2425 positieve coronatests • Aantal positieve tests in Duitsland niet meer leidend
- Aantal positieve tests Duitsland niet meer leidend bij coronabeleid.
- Het lukt de GGD's steeds minder goed om te achterhalen waar iemand besmet is geraakt.
- De ventilatie in veel schoolgebouwen is nog steeds niet op orde, zegt vakbond CNV Onderwijs.
- UvA-docent neemt ontslag: 'Manier van onderwijs openen is onverantwoord'.
Amber mist haar ouders en de wereld vóór corona: zo beïnvloedt de vaccinatiediscussie families
Vaccinneer jij je wel of niet? De kwestie leidt tot conflicten in families, vriendengroepen en verenigingen. Nieuwsuur sprak met mensen bij wie relaties op het spel staan door verschillende vaccinatiestandpunten.
"M'n moeder heeft gedreigd me uit huis te zetten omdat ik gevaccineerd ben", zegt Joeri (niet zijn echte naam). En Amber spreekt haar ouders niet meer omdat ze zich niet wil laten vaccineren. Ze denkt dat ze meer risico loopt op ernstige bijwerkingen van het vaccin, dan op covid-19. "Toen ik mijn zorgen uitte over de vaccinatie van mijn ouders, wilden ze daar niet over praten."
New York verplicht leraren van openbare scholen zich te laten vaccineren
Leerkrachten en personeel van openbare scholen in New York moeten zich verplicht laten vaccineren tegen het coronavirus, zegt de burgemeester van de stad, De Blasio. "We willen dat onze scholen het hele jaar door veilig zijn." Hiermee vervalt de mogelijkheid voor leraren om zich wekelijks te laten testen in plaats een vaccinatie.
De gezondheidsdienst van de stad verstrekt de vaccins voor de 146.000 personeelsleden in het onderwijs en streeft ernaar om voor 27 september iedereen minstens een prik toe te dienen. Het schooljaar in New York begint op 13 september. Volgens de rector van het openbaar onderwijs in de stad is 63 procent van de leraren al gevaccineerd.
Aantal positieve tests Duitsland niet meer leidend bij coronabeleid
Duitsland wil zich bij het coronabeleid niet langer laten leiden door het aantal positieve tests, melden Duitse media. Nu moeten deelstaten automatisch maatregelen nemen als de grens van vijftig gevallen per 100.000 inwoners wordt overschreden. De regering heeft besloten de wet te schrappen.
Gezondheidsminister Jens Spahn wil dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen als graadmeter gaat gelden. Volgens Spahn is de drempel van 50 positieve tests overbodig geworden nu een fors deel van de bevolking is gevaccineerd.
In de Kamerbrief van 13 augustus, na de laatste coronapersconferentie, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat er ook in Nederland de komende maanden zal worden gekeken naar de aanpak. In de nieuwe fase van de pandemie zijn "belangrijkere criteria voor een goede risico-inschaling de vaccinatiegraad en ziekenhuisbezetting", is te lezen in de brief. In september wordt hier verder over gesproken.
Wisseling van de wacht bij Buckingham Palace terug van weggeweest
Voor het eerst sinds de start van de pandemie is er in Londen weer een wisseling van de wacht geweest bij Buckingham Palace. Het paleis stopte daar achttien maanden geleden mee om te voorkomen dat grote groepen toeristen voor de hekken zouden samenkomen.
Ventilatie op scholen: Subsidieregeling leidt niet tot verbeteringen
Scholen hebben grote moeite met het op orde krijgen van de ventilatie in hun gebouwen. Dat blijkt uit een rondgang van EenVandaag onder 7340 scholen in het middelbaar- en basisonderwijs.
De overheid trekt in totaal 360 miljoen uit voor het verbeteren van de ventilatie in schoolgebouwen. Uit onderzoek bleek dat minstens 929 schoolgebouwen niet aan de huidige ventilatie-eisen voldoen en dus in aanmerking zouden komen voor de regeling.
In de praktijk blijkt dat 628 scholen subsidie krijgen, maar dat ze maar 30 procent van de kosten vergoed krijgen. De andere 70 procent moeten ze zelf, of samen met de gemeente betalen. Dat lukt vaak niet en daarom is het voor veel scholen niet te betalen om hun ventilatie goed te regelen.
UvA-docent neemt ontslag: 'Manier van onderwijs openen is onverantwoord'
Docent Literatuurwetenschappen Matt Cornell van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft zijn ontslag ingediend omdat hij de manier waarop het onderwijs volgende maand opengaat onverantwoord vindt. "Alleen zij die volledig gevaccineerd zijn, zouden welkom moeten zijn op de campus", schrijft Cornell in een opiniestuk in het studentenblad Folia.
Studenten en docenten hoeven vanaf de start van het schooljaar geen 1,5 meter afstand meer van elkaar te houden. Het aantal studenten dat tegelijkertijd in een collegezaal mag zitten, is wel beperkt door de overheid. Ook zijn mondkapjes in de gangen verplicht.
"Zoals vele andere bedrijven die op winst belust zijn of doen alsof ze dat zijn, heeft de UvA ervoor gekozen zich te richten op wat toegestaan is, in plaats van wat verantwoord is", schrijft Cornell. Volgens hem wordt de universiteit "medeplichtig aan de schandalige manier waarop dit kabinet deze crisis heeft aangepakt".
De Universiteit van Amsterdam laat in een reactie weten: "Wij vinden het ontzettend belangrijk om na 1,5 jaar online-onderwijs weer colleges op de campus te kunnen aanbieden. Studenten vonden het niet prettig om zoveel onderwijs op de computer te volgen. Ze kregen last van mentale problemen en gevoelens van eenzaamheid en isolatie. Fysiek onderwijs is onontbeerlijk voor de kwaliteit van het onderwijs en het welzijn van studenten."
Cornell is niet de eerste universitair docent die zich uitspreekt tegen de manier waarop het hoger onderwijs omgaat met de coronapandemie. Vorige week pleitte Femke Nijboer, docent aan de Universiteit Twente, er in de studentenkrant U-Today voor alleen gevaccineerde studenten toe te laten tot de campus en de collegezalen.
2425 positieve tests, iets meer coronapatiënten in ziekenhuis
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2425 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 58 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2451 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 5 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 678 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 660), van wie 224 op de IC (gisteren: 219), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Groot-Brittannië bestelt nog eens 35 miljoen doses van Pfizer/BioNTech-vaccin
Groot-Brittannië heeft 35 miljoen extra doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech besteld. Die moeten geleverd worden in de tweede helft van volgend jaar. Het land wil daarmee anticiperen op de mogelijkheid om 'boosterprikken' te geven en voorbereid zijn op de komst van nieuwe virusvarianten.
"Het is essentieel dat we alles doen wat we kunnen om het land ook in de toekomst te beschermen", zegt minister Javid van Volksgezondheid. "Of dat nu tegen het huidige virus is of tegen nieuwe varianten."
WHO-chef herhaalt pleidooi voor opschorten extra prik
Coronavaccins moeten worden verdeeld over landen waar nog maar weinig mensen hun eerste prik hebben gehad, in plaats van de doses te gebruiken voor extra prikken in rijkere landen. Directeur-generaal Tedros van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft dat gezegd bij een bezoek aan Hongarije, waarmee hij het standpunt van de WHO herhaalt dat het nog te vroeg is voor aanvullende vaccinaties.
Als het vaccinatiecijfer wereldwijd niet stijgt, is dat in het voordeel van nieuwe, besmettelijker varianten van het coronavirus, zo is de gedachte. Tedros merkte ook op dat er nog debat is over de vraag of het geven van een extra prik sowieso effectief is. Hij vindt dat mensen met een verzwakt immuunsysteem wel een 'boosterprik' moeten krijgen.
De VS wil vanaf 20 september op grote schaal extra doses beschikbaar stellen met het oog op het oplopende aantal besmettingen met de deltavariant in dat land.
Oud-minister Indonesië moet 12 jaar cel in om fraude met coronasteunpakketten
In Indonesië is een voormalige minister van Sociale Zaken veroordeeld tot 12 jaar cel vanwege zijn rol in een corruptieschandaal rond hulpgoederen die waren bedoeld voor coronaslachtoffers. Juliari Batubara bevoordeelde bedrijven die de goederen leverden, wat hem in totaal omgerekend ruim 2 miljoen euro opleverde.
