Vaccinatiebus Friesland
NOS NieuwsAangepast

Steeds meer prikafspraken na invoeren verplicht coronatoegangsbewijs

Het aantal vaccinatieafspraken blijft deze weken duidelijk hoger dan voor de bekendmaking van de verplichte coronapas voor horeca en theaters. Dat blijkt uit cijfers die NOS heeft opgevraagd bij GGD GHOR Nederland.

Ruim 73.000 mensen maakten van maandag tot en met zondag een prikafspraak; een week eerder waren dat er 72.000. Twee weken ervoor schommelde het aantal rond de 50.000.

Uit de cijfers is op te maken dat het aantal vaccinatieafspraken steeg rondom de coronapersconferentie van 14 september en voorafgaand aan de invoering van het coronatoegangsbewijs op 25 september.

Vrije inloop

De toegenomen belangstelling voor een coronavaccinatie blijkt ook uit het aantal mensen dat zich meldt bij de vrije inlooplocaties van de GGD's, zoals prikbussen. Zo'n 40.000 mensen per week maakten er gebruik van. Begin september waren dat er nog 25.000 per week. Afgelopen zaterdag kwam het dagcijfer voor het eerst boven de 8000 uit.

Overigens vertalen de cijfers zich nog niet in een toenemend aantal vaccinaties. Vorige week werden er 193.000 prikken gezet (waarvan 61.000 eerste prikken), minder dan een week eerder. Vooral het aantal eerder gemaakte afspraken voor tweede prikken viel daarbij lager uit.

Dagelijks worden er bij de GGD's nu tussen 20.000 en 35.000 mensen gevaccineerd. Zo'n 80 procent van hen maakt eerst een prikafspraak, de rest wandelt binnen bij vrije inlooplocaties. Bij twee derde van de prikken die dagelijks worden gezet gaat het om tweede prikken.

Het aantal nieuwe positieve coronatesten nam de afgelopen week verder af, blijkt uit de nieuwste RIVM-cijfers. Ten opzichte van de zeven dagen daarvoor ging het om een daling van 12 procent, van 13.347 naar 11.760. In die week lieten ook minder mensen (-9 procent) zich testen bij de GGD. En het percentage positieve testen nam eveneens verder af: van 8 naar 7,5 procent.

De situatie verschilt wel sterk van regio tot regio. In de Randstad (Rotterdam-Rijnmond, de regio rond Den Haag en de regio rond Dordrecht) zijn de cijfers duidelijk hoger dan in de rest van het land. Uitzondering is Gelderland-Midden met onder meer Arnhem, dat in verhouding tot het aantal inwoners evenveel positieve testen laat zien als Rotterdam.

De voorbije 24 uur werden er 1739 nieuwe positieve tests gemeld. Dat waren er 341 meer dan gisteren.

Het reproductiegetal lag op 13 september met 0.9 nog altijd ruim onder de 1. Dat betekent dat honderd mensen negentig anderen infecteren en dat daarmee de epidemie in kracht afneemt.

475 coronapatiënten in het ziekenhuis

Ook in de ziekenhuizen bewegen de cijfers in de goede richting. Volgens gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) nam het aantal opnames van covidpatiënten op verpleegafdelingen de afgelopen week af van 302 naar 225. Ook de IC's zagen minder nieuwe patiënten binnenkomen: 62 tegen 73 in de zeven dagen daarvoor.

Het voorbije etmaal nam de bezetting In de ziekenhuizen eveneens af. Er lagen om 10.00 uur 475 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 484), van wie 154 op de IC (gisteren: 164).

Tot slot liet ook het aantal overlijdens een daling zien: van 45 vorige week naar 34 de afgelopen zeven dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl