liveblog
NOS NieuwsAangepast

R-getal weer net boven de 1 • Laagste aantal vaccinaties sinds eind maart

  • Welkom in het coronaliveblog van dinsdag 24 augustus
  • Aantal buitenlandse toeristen stijgt nauwelijks
  • Nederland stuurt meer medisch personeel naar Aruba
  • Lees hier het blog van gisteren terug
liveblog gesloten

Laagste aantal vaccinaties sinds maart, 300.000 mensen kregen vorige week prik

In de afgelopen week hebben iets minder dan 300.000 mensen zich laten vaccineren. Dat is het laagste aantal sinds eind maart, schrijft persbureau ANP op basis van cijfers van het RIVM. Vorige week hebben bijna 72.000 mensen hun eerste prik gekregen.

Vooral onder ouderen zijn er nauwelijks nog mensen die zich laten vaccineren. 88 mensen van 91 jaar of ouder en bijna 600 tachtigers kregen vorige week een prik. Veruit de meeste van deze groep is al maanden geleden gevaccineerd.

Het aantal prikken daalt al langer. Iedereen van 12 jaar en ouder heeft de kans gehad om een prikafspraak te maken. Meerdere GGD-vaccinatielocaties zijn de afgelopen weken al gesloten. In totaal hebben naar schatting 12,5 miljoen mensen één prik gekregen, 10 miljoen mensen hebben twee prikken gehad. Meer dan 75 procent van alle volwassenen is volledig gevaccineerd.

Aantal nieuwe coronaprikken neemt af

R-getal gestegen naar net boven de 1

Het zogenoemde reproductiegetal is voor het eerst sinds 10 juli weer net boven de 1. Het gaat daarbij om de waarde van 9 augustus; het R-getal wordt achteraf berekend en loopt daarmee achter. Op die dag bedroeg de R 1,01, wat betekent dat 100 besmettelijke mensen samen 101 anderen besmetten.

Op 2 augustus bedroeg de R nog 0,92. Alleen bij een R onder de 1 neemt de verspreiding af.

De afgelopen week is het aantal positieve coronatests gestegen met 4,5 procent. Deels is dat te verklaren doordat er meer werd getest.

Zuurstofflessen schaars bij nieuwe coronapiek in Marokko

Marokko kampt opnieuw met een groot aantal coronagevallen en problemen in ziekenhuizen. Met name in het noorden van het land zijn de ziekenhuizen overvol en is er een gebrek aan medisch materiaal. Vanuit de Marokkaanse gemeenschap in Nederland zijn er meerdere inzamelingacties op touw gezet om zuurstofflessen en beademingsapparatuur naar het gebied te krijgen.

"Een vriendin belde me huilend op dat haar vader in het ziekenhuis van Imzouren lag en niet overgeplaatst kon worden, omdat er geen zuurstofflessen zijn. Helaas is hij kort daarna overleden. Dit was voor mij de aanleiding om geld op te halen voor zuurstofflessen en beademingsapparaten", zegt Kamar Elkhanza uit Berkel en Rodenrijs.

De 23-jarige Oumaima uit Amsterdam zit momenteel vast in Noord-Marokko en kan niet terug naar Nederland, omdat ze besmet is geraakt. "De situatie in Tetouan is heel vreemd", zegt ze telefonisch. "De omslag is heel snel gegaan. De wijk waar ik nu ben is vol met zieke mensen." Winkels en cafés in de buurt zijn dicht, zegt ze.

WHO bezorgd over corona in Afghanistan

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bezorgd over een mogelijke toename van het aantal coronabesmettingen in Afghanistan, nu de Taliban de macht hebben overgenomen. In het land zijn genoeg medische benodigdheden voor een week, nadat eerdere leveringen werden geblokkeerd op het vliegveld van Kabul, zegt de WHO bij een online briefing.

De meeste medische faciliteiten in het land zijn vooralsnog open, maar volgens de WHO zijn sommige vrouwelijke zorgmedewerkers niet naar hun werk gegaan. Het aantal testen dat in het land wordt afgenomen is vorige week met 77 procent gedaald.

Aantal gevallen van covid-19 in Nieuw-Zeeland blijft stijgen

Het aantal coronabesmettingen in Nieuw-Zeeland blijft stijgen, nadat vorige week het eerste geval sinds februari in het land werd geconstateerd. Vandaag werden 41 nieuwe besmettingen gemeld, waarvan 38 in de stad Auckland. Dat is de grootste stijging sinds april vorig jaar. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen ligt nu op 148.

"De deltavariant is niet zoals de vorige uitbraken. Het is besmettelijker en we zien dat het zich razendsnel verspreidt", zegt de directeur van de Nieuw-Zeelandse gezondheidsdienst, Ashley Bloomfield. Hij noemt het "geruststellend" dat het aantal gevallen niet exponentieel stijgt, en dat het merendeel zich nog beperkt tot Auckland.

In het land geldt sinds vorige week een strenge lockdown: mensen mogen alleen hun huis uit om medische redenen, om eerste levensbehoeften in te kopen of in de de buurt te wandelen, hardlopen of fietsen. Contacten tussen huishoudens zijn verboden.

Weg vrij voor vaccinatieplicht in VS na volledige goedkeuring Pfizer

De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft gisteren het Pfizer-vaccin volledig goedgekeurd voor mensen van 16 jaar en ouder. Dat kan gevolgen hebben wat betreft het opleggen van vaccinatieverplichtingen, vertelt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Pfizer is het eerste vaccin dat de definitieve goedkeuring krijgt. Tot nu toe werden alle prikken met een tijdelijke noodvergunning gezet. "Normaal moeten medicijnen en vaccins een standaard testtraject doorlopen voordat ze gebruikt mogen worden. Maar voor de buitengewone situatie van de corona-uitbraak, besloten de autoriteiten een uitzondering te maken voor coronavaccins. Anders zou het te lang duren", zegt De Vries.

Twijfelaars haalden vaak aan dat coronavaccins nog niet zijn goedgekeurd door het FDA, zegt De Vries. "Dat is nu dus wel zo. Dus kunnen bedrijven, overheidsinstanties en scholen en universiteiten tegen hun werknemers zeggen: 'Het is een goedgekeurd medicijn, dus je moet het nemen als je voor ons wilt werken'."

Na de goedkeuring door de FDA kondigde de burgemeester van New York al aan een vaccinatieplicht in te willen stellen voor het personeel op openbare scholen. "En dan zonder testen als alternatief, dus een harde vaccinatieplicht", zegt De Vries. "Ook het Pentagon kondigde meteen een vaccinatieplicht aan voor al het militaire personeel. En luchtvaartmaatschappijen en vakbonden denken er nu over na."

Biden hoopt dat deze goedkeuring twijfelaars over de streep trekt, vertelt De Vries. "Maar het zal heel lastig worden om die echte weigeraars over de streep te trekken. Ik verwacht ook dat het protest tegen die vaccinatieplichten alleen maar luider zal worden."

140 miljoen kinderen missen hun eerste schooldag

Ongeveer 140 miljoen kinderen missen vanwege de coronapandemie hun eerste dag op school. In grote delen van de wereld is de zomervakantie afgelopen, maar veel basisscholen blijven nog dicht. Volgens Unicef heeft dat grote gevolgen voor de leerlingen: er is meer kinderarbeid en het aantal kindhuwelijken neemt toe.

Vorig jaar waren scholen wereldwijd gemiddeld 79 dagen gesloten. Voor 168 miljoen kinderen waren de scholen na het begin van de pandemie bijna het hele jaar dicht. Een groot deel van die kinderen krijgt nu opnieuw te maken met sluiting van hun school.

Aantal buitenlandse toeristen stijgt nauwelijks

Het aantal buitenlandse toeristen dat in het tweede kwartaal van dit jaar heeft overnacht in een Nederlandse accommodatie is nauwelijks hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Vorig jaar, aan het begin van de pandemie, ging het om 800.000 buitenlandse gasten. Dit jaar kwamen 900.000 buitenlandse toeristen naar Nederland. Ten opzichte van 2019, voor de pandemie, is er een sterke daling te zien; in de lente van 2019 kwamen er nog 5,9 miljoen mensen voor hun vakantie naar Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS.

Vooral hotels lijden onder het wegblijven van de buitenlandse toeristen; het aantal buitenlandse gasten in hotels is ten opzichte van twee jaar eerder met 86 procent gedaald. Het totaal aantal gasten in hotels was dit jaar 52 procent minder dan in 2019.

Met name hotels in Amsterdam worden zwaar getroffen door de pandemie; in het tweede kwartaal van dit jaar kwamen er 82 procent minder gasten dan in 2019. In Rotterdam gaat het om een daling van 57 procent, in Den Haag 43 procent.

Nederland stuurt meer medisch personeel naar Aruba

Nederland stuurt op korte termijn tien verplegers en twee specialisten naar Aruba om het ziekenhuis te helpen met de toestroom van coronapatiënten. Dat schrijft de Arubaanse minister van Gezondheid Dangui Oduber op Facebook. "Goed nieuws voor Aruba", schrijft Oduber.

Het eiland heeft te maken met een forse stijging van het aantal besmettingen. Er is niet genoeg personeel in de ziekenhuizen om de toename van het aantal opnames op te vangen. Alle specialisten op het eiland is gevraagd om hun reguliere werk te laten liggen en te helpen bij de behandeling van de coronapatiënten.

Het eiland stelde gisteren opnieuw een avondklok in. Die geldt van 22.00 uur tot 05.00 uur en duurt tot in ieder geval 1 september. Winkels en horeca sluiten om 21.00 uur de deuren.

Welkom!

Goedemorgen! Welkom in het coronaliveblog van dinsdag 24 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.