liveblog
NOS NieuwsAangepast

Strengere regels voor toeristen uit VS • Toerismesector is groei van meer dan tien jaar kwijt

liveblog gesloten

Toerismesector is groei van meer dan tien jaar kwijt

Binnen- en buitenlandse toeristen hebben bijna de helft minder uitgegeven in 2020 ten opzichte van een jaar eerder. Er is 52 miljard euro uitgegeven in Nederland vorig jaar door toeristen. Het aandeel van toerisme in de Nederlandse economie daalde naar 2,4 procent van het bbp. Dat was in 2019 nog 4,4, procent. Door de coronamaatregelen is de toeristische sector in een klap de groei van meer dan tien jaar kwijtgeraakt. Dat becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Vooral het wegblijven van de buitenlandse toeristen heeft gezorgd voor de daling van de totale toeristische bestedingen. Tegelijkertijd gaven Nederlanders ook minder uit in het buitenland. Die bestedingen daalden vorig jaar met 70 procent. Het totaal aantal banen in het toerisme daalde vorig jaar met zo'n 15 procent ten opzichte van 2019. Daarmee daalde de werkgelegenheid minder dan de totale productie van de toeristische sector. Het CBS schrijft dat banen behouden konden blijven, mede doordat bedrijven coronasteun ontvingen van de overheid.

Geen coronasteun meer door 'nieuwe fase'. Kunnen ondernemers dat aan?

Eerder vandaag werd bekend dat het demissionaire kabinet de meeste coronasteun voor bedrijven op 1 oktober stopt. Voor sommige sectoren gaat de steun langer door, zoals voor evenementenorganisaties en bedrijven in de reisbranche. Maar is dat genoeg? Sommige ondernemers denken dat er meer nodig is, zeggen ze in dit artikel.

Strengere regels voor toeristen uit VS

De Europese Unie heeft Amerika en vijf andere landen van de lijst met veilige landen gehaald. Vanwege de toename van het aantal coronagevallen in de VS, wordt een versoepeling van de reisrestricties in juni weer teruggedraaid. De aanscherping betekent dat Amerikaanse toeristen mogelijk worden onderworpen aan coronatests of een verplichte quarantaine.

EU-landen kunnen zelf bepalen welke restricties ze opleggen. Ze kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om Amerikaanse toeristen toe te laten als die kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn.

Voor inwoners van vijf andere landen wordt het ook moeilijker om als toerist naar een EU-land te gaan: Israël, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Libanon.

Schorpioen in lading knuffels voor coronateststraat prikt medewerker

Een onaangename verrassing voor een medewerker van een coronateststraat in Zuidland. Toen hij een doos knuffels uitpakte voor kinderen die zich laten testen, voelde hij een prik in zijn vinger. Hij dacht dat er iets scherps in een knuffel zat, maar het bleek te gaan om de steek van een schorpioen. Vermoedelijk is het dier met de knuffels meegereisd vanuit China, meldt regio-omroep Rijnmond.

De schorpioen belandde na de prik op de grond, waarna medewerkers van de testlocatie hem vingen en in een pot deden. De geprikte medewerker is ter controle naar het ziekenhuis gebracht en maakt het goed.

  • Ambulance Rotterdam-Rijnmond
    De schorpioen
  • Ambulance Rotterdam-Rijnmond
    De schorpioen in een plastic bakje
  • Ambulance Rotterdam-Rijnmond
    De schorpioen

Demonstranten verstoren informatiebijeenkomst over corona in Drachten

Twee coronademonstranten, die zich voordeden als advocaat en arts, hebben vanochtend een informatiebijeenkomst op het ROC Friese Poort in Drachten verstoord. De GGD beantwoordde vragen van leerlingen over vaccineren. Ook konden zij ter plaatse een prik halen.

De demonstranten deden zich voor als arts en advocaat en gingen het schoolgebouw binnen. Ze deelden flyers uit met daarop een zeer duidelijke oproep aan de leerlingen om zich niet te laten vaccineren en zeiden dat ze daarvoor toestemming hadden van de directeur van de school. Ook vroegen ze om persoonsgegevens van GGD-medewerkers en personeel van de school. Ze gebruikten volgens een GGD-medewerker zeer onplezierige, botte en dreigende taal.

