IS eist aanslagen op in Kabul • Zeker 60 doden en 143 gewonden
- Zeker 60 doden en 140 gewonden bij aanslagen Kabul, IS eist verantwoordelijkheid op.
- Pentagon: twaalf Amerikaanse militairen gedood, 15 gewond.
- Defensie: Nederlandse militairen en ambassadeteam ongedeerd.
- Laatste Nederlandse evacuatievlucht vertrokken, in totaal 2500 mensen geëvacueerd.
- Rutte op persconferentie: 'Als er fouten zijn gemaakt zullen we er zeker niet voor weglopen'.
Einde liveblog
Nu de eerste reactie van de Amerikaanse president Biden op de aanslagen binnen is, sluiten we dit liveblog af.
Biden: aanslagen Kabul veranderen niets aan exit-strategie
De aanslagen op de luchthaven van Kabul veranderen niets aan de plannen van president Biden om zijn troepen voor 31 augustus het land uit te hebben. In een eerste reactie zei de Amerikaanse leider dat hij van plan is de terroristen achter de aanslagen op te jagen, maar dat dat niets verandert aan de exit-strategie.
Oud-Commandant der Strijdkrachten: 'IS laat zien dat ze er nog zijn'
De bomaanslagen bij het vliegveld van Kabul zijn voor terreurorganisatie IS een moment om te laten zien "dat je ze niet kan wegcijferen", zegt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp in Nieuwsuur. "Er zitten nog heel veel troepen, mensen en materiaal op het vliegveld die nog weg moeten. Dit is echt een kwetsbare overgangsfase, en daar maakt IS gebruik van."
"Ik denk dat IS dit moment heeft gebruikt om te laten dat ze er zijn. De ogen van de hele wereld zijn op Kabul gericht, dus dat maakt het voor hen ook publicitair gezien een geweldig moment om nog een klap aan het Westen toe te brengen."
De aanslagen "zaten er een beetje aan te komen", zegt Middendorp. "De inlichtingen bouwden zich op, de dreiging bouwde zich op. Niet voor niets waren de veiligheidsmaatregelen al aangescherpt en was besloten de toestroom te beëindigen. Maar ja, daarmee waren de mensen en de kwetsbaarheid niet weg."
Grote knallen in Kabul loos alarm, zeggen Taliban
Vanavond waren in Kabul opnieuw harde knallen te horen, maar dat betrof volgens de Taliban geen aanslag. Het ging om een gecontroleerde explosie van munitie door Amerikaanse troepen, zegt een Taliban-woordvoerder.
Diverse media hebben de ontploffingen gemeld op basis van getuigen. De explosies zouden zich hebben voorgedaan op zo'n 3 tot 4 kilometer afstand van het vliegveld.
Taliban-woordvoerder veroordeelt aanslagen in Kabul
President Biden geeft straks toespraak
De Amerikaanse president Biden geeft vanavond vanuit het Witte Huis een toespraak over de situatie in Afghanistan. De verklaring staat gepland om 23.00 uur Nederlandse tijd.
Ziekenhuis kan toestroom van gewonden amper aan
Vele tientallen gewonden van de twee aanslagen in Kabul stromen binnen bij ziekenhuizen. Volgens een hulporganisatie kunnen medewerkers de toestroom amper aan.
Eerder vandaag meldde een van de ziekenhuizen dat er zeker 60 gewonden waren. Inmiddels is duidelijk dat gaat om zeker 143 gewonden. "Het zijn mannen, vrouwen en kinderen", zegt de woordvoerder van het ziekenhuis. "Degenen die hier aankwamen, konden niet meer praten."
Zojuist bevestigde het Pentagon dat het ging om twee zelfmoordaanslagen met bomvesten. Na de eerste explosie in de buurt van het vliegveld openden gewapende mannen het vuur op burgers en militairen in de omgeving. Vervolgens ging nog een tweede explosief af bij een hotel iets verderop.
IS eist aanslagen op in Kabul
Islamitische Staat zegt verantwoordelijk te zijn voor de twee aanslagen in Kabul vandaag. De terreurorganisatie eist de verantwoordelijkheid op via sociale media.
De claim komt niet als een verrassing: onder meer de Verenigde Staten wezen al snel na de dubbele aanslag met de beschuldigende vinger naar de Afghaanse tak van IS.
VS verwacht meer aanslagen, werkt samen met Taliban bij vliegveld
De VS acht de kans groot op een nieuwe aanslag bij het vliegveld van Kabul. Om de veiligheid van de luchthaven te waarborgen wordt actief samengewerkt met de Taliban, vertelde generaal McKenzie op de persconferentie.
Strijders van de extremistische beweging zijn verantwoordelijk voor de buitenste verdedigingsring. Amerikaanse militairen bewaken het vliegveld.
Washington is niet van plan per direct te stoppen met de evacuatie-operatie. Volgens het Pentagon zijn er ook voldoende militairen aanwezig om het vliegveld te kunnen beschermen; er zijn geen plannen om meer soldaten te sturen.
Pentagon: 12 militairen gedood, 15 gewond
Bij de aanslagen in Kabul zijn zeker 12 Amerikaanse militairen omgekomen en 15 gewond geraakt. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie van het Pentagon.
Daar werd ook bevestigd dat het gaat om twee bomaanslagen. Na de eerste explosie openden gewapende mannen het vuur op burgers. Het gaat zeer waarschijnlijk om een lokale IS-groep.
Britten blijven doorgaan met evacueren
Ondanks de aanslagen bij het vliegveld van Kabul, gaat het Verenigd Koninkrijk door met evacueren. Volgens premier Johnson is er geen reden om eerder te stoppen met de geplande militaire evacuatievluchten.
Andere landen als Duitsland, Nederland en Canada hebben vandaag hun laatste evacuatievlucht voltooid.
Zeker twaalf Amerikaanse militairen gedood
Ook het aantal omgekomen Amerikaanse militairen loopt verder op. Volgens persbureau AP en Reuters zijn zeker elf mariniers en een hospik van de marine gedood bij de bomaanslagen in Kabul. De persbureaus baseren zich op twee anonieme functionarissen.
Het Pentagon heeft alleen bevestigd dat er meerdere slachtoffers zijn onder Amerikaanse militairen.
'Zeker 60 mensen omgekomen bij bomaanslagen'
Het dodental als gevolg van de bomaanslagen in Kabul lijkt fors te gaan oplopen. The Wall Street Journal, AP en de BBC schrijven op basis van een Afghaanse functionaris dat het gaat om zeker zestig dodelijke slachtoffers. Volgens AP zijn er ook 143 gewonden, de BBC houdt het op minstens 140.
Aanvankelijk werd gemeld dat er zeker 13 mensen om het leven waren gekomen bij de twee explosies in de buurt van het internationale vliegveld.
'Tien militairen VS gedood bij aanslag'
Volgens Fox News zijn zeker tien Amerikaanse militairen gedood bij de bomaanslagen in Kabul. Een anonieme functionaris noemt hetzelfde aantal dodelijke slachtoffers, schrijft Reuters.
Er lijken dus fors meer militairen te zijn omgekomen dan de vier die aanvankelijk door een aantal andere Amerikaanse media werd gemeld. Het Pentagon heeft alleen bevestigd dat er meerdere militairen zijn omgekomen bij de twee explosies in de buurt van het vliegveld. Een precies aantal hebben de autoriteiten in de VS nog niet genoemd.
Rutte noemt aanslagen afschuwelijk
Kabinet: 2500 mensen geëvacueerd, maar niet iedereen
Sinds het instellen van de luchtbrug na de machtsovername door de Taliban tot de laatste vlucht van vandaag zijn meer dan 2500 personen geëvacueerd met Nederlandse vluchten. Van hen hadden 1600 mensen als eindbestemming Nederland, laat het demissionaire kabinet weten aan de Tweede Kamer.
Het gaat onder meer om 800 Nederlanders, 300 tolken en hun gezinsleden en 211 ambassademedewerkers. Verder betreft het personeel van de EU, VN, NAVO, en anderen die voor evacuatie in aanmerking kwamen, zoals mensenrechtenverdedigers, lokale medewerkers van Nederlandse hulporganisaties en mensen die voor Nederlandse media hebben gewerkt.
Verder schrijft het kabinet dat Nederland niet iedereen uit Kabul heeft kunnen evacueren die daarvoor in aanmerking kwam, zoals premier Rutte vanmiddag al zei. Onduidelijk is nog hoeveel mensen nog in Afghanistan zijn.
Met de laatste vlucht vanaf het vliegveld in Kabul zijn ook de ambassadeur en de daar nog aanwezige militairen meegekomen. Het ambassadewerk wordt voorlopig vanuit Nederland voortgezet.
Tot en met 31 augustus zal een Nederlandse C-130 met een klein team militairen en een ambassadeteam aanwezig blijven in de regio. Met dit vliegtuig kunnen, als dat toch weer mogelijk wordt, nog mensen vanuit Kabul naar Nederland worden gebracht. Ook zal in deze periode een speciaal consulair team aanwezig blijven in de regio. In Islamabad (Pakistan) en Tbilisi (Georgië) blijven nog Nederlanders van de IND aanwezig om mensen te helpen die daar gestrand zijn.
Duits vliegtuig paraat voor medische steun in Kabul
De Duitse luchtmacht heeft een toestel standby voor medische hulp en de evacuatie van gewonden op het vliegveld van Kabul. Dat heeft de Duitse minister van Defensie gezegd tegen journalisten in Berlijn.
