Biden hield een moment stilte tijdens zijn persontmoeting
NOS NieuwsAangepast

Biden: aanslagen Kabul veranderen niets aan exit-strategie

De aanslagen op de luchthaven van Kabul veranderen niets aan de plannen van president Biden om zijn troepen voor 31 augustus het land uit te hebben. In een eerste reactie zei de Amerikaanse leider dat hij van plan is de terroristen achter de aanslagen op te jagen, maar dat dat niets uitmaakt voor de exit-strategie.

"We zullen jullie opjagen en het jullie betaald zetten", zei de president bij een persgesprek in het Witte Huis:

President Biden tegen aanslagplegers: 'Jullie zullen boeten'

Biden sprak van een moeilijke dag. Bij de zelfmoordaanslagen en een vuurgevecht dat daarop volgde vielen vele tientallen doden. Volgens het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid zijn er inmiddels meer dan 90 doden geteld, onder wie dertien Amerikaanse militairen. Een woordvoerder van de Taliban zegt tegen persbureau Reuters dat onder de Afghaanse doden 28 Talibanstrijders zijn.

Het gaat om het hoogste dodental voor de Amerikaanse strijdmacht in Afghanistan sinds 2011.

De president zei dat het Pentagon een strategiewijziging niet nodig vond om terreurgroep IS-K te bestrijden. "We zullen de IS-leiders die hierachter zitten opsporen, waar ze ook zijn. Maar daar is geen grote militaire operatie voor nodig."

Biden blijft er daarom bij dat het de juiste beslissing was de Amerikaanse troepen twee decennia na de aanslagen van 11 september 2001 terug te trekken uit het land. "Het was tijd om een oorlog van twintig jaar te beëindigen."

Ik ben er nooit voor geweest om Amerikaanse levens op te offeren om een democratische regering in Afghanistan op te zetten.

President Biden (VS)

"Stel je eens voor wat er was gebeurd als ik wilde heronderhandelen over een andere datum", zei de Amerikaanse president. "Dan had ik opnieuw duizenden militairen moeten sturen om te vechten terwijl de doelen die we ons destijds gesteld hadden al gehaald zijn. Ik ben er nooit voor geweest om Amerikaanse levens op te offeren om een democratische regering in Afghanistan op te zetten."

Biden werd ook gevraagd naar de rol van de Taliban in de gebeurtenissen van afgelopen dag. Volgens hem zijn er geen aanwijzingen om te veronderstellen dat die radicale beweging heeft bijgedragen aan de aanslagen. De president voegde eraan toe dat het juist in het belang van het nieuwe regime is om te voorkomen dat IS te veel macht krijgt.

Op de vraag wat er gaat gebeuren met westerse burgers en Afghaanse bondgenoten die na de deadline van 31 augustus nog in het land zijn, antwoordde Biden dat de VS er alles aan zal doen om hen weg te krijgen. Hij benadrukte alleen wel dat het in de geschiedenis nog nooit een land gelukt is om in een conflict alles waarnaar wordt gestreefd ook te verwezenlijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl