liveblog
NOS NieuwsAangepast

Polen verkoopt miljoen vaccins aan Australië • Iets meer patiënten op IC

  • In dit blog lees je het laatste coronanieuws van zondag 15 augustus.
  • RIVM meldt 2298 nieuwe besmettingen.
  • Iran zes dagen in lockdown.
  • Start aantal introductieweken met Testen voor Toegang.
liveblog gesloten

Bijna 2300 nieuwe besmettingen, gemiddelde daalt nog gering

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2298 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 35 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests nog wel, maar het gaat niet hard meer: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2317 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 10 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 671 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 652), van wie 200 op de IC (gisteren: 198), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Polen verkoopt miljoen doses vaccin aan Australië

Polen heeft Australië geholpen aan een miljoen doses coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Het Poolse ministerie van Volksgezondheid maakte de verkoop zondag bekend en noemde het een kwestie van solidariteit.

Polen heeft ruim voldoende vaccins voorradig. In Australië is dat een ander verhaal. Dankzij strenge lockdowns was het land lange tijd een coronavrije haven. De vaccinatiecampagne leunde ondertussen op het AstraZeneca-vaccin dat ook in Australië wordt geproduceerd. Maar door bijwerkingen met dat vaccin werd er nauwelijks geprikt.

Sinds de opkomst van de deltavariant kampt het land met oplopende besmettingsaantallen. De regering handhaaft voorlopig de lockdowns in het land. Premier Scott Morrison wil de maatregelen pas versoepelen als minstens 70 procent van de bevolking is gevaccineerd. Nu staat de teller nog op ruim 20 procent.

Start aantal introductieweken met Testen voor Toegang

Veel introductieweken voor studenten beginnen vandaag en morgen. Vanwege de coronamaatregelen wordt in verschillende steden gewerkt met Testen voor Toegang. Ook moeten deelnemers voor bepaalde activiteiten tijdslots boeken. Vorig jaar vonden de introductieweken vanwege de coronamaatregelen volledig online plaats.

Deelnemers van de OWee, de introductieweek voor de aankomende eerstejaarsstudenten van de TU Delft, Hogeschool Inholland en de Haagse Hogeschool, beginnen vandaag aan het fysieke deel van het programma. Vorige week dinsdag was de start van die introductieweken online.

Maandag begint de KEI-week in Groningen, net als de INKOM in Maastricht, de Rotterdamse Eurekaweek en de UIT in Utrecht. Later in augustus gaan er nog meer introductieweken van start, onder meer in Eindhoven en Tilburg.

In Wageningen begon de introductieweek woensdag al. De EL CID in Leiden ging vorige week donderdag van start.

Deelnemer van de Kei-week in Groningen

'De druk op niet-gevaccineerden wordt groter, dat is niet eerlijk'

Irma Oomen-Bolder en Ed Wester willen zich, nog, niet laten vaccineren. Ze voelen de druk toenemen en vinden dat oneerlijk. Ook hebben ze het gevoel dat de tweespalt in de samenleving wordt aangewakkerd.

'De druk op niet-gevaccineerden wordt groter, dat is niet eerlijk'

Iran zes dagen in lockdown

In Iran geldt vanaf morgen een lockdown in alle steden. Bazars, markten, openbare gebouwen, bioscopen, sportscholen en restaurants blijven zeker zes dagen dicht. Van zondag tot en met vrijdag geldt een verbod om tussen steden te reizen.

Vandaag zijn bijna 30.000 nieuwe besmettingen gemeld en 466 doden. Volgens de officiële cijfers heeft de pandemie aan meer dan 92.000 Iraniërs het leven gekost. Slechts 3,8 miljoen van de meer dan 80 miljoen inwoners zijn twee keer gevaccineerd.

De hoogste leider, ayatollah Khamenei, heeft het importeren van vaccins uit de VS of het Verenigd Koninkrijk verboden. Het land heeft een eigen vaccin dat volgens de autoriteiten 85 procent bescherming biedt. Daarnaast worden het Chinese Sinopharm- en het Russische Spoetnik-vaccin gebruikt. Via de VN is ook een partij van het AstraZeneca-vaccin in het land aangekomen.

Welkom!

Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van zondag 15 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.