AFP / US Air Force / Master Sgt. Donald R. Allen
NOS NieuwsAangepast

Bussen met Nederlanders op vliegveld Kabul, VS en VK waarschuwen evacués

Bij een Nederlandse evacuatie-operatie is het drie bussen met Nederlanders gelukt om het internationale vliegveld van Kabul binnen te komen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de NOS. De bussen stonden meer dan 24 uur te wachten bij een ingang van de luchthaven.

In de bussen zaten in totaal zo'n 120 mensen, allemaal met een Nederlands paspoort, meldt een bron die contact heeft met inzittenden.

Zeven mensen zonder paspoort zijn door Talibanstrijders hardhandig uit de bussen gewerkt en hebben de luchthaven niet bereikt, meldt de bron. Nieuwsuur meldde gisteravond al dat Taliban rond de bussen liepen en dat strijders in zeker een van de bussen binnen waren geweest.

Bekijk hier de beelden van de controle van de bussen:

Taliban komen evacuatiebus binnen

De situatie rond het vliegveld is gespannen. Bij de ingangen staan grote groepen mensen die Afghanistan willen verlaten. De Verenigde Staten willen dat uiterlijk op 31 augustus de laatste Amerikaanse militair het land verlaat. Andere westerse landen, waaronder Nederland, zijn voor de veiligheid op het vliegveld afhankelijk van de Amerikanen en proberen dus voor die datum zoveel mogelijk mensen Afghanistan uit te krijgen.

Dat betekent niet dat er na komende dinsdag helemaal geen evacuaties mogelijk zijn. De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken zegt dat de Taliban toezeggingen hebben gedaan dat er ook na 31 augustus nog evacuaties kunnen plaatsvinden. Volgens correspondent Marieke de Vries moet wel worden afgewacht of de Taliban die toezeggingen zullen nakomen. "Zijn ze te vertrouwen en kunnen ze de veiligheid rond de evacuaties wel garanderen?"

Inmiddels hebben de Amerikaanse, Britse en Australische autoriteiten hun burgers opgeroepen om niet meer naar het vliegveld van Kabul te komen. Amerikanen en Britten die al bij de toegangspoorten rond het vliegveld zijn, moeten daar vanwege veiligheidsrisico's onmiddellijk vertrekken. "Ga naar een veilige locatie en wacht verdere instructies af", schrijft de Britse regering in een boodschap aan haar burgers.

Een journalist van nieuwszender ABC deelt de waarschuwing van de Amerikaanse ambassade:

Er zijn ook berichten dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een dergelijke waarschuwing heeft verspreid onder mensen die vanuit Afghanistan geëvacueerd willen worden.

Wat de aanleiding is voor de waarschuwing van de Amerikanen en Britten is niet duidelijk. De afgelopen dagen werd wel gewaarschuwd voor dreigende aanslagen door de Afghaanse tak van Islamitische Staat.

Meer controles

Volgens correspondent Aletta André, die de situatie in Afghanistan vanuit India volgt, komen er steeds meer checkpoints en controles rond het vliegveld. Het lijkt erop dat Talibanstrijders bijna alleen nog mensen met een buitenlands paspoort en Afghanen met een visum voor een derde land doorlaten. "Ze houden vooral mensen tegen die willen vertrekken vanwege hun werk in Afghanistan."

Veel mensen die voor of met buitenlanders in Afghanistan hebben gewerkt, ontvangen volgens André bedreigingen. "Dreigbrieven, telefoontjes, huiszoekingen. Er zijn ook verhalen over mensen die zijn ondergedoken, waarbij er bij familie wordt aangeklopt."

De grootste vrees is er voor wat er gebeurt als de Amerikanen en de andere buitenlandse militairen helemaal weg zijn. "De angst is dat de Taliban dan pas echt toeslaan, dat ze dan pas echt hun ware aard laten zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl