Voetbalfans: 'Hugo, hou je bek' • Israëlische studie: derde Pfizerprik geeft veel meer bescherming
- Op de Nederlandse intensive cares liggen 219 coronapatiënten.
- Spandoek voetbalsupporters: 'Hugo, zitten en je muil houden'.
- Australische premier verdedigt coronabeleid.
- Op Aruba is opnieuw een avondklok ingesteld.
- Dominee Jesse Jackson opgenomen in het ziekenhuis.
Israëlische studie: derde Pfizerprik verlaagt infectierisico aanzienlijk
Israëliërs die een derde coronaprik van het Pfizervaccin kregen, blijken aanzienlijk beter beschermd tegen een infectie en ernstige ziekte dan mensen die twee injecties kregen, blijkt uit onderzoek van vaccinatiedeskundigen in opdracht van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.
Bij zestigplussers was de bescherming vanaf tien dagen na de derde dosis veel hoger dan na twee doses. Israël is op 30 juli begonnen met het toedienen van de derde vaccinatie aan 60-plussers. Deze leeftijdsgroep is bijzonder kwetsbaar voor het coronavirus en werd daarom als eerste ingeënt toen de vaccinatiecampagne begon. Derde doses worden alleen gegeven aan mensen die hun tweede injectie ten minste vijf maanden geleden hebben gekregen.
In meer delen van de wereld wordt gesproken over een zogenoemde boostervaccinatie. Uit Brits onderzoek bleek dat het Pfizer-vaccin minder goed werkt tegen de deltavariant van het coronavirus, dan gedacht. Een derde coronaprik in de winter is daarom misschien raadzaam, zeggen steeds meer experts. De Gezondheidsraad in Nederland komt volgende maand met een advies.
Eerder adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen de derde prik in rijke landen, zolang er wereldwijd nog een tekort is aan vaccins.
Werkgevers kan ongevaccineerde vragen thuis te blijven
Werkgevers mogen werknemers die weigeren zich te laten vaccineren vragen thuis te blijven werken. Arbeidsjurist Pascal Besselink zei bij BNR dat een werkgever dat kan doen als ongevaccineerde werknemers gezondheidsrisico's met zich meebrengen, bijvoorbeeld omdat ze door hun werk dicht bij collega's komen.
Besselink, die werkt bij rechtsbijstandsverzekeraar DAS, voegde eraan toe dat het in de meeste gevallen moet blijven bij een vriendelijk verzoek. Op basis van de huidige wetgeving kan een werkgever een ongevaccineerde werknemer niet verplichten thuis te werken.
Ook moet de werkgever het thuiswerken wel faciliteren, zegt Besselink. "Het is dus niet heel eenvoudig. De werkgever kan het wel zeggen, maar op het moment dat hij dat doet brengt dat ook bepaalde verplichtingen met zich mee."
Spreekkoren in Kuip tegen aanwezige De Jonge: 'Hugo, hou je bek'
Tijdens de wedstrijd Feyenoord-Go Ahead Eagles in de Kuip uitten voetbalsupporters hun ongenoegen over Hugo de Jonge, die vorige week zei dat "geplaceerd betekent: op je kont zitten". De minister van Volksgezondheid zei dat de regels worden aangescherpt als supporters zich, net als het weekend ervoor, daar niet aan hielden.
Als reactie daarop brachten supporters een spanddoek mee, met daarop de tekst: "Hugo: zitten en je muil houden".
De aanhang van beide clubs zong even later dat De Jonge "zijn bek moet houden":
Op dit moment mogen clubs twee derde van de maximum hoeveelheid fans toelaten in het stadion, op voorwaarde dat ze een vaste zitplek en een coronatoegangsbewijs hebben. Maar in de praktijk zitten supporters dicht op elkaar en zingen en springen ze, met name in vakken met fanatieke supporters. Die beelden leveren in andere sectoren van de maatschappij verontwaardigde reacties op.
Hugo de Jonge was zelf ook bij de wedstrijd aanwezig.
RIVM: 2499 nieuwe coronabesmettingen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2499 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 46 meer dan gisteren.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook, lees er hier alles over:
LCPS: 660 coronapatiënten in ziekenhuizen
Op de Nederlandse intensive cares liggen 219 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is er een meer dan een dag geleden. Donderdag bereikte het aantal coronapatiënten op de ic's het hoogste punt sinds halverwege juni. Sindsdien is het aantal niet veel gedaald.
In totaal liggen er 660 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Het aantal ziekenhuisbedden dat bezet wordt gehouden door coronapatiënten schommelt al weken tussen 650 en 700.
Welke groepen blijven achter bij het vaccineren?