De school vroeg hen het gebouw te verlaten, maar dat deden ze niet. De demonstranten belden vervolgens zelf de politie omdat ze vonden dat het personeel van de school hen intimideerde. Toen de politie kwam, verlieten ze het pand. Een woordvoerder van de school zegt dat de twee in de buurt bleven hangen en opnieuw leerlingen intimideerden.

De GGD laat weten dat er, net als bij andere bijeenkomsten, buiten de school een vak was ingericht voor de demonstranten. De GGD en ROC Friese Poort doen morgen aangifte tegen de demonstranten, meldt Omrop Fryslân. Morgen en donderdag zal de GGD dezelfde bijeenkomsten organiseren op andere locaties van de school. Volgens een woordvoerder van ROC Friese Poort duurde het incident 20 minuten en heeft bijna niemand er iets van gemerkt. Er worden daarom geen nieuwe maatregelen genomen.

Na anderhalf jaar stopt noodsteun

Na anderhalf jaar stopt het demissionaire kabinet met de noodsteun voor de meeste werknemers, zelfstandigen en bedrijven. Per 1 oktober gaat de geldkraan vanuit de overheid dicht, omdat de meeste beperkende coronamaatregelen inmiddels zijn opgeheven. De economie draait weer volop en de werkloosheid is laag.

Doorgaan met steun kan ook slecht zijn voor de economie, want het zou economisch herstel in de weg zitten, zegt het kabinet. Alleen voor bepaalde sectoren blijven steunmaatregelen bestaan, zoals de nachthoreca en de evenementensector. In totaal hebben de steunpakketten ongeveer 80 miljard euro gekost.

2213 nieuwe positieve tests gemeld, minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanochtend 2213 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 115 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist, zij het licht. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2532 positieve tests per dag geregistreerd; 4 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 689 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 642), van wie 220 op de IC (gisteren: 224), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

WHO vreest bijna een kwart miljoen extra coronadoden in Europa

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de stagnerende vaccinatiegraad in Europa en het lage aantal vaccinaties in armere landen. De organisatie vreest dat er voor 1 december mogelijk een kwart miljoen mensen zullen overlijden aan het coronavirus.

"Het aantal sterfgevallen in Europa steeg vorige week met 11 procent, waarbij volgens een betrouwbare prognose tegen 1 december nog eens 236.000 mensen zullen overlijden", zegt de Europese WHO-directeur Hans Kluge. In Europa zijn volgens de meest recente cijfers ongeveer 1,3 miljoen coronasterfgevallen geregistreerd.

In de meerderheid van de 53 landen die onder de WHO Europa vallen, is het coronavirus zich weer sneller aan het verspreiden. Een verontrustende ontwikkeling, zegt Kluge, met name vanwege de lage vaccinatiegraad onder risicogroepen in een aantal landen. Daarnaast is in arme landen nog maar 6 procent van de bevolking volledig ingeënt terwijl dat in Europa gemiddeld 50 procent is.

Er worden volgens de directeur steeds minder mensen gevaccineerd. In de afgelopen zes weken is het aantal vaccinaties met 14 procent afgenomen. Dat komt door een gebrek aan toegang tot vaccins in sommige landen en een gebrek aan acceptatie van vaccins in andere landen." Kluge vindt dat landen de productie moeten opvoeren en doses delen.

Wekelijks worden nog 80.000 eerste prikken gezet

Op dit moment worden er wekelijks nog zo'n 80.000 eerste prikken gezet, zegt demissionair minister De Jonge. "Dat is toch elke week een half procentpunt erbij qua vaccinatiegraad." Onder 18-plussers is de vaccinatiegraad rond de 85 procent, blijkt uit cijfers van het RIVM.

De eerste prikken worden volgens De Jonge in alle leeftijdscategorieën gezet.

Student krijgt een vaccin op een tijdelijke prikpost in Nijmegen

Docenten gerustgesteld door vaccinatiebereidheid studenten Wageningen University

Uit een enquête onder ruim 15.000 studenten van de Wageningen University blijkt dat 87,6 procent van de ondervraagde studenten volledig is gevaccineerd. Hiermee lijkt de vaccinatiegraad op die universiteit boven de landelijke cijfers van het RIVM te liggen. Volgens de landelijke cijfers is 52 procent van de 18-25 jarigen volledig gevaccineerd. Van de 15.000 studenten heeft bijna 40 procent gereageerd.

Volgens de rector magnificus Arthur Mol is dit goed nieuws voor de docenten. "We hebben de resultaten gecommuniceerd naar de docenten, hiermee vervalt veel onrust. De bereidheid om college te geven is veel groter."

Onder niet EU-studenten van Wageningen University ligt de vaccinatiegraad lager. Zo'n 83% van hen is gevaccineerd. Studenten van buiten de EU worden op alle universiteiten in Nederland met Engelstalige campagnes opgeroepen om zich te laten vaccineren. Daarnaast worden internationale studentenorganisaties ingezet bij de voorlichting. Na afspraken met de GGD kunnen internationale studenten versneld gevaccineerd worden. Voor een vaccinatie is niet langer een burgerservicenummer nodig.

Ook Nederlandse studenten die nog niet gevaccineerd zijn, worden gestimuleerd zich te laten vaccineren. Dit gebeurt door middel van campagnes en vaccinatielocaties op campus. Volgens de vereniging van universiteiten worden studenten via campagnes ook opgeroepen twee keer per week een zelftest te doen, ook als ze volledig gevaccineerd zijn.

De universiteiten openen op 6 september hun deuren, Tilburg University begint vandaag al het academisch jaar.

Nieuw-Zeeland verlengt strenge lockdown Auckland met twee weken

In de stad Auckland in Nieuw-Zeeland wordt de strenge lockdown verlengd met twee weken.

Ondanks de strenge coronamaatregelen telt het land toch tientallen nieuwe besmettingen. Met 83 nieuwe gevallen gaat het om het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds het begin van de pandemie. Gisteren riep premier Ardern de Nieuw-Zeelanders op om voorzichter te zijn. "Iedereen moet zich gedragen alsof hij covid-19 heeft."

De vaccinatiegraad in Nieuw-Zeeland is nog relatief laag. Halverwege deze maand was 32 procent van de volwassenen gevaccineerd, tegenover 77 procent in Nederland.

Besmettingsrecord Australische deelstaat New South Wales

De Australische deelstaten New South Wales en Victoria hebben opnieuw relatief veel besmettingen gemeld. New South Wales telde 1290 besmettingen in de afgelopen 24 uur. Dat is een record voor de deelstaat met de meeste inwoners.

Victoria meldde 73 nieuwe coronagevallen. Zondag waren dat er 92, het hoogste aantal sinds september vorig jaar. De deelstaat met zo'n 6,5 miljoen inwoners was van plan om komende donderdag de lockdown op te heffen, maar volgens premier Andrews komt dat moment te vroeg, liet hij gisteren al weten. "Het is niet veilig om onze gemeenschap weer open te stellen ergens in de komende dagen." Hoeveel langer de lockdown gaat duren, is nog niet bekend.

De uitbraak in Australië begon in New South Wales-hoofdstad Sydney, waar de deltavariant van het coronavirus voet aan de grond kreeg. Die stad zit zeker nog tot eind september in lockdown.

De vaccinatiegraad in Australië is laag in vergelijking met andere Westerse landen. Ruim een derde van iedereen die in aanmerking komt voor een prik is inmiddels volledig gevaccineerd. De verwachting is dat in het midden van november zo'n 80 procent van de Australische bevolking is ingeënt.

Cuba zet voor het eerst buitenlands vaccin in

Cuba vaccineert nu ook met een buitenlands coronamiddel. Het gaat om het Sinopharm-vaccin, dat door China is gedoneerd. Tot nu toe werd in Cuba alleen geprikt met vaccins uit het land zelf.

Nu worden inwoners van één provincie eerst twee keer geprikt met Sinopharm, daarna krijgen ze nog een dosis van een Cubaans vaccin. Cuba is hard getroffen door de pandemie. In de zorg is een gebrek aan medicijnen en apparatuur.

Welkom

Welkom bij het coronablog van maandag 30 augustus. In dit blog praten we je vandaag bij over het laatste coronanieuws. Lees hier het blog van gisteren terug.