liveblog
NOS NieuwsAangepast

Betogers Utrechts restaurant vertrokken • Lichte toename prikken bij jongeren

liveblog gesloten

Demonstranten bij Utrechts restaurant vertrokken

Rond 23.00 uur zijn de betogers voor restaurant Waku Waku vertrokken, meldt de gemeente Utrecht. Over het algemeen was de sfeer goed, wel kwam de verkeersveiligheid in het gedrang omdat mensen op de busbaan stonden, staat in een verklaring op de gemeentesite. Toen de demonstranten van de burgemeester te horen kregen dat ze de busbaan moesten vrijhouden, werd dat volgens de gemeente wel opgevolgd. Volgens een verslaggever van RTV Utrecht bleven na het protest nog een paar demonstranten achter om de stoep schoon te vegen.

Het protest richt zich tegen het systeem van de coronatoegangspassen. Omdat Waku Waku weigert om gasten hierop te controleren is het restaurant door de gemeente gesloten.

Rond 23.00 uur nam de organisator van het protest afscheid van de betogers en hij riep iedereen op om de komende dagen te blijven demonstreren:

Nog altijd veel mensen voor de deur van Utrechts restaurant

Voor de deur van restaurant Waku Waku in Utrecht staan nog altijd veel mensen. Zij protesteren tegen het verplicht tonen van de QR-code. "Dit zou weleens dagen of weken kunnen duren. We gaan net zo lang door tot dit is gewonnen", zegt een man door een megafoon, aldus RTV Utrecht.

Volgens RTV Utrecht-verslaggever Jordi de Jong zijn er ongeveer vier- tot vijfhonderd mensen aan het protesteren. De groep zou tot 23.00 uur mogen blijven.

Opnieuw demonstratie bij restaurant Waku Waku: 'Iedereen moet altijd welkom zijn'

Veiligheidsberaad positief over eerste gebruik coronatoegangsbewijs

Het Veiligheidsberaad is positief over het gebruik en de naleving van het coronatoegangsbewijs op de eerste dag dat de maatregel werd ingevoerd. Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad, dat uit de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's bestaat, zegt dat "het aantal excessen beperkt is gebleven". "Complimenten voor de ondernemers van horeca tot sportkantine die dit zo goed oppakken", zegt Bruls.

Het controleren van het coronatoegangsbewijs is afgelopen zaterdag ingegaan, de pas moet onder meer in de horeca en bij evenementen getoond worden. Volgens Bruls zien de voorzitters van de veiligheidsregio's "dat veruit de meeste ondernemers graag meewerken aan de naleving van het toegangsbewijs".

"Daar waar ondernemers nog een aantal zaken moeten aanpassen of verbeteren, is er overleg met de gemeente. In goed overleg is veel mogelijk. Het aantal excessen is beperkt gebleven en waar nodig heeft de lokale driehoek (burgemeester, OM, politie) opgetreden."

De kus is weer terug in Frankrijk: 'Bang dat het ritueel zou verdwijnen'

De kus is terug in het Franse straatbeeld: 'Het is een teken van affectie'

Deuren Utrechts restaurant toch open, er worden drankjes verkocht

De deuren van restaurant Waku Waku aan het Vredenburg in Utrecht zijn opnieuw geopend. De horecagelegenheid verkoopt weer drankjes. Ook is een klein terras gecreëerd.

De eigenaar van het restaurant roept iedereen in de buurt op zich rustig te houden. Er zijn al de hele dag demonstranten bij het restaurant aanwezig.

Eerder vandaag werden de sloten door de gemeente vervangen omdat de eigenaar weigert te checken of zijn gasten beschikken over een coronatoegangsbewijs. Daarop werd gisteren de zaak op last van de burgemeester gesloten.

De gemeente zegt dat de eigenaar al had aangegeven zijn terras vanavond te openen om aandacht te vragen voor zijn standpunt en financiële situatie. "De gemeente heeft zorgen uitgesproken over de risico's voor de openbare orde", aldus een woordvoerder. "De ondernemer heeft toegezegd hier zijn verantwoordelijkheid in te willen nemen en de avond een vredelievend karakter te willen geven."

Uitspraak kort geding tegen coronapas uiterlijk volgende week woensdag

Uiterlijk volgende week woensdag 10.00 uur doet de voorzieningenrechter in Den Haag uitspraak in het kort geding tegen de invoering van het coronatoegangsbewijs.

De eisers vinden de coronatoegangspas onrechtmatig omdat de pas in strijd zou zijn met de grondwet en internationale regelgeving. Advocaat Bart Maes is een van de eisers.

"Heel veel mensen die niet gevaccineerd zijn voelen zich, net als wij, enorm gediscrimineerd en worden weggezet als tweederangs burgers", zei Maes in de rechtszaal.