Hij krijgt verder een boete van zo'n 30.000 euro en moet 900.000 euro terugbetalen die hij achterover had gedrukt voor persoonlijke uitgaven. Als hij zijn straf heeft uitgezeten, mag hij vier jaar geen openbare functie bekleden. De oud-bewindsman spreekt tegen dat hij iets fout heeft gedaan en moet nog beslissen of hij in hoger beroep gaat. Zijn straf is een jaar hoger dan de aanklager had geëist.
Juliari gold sinds december met vier anderen als verdachte in de zaak. Onderzoekers waren de corruptie op het spoor en ontdekten 850.000 euro in contanten, verborgen in onder meer koffers. Een dag later meldde Juliari zich bij de politie.
President Joko Widojo van Indonesië werd in 2014 gekozen met de belofte dat hij de wijdverbreide corruptie zou aanpakken, maar resultaten blijven uit. Op een lijst van 180 landen van anti-corruptie-organisatie Transparency International staat Indonesië op de 102e plaats.
Israël wil scholieren gaan inenten onder schooltijd
Als volgende week in Israël het schooljaar weer begint krijgen scholieren onder schooltijd de mogelijkheid om te worden ingeënt. Daarvoor moeten ze wel toestemming hebben van hun ouders. In Israël worden kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd. Ook kinderen vanaf 5 jaar met onderliggende aandoeningen, zoals obesitas, chronische longziekten of hartproblemen komen in aanmerking voor een prik.
Maar ondanks een intensieve vaccinatiecampagne lukt het Israël niet om het coronavirus tot staan te brengen. Maandagochtend werden ruim 5300 nieuwe besmettingen gemeld. 63 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. In de leeftijdsgroep van 12 tot 15 jaar is dat 29 procent, van de 16- tot 19-jarigen is 69 procent ingeënt.
In Israëlische steden met een hoog aantal besmettingen mag alleen fysiek onderwijs gegeven worden als ten minste 70 procent van de scholieren gevaccineerd is. Is dat niet het geval, dan mag er alleen online les worden gegeven. Vlak voor de scholen weer beginnen moeten twee miljoen scholieren een zelftest doen.
'Zorgen onderwijspersoneel over ventilatie'
Bij docenten in het mbo en op hogescholen en universiteiten leven zorgen over de situatie in de leslokalen, nu fysiek onderwijs weer volledig is toegestaan. Daarbij gaat het vooral om de ventilatie, zegt voorzitter Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijsbond (Aob) in het NOS Radio 1 Journaal. De bond heeft een enquête gehouden onder zijn leden, waaruit valt op te maken dat 94% is gevaccineerd. De zorgen gaan vooral over de studenten en leerlingen, met name op het mbo, van wie nog maar een klein deel ingeënt is.
Minister Van Engelshoven zegt dat instellingen in het hoger onderwijs genoeg geld hebben om maatregelen te nemen. De bond roept zijn leden op om zorgen aan te kaarten bij de werkgever: die moet zorgen voor een veilige werkplek en goede ventilatie.
Aantal besmettingen in Nieuw-Zeeland loopt snel op
Het aantal coronabesmettingen in Nieuw-Zeeland neemt snel toe als gevolg van een uitbraak van de deltavariant van het virus. Het aantal infecties is met 35 toegenomen tot 107, 33 van de nieuwe besmettingen zijn in Auckland, twee in de hoofdstad Wellington.
In het land geldt sinds vorige week een strenge lockdown, die werd ingesteld na één besmetting. Dat was de eerste nieuwe besmetting in maanden tijd. Mensen mogen hun huis uit om medische redenen of om eerste levensbehoeften in te kopen. Ook mogen ze in de buurt wandelen, hardlopen of fietsen. Contacten tussen huishoudens zijn verboden. De lockdown is verlengd tot vrijdag, in Auckland geldt die tot volgende week dinsdag.
Bron- en contactonderzoek vindt minder vaak besmettingsbron
Het lukt de GGD steeds minder goed om te achterhalen waar coronabesmettingen vandaan komen. NRC schrijft dat maar bij minder dan een op de drie van de 16.500 besmettingen afgelopen week een mogelijke bron werd gevonden. In juni lukte dat nog in meer dan de helft van de gevallen, toen waren dat bijna 21.000 besmettingen.
Minister De Jonge noemde het bron- en contactonderzoek eerder cruciaal om "brandjes uit te trappen". Het RIVM denkt dat dat onderzoek steeds minder succes heeft, omdat de samenleving nu voor een groot deel geopend is.
"We zien dat mensen steeds vaker zelf niet weten waar ze het coronavirus opgelopen hebben", zegt Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM. "Dat krijg je als je de maatschappij meer opent en je meer mensen tegenkomt die je niet goed kent dan weet je ook niet of zij een positieve test hebben gehad."
CNV: luchtkwaliteit op honderden scholen niet in orde
In het noorden van het land gaan leerlingen vanaf vandaag weer naar school, maar de ventilatie in veel schoolgebouwen is nog steeds niet op orde. Dat zegt vakbond CNV Onderwijs in het AD. Uit een peiling blijkt dat maar een derde van het personeel op het primair en voortgezet onderwijs vindt dat de ventilatie goed geregeld is, in het mbo nog geen kwart.
Scholen hebben niet genoeg aan de subsidieregeling van de overheid voor betere lucht. Veel gebouwen zijn verouderd en kunnen voor de ventilatie alleen de ramen en deuren openzetten.
"Ventilatie is een ding op ál onze scholen en niet los te zien van onze totale huisvestingsproblemen", zegt bestuurder Bart de Grunt van scholenkoepel Mijnplein in Raalte tegen de krant. Onder de koepel vallen achttien scholen. Sommige gebouwen zijn ruim tachtig jaar oud. "We hebben scholen waar ik vanaf de zolder beneden het lokaal kan zien en door het dak naar buiten kijk."
Israëlische studie: derde Pfizerprik verlaagt infectierisico aanzienlijk
Israëliërs die een derde coronaprik van het Pfizervaccin kregen, blijken aanzienlijk beter beschermd tegen een infectie en ernstige ziekte dan mensen die twee injecties kregen, blijkt uit onderzoek van vaccinatiedeskundigen in opdracht van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.
Bij zestigplussers was de bescherming vanaf tien dagen na de derde dosis veel hoger dan na twee doses. Israël is op 30 juli begonnen met het toedienen van de derde vaccinatie aan 60-plussers. Deze leeftijdsgroep is bijzonder kwetsbaar voor het coronavirus en werd daarom als eerste ingeënt toen de vaccinatiecampagne begon. Derde doses worden alleen gegeven aan mensen die hun tweede injectie ten minste vijf maanden geleden hebben gekregen.
In meer delen van de wereld wordt gesproken over een zogenoemde boostervaccinatie. Uit Brits onderzoek bleek dat het Pfizer-vaccin minder goed werkt tegen de deltavariant van het coronavirus, dan gedacht. Een derde coronaprik in de winter is daarom misschien raadzaam, zeggen steeds meer experts. De Gezondheidsraad in Nederland komt volgende maand met een advies.
Eerder adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen de derde prik in rijke landen, zolang er wereldwijd nog een tekort is aan vaccins.
Werkgever kan ongevaccineerde vragen thuis te blijven
Werkgevers mogen werknemers die weigeren zich te laten vaccineren vragen thuis te blijven werken. Arbeidsjurist Pascal Besselink zei bij BNR dat een werkgever dat kan doen als ongevaccineerde werknemers gezondheidsrisico's met zich meebrengen, bijvoorbeeld omdat ze door hun werk dicht bij collega's komen.
Besselink, die werkt bij rechtsbijstandsverzekeraar DAS, voegde eraan toe dat het in de meeste gevallen moet blijven bij een vriendelijk verzoek. Op basis van de huidige wetgeving kan een werkgever een ongevaccineerde werknemer niet verplichten thuis te werken.
Ook moet de werkgever het thuiswerken wel faciliteren, zegt Besselink. "Het is dus niet heel eenvoudig. De werkgever kan het wel zeggen, maar op het moment dat hij dat doet brengt dat ook bepaalde verplichtingen met zich mee."
Welkom!
Goedemorgen. Welkom in het coronaliveblog van maandag 23 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.