Amerikanen brengen 169 mensen naar vliegveld • Eerste evacués aangekomen op opvanglocatie
- Een toestel met 180 evacués is om 15.30 uur geland op Schiphol
- 28 inzittenden zijn naar een COA-opvanglocatie in Zoutkamp (Groningen) gebracht
- NAVO: Afghanistan mag geen veilige haven worden voor terroristen
- Niet alleen de Fransen maar ook de Britten werkten al maanden aan een luchtbrug
'Belangrijk dat Westen samen optrekt tegen Taliban'
Het is begrijpelijk dat Nederland gefrustreerd is over het feit dat Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk al maanden op eigen houtje mensen uit Afghanistan blijken te halen. Dat zegt oud-NAVO-commandant Mart de Kruif tegen Nieuwsuur. Tegelijkertijd heeft hij wel begrip voor de Fransen en Britten. "Inlichtingen zijn toch een nationaal iets. Als je plannen of bronnen te vroeg prijsgeeft, dan kan het gevaarlijk zijn."
Nu is het belangrijk dat het Westen één lijn trekt tegen de Taliban, zegt de Kruif, die jarenlang leiding gaf aan 45.000 NAVO-militairen in Zuid-Afghanistan. Afzonderlijk met de extremistisch-islamitische organisatie om tafel gaan heeft volgens hem geen zin. "Als je als Westen niet heel goed weet wat je gezamenlijk wil, dan is het heel moeilijk afspraken te maken met de Taliban. Afzonderlijk praten maakt de positie alleen maar zwakker."
Amerikanen halen 169 mensen op van buiten het vliegveld
Een onbekend aantal Amerikaanse militairen heeft de internationale luchthaven van Kabul even verlaten om een groep mensen op te halen die geëvacueerd moest worden. De militairen wisten zo 169 mensen in veiligheid te brengen.
"Ze zaten dicht bij de rand van het vliegveld. Heel dicht", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie. "En in korte tijd wisten we daarheen te gaan en hen naar binnen te brengen."
Hij zei niet welke nationaliteit de evacués hebben. President Biden had eerder op de avond gezegd dat militairen over de muur zouden gaan om "169 Amerikanen" naar het vliegveld te brengen.
De Britten hebben vervoer van de stad naar het vliegveld weten te regelen. Ze halen nu elke dag duizend mensen uit Kabul. Het lukte ook Frankrijk om mensen die geëvacueerd moesten worden door Taliban-gebied naar het vliegveld te krijgen.
De aankomst van de eerste 28 Afghanen op de COA-opvanglocatie in Zoutkamp
'Amerikaanse burgers met paspoort worden door Taliban doorgelaten'
Na zijn toespraak beantwoordt de president vragen van Amerikaanse verslaggevers. Hij zegt dat de Taliban bij wegblokkades alle Amerikanen met een paspoort doorlaten naar het vliegveld in Kabul. Ook krijgt hij de vraag of hij van plan is om militairen in te zetten om de veilige ring rond het vliegveld groter te maken. Daarop zegt de president dat dat "ongewenste effecten" zou opleveren.
Na het beantwoorden van enkele vragen beëindigt de president de persconferentie.
Biden: 6000 Amerikaanse militairen helpen bij evacuatie in Kabul
President Biden (VS) is begonnen aan een korte update over de situatie in Afghanistan. Hij vertelt dat er 6000 Amerikaanse militairen in het land werken aan de evacuatie-operatie. "Elke Amerikaan die terug naar huis wil, brengen wij naar het vliegveld en naar Amerika", beloofde hij.
Biden zei dat er inmiddels 13.000 landgenoten terug naar de Verenigde Staten zijn gebracht. Enkele duizenden anderen zijn met gecharterde vluchten vertrokken uit Kabul.
Hij bedankte de Amerikaanse strijdkrachten voor hun inzet op en rond het vliegveld in Kabul en zei ook dat de Amerikanen voortdurend contact hebben met de Taliban, die in zeer korte tijd bijna heel Afghanistan hebben veroverd.
Toespraak verwacht van de Amerikaanse president
President Joe Biden spreekt rond deze tijd over de situatie in Afghanistan.
Maandag deed hij dat ook en toen verdedigde hij zijn besluit om uit Afghanistan te vertrekken. Biden benadrukte toen dat hij Amerikaanse troepen "niet eindeloos kan laten vechten in een burgeroorlog in een ander land."
Eerste evacués naar opvanglocatie in Groningen
Een eerste groep van 28 evacués uit Afghanistan is aangekomen op de opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers in Zoutkamp, in de provincie Groningen. Ze zaten in het vliegtuig dat vanmiddag landde op Schiphol met 180 passagiers aan boord.
De mensen zijn verwelkomd en krijgen informatie en alle voorzieningen voor hun eerste avond en nacht in Nederland, twittert de gemeente.
De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp is door het ministerie van Defensie beschikbaar gesteld voor noodopvang, na overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Ook vandaag proberen veel mensen het vliegveld van Kabul te bereiken
Deze foto ging de wereld rond, nu weten we hoeveel mensen er aan boord waren
Honderden Afghanen hutjemutje in de laadruimte van een Amerikaans militair transportvliegtuig, op weg naar de vrijheid. Deze foto ging vijf dagen geleden wereldwijd rond.