Het medische vliegtuig is onderweg naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. Daar blijft het paraat staan om eventueel hulp te bieden aan gewonden van de aanslag. Eerder op de dag hebben de laatste Duitse troepen Afghanistan verlaten.
Aanslagen eisen levens Amerikaanse militairen
Het Pentagon meldt dat er meerdere Amerikaanse militairen zijn omgekomen bij de bomaanslagen in Kabul. Ook raakte een nog onbekend aantal soldaten gewond bij de explosies.
Volgens The Wall Street Journal gaat het om zeker vier Amerikaanse militairen die zijn omgekomen. De Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan zou dat tegen zijn personeel hebben gezegd.
Taliban veroordelen aanslag en wijzen naar VS
De Taliban veroordelen de bomaanslagen in Kabul. De Afghaanse machthebbers stellen dat de explosies gebeurden in een gebied dat onder controle staat van Amerikaanse militairen.
Volgens de Taliban zijn zeker 13 mensen omgekomen bij de explosies. Ook een aantal strijders van de extremistische beweging is volgens hun woordvoerder slachtoffer geworden.
De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Maar volgens een hooggeplaatste anonieme bron is het zeer waarschijnlijk een lokale IS-groep. Terreurorganisatie Islamitische Staat en de Taliban zijn vijanden van elkaar.
Ooggetuige aanslag bij vliegveld Kabul: 'De explosie was heel krachtig'
Kaag: militairen en ambassadeteam vertrokken op laatste evacuatievlucht
Het laatste Nederlandse toestel met diplomaten en militairen is vertrokken uit Kabul, meldt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Kaag op Twitter. "We leven mee met de mensen die nog niet in veiligheid zijn. Voor hen heeft ons vertrek ingrijpende consequenties", schrijft ze in een tweede tweet.
Defensie laat weten dat ook de groep van 120 evacués die vannacht aankwam op de luchthaven inmiddels is vertrokken per vliegtuig.
'Lokale IS-groep zit zeer waarschijnlijk achter aanslagen'
Volgens de VS zit zeer waarschijnlijk een lokale IS-groep achter de aanslagen in Kabul, zegt een hooggeplaatste anonieme bron tegen Reuters. De aanslag vertoont volgens de bron alle kenmerken van een aanval door IS-Khorasan, of IS-K. Die organisatie verkeert op voet van oorlog met de nieuwe machthebbers in Afghanistan, de Taliban.
De naam IS-Khorasan refereert aan een historische regio die delen van het huidige Afghanistan en Pakistan omvat. IS-K heeft veel verliezen geleden de afgelopen jaren. Vorig jaar werd ook de leider gearresteerd. Desondanks heeft de groepering nog wel aanslagen gepleegd. Daarbij liepen de doelwitten uiteen van NAVO-troepen, politici en de Taliban tot religieuze minderheden.
Ziekenhuis meldt zeker zestig gewonden
Defensie: Nederlandse militairen en ambassadeteam ongedeerd
Bij de twee aanslagen in Kabul zijn geen Nederlandse militairen of leden van het ambassadeteam gewond geraakt. Verder meldt Defensie dat er nog onduidelijkheid is over een groep met 120 evacués.
Vannacht lukte het die groep om het vliegveld te bereiken. Het is volgens het ministerie niet bekend of deze groep de landingsbaan heeft bereikt en eventueel al vertrokken is op een evacuatievlucht.
Bij een ziekenhuis in Kabul zijn inmiddels zeker zestig gewonden opgenomen. Het gaat volgens het ziekenhuis om slachtoffers van de twee aanslagen.
Macron: gaan in gesprek met Taliban om evacuaties
De Franse president Macron zegt dat er onderhandelingen gaan beginnen met de Taliban. Inzet van het gesprek is de veiligheid van de twintig bussen met Franse staatsburgers en andere evacués die zich bevinden bij het vliegveld.
Na de twee aanslagen in de buurt van de ingang maakt Macron zich grote zorgen over de veiligheid van deze groep evacués. Vanwege de groeiende zorgen over een mogelijk aanslag op de luchthaven waren onder meer Duitsland en Canada al gestopt met alle evacuaties.
VS: aanslag bij vliegveld Kabul was complexe aanval
Het Pentagon noemt de explosie bij het vliegveld van Kabul "een complexe aanval". Het vermoeden van de Amerikanen is dat die werd uitgevoerd door IS. Een woordvoerder bevestigt verder dat er ook een tweede explosie was in de omgeving, maar die wordt nog niet direct een zelfmoordaanslag genoemd.
