Afghanen proberen het vliegveld van Kabul te bereiken
NOS NieuwsAangepast

Zij wachten op evacuatie uit Kabul: 'Heel Afghanistan is als een hel voor mij'

Voor duizenden mensen die in Afghanistan wachten totdat ze het land kunnen verlaten dringt de tijd. Het einde van de luchtbrug naar het westen komt in zicht, nu de Taliban willen dat de evacuatie van buitenlanders na 31 augustus stopt en de laatste Amerikaanse militairen op die dag vertrekken. Mogelijk kunnen er na vrijdag al geen mensen meer uit Kabul worden opgehaald.

Dat nieuws leidt tot wanhoop bij Afghanen die de afgelopen tijd tevergeefs probeerden het land te verlaten. "Om eerlijk te zijn verlies ik de hoop", zegt een Afghaanse Nederlander die met zijn vrouw en vijf kinderen probeert weg te komen uit Afghanistan. Hij heeft tien jaar in Nederland gewoond en heeft een Nederlands paspoort, maar de rest van zijn gezin niet.

Voor de Taliban ben ik automatisch de vijand.

Afghaanse Nederlander in Kabul

"Ik volg het nieuws iedere dag en ben op de hoogte van de deadline van 31 augustus, het laatste moment voor evacuatie. Ik maak me veel zorgen, want ik heb een paar keer geprobeerd om de Nederlandse autoriteiten te bereiken, maar krijg geen antwoord. En nog steeds weet ik niet: worden we geëvacueerd of niet? Staan we op de lijst of niet?"

De Afghaanse Nederlander vreest voor zijn eigen leven en dat van zijn gezinsleden. Ze zijn allemaal geboren in Panjshir, de enige provincie die de Taliban nog niet onder controle hebben. "Dat betekent dat ik hoe dan ook moet vluchten", zegt hij. "Of ik nu voor de vorige regering heb gewerkt of niet, de naam van mijn geboorteplek betekent automatisch dat ik voor de Taliban de vijand ben."

Ook een Afghaan die voor de Nederlandse missie in de provincie Uruzgan heeft gewerkt is bang. "Ik heb geen plek om naartoe te gaan", zegt hij tegen de NOS. "Er is geen plaats waar het veilig is voor mij en mijn familie. Heel Afghanistan is als een hel voor mij. Ik denk dat dit het einde is."

De man probeerde de afgelopen dagen het vliegveld in Kabul te bereiken. Hij staat op de evacuatielijst van Nederland, maar omdat hij geen Nederlands paspoort heeft kwam hij er niet door. De Taliban maakten dinsdag bekend dat ze het Afghanen niet meer willen toestaan om naar de luchthaven te gaan om het land te verlaten.

De radicaal-islamitische groepering maakte de afgelopen maanden een razendsnelle opmars en heeft inmiddels het grootste deel van Afghanistan in handen. Deze video legt uit wie de Taliban zijn en waar ze voor staan:

Taliban heersen weer in Afghanistan, wie zijn ze en wat willen ze?

"Het is heel moeilijk om bij het vliegveld binnen te komen", zegt de inwoner van Afghanistan. "Ik ben door een hel gegaan om er te komen. Toen ik dicht bij de Nederlandse militairen kwam en ze vertelde dat ik op de lijst sta, waren ze een beetje gehaast. Ze wilden mijn documenten niet bekijken."

De man werd uiteindelijk onverrichter zake weggestuurd. Hij, zijn vrouw en kinderen wachten nog altijd op evacuatie. "Ik hoorde de aankondiging dat ze op 31 augustus weggaan, dat ze de luchthaven gaan sluiten en geen mensen meer toelaten. Ik ben heel teleurgesteld en weet niet wat ik moet doen."

De Afghaanse Nederlander Najib Poyan lukte het gisteren na dagenlang wachten wel om van Kabul naar Nederland te vluchten. "We zijn helemaal kapot, we hebben van alles gezien en meegemaakt", vertelde hij 's middags vanaf Schiphol in het radioprogramma Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Ik ga nooit meer terug." Luister hier het hele radiogesprek terug of klik op de tweet hieronder voor een fragment:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl