestrijding in het land. Onder meer CNN, The New York Times en persbureau Reuters hebben een conceptversie van het rapport in handen.

Bolsonaro zou volgens het onderzoeksrapport opzettelijk vroege aanbiedingen voor vaccindeals hebben afgeslagen. Wanneer die vaccins wel waren aangekocht, zou dat volgens de rapporteurs 95.000 onnodige coronadoden hebben voorkomen. Ook wordt Bolsonaro verweten dat hij het virus bagatelliseert en dat hij blijft geloven in groepsimmuniteit en het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals hydroxychloroquine, tegen covid-19.

De commissie doet volgens de media een aanbeveling om in totaal 69 mensen te vervolgen voor hun handelen tijdens de coronapandemie. Onder hen zijn meerdere (ex-)ministers en drie zonen van Bolsonaro.

De kans is klein dat Bolsonaro daadwerkelijk wordt vervolgd voor de massamoord, omdat zo'n aanklacht moet worden ingediend door de procureur-generaal, en die is benoemd door de president zelf. Bolsonaro noemde het parlementaire rapport gisteren een "grap", waar hij zich geen zorgen over maakt.

Met ruim 600.000 coronagerelateerde overlijdens heeft Brazilië, na de Verenigde Staten, het hoogste dodental ter wereld. Relatief gezien (aantal doden per duizend inwoners) staat Brazilië in de top 10 van hoogste sterftecijfers.

Pfizer-vaccin ook effectief tegen ziekenhuisopname onder tieners

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is voor 93 procent effectief tegen ziekenhuisopnames onder 12- tot 18-jarigen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centre for Disease Control, het Amerikaanse RIVM. Het onderzoek vond plaats tussen juni en september 2021, toen de besmettelijke deltavariant al dominant was.

Gekeken werd naar de gegevens van 179 jonge coronapatiënten in 19 verschillende kinderziekenhuizen in de VS en naar een controlegroep. Van de onderzochte jonge coronapatiënten was 97 procent niet gevaccineerd, blijkt uit het onderzoek. Ook was geen van de 29 kinderen gevaccineerd die beademing nodig hadden.

12- tot 18-jarigen in de VS krijgen het vaccin Pfizer/BioNTech toegediend, net als in Nederland. Eerder maakte het Europees geneesmiddelenbureau EMA bekend dat het gaat beoordelen of het Pfizer-vaccin ook geschikt is voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud.

Goedemorgen

In dit blog lees je het laatste nieuws uit binnen- en buitenland over het coronavirus. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.