NOS NieuwsAangepast

Ook Britten werken al maanden aan luchtbrug uit Afghanistan

  • Lex Runderkamp

    verslaggever

  • Lex Runderkamp

    verslaggever

Niet alleen de Fransen, maar ook de Britten zijn eerder dit jaar in alle stilte begonnen met het ophalen van Afghaanse tolken en medewerkers. Al op 17 mei schreef de Britse repatriëringsdienst aan tolken: "Zorg er voor dat u en de familieleden die zijn uitgenodigd om met u mee te reizen, klaar staan." De Britten hebben inmiddels ongeveer tweeduizend mensen naar het Verenigd Koninkrijk gehaald.

Ze werken al maanden samen met de VN om bedreigde tolken en hun families vanuit alle delen van Afghanistan naar Kabul te vervoeren, zo blijkt uit de mail die is verstuurd. "We vragen u om klaar te staan binnen twee tot vier weken."

Aan tolken die met Nederland hebben samengewerkt is nooit zo'n urgente mail gestuurd, bevestigen militaire bronnen. "We zijn al maanden bezig om door de bureaucratie van Defensie en Buitenlandse Zaken heen te breken," zegt Anne-Marie Snels, voormalig voorzitter van de militaire vakbond AFMP. "Wij moesten elke tolk en zijn familie individueel aanmelden bij Defensie, waarna het steeds lange periodes stil bleef. Er is helemaal geen evacuatieplan of crisisdraaiboek gemaakt."

Vast in de stad

De Britten halen nu elke dag ongeveer duizend mensen op in Kabul. Dat lukt ze onder andere doordat ze vervoer vanuit de stad naar het vliegveld hebben weten te regelen. Dat vervoer is het grote probleem voor de Nederlandse operatie in Kabul. Tal van Nederlanders zitten vast in de stad en kunnen of durven niet naar het vliegveld te reizen omdat de Taliban de toegangsweg controleren. Bovendien laten de Amerikaanse bewakers van het vliegveld bijna niemand toe.

Nederland heeft de afgelopen maanden zeker veertig tolken en familieleden uit Afghanistan gehaald. De Britten en Fransen hebben daarnaast ook andere Afghanen naar hun land gehaald, zoals koks en chauffeurs. In Nederland is dat nog tot deze week punt van discussie geweest tussen Kamer en kabinet. Op de vraag of Nederland niet te laat begonnen is met de voorbereidingen, antwoordde minister Kaag vanmiddag dat de laatste maanden een 'versnellingsoperatie' is uitgevoerd: "Ik zou me niet verkijken op een eenvoudige vergelijking".

Ook kritiek in buurlanden

Ook in Duitsland en België is er kritiek dat de evacuaties vanuit Afghanistan chaotisch verlopen. In België kwam de operatie pas laat op gang.

Duitsland heeft tot nu toe 1600 mensen kunnen evacueren. Bondskanselier Merkel zegt dat ze in totaal 10.000 mensen wil ophalen. Het betreft vooral Afghanen die het leger en de media hebben geholpen maar ook mensen die zich sterk hebben gemaakt voor non-profitorganisaties.

Italië heeft bekend gemaakt dat het naast eigen burgers ook 2500 Afghanen wil ophalen. Het land heeft 1500 militairen ingezet voor de evacuaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl