liveblog

Aantal positieve coronatests en ziekenhuisopnames blijft dalen • QR-code Franse president online gezet

liveblog gesloten

QR-code van Franse president Macron ligt op straat

Onbekenden hebben de QR-code van de Franse president Macron uit een database gehaald en op sociale media gezet. Op de code zijn z'n voor- en achternaam en geboortedatum te zien. Ook is te lezen dat hij gevaccineerd is met Pfizer. Het kantoor van de president bevestigt de authenticiteit van het document en zegt dat "iemand in de zorg per ongeluk of expres de afbeelding heeft verspreid".

Franse zorgmedewerkers hebben toegang tot de vaccinatiegegevens van alle Fransen. Eerder deze maand dook de QR-code van premier Castex op.

Opnieuw miljarden voor coronabestrijding

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft miljarden gestoken in de bestrijding van het coronavirus en blijft dat voorlopig ook doen. Er wordt voor de jaren 2020-2025 in totaal 20 miljard euro begroot voor coronagerelateerde uitgaven. De drie duurste uitgavenposten voor de komende jaren zijn de coronatestcapaciteit (7,1 miljard), de GGD's en veiligheidsregio's (3,4 miljard), vaccins en medicatie (3,1 miljard).

Voor de toekomst kijkt het ministerie ook alvast naar nieuwe virussen die problemen kunnen gaan veroorzaken in Nederland. Het kabinet wil om die reden de "pandemische paraatheid" versterken. Naast het verbeteren van de paraatheid is het de bedoeling dat Nederland zelfvoorzienend is om "ook in de toekomst crisissen aan te kunnen".

Er komt een speciaal pandemisch centrum dat jaarlijks 6 miljoen euro subsidie ontvangt. Ook wordt er jaarlijks 5 miljoen euro uitgetrokken voor de Nationale Zorgreserve met zorgmedewerkers die ingezet kunnen worden bij een crisis. Er gaat ook 15 miljoen naar vaccinmaker Intravacc.

Aantal positieve coronatests en ziekenhuisopnames blijft dalen

Het aantal positieve coronatests is ook de afgelopen week weer flink gedaald. Volgens het RIVM was het aantal positieve tests de afgelopen zeven dagen 16 procent lager dan een week geleden, het waren er 13.347.

Ook werden afgelopen week minder nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal patiënten ging van 374 naar 287. Ook het R-getal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gedaald. Op de laatst berekende datum (6 september) lag het op 0,91, tegen 0,99 een week ervoor.

Politie houdt demonstranten tegen bij Tweede Kamer

De politie heeft demonstranten tegengehouden die richting het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer in Den Haag trokken. De groep van twintig à dertig mensen was vanaf Het Plein in Den Haag komen lopen. Eerder op de dag had een grotere groep betogers zich daar verzameld om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Die demonstratie was volgens de politie niet aangekondigd en werd daarom afgebroken.

Het groepje dat nu bij het tijdelijke pand van het parlement staat, heeft op verzoek van de gemeente een apart vak toegewezen gekregen, zegt de politie. Zij staan binnen hekken en hebben megafoons bij zich. Volgens een politiewoordvoerder is de sfeer "rustig en gemoedelijk".

Rond 15.30 uur waren de meeste betogers weer vertrokken. Er is zeker een aanhouding verricht.

Koning: 'Nederlanders hebben laten zien er voor elkaar te willen zijn'

Nederlanders hebben opnieuw laten zien er voor elkaar te zijn in deze coronatijd, stelde koning Willem-Alexander in zijn Troonrede. "Velen rouwen na deze periode om het verlies van een geliefde. Anderen worstelen met de lichamelijke en geestelijke gevolgen van corona. En weer anderen, oud en jong, kregen te maken met eenzaamheid en depressie. Gelukkig konden en kunnen velen met hun zorgen en verdriet terecht bij mensen in hun omgeving."

De koning bedankte een aantal beroepsgroepen voor hun inzet onder wie politieagenten, boa's en mensen in het onderwijs. "En natuurlijk dank aan iedereen in de ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg. Daar is een buitengewone prestatie geleverd. De komende periode staat in het teken van mentaal en fysiek herstel voor deze beroepsgroep, terwijl tegelijkertijd uitgestelde operaties en behandelingen moeten worden uitgevoerd."

In de Troonrede vertelde de koning verder dat de regering tot eind 2023 ruim 8 miljard euro beschikbaar stelt om onderwijsachterstanden in te lopen die in de coronaperiode zijn ontstaan. "Voor veel jongeren en jongvolwassenen dreigt na anderhalf jaar leven met de handrem erop een valse of vertraagde start in opleiding en werk. In de afgelopen jaren is de nodige aandacht uitgegaan naar het tegengaan van eenzaamheid, de aanpak van schulden en het stimuleren van kansengelijkheid in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Die inzet blijft nodig."

'Tweede dosis van Janssen-vaccin verhoogt effectiviteit tot 94 procent'

Mensen die een tweede prik krijgen met het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson zouden op de langere termijn aanzienlijk beter beschermd zijn tegen het coronavirus. Dat meldt de Amerikaanse farmaceut op basis van twee eigen onderzoeken.

Een enkele dosis van het Janssen-vaccin beschermt voor 67 procent tegen het krijgen van klachten. Volgens Johnson & Johnson steeg de effectiviteit van het vaccin tot 94 procent bij proefpersonen die twee maanden na hun eerste prik een tweede kregen met het middel. De onderzoeksresultaten moeten nog worden voorgelegd aan vakgenoten voor een zogeheten peerreview.

Het Janssen-vaccin wordt onder meer in Nederland gebruikt. Na een advies van de Gezondheidsraad besloot het kabinet in juni te stoppen met het inzetten van het vaccin voor mensen onder de zestig jaar, omdat een zeer zeldzame bijwerking is dat mensen trombose kunnen krijgen in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes. Het vaccin kan echter nog steeds door 18-plussers worden gekozen op vrijwillige basis. Het vaccin is vooral populair omdat een enkele prik al geldt als volledige vaccinatie.

Vals coronabewijs kan niet worden ingetrokken

Een eventueel vals coronabewijs kan niet worden ingetrokken. Dat zegt GGD GHOR tegen persbureau ANP nadat maandagavond bekend was geworden dat een aantal GGD-medewerkers op non-actief is gesteld vanwege mogelijke fraude met vaccinatiebewijzen.

Een vals bewijs kan niet worden ingetrokken omdat de QR-code opgeslagen wordt op het apparaat waarmee het is aangemaakt, en niet in een centraal systeem van de overheid.

Hetzelfde probleem speelt bij gevaccineerde mensen die positief testen op het coronavirus. Ook zij houden hun groene vinkje in de CoronaCheck-app. Daarmee kunnen zij met hun coronatoegangsbewijs alsnog naar een café, theater of met het vliegtuig zonder bij de deur geweigerd te worden.

Tientallen arrestaties bij bouwvakkersprotest in Melbourne

De Australische politie heeft duizenden bouwvakkers uiteengedreven die in Melbourne waren samengekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Daarbij werden rubberkogels afgeschoten.

De demonstranten zijn het oneens met het besluit van de lokale overheid dat bouwvakkers voor het einde van de week verplicht gevaccineerd moeten zijn om hun werk te blijven uitvoeren. Ook de maatregel om bouwprojecten twee weken stop te zetten leidde bij hen tot woedde.

De maatregel werd maandag genomen omdat bouwvakkers vaak van ver moeten komen en door woon-werkverkeer het virus op het platteland zouden kunnen verspreiden. Volgens de lokale overheid houden mensen op de helft van de bouwplaatsen zich niet aan de veiligheidsvoorschriften om corona tegen te gaan.

De bouwvakkers blokkeerden onder meer een snelweg en een brug, brachten vernielingen aan en verwondden drie agenten. Meer dan zestig demonstranten werden gearresteerd.

Ook een verslaggever raakte gewond:

Verslaggever aangevallen en tot bloedens toe bekogeld bij coronaprotesten

In Australië geldt een lockdown in Sydney, Melbourne en in de hoofdstad Canberra om de opkomende deltavariant onder controle te krijgen. De overheid heeft meer vrijheden beloofd zodra 70 tot 80 procent van alle volwassenen volledig gevaccineerd is. Op dit moment is de vaccinatiegraad in de staat New South Wales, waar Sydney deel van uitmaakt 53 procent. In de staat Victoria, waar Melbourne in ligt, is dat 44 procent.

RKK wordt geen 'QR-KK'

In katholieke kerken gelden vanaf zaterdag bijna geen coronarestricties meer, onder de voorwaarde dat kerkgebouwen voldoende geventileerd zijn. Dat hebben de Nederlandse bisschoppen besloten, meldt de RKK Nederland. Bezoekers hoeven zich vooraf niet meer op te geven en er hoeft tijdens de vieringen geen anderhalve meter afstand meer te worden gehouden.

Bezoekers zal niet gevraagd worden om een QR-code als coronatoegangsbewijs te laten zien "omdat dit niet past bij het karakter van de Kerk". De RKK wil niet dat er een onderscheid ontstaat tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Tegelijkertijd is men wel voorstander van vaccinatie: "Wij willen dat niet eisen of afdwingen, maar wel zoals paus Franciscus een dringende oproep doen. De paus noemt vaccineren een daad van liefde: voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren."

Enkele restricties blijven wel van kracht. Zo wordt tijdens de communie de hostie vooralsnog alleen op de hand uitgereikt en niet op de tong van de gelovige gelegd. Biechten kan nog niet in de daarvoor bedoelde biechtstoelen, maar moet plaatsvinden in een goed geventileerde ruimte. Ook roepen de bisschoppen op de basisregels goed na te blijven leven, zoals handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en thuisblijven en laten testen bij klachten.