"We zitten in de staart van de coronacrisis, de crisis is eigenlijk al voorbij. Na anderhalf jaar coronamaatregelen waarvan de meeste niet of nauwelijks iets positiefs hebben bijgedragen aan het oplossen van de pandemie, heeft het demissionaire kabinet het laatste monster gebaard: de coronapas, inmiddels ook al omgedoopt tot de apartheidspas."

De advocaat uit Breda stelt dat de QR-codes "onwettig, strafbaar en discriminerend" zijn. Hij eist dat de coronapas wordt opgeschort tot aan een bodemprocedure.

Lichte toename van vaccinaties bij jongeren

In de afgelopen week is de vaccinatiegraad onder de jongste leeftijdsgroepen licht gestegen, met zo'n 1 procent. Dit betekent dat bijna 19.000 12- tot 17-jarigen vorige week een eerste prik hebben gehaald, 21.000 jongeren haalden hun tweede prik.

Van de jongeren heeft nu 57 procent een eerste vaccinatie en is 52 procent volledig gevaccineerd. Ook in de leeftijdsgroep 18 tot 25 jaar is een toename van 1 procent te zien: daar is nu 66 procent volledig gevaccineerd.

De vaccinatiecijfers liggen bij jongeren beduidend lager dan de percentages voor de gehele bevolking. Vanaf 12 jaar heeft nu 84 procent een eerste vaccinatie en is 80 procent volledig gevaccineerd. Er zijn naar schatting 23,5 miljoen prikken gezet in Nederland.

Meer prikafspraken na invoeren coronapas, aantal besmettingen weer afgenomen

Het aantal vaccinatieafspraken blijft deze weken duidelijk hoger dan voor de bekendmaking van de verplichte coronapas voor horeca en theaters. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij GGD GHOR Nederland.

Ruim 73.000 mensen maakten van maandag tot en met zondag een prikafspraak; een week eerder waren dat er 72.000. Twee weken ervoor (dus voor de persconferentie waarop de invoering van de coronapas werd bevestigd) schommelde het aantal rond de 50.000.

Het aantal nieuwe positieve coronatesten nam de afgelopen week verder af, blijkt uit de nieuwste RIVM-weekcijfers. Ten opzichte van de zeven dagen daarvoor ging het om een daling van 12 procent, van 13.347 naar 11.760. In die week lieten ook minder mensen (-9 procent) zich testen bij de GGD. En het percentage positieve testen nam eveneens verder af: van 8 naar 7,5 procent.

Band Douwe Bob stapt op nadat zanger tour cancelde om coronapas

De band van zanger Douwe Bob is opgestapt, schrijft 3voor12, het muziekplatform van de VPRO. Reden voor de breuk tussen de band en de zanger is dat Douwe Bob zijn tour gecanceld heeft omdat hij het niet eens is met het gebruik van de coronapas.

Op Instagram kondigde Douwe Bob aan "er niet aan mee te willen doen" nadat hij was geweigerd in een bioscoop omdat hij niet gevaccineerd of getest is. Nu steeds meer artiesten zeggen te stoppen met het gebruik van de coronapas, lopen de betrokken technici en achtergrondmusici ook inkomsten mis.

"Het is heel zuur dat er nu weer heel veel kan en mag, maar dat die mensen toch met lege handen staan", zei de Kunstenbond eerder.

475 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 475 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 484), van wie 154 op de IC (gisteren: 164), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Pfizer legt onderzoek naar vaccins bij jonge kinderen voor aan toezichthouders VS

Pfizer en BioNTech hebben dinsdag de eerste bevindingen van een onderzoek naar het gebruik van hun coronavaccin bij kinderen tussen de 5 en 11 jaar voorgelegd aan de Amerikaanse toezichthouder, de Food and Drug Administration (FDA). De bedrijven willen in de komende weken een officieel verzoek indienen om het vaccineren van deze groep via een versnelde procedure goed te keuren.

Het vaccin is al goedgekeurd voor kinderen van vanaf 12 jaar. Pfizer liet op 20 september al weten dat jongere kinderen op een adequate manier reageren op hun vaccin. Voor het onderzoek werden 2268 jonge kinderen gevaccineerd. Zij kregen wel een kleinere dosis van het vaccin dan kinderen van 12 jaar en ouder.

Kwetsbare groepen

Hoewel kinderen weinig kans hebben om een ernstige vorm van corona te krijgen, kunnen ze het virus wel overdragen op anderen, onder wie kwetsbare groepen. Een versnelde procedure zou de kans op een grote coronagolf op scholen deze herfst kunnen beperken.

De bedrijven willen hun bevindingen ook spoedig delen met andere toezichthouders, zoals het EMA in Europa. De twee bedrijven onderzoeken ook hoe effectief het vaccin is bij kinderen van 2 tot 5 jaar oud en bij kinderen van 6 maanden tot 2 jaar oud. De resultaten van dat onderzoek worden in het vierde kwartaal verwacht.