De VS geeft nog geen concreet aantal slachtoffers, wel is duidelijk dat er Amerikaanse soldaten en burgers gewond zijn geraakt. Een plaatselijk ziekenhuis meldt dat er inmiddels zeker dertig gewonden zijn opgenomen. Zes van de slachtoffers zouden onderweg naar het ziekenhuis zijn overleden.
Volgens de Russische autoriteiten en de Taliban zijn zeker dertien mensen omgekomen bij de twee aanslagen.
Rusland: bij eerste en tweede explosie zeker 13 doden en 15 gewonden
Rusland bevestigt eerdere berichten van een tweede explosie in de buurt van het vliegveld van Kabul. Bij de twee aanslagen kwamen volgens de Russen zeker dertien mensen om het leven en raakten vijftien mensen gewond.
Kritiek in Tweede Kamer over optreden kabinet in Afghanistan
Ook vandaag zijn er vanuit verschillende fracties kritische geluiden te horen over het optreden van het kabinet rond de evacuaties uit Afghanistan. GroenLinks-Kamerlid Van der Lee vindt dat het kabinet "amateuristisch is opgetreden" en dat de betrokken ministers "zeer veel hebben uit te leggen". PvdA-Kamerlid Piri spreekt van een "totale blamage" voor het demissionaire kabinet. "Ik ben woest omdat kostbare tijd verloren is gegaan".
"Vreselijk en verdrietig dat we onze mensen zo in de steek hebben gelaten. Zij waren er de afgelopen jaren wel voor óns", zegt partijleider Dassen van Volt. "De ministers zullen zich moeten verantwoorden". Demissionair premier Rutte zei vandaag al die verantwoordelijkheid niet uit de weg te gaan. De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat, maar of dat al volgende week is is nog niet duidelijk. Het zomerreces duurt formeel tot en met maandag 5 september.
Regeringspartij CDA maakt "een diepe buiging" voor iedereen die zich de afgelopen tijd heeft ingezet. Kamerlid Boswijk, die zich vanuit Nederland heeft hardgemaakt voor de begeleiding van evacuees, richt op Twitter het woord tot de achterblijvers in Kabul. "Hou vol! We zijn jullie niet vergeten!"
Er klinken ook andere geluiden. PVV-leider Wilders vindt het een schande dat het demissionaire kabinet "toch het vergaande besluit neemt half Afghanistan inclusief moslimterroristen ons land binnen te halen". Kamerlid Eppink van JA21 vraagt zich af wat de honderden Afghanen met een Nederlands paspoort eigenlijk in dat land deden. Volgens de IND gaat het om ongeveer 900 mensen.
Rusland: zeker twee doden en 15 gewonden
Bij de zelfmoordaanslag in de buurt van de luchthaven van Kabul zijn volgens Rusland zeker twee mensen omgekomen. Ook zouden minstens vijftien mensen gewond zijn geraakt bij de explosie.
Rusland is het eerste land dat een concreet aantal slachtoffers noemt. Tot nu toe hebben alleen de Taliban dat gedaan, zij spraken van minstens elf doden.
Meer berichten over tweede explosie
Na de Turkse autoriteiten melden nu ook diverse experts op Twitter dat er een tweede explosie zou zijn geweest in de buurt van de luchthaven. "Tweede zelfmoordaanslag bevestigd, waarschijnlijk bij het Baron Hotel, meerdere slachtoffers", twittert een expert van denktank Middle East Institute.
Taliban: zeker elf doden bij explosie in Kabul
Volgens de Taliban zijn zeker elf mensen omgekomen bij de explosie bij de luchthaven van Kabul, meldt Al-Jazeera. Het lijkt sterk op een zelfmoordaanslag.
Persbureau Reuters meldt dat het gaat om dertien doden, onder wie buitenlanders en kinderen. Ook zijn volgens de Talibanwoordvoerder meerdere strijders van de extremistische beweging gewond geraakt.
Turkse autoriteiten spreken over twee explosies
Bij de luchthaven van Kabul zijn volgens de Turkse autoriteiten niet één maar twee explosies waargenomen. Er zijn geen Turkse eenheden gewond geraakt, meldt het Turkse ministerie van Defensie.
'Zeker drie Amerikaanse soldaten gewond bij ontploffing'
De vermoedelijke zelfmoordaanslag bij het vliegveld van Kabul lijkt slachtoffers te hebben geëist, maar nog onduidelijk is hoeveel. Een anonieme functionaris zegt tegen Reuters dat zeker drie Amerikaanse militairen gewond zijn geraakt. Hij baseert dat op de eerste berichten.
'Explosie was waarschijnlijk zelfmoordaanslag'
De explosie bij de luchthaven van Kabul lijkt een zelfmoordaanslag te zijn geweest. Een functionaris van de Amerikaanse regering zegt tegen persbureau Reuters dat de eerste berichten daarop wijzen, al benadrukt hij dat nog niets vaststaat,
Over slachtoffers is nog niets bekend.
