liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ruim 200.000 mensen bij Frans protest tegen coronapas • 348 minder besmettingen dan gisteren

  • In dit blog lees je het laatste coronanieuws van zaterdag 14 augustus.
  • RIVM meldde gisteren 2718 nieuwe besmettingen.
  • Mogelijk 1 november alle coronamaatregelen eraf, op 20 september geen 1,5-meterregel meer.
  • 'CBR krijgt corona-achterstand niet weg'.
  • CoronaCheck-app ruim 8 miljoen keer gedownload.
liveblog gesloten

Iran zes dagen in lockdown

In Iran geldt vanaf maandag een lockdown in alle steden. Bazars, markten, openbare gebouwen, bioscopen, sportscholen en restaurants blijven zeker zes dagen dicht. Van zondag tot vrijdag geldt een verbod om tussen steden te reizen.

Vandaag zijn bijna 30.000 nieuwe besmettingen gemeld en 466 doden. Volgens de officiële cijfers heeft de pandemie aan meer dan 92.000 Iraniërs het leven gekost. Slechts 3,8 miljoen van de meer dan 80 miljoen inwoners zijn twee keer gevaccineerd.

De hoogste leider, ayatollah Khamenei, heeft het importeren van vaccins uit de VS of het Verenigd Koninkrijk verboden. Het land heeft een eigen vaccin dat volgens de autoriteiten 85 procent bescherming biedt. Daarnaast worden het Chinese Sinopharm- en het Russische Spoetnik-vaccin gebruikt. Via de VN is ook een partij van het AstraZeneca-vaccin in het land aangekomen.

Protest in Frankrijk tegen tonen coronapas zwakt niet af

In tal van Franse steden is opnieuw geprotesteerd tegen de vaccinatieplicht voor mensen in de zorg en het verplicht tonen van een coronapas bij onder meer horeca- en bioscoopbezoek en lange treinreizen. Volgens officiële cijfers kwamen er in totaal 215.000 mensen op af. Op de eerste zaterdag van betogingen, een maand geleden, waren er 114.000 betogers.

Alleen al in Parijs waren drie demonstraties aangemeld. Daar gingen 14.000 mensen de straat op. Voor de ordehandhaving waren 1600 agenten opgetrommeld.

In Lyon kwam het tot rellen, waarbij de politie traangas inzette. In de zuidelijke stad Pau was de regionale pers het doelwit van demonstranten. Bij het passeren van redacties werd "collaborateurs" geroepen. De pers krijgt het verwijt dat het de opnamecijfers van de autoriteiten overneemt en niet zelf gaat kijken of die cijfers wel kloppen.

RIVM meldt 2349 nieuwe besmettingen, 348 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur 2349 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 348 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2325 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 10 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 6 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 175 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 163.

Ziekenhuisbezetting iets toegenomen

In de ziekenhuizen is het aantal coronapatiënten licht toegenomen. Er liggen nu 652 mensen met corona in het ziekenhuis, dat waren er gisteren 646. 198 van hen liggen op de intensive care, twee meer dan gisteren, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Commissie dringt aan op verscherpt toezicht testaanbieders en verbeteringen CoronaCheck-app

De commissie die het ministerie van Volksgezondheid adviseert over de digitale ondersteuning bij de bestrijding van het coronavirus, dringt aan op verscherpt toezicht op commerciële testaanbieders en zegt dat de CoronaCheck-app vergaand verbeterd zou moeten worden.

De commissie zegt dat testaanbieders uiteenlopende bewaartermijnen hanteren van privacygevoelige informatie van mensen die zich laten testen. Uit gepubliceerde privacyverklaringen van de commerciële testaanbieders blijkt dat er in sommige gevallen een bewaartermijn van twintig jaar wordt gehanteerd. Dat is in strijd met de Tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen. Binnen deze wet mag de informatie van een negatieve test vier weken worden opgeslagen en die van een positieve uitslag maximaal een jaar.

Volgens demissionair minister De Jonge houden alle gecontracteerde testaanbieders zich aan de bewaartermijn. De Autoriteit Persoonsgegevens moet hier op toezien. Maar, schrijft de commissie: "de schaal waarom deze gegevens momenteel opgeslagen worden, vraagt om herhaaldelijke controle." De indruk bestaat dat de partijen zich in de praktijk niet houden de eigen privacyverklaring.

Ook vraagt de commissie opnieuw aandacht voor het aanpassen van de CoronaCheck-app. De app bleek meerdere malen fout- en fraudegevoelig. Zo kregen 'mystery guests' zonder of met een verkeerd testbewijs toch toegang tot evenementen.

Groot-Brittannië verlaagt prijs voor verplichte coronatests na kritiek

Na kritiek op te hoge prijzen voor verplichte coronatests heeft de Britse regering de kosten voor de aanbiedingen van de National Health Service NHS verlaagd. De prijs per test gaat van van 88 pond (ongeveer 103 euro) naar 68 pond (ongeveer 80 euro). Naast het NHS-aanbod kan men ook kiezen uit een lijst van gecertificeerde particuliere aanbieders.

Minister van Volksgezondheid Sajid Javid heeft opgeroepen om ook de praktijken van de particuliere aanbieders te herzien na kritiek op buitensporige prijzen. De conservatieve politicus vond dat er onder de aanbieders een cowboymentaliteit heerste, die moest stoppen. Individuele bedrijven zouden 500 pond (ongeveer 588 euro) in rekening hebben gebracht voor hun aanbod, schrijft persbureau DPA.

