NOS Nieuws Buitenland Aangepast

IS eist aanslagen op in Kabul • Zeker 60 doden en 143 gewonden

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Nu de eerste reactie van de Amerikaanse president Biden op de aanslagen binnen is, sluiten we dit liveblog af.

 • Biden: aanslagen Kabul veranderen niets aan exit-strategie

  De aanslagen op de luchthaven van Kabul veranderen niets aan de plannen van president Biden om zijn troepen voor 31 augustus het land uit te hebben. In een eerste reactie zei de Amerikaanse leider dat hij van plan is de terroristen achter de aanslagen op te jagen, maar dat dat niets verandert aan de exit-strategie.

 • Oud-Commandant der Strijdkrachten: 'IS laat zien dat ze er nog zijn'

  De bomaanslagen bij het vliegveld van Kabul zijn voor terreurorganisatie IS een moment om te laten zien "dat je ze niet kan wegcijferen", zegt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp in Nieuwsuur. "Er zitten nog heel veel troepen, mensen en materiaal op het vliegveld die nog weg moeten. Dit is echt een kwetsbare overgangsfase, en daar maakt IS gebruik van."

  "Ik denk dat IS dit moment heeft gebruikt om te laten dat ze er zijn. De ogen van de hele wereld zijn op Kabul gericht, dus dat maakt het voor hen ook publicitair gezien een geweldig moment om nog een klap aan het Westen toe te brengen."

  De aanslagen "zaten er een beetje aan te komen", zegt Middendorp. "De inlichtingen bouwden zich op, de dreiging bouwde zich op. Niet voor niets waren de veiligheidsmaatregelen al aangescherpt en was besloten de toestroom te beëindigen. Maar ja, daarmee waren de mensen en de kwetsbaarheid niet weg."

 • Grote knallen in Kabul loos alarm, zeggen Taliban

  Vanavond waren in Kabul opnieuw harde knallen te horen, maar dat betrof volgens de Taliban geen aanslag. Het ging om een gecontroleerde explosie van munitie door Amerikaanse troepen, zegt een Taliban-woordvoerder.

  Diverse media hebben de ontploffingen gemeld op basis van getuigen. De explosies zouden zich hebben voorgedaan op zo'n 3 tot 4 kilometer afstand van het vliegveld.

 • Taliban-woordvoerder veroordeelt aanslagen in Kabul

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Taliban: 'Dit is een daad van terrorisme'
 • President Biden geeft straks toespraak

  De Amerikaanse president Biden geeft vanavond vanuit het Witte Huis een toespraak over de situatie in Afghanistan. De verklaring staat gepland om 23.00 uur Nederlandse tijd.

 • Ziekenhuis kan toestroom van gewonden amper aan

  Vele tientallen gewonden van de twee aanslagen in Kabul stromen binnen bij ziekenhuizen. Volgens een hulporganisatie kunnen medewerkers de toestroom amper aan.

  Eerder vandaag meldde een van de ziekenhuizen dat er zeker 60 gewonden waren. Inmiddels is duidelijk dat gaat om zeker 143 gewonden. "Het zijn mannen, vrouwen en kinderen", zegt de woordvoerder van het ziekenhuis. "Degenen die hier aankwamen, konden niet meer praten."

  Zojuist bevestigde het Pentagon dat het ging om twee zelfmoordaanslagen met bomvesten. Na de eerste explosie in de buurt van het vliegveld openden gewapende mannen het vuur op burgers en militairen in de omgeving. Vervolgens ging nog een tweede explosief af bij een hotel iets verderop.

 • IS eist aanslagen op in Kabul

  Islamitische Staat zegt verantwoordelijk te zijn voor de twee aanslagen in Kabul vandaag. De terreurorganisatie eist de verantwoordelijkheid op via sociale media.

  De claim komt niet als een verrassing: onder meer de Verenigde Staten wezen al snel na de dubbele aanslag met de beschuldigende vinger naar de Afghaanse tak van IS.

 • VS verwacht meer aanslagen, werkt samen met Taliban bij vliegveld

  De VS acht de kans groot op een nieuwe aanslag bij het vliegveld van Kabul. Om de veiligheid van de luchthaven te waarborgen wordt actief samengewerkt met de Taliban, vertelde generaal McKenzie op de persconferentie.

  Strijders van de extremistische beweging zijn verantwoordelijk voor de buitenste verdedigingsring. Amerikaanse militairen bewaken het vliegveld.

  Washington is niet van plan per direct te stoppen met de evacuatie-operatie. Volgens het Pentagon zijn er ook voldoende militairen aanwezig om het vliegveld te kunnen beschermen; er zijn geen plannen om meer soldaten te sturen.

 • Pentagon: 12 militairen gedood, 15 gewond

  Bij de aanslagen in Kabul zijn zeker 12 Amerikaanse militairen omgekomen en 15 gewond geraakt. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie van het Pentagon.

  Daar werd ook bevestigd dat het gaat om twee bomaanslagen. Na de eerste explosie openden gewapende mannen het vuur op burgers. Het gaat zeer waarschijnlijk om een lokale IS-groep.

 • Britten blijven doorgaan met evacueren

  Ondanks de aanslagen bij het vliegveld van Kabul, gaat het Verenigd Koninkrijk door met evacueren. Volgens premier Johnson is er geen reden om eerder te stoppen met de geplande militaire evacuatievluchten.

  Andere landen als Duitsland, Nederland en Canada hebben vandaag hun laatste evacuatievlucht voltooid.

 • Zeker twaalf Amerikaanse militairen gedood

  Ook het aantal omgekomen Amerikaanse militairen loopt verder op. Volgens persbureau AP en Reuters zijn zeker elf mariniers en een hospik van de marine gedood bij de bomaanslagen in Kabul. De persbureaus baseren zich op twee anonieme functionarissen.

  Het Pentagon heeft alleen bevestigd dat er meerdere slachtoffers zijn onder Amerikaanse militairen.

 • 'Zeker 60 mensen omgekomen bij bomaanslagen'

  Het dodental als gevolg van de bomaanslagen in Kabul lijkt fors te gaan oplopen. The Wall Street Journal, AP en de BBC schrijven op basis van een Afghaanse functionaris dat het gaat om zeker zestig dodelijke slachtoffers. Volgens AP zijn er ook 143 gewonden, de BBC houdt het op minstens 140.

  Aanvankelijk werd gemeld dat er zeker 13 mensen om het leven waren gekomen bij de twee explosies in de buurt van het internationale vliegveld.

 • 'Tien militairen VS gedood bij aanslag'

  Volgens Fox News zijn zeker tien Amerikaanse militairen gedood bij de bomaanslagen in Kabul. Een anonieme functionaris noemt hetzelfde aantal dodelijke slachtoffers, schrijft Reuters.

  Er lijken dus fors meer militairen te zijn omgekomen dan de vier die aanvankelijk door een aantal andere Amerikaanse media werd gemeld. Het Pentagon heeft alleen bevestigd dat er meerdere militairen zijn omgekomen bij de twee explosies in de buurt van het vliegveld. Een precies aantal hebben de autoriteiten in de VS nog niet genoemd.

 • Rutte noemt aanslagen afschuwelijk