'Grote explosie en beschietingen bij luchthaven'
Britse krant The Guardian schrijft dat het zou gaan om een grote explosie bij de luchthaven van Kabul. Ook zouden vlak na ontploffing schoten zijn afgevuurd. Volgens de krant lijkt het erop dat de explosie gebeurde bij een toegangspoort van het vliegveld.
Het Verenigd Koninkrijk en de VS hebben vandaag gewaarschuwd dat er sterke aanwijzingen waren voor een aanslag op het vliegveld.
Pentagon: explosie bij vliegveld van Kabul
Bij het vliegveld van Kabul heeft zich een explosie voorgedaan. Dat zegt een woordvoerder van het Pentagon. Over slachtoffers is nog niets bekend. President Biden van de VS is ingelicht over de explosie,
Rutte: ga niet demonstreren bij mensen die zulke angsten hebben doorstaan
"Denk nog een keer goed na", die boodschap geeft demissionair premier Rutte mee aan mensen die gedemonstreerd hebben bij noodopvanglocaties voor Afghaanse vluchtelingen. "Doe dat op het Malieveld, maar niet in de buurt van mensen die net zijn teruggekeerd uit Afghanistan en zulke angsten hebben doorstaan."
Bij de legerplaats in Harskamp waar de komende tijd 800 vluchtelingen worden opgevangen, werd eergisteren gedemonstreerd. Rutte zegt diep geraakt te zijn door dat protest van jongeren, die leuzen riepen als 'eigen volk eerst'.
Evacuatievlucht met 269 passagiers geland op Schiphol
Ook vluchtelingenopvang in Amsterdam
Ook in Amsterdam is nu een noodopvanglocatie voor Afghaanse vluchtelingen. Defensie heeft een deel van het Marine Etablissement beschikbaar gesteld, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Het is de vijfde opvanglocatie voor Afghaanse vluchtelingen die de afgelopen week zijn aangekomen in Nederland. In de nieuwste locatie is plek voor zo'n 400 mensen. De eerste bussen met evacués worden vanmiddag verwacht.
Rutte: verschrikkelijk dat mensen niet wegkunnen
Demissionair premier Rutte noemt het "verschrikkelijk nieuws" dat mensen die nog op weg waren naar het vliegveld van Kabul daar niet meer naartoe kunnen. De omstandigheden in Kabul zijn zo verslechterd, dat er volgens de premier nu ook een terreurdreiging is. "Het gevolg daarvan is dat de poorten dicht zijn, de Amerikanen ons gevraagd hebben onze werkzaamheden af te ronden en het vliegveld te verlaten."
Bekijk de verklaring van Rutte hieronder.
'Nog 15 tot 20 mensen vast in Kabul'
Volkskrantverslaggever Nathalie Righton meldt dat er nog zo'n 15 tot 20 mensen die op de Nederlandse evacuatielijst staan in Kabul vastzitten.
Zaterdag demonstratie voor Afghanen op Dam in Amsterdam
Zaterdag wordt om 15.00 uur op de Dam in Amsterdam een demonstratie gehouden voor Afghanen in Nederland. De organisatoren willen een tegengeluid laten horen tegen de demonstranten eergisteren in Harskamp.
De organisatoren hebben ook een petitie online gezet voor de erkenning van Afghanistan als onveilig land. Doordat Nederland Afghanistan niet als onveilig land heeft erkend kunnen er in de nabije toekomst nog steeds Afghaanse vluchtelingen het land uit worden gezet, zeggen de organisatoren.
Protest bij Harskamp onbeschaafd, zegt Rutte. 'Ga dan naar het Malieveld'
Demissionair premier Rutte vraagt mensen in Nederland niet te gaan demonstreren vlak bij de plekken waar geëvacueerde vluchtelingen, hulpverleners en militairen aankomen omdat zij net uit een hele lastige situatie zijn gekomen en traumatische ervaringen hebben. Bij de legerplaats in Harskamp waar de komende tijd 800 vluchtelingen worden opgevangen, werd eergisteren gedemonstreerd.
Rutte zegt diep geraakt te zijn door dat protest van jongeren, die leuzen riepen als 'eigen volk eerst'. "Hoe haal je het in je hoofd", zei Rutte. Hij vindt dat als mensen willen demonstreren, ze dan maar naar het Malieveld in Den Haag moeten gaan.
Hij heeft begrip voor de emotionele reacties die de situatie oproept bij mensen die betrokken zijn bij Afghanistan. "Dit zijn hele zware dagen, ook voor de veteranen die daar geweest zijn. En toch zou ik tegen hen willen zeggen: het was niet voor niks. Maar dit einde is wel heel erg dramatisch."
Rutte: 'Als er fouten zijn gemaakt zullen we er zeker niet voor weglopen'
Rutte zegt toe dat het kabinet gaat werken aan een terugblik en een verantwoording over wat er de laatste weken door Nederland en rond de Nederlandse ambassade in Afghanistan is gedaan. "We gaan nog in kaart brengen hoe het de afgelopen weken allemaal is verlopen. Er is maandenlang heel veel gebeurd, maar de grote vraag is, is er genoeg gedaan?" Rutte zegt dat iedereen is overvallen door de snelle val van Kabul. "Als er fouten zijn gemaakt zullen we er zeker niet voor weglopen."
Er is nog een "behoorlijk aantal" Nederlanders met gezinnen achtergebleven. Om hoeveel mensen het gaat wordt nog in kaart gebracht, zegt Rutte. Hij bestrijdt dat Nederland minder mensen heeft kunnen evacueren dan andere landen. Er wordt nog samengewerkt met bondgenoten om mensen te blijven evacueren, ook in overleg met landen in de regio. "Alle landen zitten met hetzelfde probleem."
Rutte: we moeten weg van vliegveld Kabul wegens terreurdreiging
De meest betrokken ministers van het kabinet hebben vanochtend overlegd. "De situatie in Kabul op het vliegveld is werkelijk verschrikkelijk. Mensen staan doodsangsten uit. Er is terreurdreiging, dus de poorten zijn dicht. De Amerikanen hebben ons gevraagd onze werkzaamheden daar af te ronden en het vliegveld te verlaten." Dat zei demissionair premier Rutte in een persverklaring op het ministerie van Algemene Zaken.
Rutte bedankte alle medewerkers van Defensie, de special forces, het COA en andere organisaties die met de evacuatie hebben geholpen. Rutte: "Maar feit is ook dat we Nederlanders met hun gezinnen en anderen die hadden kunnen komen niet kunnen meenemen. We hebben contact binnen Europa hoe wij die mensen zo goed mogelijk kunnen ondersteunen."
Menigte vliegveld Kabul uiteengedreven met traangas
Honderden mensen staan buiten het vliegveld van Kabul in de hoop dat ze het land kunnen ontvluchten, voordat de Amerikanen op 31 augustus vertrekken uit Afghanistan. Er zit nauwelijks beweging in, en uit video's van omstanders blijkt nu dat ordetroepen van de Taliban traangas en brandslangen inzetten om de menigte uiteen te drijven.
Rond 13.50 uur update van premier Rutte over evacuaties Kabul
Rond 13.50 uur zal demissionair premier Rutte de pers te woord staan over de gestaakte evacuaties vanuit Kabul en hoe het verder moet met de mensen die nu Afghanistan niet meer uit kunnen. Het persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken is live te volgen via deze livestream, en via de NOS-kanalen op Facebook en YouTube.
Vluchtelingenwerk begint petitie voor ruimhartiger asielbeleid
Vluchtelingenwerk Nederland is een petitie gestart voor een ruimhartiger asielbeleid voor Afghaanse vluchtelingen. De hulporganisatie maakt zich in een persbericht zorgen over "de hartverscheurende signalen van Afghanen, die hun hoop op een vlucht uit Kabul letterlijk voor hun ogen zagen verdwijnen." Medewerkers gaan door met het zoeken en begeleiden van Afghanen die in aanmerking komen voor evacuatie, "tot we zeker weten is dat de deur definitief gesloten is."
Vluchtelingenwerk roept het demissionaire kabinet op om aan de slag te gaan met een ruimhartig hervestigingsplan voor de kwetsbaarste Afghaanse vluchtelingen die niet in omringende landen opgevangen kunnen worden, bijvoorbeeld om medische redenen of omdat ze ook daar gevaar lopen.
"Voor de meeste Afghaanse vluchtelingen ligt het perspectief voor opvang in omringende landen. Ook Nederland moet die landen daar zo goed mogelijk in ondersteunen. Voor Afghanen die bij ons in Nederland aankloppen voor bescherming mogen ook wij verantwoordelijkheid nemen. Zij mogen nooit uitgeleverd worden aan de Taliban."
Afghaanse vluchtelingen naar Uganda en Rwanda
Bij de reddingsmissies vanuit Kabul zijn Afghaanse vluchtelingen niet alleen naar westerse landen gebracht. Sommigen vluchtelingen zijn de afgelopen dagen in Uganda en Rwanda terechtgekomen.
De opvang in Uganda is een afspraak met de Verenigde Staten. De Amerikanen betalen er ook voor, legt correspondent Elles van Gelder uit in het NOS Radio 1 Journaal. Er zouden zo'n 2000 vluchtelingen worden opgevangen, maar of dat lukt is de vraag. Op de eerste vlucht die nu is aangekomen zaten maar 51 Afghanen. Het vliegtuig was grotendeels leeg omdat mensen niet op tijd bij het vliegtuig konden komen.
Uganda helpt mee met de opvang omdat het land trots is op zijn reputatie als gastvrij land voor vluchtelingen, zegt Van Gelder. "Maar volgens sommige Ugandezen wil de regering ook een wit voetje te halen in het buitenland na de gewelddadig verlopen verkiezingen, waarbij ook mensenrechtenschendingen plaatsvonden."
In buurland Rwanda zijn ook 250 meisjes van een Afghaanse school aangekomen, met personeel en familie. Zij zeggen niet lang te willen blijven en hopen als het kan weer terug te keren naar Afghanistan.
Defensie: vroegtijdig vertrek uit Kabul is 'pijnlijk moment'
Het ministerie van Defensie noemt het in een persbericht een "pijnlijk moment" dat het Nederlandse ambassadeteam moet vertrekken, terwijl nog niet alle mensen die ervoor in aanmerking komen geëvacueerd zijn. Ook circa 90 militairen gaan vandaag weg uit Afghanistan, schrijft het ministerie.
De Nederlandse krijgsmacht blijft wel met een vliegtuig en een klein team militairen aanwezig in de regio, aldus het ministerie. "Deze C-130 is snel inzetbaar mocht, geheel tegen de verwachtingen in, de kans zich voordoen toch extra personen vanuit Kabul in veiligheid te brengen. Ook is met de coalitiepartners die later vertrekken afgesproken dat kleine aantallen evacués met eindbestemming Nederland op hun vluchten kunnen worden meegenomen."
Kaag: niet te zeggen hoeveel evacués achterblijven in Kabul
Het is niet goed te zeggen hoeveel mensen achterblijven in Kabul, nu Nederland net als andere landen moet stoppen met de evacuaties. Volgens demissionair minister Kaag (Buitenlandse Zaken) blijven de lijsten met meldingen groeien en zitten er nog een "groot aantal" Nederlanders met hun gezinnen.
Demissionair minister Bijleveld (Defensie) zei woensdag dat het eerder om honderden dan om tientallen achterblijvers zou gaan. Ook zij kon toen geen exactere aantallen noemen.
Inmiddels heeft Nederland zo'n 1500 mensen vanuit Afghanistan geëvacueerd. De inzet blijft volgens Kaag om hen die recht hebben op evacuatie of terugkeer te helpen.
De bijna 120 mensen die het vliegveld nog hebben bereikt, kunnen rekenen op Nederlandse hulp, verzekerde Kaag:
België stopt evacuatie om acute dreiging aanslag wachtrij
België heeft de evacuaties uit Kabul woensdagavond beëindigd omdat er acute dreiging was van een aanslag op de wachtende mensen rond het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad. Het gevaar was volgens de Verenigde Staten en andere landen "imminent", zegt premier Alexander De Croo.
België kreeg te horen "dat het gevaar van een zelfmoordaanslag binnen die massa mensen sterk toegenomen was", aldus De Croo. "Daarnaast zagen we dat men bezig is om de toegangspoorten af te sluiten, zodat er de facto nog zeer weinig mensen in slaagden om de luchthaven binnen te geraken." Ook wilde België volgens hem beginnen met het terughalen van de militairen die bij de evacuatie hielpen, omdat duidelijk werd dat het vliegveld niet lang meer in bedrijf zou blijven. België wilde voorkomen dat zij in Kabul vast zouden komen te zitten.
Of de veronderstelde dreiging inderdaad uitgaat van de plaatselijke tak van Islamitische Staat, IS Khorasan, wilde De Croo op een persconferentie over de gestaakte evacuatie niet zeggen. De waarschuwing is "op militair niveau" uitgewisseld en hij zegt daar geen details over te kunnen geven.
Door het stopzetten van de evacuatievluchten zitten zeker twaalf mensen die naar België wilden uitwijken nog vast in Afghanistan, zegt minister van Buitenlandse Zaken Wilmès. Zij hebben zich gemeld. Wilmès' ministerie heeft een lijst met nog eens meer dan honderd mensen die mogelijk in hetzelfde parket zitten.
Drukte bij vliegveld Kabul neemt toe, zeggen ooggetuigen
Ooggetuigen zeggen tegen het Duitse persbureau DPA dat de drukte bij het vliegveld van Kabul toeneemt, ondanks de dreiging van een terroristische aanslag waar westerse landen voor waarschuwen. Mensen staan zo dicht op elkaar "dat het net een muur lijkt".
Meerdere regeringen hebben mensen opgeroepen niet meer naar het vliegveld te komen, uit angst voor een zelfmoordaanslag. Tegelijkertijd nadert de deadline voor evacuaties uit Afghanistan en proberen mensen wanhopiger om te ontkomen aan de Taliban. België is al gestopt met evacuaties en Nederland vliegt vandaag voor het laatst.
