Website voor gratis zelftesten werkt weer • Uitbraak in Gelders verzorgingstehuis
- Moeilijk halfjaar voor de NS, Schiphol nog lang niet terug op oude niveau
- 2275 nieuwe coronabesmettingen, meer dan 700 patiënten in ziekenhuizen
- Site voor bestellen gratis zelftesten slecht bereikbaar
- Zorgpersoneel in staat New York moet zich laten vaccineren
Website voor gratis zelftesten werkt weer na overbelasting
De problemen met de website waar mensen gratis zelftesten voor het coronavirus kunnen bestellen, zijn verholpen. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Eerder vandaag was Zelftestenbestellen.nl overbelast. Vanavond was de site weer goed bereikbaar.
Het is niet bekend geworden waarom de systemen de drukte niet aankonden. Volgens het ministerie zijn de problemen met enkele aanpassingen verholpen.
De Rijksoverheid stuurt deze weken alle huishoudens een brief met daarin een code waarmee ze twee zelftesten kunnen bestellen. De tests worden binnen tien dagen na bestelling verzonden. Hiermee hoopt het kabinet dat ook mensen zonder coronaklachten vaker een test afnemen voordat ze bijvoorbeeld op hun werk contact hebben met grotere groepen mensen.
Botenshow Hiswa te Water in Lelystad gaat niet door
De Hiswa te Water in Lelystad gaat dit jaar vanwege corona niet door. Volgens de organisatoren is het met de huidige regelgeving niet mogelijk om het jaarlijkse watersportevenement door te laten gaan. Ze noemen het afgelasten "een grote teleurstelling".
In 2019 trok de grootste in-water botenshow van Noord-Europa nog een recordaantal van 30.000 bezoekers. De organisatie van Hiswa te Water gaat zich nu voorbereiden op de editie van volgend jaar.
Uitbraak in Gelders verzorgingstehuis onder gevaccineerde bewoners
In verzorgingstehuis De Beekwal in Eerbeek is corona uitgebroken onder gevaccineerde bewoners en medewerkers, meldt Omroep Gelderland. Zeker zeventien van de 125 bewoners en zeventien medewerkers zijn positief getest. Donderdag stond het aantal besmettingen nog op zestien bewoners en elf medewerkers.
Om de uitbraak onder controle te krijgen zitten besmette bewoners in quarantaine op een gesloten afdeling. "Sommige bewoners hebben weinig klachten, maar er zijn ook bewoners die er flink ziek van zijn", laat het verzorgingstehuis aan Omroep Gelderland weten. De GGD doen bron- en contactonderzoek. Ook worden de overige bewoners regelmatig getest.
Zorgpersoneel in staat New York moet zich laten vaccineren
Alle zorgmedewerkers in de staat New York moeten zich laten vaccineren tegen het coronavirus, maakt gouverneur Cuomo vandaag bekend. Eerder zei Cuomo al dat alle ziekenhuismedewerkers zich moeten laten vaccineren. Wel geldt een uitzondering voor mensen die om medische of religieuze redenen geen vaccin willen. Eind september moet het zorgpersoneel minstens één prik gekregen hebben.
Volgens de gouverneur is 75 procent van het ziekenhuispersoneel inmiddels gevaccineerd, maar moet dit aantal omhoog om bestand te kunnen zijn tegen de veel besmettelijkere deltavariant. Zorgmedewerkers met een verminderd immuunsysteem kunnen een derde vaccinatie krijgen.
Moeilijk halfjaar voor de NS, Schiphol nog lang niet terug op oude niveau
De NS heeft opnieuw een moeilijk halfjaar achter de rug vanwege de coronacrisis. Het bedrijf vervoerde 35 procent van het aantal passagiers dat vóór de pandemie in dezelfde periode de trein nam. In december werd de tweede lockdown van kracht die maanden voortduurde.
Het vervoersbedrijf kwam afgelopen halfjaar uit op een negatief onderliggend resultaat van 601 miljoen euro. Door de coronasteun van de overheid en een eenmalige meevaller in het Verenigd Koninkrijk bleef het nettoverlies uiteindelijk beperkt tot 25 miljoen euro, tegen een min van 186 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.
Ook op Schiphol zijn de reizigersaantallen nog lang niet op het oude niveau. In de belangrijke vakantiemaand juli heeft de luchthaven ongeveer 3 miljoen reizigers verwerkt. Dat is een ruime verdubbeling van het aantal passagiers een jaar geleden in juli, maar het komt niet in de buurt van het niveau in 2019. Toen maakten in juli 6,7 miljoen reizigers gebruik van Schiphol.
2275 nieuwe coronabesmettingen, meer dan 700 patiënten in ziekenhuizen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2275 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 6 minder dan gisteren.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2345 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 9 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
Er liggen 703 coronapatiënten in de ziekenhuizen, wat in twee weken tijd niet meer was voorgekomen.
Definitief geen toeschouwers bij Paralympische Spelen
De Paralympische Spelen worden net zoals de Olympische Spelen zonder toeschouwers gehouden, zegt gouverneur van Tokio Yuriko Koike. Het aantal coronabesmettingen in Japan loopt nog steeds op. De Japanse regering zou de noodtoestand in onder meer Tokio met twee weken willen verlengen, tot en met 12 september.
De Paralympische Spelen beginnen op 24 augustus en duren tot en met 5 september. Een deel van het Nederlandse team is woensdag vertrokken naar Japan.
Personeelstekort bij glastuinders: studenten en arbeidsmigranten blijven weg
Glastuinders in Gelderland hebben te maken met een dringend tekort aan personeel, meldt Omroep Gelderland. Door corona zijn werknemers uit Oost-Europa moeilijker inzetbaar en veel studenten, waar de glastuinders al jaren mee werken, zijn overgestapt naar de GGD omdat ze daar meer verdienen.
"Het is belangrijk dat het prikken en testen gebeurt, maar wij kunnen daar financieel niet mee concurreren", zegt tuinder Frank Wilting tegen de regionale omroep. "Het is jammer, maar ik snap dat ze die kans grijpen, we werken immers allemaal voor het geld. Laten we eerlijk zijn", vervolgt Wilting.
In de zomerperiode springen scholieren nu bij om groente en fruit de oogsten. "Voor mij zijn zij dé oplossing, het is de enige manier om aan handjes te komen", legt Wilting uit. "Ik ben daarom heel erg blij met de jongeren en zie ook bij collega's dat de jeugd echt zijn steentje bijdraagt."
Toch zijn de jongeren volgens brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland uiteindelijk niet de oplossing voor de arbeidskrapte in de sector. Zij zien daarom graag een snelle oplossing voor werknemers uit het buitenland. "Het dreigende tekort aan internationale werknemers vanwege de coronacrisis en de beperkende maatregelen vanuit de overheid zijn en blijven zorgelijk", zegt de organisatie.
Site voor bestellen gratis zelftesten slecht bereikbaar
De overheidswebsite Zelftestenbestellen.nl is slecht bereikbaar. Op de website kunnen mensen vanaf vandaag twee gratis zelftesten per huishouden bestellen. De tests zouden dan volgende week worden geleverd. De website laadt niet, of laat een foutmelding zien.
Alle huishoudens in Nederland krijgen van 10 augustus tot en met 1 september een brief met een code waarmee ze de tests kunnen bestellen. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt de problemen met de website en adviseert om de testen op een later moment te bestellen. De oorzaak van het probleem is nog onbekend.
100 miljoen euro voor betere ventilatie op scholen
Het demissionaire kabinet trekt dit jaar 100 miljoen euro uit om de ventilatie op scholen te verbeteren. Het geld zou eigenlijk pas in 2023 beschikbaar komen, maar het potje wordt nu naar voren gehaald, schrijft demissionair minister Slob.
De animo voor de zogenoemde Suvis-regeling - waarmee scholen tegemoet worden gekomen om het binnenklimaat te verbeteren - was zo groot, dat het budget voor dit jaar al op was. Volgens Slob kunnen met het extra geld alle aanvragen van de eerste helft van dit jaar worden gehonoreerd, en is er bovendien voldoende geld over voor een tweede nog te openen tijdvak.
Nieuwsuur schreef eerder over onvrede onder schoolbesturen over de subsidieregeling; voor veel scholen blijft het op orde brengen van de ventilatie onbetaalbaar.
Weer recordaantal besmettingen in Australische deelstaat
In de Australische deelstaat New South Wales is vandaag weer een recordaantal van 478 nieuwe besmettingen gemeld. In de meest dichtbevolkte staat van het land werden tevens zeven doden gemeld; geen van hen was volledig gevaccineerd.
De besmettingen in de deelstaat zijn vooral aan Sydney te wijten, zegt de premier van de deelstaat, Gladys Berejiklian. Inwoners van de stad zouden zich niet aan de maatregelen houden. "We gaan de besmettingscijfers alleen zien dalen als we zoveel mogelijk thuisblijven", zegt Berejiklian. De premier noemde de huidige coronasituatie in het land gisteren "de ergste die Australië heeft gekend".
In Australië is 26 procent van de bevolking van 16 jaar en ouder volledig gevaccineerd; dat is een van de laagste percentages in Westerse landen. De regering handhaaft voorlopig de lockdowns in het land en wil de maatregelen pas versoepelen als minstens 70 procent van de bevolking is gevaccineerd. Polen heeft gisteren een miljoen doses coronavaccin van Pfizer/BioNTech aan Australië verkocht.
Militairen weigeren prik en mogen niet mee op missie
Zeven Nederlandse militairen hebben een coronavaccin geweigerd. Twee van hen kunnen daardoor niet mee op buitenlandse missie, laat het ministerie van Defensie weten aan de Volkskrant. De militairen hebben verschillende bezwaren om de prik te weigeren; twee bezwaren op basis van geloofsovertuiging zijn goedgekeurd.
Sinds mei kunnen militairen zich laten inenten met het Janssen-vaccin. In principe zijn de vaccinaties vrijwillig, maar het is verplicht als militair personeel aan buitenlandse missies wil deelnemen.
Welkom!
Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van maandag 16 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.