Aanvankelijk was het aantal geëvacueerden op de spectaculaire vlucht met ongeveer 640 aangegeven. Nu blijkt dat 823 mensen opeengepakt uit de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Qatar zijn gevlogen om aan de radicaalislamitische Taliban te ontkomen.
Oproep voormalige ministers van Buitenlandse Zaken: Doe meer voor Afghanistan
Een internationale groep van 23 voormalig ministers van Buitenlandse Zaken wil dat de internationale gemeenschap meer doet voor kwetsbare Afghanen. De oud-politici willen dat iedereen die Afghanistan wil verlaten, dat veilig kan doen en roepen politici wereldwijd én de Taliban op om dat mogelijk te maken.
Ook willen ze meer humanitaire steun voor de inwoners van Afghanistan en dringen ze er bij de nieuwe machthebbers in het land op aan om een inclusieve regering te vormen.
Onder de ondertekenaars van een brief zijn de voormalig ministers Madeleine Albright (VS), Joschka Fischer (Duitsland) en Jozias van Aartsen, die van 1998 tot 2002 namens de VVD minister van Buitenlandse Zaken was.
NAVO: Afghanistan mag geen veilige haven voor terroristen worden
De landen van de NAVO zijn na een vergadering met een gezamenlijke verklaring naar buiten gekomen. Daarin staat onder meer dat Afghanistan niet opnieuw een veilige haven mag worden voor terroristen die aanslagen willen plegen in het Westen.
Nederland wil in NAVO-verband vliegveld Kabul versterken
Het kabinet wil bekijken of het een bijdrage kan leveren om de luchthaven in Kabul te versterken. Demissionair Kaag zei dat na afloop van overleg met collega's uit andere NAVO-landen en ze voegde eraan toe dat alle opties open liggen. Volgens haar hebben andere landen ook toezeggingen gedaan. Kaag sprak van een geloofwaardigheidstest voor de NAVO.
Ze benadrukte dat elk land tegen dezelfde problemen aanloopt en dat het een chaos is op de luchthaven, zodat veel mensen die daar in de buurt zijn toch niet kunnen worden geëvacueerd.
Volgens minister Kaag heeft het merendeel van de NAVO-landen tijdens de bijeenkomst de Amerikanen opgeroepen om zo lang mogelijk in Afghanistan te blijven om zoveel mogelijk mensen te kunnen evacueren. Ze herhaalde dat Nederland bij de evacuaties afhankelijk is van vooral Amerikaanse, en in iets mindere mate Britse en Turkse militairen, omdat die het vliegveld beveiligen.
Vliegtuig met 180 evacués uit Kabul geland op Schiphol
Op luchthaven Schiphol is opnieuw een toestel geland met evacués uit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Aan boord van het vliegtuig, een tank- en transporttoestel van de NAVO, waren zo'n 180 personen, meldde het ministerie van Defensie eerder. Onduidelijk is of er Nederlanders aan boord zijn en hoeveel mensen Nederland als eindbestemming hebben.
Het vliegtuig was vertrokken uit Pakistan.
Op deze site houdt het ministerie van Defensie bij of er vluchten van Kabul naar een veilig land in de regio zijn gegaan.
Niet alleen de Fransen, maar ook de Britten werkten aan een luchtbrug
De Britten werken al maanden samen met de VN om bedreigde tolken en hun families vanuit alle delen van Afghanistan naar Kabul te vervoeren, zo blijkt uit de mail die is verstuurd. "We vragen U om klaar te staan binnen twee tot vier weken."
Lees er hier alles over:
Steeds meer berichten over geweld
Uit Afghanistan komen steeds meer berichten van toenemend geweld door de Taliban. De extremistische groep beloofde burgers na de machtsovername met rust te laten, maar er zijn verscheidene meldingen van vergeldingsacties en ander geweld.
NAVO: afgelopen vijf dagen 18.000 mensen geëvacueerd
Sinds de Taliban zondag de macht in Afghanistan overnamen, zijn vanaf de luchthaven van Kabul 18.000 mensen geëvacueerd. Dat heeft een NAVO-functionaris gezegd. Bij de luchthaven staan nog altijd mensenmassa's te dringen om het land uit te komen. Volgens de NAVO-functionaris is het de bedoeling dat het aantal evacuaties komend weekend zal verdubbelen.
De Amerikaanse president Biden heeft gezegd dat hij later vandaag een persconferentie zal geven over de evacuatiemissie. Eerder zei hij al dat Amerikaanse militairen in het land zullen blijven, totdat alle Amerikanen die het land willen verlaten zijn geëvacueerd.
De tolk van journalist Hans Jaap Melissen maakte vanmiddag deze beelden op het vliegveld:
Welkom in een nieuw liveblog over de situatie in Afghanistan
Volg hier al het nieuws over de situatie in Afghanistan. Hier kun je het vorige liveblog teruglezen.