Volgens een ooggetuige staan mensen in de brandende zon naar de beveiligers te zwaaien met papieren en roepen ze om hulp. De omgeving is 200 meter voor de ingang afgesloten, zonder toestemming komen mensen er niet doorheen. Mensen komen volgens ooggetuigen geen meter vooruit, maar blijven staan, in de hoop toch nog naar binnen te mogen. Er zijn ook kinderen en baby's in de menigte.
Ook andere landen kondigen einde evacuaties aan
Ook België en Frankrijk hebben aangekondigd met de evacuaties te stoppen. België liet gisteravond al weten dat het alle evacuaties heeft beëindigd. Het land kijkt wat het nog kan doen vanuit Islamabad in Pakistan, of samen met andere Europese landen. In een persconferentie vanochtend liet de regering weten nog contact te zoeken met achtergebleven mensen die een band hebben met België. Het land heeft 1400 mensen geëvacueerd uit Kabul.
Frankrijk stopt waarschijnlijk vrijdag met evacuaties, zegt premier Castex. Sinds vorige week zijn er 100 Fransen en 2000 Afghanen geëvacueerd.
Ook Duitsland is bang dat de evacuaties sneller dan verwacht moeten stoppen. De Duitse omroep ARD meldt dat misschien al vandaag de laatste vlucht van Kabul naar Tasjkent zal plaatsvinden, in buurland Oezbekistan, met een Duits transportvliegtuig.
De Britse regering zegt eveneens niet iedereen voor 31 augustus weg kunnen krijgen. Sinds afgelopen week zijn ruim 12.000 mensen geëvacueerd met Brits transport. Er zijn nog 2000 mensen in Afghanistan die in aanmerking komen voor evacuatie naar het VK.
De VS heeft meer dan 7000 mensen geëvacueerd sinds het begin van de reddingsmissie. De Amerikanen onderhandelen met de Taliban over een voortzetting van de evacuaties na 31 augustus. De Taliban hebben daarover toezeggingen gedaan, zegt minister Blinken van Buitenlandse Zaken.
Wachten op evacuatie: 'Heel Afghanistan is als een hel voor mij'
Het nieuws dat Nederland en andere landen gaan stoppen met de evacuaties leidt tot wanhoop bij Afghanen die de laatsste weken tevergeefs probeerden het land te verlaten. "Om eerlijk te zijn verlies ik de hoop", zegt een Afghaanse Nederlander die met zijn vrouw en vijf kinderen probeert weg te komen uit Afghanistan. Hij heeft tien jaar in Nederland gewoond en heeft een Nederlands paspoort, maar de rest van zijn gezin niet.
Lees verder in dit artikel:
Nederland stopt met evacuaties
Nederland zal naar alle waarschijnlijkheid later vandaag de laatste evacuatievluchten uit Afghanistan uitvoeren. Dat schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief staat dat het vertrekplan van het ambassadeteam en de militairen in werking is getreden.
Nederland riep vanochtend evacués in Kabul al op niet meer naar het vliegveld te komen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken was het bij het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad te gevaarlijk geworden.
VS en VK waarschuwen evacués: 'aanslag ophanden'
De Amerikaanse, Britse en Australische autoriteiten hebben hun burgers opgeroepen om niet meer naar het vliegveld van Kabul te komen. Amerikanen en Britten die al bij de toegangspoorten rond het vliegveld zijn, moeten daar vanwege veiligheidsrisico's onmiddellijk vertrekken. "Ga naar een veilige locatie en wacht verdere instructies af", schrijft de Britse regering in een boodschap aan haar burgers.
Wat de aanleiding is voor de waarschuwing van de Amerikanen en Britten is niet duidelijk. De afgelopen dagen werd wel gewaarschuwd voor dreigende aanslagen door de Afghaanse tak van Islamitische Staat.
Bussen met Nederlanders op vliegveld Kabul
Bij een Nederlandse evacuatie-operatie is het drie bussen met Nederlanders gelukt om het internationale vliegveld van Kabul binnen te komen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de NOS. De bussen stonden meer dan 24 uur te wachten bij een ingang van de luchthaven.
In de bussen zaten in totaal zo'n 120 mensen, allemaal met een Nederlands paspoort, meldt een bron die contact heeft met inzittenden. Zeven mensen zonder paspoort zijn door Talibanstrijders hardhandig uit de bussen gewerkt en hebben de luchthaven niet bereikt, meldt de bron.
Bekijk hier de beelden van de controle van de bussen:
Welkom!
In dit liveblog vind je het laatste nieuws over de ontwikkelingen in Afghanistan en de evacuaties vanuit het land.