Maastrichtse horeca-eigenaar controleert alsnog coronatoegangsbewijzen uit angst voor sluiting

Een eigenaar van twee bekende Maastrichtse horecagelegenheden gaat alsnog coronatoegangsbewijzen controleren voordat gasten naar binnen gaan. Eerder weigerde de eigenaar van restaurant Basilica en café Van Bommel dat te doen bij zijn zaken. Vervolgens constateerden controleurs dat bij zijn zaken niet werd gevraagd naar het bewijs en dreigden zij hem met sluiting.

"Ondanks dat bij ons iedereen welkom is, zit ik niet op sluiting van mijn zaken te wachten dus met pijn in mijn hart moeten wij gaan controleren op de QR-code", stelt eigenaar Tom Hamaekers op Facebook.

Eigenaar Hamaekers kreeg in een van zijn zaken gisteren bezoek van een undercoverhandhaver. Deze handhaver werd niet gevraagd een QR-code te tonen. Daarop kwamen even later andere handhavers langs die waarschuwden dat een volgende overtreding zou betekenen dat de zaak gesloten zou moeten worden. "Sluiting kan ik mij helaas financieel niet veroorloven", zegt de eigenaar.

'Ticketmaster vraagt alleen gevaccineerde mensen naar kantoor te komen'

Ticketwebsite Ticketmaster heeft zijn medewerkers gevraagd om gevaccineerd te zijn tegen het coronavirus als ze op kantoor willen werken. Dat blijkt uit een mail die het bedrijf wereldwijd heeft verstuurd en dus ook naar zijn Nederlandse medewerkers. Dat meldt NU.nl. De nieuwssite heeft de interne mail ingezien.

Bedrijven mogen in Nederland volgens de wet niet eisen dat hun medewerkers gevaccineerd zijn of om een coronatoegangsbewijs vragen. Volgens NU.nl meldt Ticketmaster in de Engelstalige mail: "We verwachten dat iedereen die in onze kantoren werkt gevaccineerd is". Verder laat Ticketmaster in de mail weten dat "uitzonderingen onder speciale omstandigheden, zoals een negatieve test, moeten afgesproken worden met je leidinggevende".

Protest bij Utrechts restaurant dat weigert coronatoegangsbewijs te controleren

Een groep demonstranten heeft zich vanmorgen opnieuw verzameld voor het gesloten restaurant Waku Waku aan het Vredenburg in Utrecht. Ook de politie is aanwezig.

Gisteren werd de zaak op last van de burgemeester Sharon Dijksma gesloten. De eigenaar van Waku Waku weigert mee te werken aan het coronatoegangsbewijs en hield de deuren de afgelopen dagen open voor alle gasten, met of zonder vaccinatie- of testbewijs. De sloten van het restaurant zijn inmiddels vervangen door de gemeente.

Op beelden van een verslaggever van RTV Utrecht is te zien dat het om enkele tientallen sympathisanten gaat. Vooralsnog is de sfeer rustig.

Coronasteun voor bedrijven redde vorig jaar zeker 65.000 banen, en misschien wel 180.000

Tussen de 65.000 en 180.000 mensen hebben in 2020 hun baan kunnen behouden door het steunpakket voor bedrijven. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend in een evaluatie van het steunpakket in dat jaar. De economie zou zonder het steunpakket naar schatting ongeveer 0,6 procent harder gekrompen zijn.

Het steunpakket was in 2020 daarom effectief, zo concludeert het planbureau. Veel mensen behielden hun inkomens, de werkloosheid liep niet hard op en heel weinig bedrijven gingen failliet.

Japanse premier kondigt einde noodmaatregelen aan

In Japan komt deze week een einde aan een serie noodmaatregelen tegen corona. Dat heeft premier Yoshihide Suga aangekondigd. Vanaf 1 oktober wordt restaurants bijvoorbeeld niet meer gevraagd om geen alcohol meer te schenken. Wel wordt restaurants verzocht om nog een maand langer vroeger dicht te gaan.

In Japan liep het aantal besmettingen in juli en augustus flink op, om een piek te bereiken na de Olympische Spelen. Het was de reden waarom publiek niet welkom was in de stadions in Tokio en dat uitsluitend journalisten naar de Olympische en Paralympische Spelen mochten afreizen. Alleen al in Tokio waren er 5000 besmettingen per dag, en landelijk ging het om meer dan 25.000. Inmiddels is het aantal nieuwe infecties en het aantal mensen met zware symptomen in het land drastisch afgenomen, bevestigde Suga.

Het Aziatische land begon in vergelijking met andere welvarende landen laat met het inenten van de bevolking. Halverwege februari werden de eerste prikken gezet en in de eerste maanden kampte het land met een tekort aan vaccins en met grote aarzelingen onder de bevolking. Sinds eind mei is het vaccinatietempo echter flink toegenomen.