Iedereen die dat wil heeft de mogelijkheid gehad om zich volledig te laten vaccineren. En dat betekent dat er een nieuwe fase is ingegaan in de vaccinatiecampagne. Op dit moment zijn 1,8 miljoen mensen in Nederland (van 12 jaar of ouder) niet gevaccineerd, onder wie veel mensen uit specifieke groepen, blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Het gaat om jongeren, ongedocumenteerden, mensen met een migratieachtergrond, arbeidsmigranten, mensen uit de Biblebelt en sceptici. Hoe probeert het ministerie hen te bereiken?
Olympische locaties mogelijk ingezet voor opvang coronapatiënten
De autoriteiten in Tokio overwegen om locaties die voor de Olympische Spelen zijn gebruikt in te zetten voor de opvang van coronapatiënten. De epidemie is in Japan nog lang niet onder controle en de druk op de gezondheidszorg is enorm. Gisteren waren er voor de vierde dag op rij meer dan 5000 besmettingen in de Japanse hoofdstad. Ziekenhuizen zijn overvol.
Medische experts hebben erop aangedrongen om stadions in te zetten om patiënten te verplegen. Genoemd worden onder meer het Tokyo Aquatics Centre, waar de zwemwedstrijden werden gehouden, en het Musashino Forest Sport Plaza, waar werd gebadmintond. Dinsdag beginnen in Tokio de Paralympics, voor sporters met een beperking. Net als bij de Olympische Spelen zijn toeschouwers niet welkom, met uitzondering van schoolkinderen.
Australische premier verdedigt coronabeleid
De Australische premier Scott Morrison heeft in een televisie-interview het coronabeleid en de lockdowns in het land verdedigd. "Je kan niet voor altijd met lockdowns leven, en op enig moment moeten er veranderingen komen." Maar volgens Morrison kan dat pas als de vaccinatiegraad in Australië op 70 procent zit. De grenzen worden geopend als de vaccinatiegraad op 80 procent zit.
Het coronabeleid leidt tot onvrede in het land; gisteren werden nog honderden mensen gearresteerd bij demonstraties in Sydney en Melbourne. De regering verlengde de lockdowns onlangs tot zeker eind september.
Op dit moment is pas 30 procent van de Australiërs van zestien jaar en ouder gevaccineerd. Dat komt onder meer door een tekort aan Pfizer-vaccins en omdat veel mensen liever niet met AstraZeneca-vaccins worden geprikt.
Amerikaanse dominee Jesse Jackson opgenomen
De Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist Jesse Jackson is opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Dat geldt ook voor zijn vrouw Jacqueline, heeft zijn organisatie Rainbow/Push laten weten.
De 79-jarige Jackson en zijn 77-jarige vrouw worden behandeld in een ziekenhuis in Chicago. Over hun toestand is verder niets bekendgemaakt. Van de dominee is bekend dat hij volledig is ingeënt.
Jackson werkte in de jaren 60 samen met burgerrechtenactivist Martin Luther King, die als zijn mentor gold. Later groeide hij zelf uit tot een van de belangrijkste woordvoerders van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. In de jaren 80 was hij twee keer kandidaat bij de Democratische voorverkiezingen voor het presidentschap.
'Lockdown-uitzwaaiconcert' in Central Park afgebroken om noodweer
Een groot popconcert in Central Park in New York om het naderende einde van de lockdown te vieren, is halverwege afgebroken. De 60.000 bezoekers werd opgedragen om naar huis te gaan vanwege het noodweer dat orkaan Henri met zich meebrengt.
Onder anderen Bruce Springsteen, Paul Simon, LL Cool J en Jennifer Hudson zouden optreden bij het concert. De meeste kaartjes waren gratis. Wel moesten alle bezoekers van 12 jaar en ouder een vaccinatiebewijs laten zien.
Weer avondklok op Aruba
Op Aruba wordt opnieuw een avondklok ingesteld. Die geldt van 22.00 uur tot 05.00 uur en duurt tot in ieder geval 1 september. Winkels en horeca moeten om 21.00 uur de deuren sluiten.
Het eiland heeft te maken met een forse stijging van het aantal coronabesmettingen. Ook in het ziekenhuis neemt het aantal coronapatiënten toe en er is niet genoeg gekwalificeerd personeel om die op te vangen. Alle specialisten op het eiland is gevraagd om hun reguliere werk te laten liggen en te helpen bij de behandeling van de coronapatiënten.
Nederland heeft op verzoek van Aruba hulp gestuurd naar het eiland.
Welkom
Goedemorgen. Welkom in het coronaliveblog van zondag 22 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.