Eerste cruiseschip in haven van Rotterdam in anderhalf jaar

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus is in de haven van Rotterdam een cruiseschip aangemeerd. De Artania, ruim 230 meter lang en met ruimte voor 1260 passagiers, voer vanochtend binnen.

Vanwege de coronamaatregelen zijn niet alle hutten bezet. Alle passagiers zijn volledig gevaccineerd.

Het schip ligt aan de Wilhelminakade. De passagiers mogen van boord om uitstapjes te maken, bijvoorbeeld naar Kinderdijk. "Ze blijven bij elkaar en reizen met een gedesinfecteerde bus", zegt Mai Elmar van Cruise Port Rotterdam tegen Rijnmond.

Later dit jaar worden nog 25 cruiseschepen verwacht in Rotterdam.

Alleen gevaccineerden en anderen met QR-code welkom bij start carnaval in Keulen

De oude stad van Keulen is bij de traditionele start van het carnavalsseizoen op 11 november naar alle waarschijnlijkheid uitsluitend toegankelijk voor mensen die volledig zijn gevaccineerd, genezen van corona of een recente negatieve test kunnen overleggen. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Op de Heumarkt, het centrale plein in Keulen, gelden zelfs nog strengere regels. Daar mogen alleen volledig gevaccineerde mensen en mensen die kunnen aantonen te zijn genezen komen.

Het Keulse carnaval is een van de grootste straatfestivals in Europa. Het begin is jaarlijks om 11.11 uur op 11 november.

'Meer ongelijkheid tussen mensen met vast contract en freelancer door coronasteun'

De ongelijkheid tussen mensen met een vast contract en mensen met wisselende inkomens, zoals freelancers is gestegen door de coronasteun van het kabinet, stelt ABN Amro-hoofdeconoom Sandra Phlippen in NOS Met het Oog op Morgen. "Als je kijkt naar het aantal mensen dat in de coronacrisis een negatieve inkomensschok heeft geleden, een inkomensterugval van meer dan 10 procent, dan gaat het om zo'n 200.000 mensen meer dan in normale tijden", stelt ze.

Het kabinet steunde bedrijven tegen de voorwaarde dat werkgelegenheid behouden zou worden. Phlippen: "Daarmee is vooral de werkgelegenheid vooruitgegaan van de mensen die werkgevers graag wilden - of niet anders dan konden - houden, namelijk: mensen met een vast contract."

Om deze ongelijkheid te bestrijden, is het nodig om de groep met vaste contracten en de mensen met wisselende inkomens naar elkaar toe te brengen, stelt Phlippen. "Er ligt een heel stel adviezen op tafel van de commissie-Borstlap." Volgens de econoom zal dat wel ten koste gaan van de baanzekerheid.

Prinsjesdag opnieuw in aangepaste vorm vanwege coronaregels

Net als vorig jaar zal Prinsjesdag vanwege de coronacrisis in aangepaste vorm plaatsvinden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden niet in een koets door Den Haag, maar gaan met de auto naar de Grote Kerk. Daar spreekt de koning rond 13.20 uur de Troonrede uit. Ook de balkonscène zal dit jaar opnieuw niet doorgaan. De gemeente Den Haag roept mensen op om niet naar de Hofstad te komen.

Vietnamees fabriceert positieve coronatest om onder werk uit te komen

Een Vietnamese medewerker van een telecommunicatiebedrijf heeft van zijn negatieve coronatest een positieve coronatest gemaakt om onder zijn werk uit te komen. Dat meldt lokale krant VnExpress. De 41-jarige man uit de provincie Dak Nong had op 21 augustus een antigeentest in een ziekenhuis gedaan die negatief bleek te zijn. Op het certificaat veranderde de man het negatieve resultaat in een positief resultaat. Vervolgens stuurde hij een kopie van het document naar zijn werkgever.

De fraude kwam aan het licht nadat een medisch centrum van de zus van de man hoorde over de positieve test en opnieuw naar de test keek.

De man is veroordeeld voor het verspreiden van valse informatie. Hij moet een boete betalen van 7,5 miljoen dong (ongeveer 280 euro). In Vietnam wordt hard opgetreden tegen coronagerelateerde overtredingen.

GGD-medewerkers op non-actief op verdenking van QR-fraude

Een aantal medewerkers van de GGD is op non-actief gesteld vanwege mogelijke fraude met vaccinatiebewijzen in verschillende GGD-regio's. De medewerkers hebben mogelijk misbruik gemaakt van een systeem waar zij vanwege hun werkzaamheden toegang tot hadden.

Dat meldt demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. De medewerkers zouden op aanvraag valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor er onterechte QR-codes konden worden gemaakt. De fraude werd enkele weken geleden ontdekt, schrijft De Jonge.

Welkom!

Welkom in het coronablog van dinsdag 21 september. Het blog van gisteren lees je hier terug.