liveblog
NOS NieuwsAangepast

Eerste dag Formule 1-weekend voorbij • Minister De Jonge over drukte: 'Ik zie dat het schuurt'

  • Het is de eerste dag van het Formule 1-weekend in Zandvoort.
  • Motorproblemen kosten Hamilton tweede training, Ferrari's verrassen in Zandvoort
  • Fans zijn enthousiast: 'We vieren het feestje maar hier'
  • Op sociale media verbazen mensen zich over de drukte in Zandvoort, omdat het demissionaire kabinet meerdaagse muziek- en theaterfestivals niet toestaat.
  • Minister De Jonge over drukte: 'Ik zie dat het schuurt'
liveblog gesloten

Ook bij terugweg stonden mensen dicht op elkaar

Ook op de terugweg na de vrije trainingen zijn mensen in Zandvoort dicht op elkaar komen te staan, meldt persbureau ANP. Bij het station ontstond korte tijd een opstopping van ongeveer tweehonderd man. Na een paar minuten was deze drukte voorbij.

Eerder meldde verslaggever Edwin van den Berg al dat de uitloop wel rustig verliep, maar dat de weg tussen het circuit en het station erg druk was.

Zoals op deze foto te zien is:

Fans op weg naar het station na de trainingen

Wat zijn de coronaregels rond de grand prix?

Wat zijn de coronaregels rond de grand prix eigenlijk?

  • In het ov: 1,5 meter afstand is vaak niet mogelijk, daarom is een mondneusmasker verplicht.
  • Op straat: mondneusmaskers zijn niet verplicht, maar mensen moeten wel 1,5 meter afstand houden.
  • Binnen het circuit: alleen toegang met vaccinatiebewijs of negatieve coronatest die niet ouder is dan 24 uur. Twee derde van de capacatiteit mag benut worden, maar 1,5 afstand is niet nodig. Het publiek is verdeeld in vakken en mag niet tussen de vakken bewegen.

Ook drukte door pinstoring

Vanmiddag is ook drukte ontstaan door een pinstoring op het circuit, meldt NH Nieuws. De storing, waardoor niemand kon afrekenen bij de eet- en drinkkraampjes, duurde tot 15.30 uur.

Motorproblemen kosten Hamilton tweede training, Ferrari's verrassen in Zandvoort

De tweede vrije training voor de Grand Prix van Zandvoort is vrijdagmiddag op een mislukking uitgelopen voor Lewis Hamilton. De Brit, die in de eerste sessie nog de beste tijd had genoteerd, haakte al na vijf minuten af wegens motorproblemen.

De Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz bleken de vuurdoop op Circuit Zandvoort goed te hebben verteerd en kwamen verrassend genoeg tot respectievelijk de eerste en tweede tijd.

Max Verstappen kon de tienduizenden fans in Zandvoort weliswaar niet verblijden met de snelste trainingstijd (vijfde plaats), maar liet tijdens de zogeheten 'long runs' zien wel over de grote snelheid te beschikken. De Grand Prix van Zandvoort gaat morgen vanaf 12.00 uur verder met de derde vrije training. De kwalificatie is vanaf 15.00 uur. Op zondag vanaf 15.00 uur staat de race op het programma.

Uitloop verloopt rustig, maar wel erg druk op weg naar station

De uitloop bij het circuit verloopt rustig, ziet verslaggever Edwin van den Berg. "Het is wel erg druk op de route tussen circuit en station." Bij het station van Zandvoort staan op dit moment rijen.

Enthousiasme bij supporters: 'Max wint wel, makkelijk'

Enthousiasme bij supporters: 'Max wint wel, makkelijk'

Minister De Jonge over drukte: 'Ik zie dat het schuurt'

Minister De Jonge wil geen oordeel geven over de drukte rond de Formule 1 op Zandvoort. Maar hij zegt dat het kabinet het er nog wel over gaat hebben. "Ja, ik heb de beelden gezien. En dan zeggen mensen natuurlijk 'dat kan echt niet'", zei De Jonge na afloop van de wekelijkse ministerraad. "Ik zie wel dat de praktijk schuurt met wat de regels zijn, maar nee, er wordt niet met twee maten gemeten. De regels zijn voor alle sectoren gelijk."

De Jonge geeft na het zien van de beelden toe dat er van de 1,5 meter afstand in ieder geval weinig terechtkomt. Voor het toezicht op de naleving van de coronaregels verwijst hij naar de burgemeester en politie van Zandvoort. "Ik laat het eventjes daar."

De Jonge herhaalt dat de regels voor voetbal, evenementen en festivals gelijk zijn. "Een geplaceerd evenement kan. Daarbij moet je wel naar je plek toe, dat is onvermijdelijk", zegt De Jonge. "Maar als iedereen op een kluitje staat te hossen dan is het dus niet meer geplaceerd." Het kabinet gaat hiernaar kijken als op 14 september de coronaregels opnieuw worden vastgesteld.