Menselijke haag om sluiting restaurant te voorkomen

Rond het Utrechtse restaurant Waku Waku verzamelden zich gisteravond tientallen mensen om zo te voorkomen dat de politie de horecagelegenheid zou sluiten. De zaak moet dicht, omdat de eigenaar niet wil meewerken aan het systeem van coronatoegangsbewijzen.

Politie bij restaurant Waku Waku

Coronanoodmaatregelen Japan lopen waarschijnlijk af

In Japan komt waarschijnlijk deze week een einde aan een serie noodmaatregelen tegen corona. De regering heeft nog om advies gevraagd, maar de verwachting is dat de maatregelen niet worden verlengd nu er minder besmettingen in het land zijn. Als alle maatregelen sneuvelen zou dat voor het eerst sinds april zijn. Het gaat bijvoorbeeld om kortere openingstijden van cafés en restaurants, en het niet verkopen van alcohol. Er komen mogelijk wel maatregelen voor in de plaats, zoals een coronapas en meer testen.

In Japan liep het aantal besmettingen in juli en augustus flink op, om een piek te bereiken na de Olympische Spelen. Alleen al in Tokio waren er 5000 besmettingen per dag, en landelijk ging het om meer dan 25.000. Voor duizenden coronapatiënten was geen ziekenhuisbed beschikbaar, ze moesten corona thuis doorstaan. Inmiddels zijn de aantallen infecties met corona veel lager, ongeveer 2000 per dag. 56 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

Kort geding over coronapas

Bij de rechtbank in Den Haag dient vanmiddag een kort geding over het gebruik van het coronatoegangsbewijs, dat sinds zaterdag verplicht is voor bezoekers van onder meer cafés en restaurants.

Advocaat Bart Maes, een van de eisers tegen de Nederlandse staat, noemt de invoering van de coronapas "onwettig, strafbaar en discriminerend". De maatregel is volgens hem in strijd met de grondwet en internationale verdragen. Maes vindt de coronapas onder meer strijdig met het recht op lichamelijke integriteit: "Je moet toch elke keer zo'n stokje in je neus laten rammen als je een QR-code zou willen voor 24 uur", zei hij vorige week bij de aankondiging van de rechtszaak.

De rechtbank Den Haag buigt zich om 13.00 uur over de zaak.

New York mag leraren verplichten tot coronavaccin

Een rechtbank in New York heeft bezwaren van een groep leraren tegen een vaccinatieplicht afgewezen. Burgemeester De Blasio had in augustus aangekondigd dat onder anderen leraren tot eind september kregen om in elk geval een eerste prik te halen. Inmiddels hebben bijna negen op de tien leraren dat gedaan, maar er is ook weerstand.

Leraren hadden bij de rechter aangevoerd dat ze in geval van een onbetaalde schorsing hun huur niet meer kunnen betalen, net als andere primaire levensbehoeften. Maar volgens de stad New York weegt het belang van de volksgezondheid, en specifiek kwetsbare kinderen, zwaarder. De rechtbank ging daarin mee, wat betekent dat er per direct een vaccinatieplicht kan worden ingevoerd voor leraren en ander onderwijspersoneel, bij elkaar bijna 150.000 mensen.

Biden haalt 'vaccinbooster'

De Amerikaanse president Biden heeft een derde coronaprik gehad. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hadden kort daarvoor aangekondigd dat 65-plussers, en medische risicogroepen, baat hebben bij een 'booster' van Pfizer. "Ik weet dat ik er niet uitzie als iemand van boven de 65, maar ik ben er ver overheen", grapte Biden. Hij nam de gelegenheid te baat om Amerikanen nog eens op te roepen om zich vooral te laten vaccineren. "Boosters zijn belangrijk, maar het belangrijkste is dat meer mensen zich laten vaccineren."

Bijna een kwart van de Amerikanen van 12 en ouder hebben nog geen coronaprik gehad.

President Biden krijgt zijn derde coronaprik in het Witte Huis

Tumultueze avond bij restaurant in Utrecht

In Utrecht heeft de politie gisteravond geprobeerd om restaurant Waku Waku te sluiten, omdat de eigenaar niet wil meewerken aan het systeem van coronatoegangsbewijzen. Burgemeester Dijksma had bepaald dat de tent dicht moest, maar dat gebeurde uiteindelijk pas om 23.00 uur. Tientallen mensen hadden zich bij het restaurant verzameld om sluiting te voorkomen. Aan het eind van de avond wilde de gemeente er geen misverstand over laten bestaan: het restaurant blijft dicht zolang de eigenaar niet controleert.

Lees er in onderstaand bericht meer over:

Goedemorgen!

Welkom bij het coronablog van dinsdag 28 september.