De Kamerleden Westerveld (GroenLinks), Paternotte (D66) en Kuiken (PvdA) reageren kritisch op Twitter op de drukte op Zandvoort. Kuiken: "Leuk zo'n festival, euh Formule 1. Alle liefhebbers gun ik alle plezier, maar het blijft wel zuur voor alle Milkshake- en Lowlands-liefhebbers." Paternotte: "Ik denk dat we wel uitleg verdienen over het verschil tussen een menigte op weg naar een autofestival met camping en een menigte op weg naar een autovrij festival met camping."

Festivalorganisator ID&T: 'Fantastisch dat zulke aantallen mensen weer kunnen'

Ritty van Straalen, CEO van festivalorganisator ID&T, zegt in een reactie tegen persbureau ANP er "blij van te worden die grote horden mensen te zien die op weg zijn naar de Formule 1".

Van Straalen noemt het "fantastisch dat zulke aantallen mensen weer kunnen". Volgens hem geeft dat hoop voor de entertainmentsector, aldus ANP. "Mooi om zo veel mensen bij elkaar te zien die zich zichtbaar verheugen op iets dat ze met elkaar gaan beleven. We wensen F1 een mooi zonnig weekend!"

ID&T had aangekondigd een kort geding tegen de Staat aan te spannen om zo de maatregelen in de evenementensector op te heffen, maar trok dat later weer in.

Meerdere mensen uit de entertainmentsector, onder wie zanger Tim Knol, presentator Tim Hofman, KINK-dj Michiel Veenstra, theatermaker Maurice Wijnen, acteur Diederik Ebbinge en Arjen Lubach, bekritiseerden vandaag de drukte.

Gemeente over drukte: het zijn piekmomenten

Volgens de gemeente Zandvoort gaat het om "piekmomenten" waarbij het "even heel druk" was, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. Voor de NOS was de gemeente nog niet bereikbaar voor een reactie.

Van de vergelijking met een festival wil de gemeente niks weten: "Het is hetzelfde als de in- en uitstroom bij een voetbalstadion die heel druk kan zijn. Het is absoluut geen festival." Er zijn handhavers op straat, maar bezoekers moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen, zegt de gemeente: "En als het echt te ingewikkeld wordt, kunnen we nog opschalen."

Verstappen tijdens training

Max Verstappen tijdens de tweede vrije training

Grote drukte in Zandvoort op route tussen station en circuit voor de training

Grote drukte in Zandvoort op route tussen station en circuit

Woordvoerder Dutch Grand Prix: 'We moedigen zulke mensenmassa's natuurlijk niet aan'

"We moedigen zulke mensenmassa's natuurlijk niet aan", zegt Simon Keijzer, woordvoerder van de Dutch Grand Prix, over de kritiek die op sociale media klinkt op de drukte. "Het is net als met voetbalwedstrijden: tussendoor zijn er veel die tegelijk naar het toilet willen of willen eten. Maar volgens onze coronaspecialisten stroomt het nog voldoende door."

Het zou helpen als mensen langer op hun stoel kunnen blijven zitten tijdens het pauzemoment, zegt Keijzer. "Daar zijn de dj's voor. Dat was ook het idee met het entertainmentprogramma, en er is natuurlijk de bewegwijzering."

Lewis Hamilton heeft in Zandvoort de strijd moeten staken in de tweede vrije training

De titelconcurrent van Max Verstappen zette vijf minuten na de start van de sessie, die om 15.05 begon, zijn Mercedes langs de kant wegens motorproblemen.

Hamilton noteerde eerder op de dag nog de snelste tijd in de eerste vrije training, die door een crash van Sebastian Vettel ruim een half uur was onderbroken.

Verbazing over drukte op sociale media

Op sociale media verbazen mensen zich over beelden van de drukte in Zandvoort, omdat het demissionaire kabinet meerdaagse muziek- en theaterfestivals niet toestaat. Onder meer D66-Kamerlid Jan Paternotte schrijft op Twitter dat hij uitleg wil over het verschil tussen een menigte die op weg is naar een muziekfestival en een menigte die op weg is naar een autosport-evenement.

Drukte in Zandvoort

Hamilton zet de toon

De kop is eraf. Lewis Hamilton heeft bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van Zandvoort de toon gezet. De Brit noteerde voor het oog van een oranjezee aan racefans de beste tijd, voor Max Verstappen en Carlos Sainz.

Enthousiaste supporters

Supporters zijn enthousiast over de eerste dag in Zandvoort. Al uren voordat de eerste vrije training begon, zeiden ze dat het in Zandvoort beter toeven is dan in België, waar vorig weekend de Grand Prix van België op het circuit van Spa-Francorchamps verregende. "Daar liepen we overal in de modder."

"Wij komen voor Max Verstappen", zeiden deze fans vanochtend:

Voorpret in Zandvoort: 'Komen voor Max Verstappen'

Enthousiasme, maar ook kritiek op de eerste dag Formule 1-weekend

Het is de eerste dag van het Formule 1-weekend in Zandvoort. Fans waren voor de eerste vrije training opgetogen over het evenement, maar er komt ook kritiek op sociale media op de drukte.