Hond Chani ziek door coronazelftest

Pas op met een corona-zelftest: huisdieren kunnen er doodziek van worden. Dat ontdekte Wilma Henderikse uit het Gelderse dorp Heelsum. Haar hond Chani, van tien maanden oud, kauwt op alles wat van plastic is en griste ongezien de plastic ampul met testvloeistof van tafel. Niet veel later was Chani ziek. "Ze was erg onrustig en moest veel hoesten en overgeven", zegt Henderikse bij Omroep Gelderland.

Na onderzoek blijkt dat in de coronazelftest natriumazide zat. Een stof die in hoge dosering giftig is. In dit geval was de dosering echter zo laag, dat een waarschuwing niet nodig is, reageert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGZ)n. Maar een hond van 25 kilo kan al behoorlijk ziek worden van 4 milliliter, zegt Peter Klaver, dierenarts en docent Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. "Voor jonge of zieke dieren kan deze gevoeligheid nog aanzienlijk hoger liggen."

Snel ingrijpen door de dierenarts heeft Chani het leven gered. Maar Henderikse waarschuwt: "Dit kan dus ook met andere dieren gebeuren, of zelfs met een peuter. Je moet er toch niet aan denken."

Inmiddels gaat het weer beter met de hond van Wilma Henderikse

Egypte ontvangt AstraZeneca-vaccins via Covax

Egypte ontvangt 1,7 miljoen AstraZeneca-vaccins via Covax, het initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat erop gericht is landen gelijke toegang te geven tot coronavaccins.

Het Egyptische ministerie van Volksgezondheid maakte dit gisteravond bekend. Het is de derde zending AstraZeneca-vaccins die naar Egypte wordt verstuurd. Dat brengt het totale aantal ontvangen AstaZeneca-vaccins op 4,3 miljoen doses.

Het land heeft ook zendingen ontvangen van de Sputnik-, Sinopharm-, Sinov, en Janssen-vaccins.

In juni zei de regering ernaar te streven tegen het einde van het jaar 40 procent van de 100 miljoen inwoners gevaccineerd te hebben.

Mississippi-ziekenhuis behandelt covid-patiënten in de parkeergarage

Een ziekenhuis in Mississippi heeft gisterochtend in zijn parkeergarage een veldhospitaal met twintig bedden geopend om de overvloed aan covid-patiënten te kunnen behandelen. Het federale ministerie van Volksgezondheid maakt het mogelijk om hier volgende week een mobiele ziekenhuistent aan toe te voegen.

De Republikeinse gouverneur van de staat, Tate Reeves, is blij met de hulp, zegt hij tegen persbureau Reuters. Hij benadrukt wel dat hij, net als zijn mede-Republikeinen, mensen nooit zal dwingen een mondkapje te dragen of zich te laten vaccineren. "Ik ben van mening dat elk individu de beste beslissing voor zichzelf zou moeten nemen", zei hij, ook omdat er volgens hem net zo goed "risico's" zijn verbonden aan vaccineren als aan niet-gevaccineerd blijven. Zelf is hij wel ingeënt.

Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst (CDC) registreerde Mississippi gisteren het recordaantal van 5023 nieuwe covid-besmettingen op een dag, terwijl de staat maar 3 miljoen inwoners heeft. Donderdag werden er 1578 patiënten met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, het hoogste aantal sinds de pandemie vorig jaar begon.

Ziekenhuis Mississippi wijkt uit naar parkeergarage voor behandeling coronapatiënten

RIVM: 'Kabinet maakt andere inschatting dan wij over hoe ver we zijn met vaccineren'

De coronacijfers lijken tamelijk gunstig, maar bij dat beeld passen kanttekeningen. De vakanties verminderen het aantal positieve tests en in het verlengde daarvan de ziekenhuisopnames.

De NOS sprak daarover met Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM en Susan van den Hof, hoofd Epidemiologie en surveillance van infectieziekten daar. Zij zien dat het kabinet sneller versoepelt dan het OMT geadviseerd heeft.

Canadese ambtenaren moeten zich verplicht laten vaccineren

In Canada moeten alle federale ambtenaren zich verplicht laten vaccineren tegen Covid-19. Vanaf eind oktober moeten de 300.000 federale ambtenaren kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus. Ook wie met de trein en het vliegtuig reist moet gevaccineerd zijn.

Volgens de regering is de verplichting bedoeld om het dekkingsniveau te bereiken dat nodig is om de economie en de samenleving volledig te heropenen.

Op 7 september wil Canada de grenzen voor buitenlandse reizigers openen. De grenzen zijn dan anderhalf jaar dicht geweest.

Van de Canadese bevolking is ruim 60 procent volledig gevaccineerd.

'CBR krijgt corona-achterstand niet weg'

Het lukt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) niet om de achterstanden in te lopen die door corona zijn ontstaan, schrijft Trouw. Ruim 300.000 leerlingen wachten nog op hun praktijkexamen. Daarbovenop moeten 450.000 mensen hun theorie-examen nog doen, ruim de helft van het aantal examens dat het CBR normaal op jaarbasis afneemt.

Het CBR zoekt zo'n honderd nieuwe examinatoren om de corona-achterstand weg te werken, bovenop de huidige vijfhonderd, schrijft de krant. Maar de werving verloopt moeizaam.

Een bijkomend probleem is het lage slagingspercentage bij de rijscholen. Nu slaagt 53 procent in een keer, en dat percentage daalt. Vooral door honderden rijscholen die hun verdienmodel hebben gemaakt van leerlingen die meerdere examens moeten doen. Belangenvereniging van rijscholen VRB noemt die gang van zaken "schandalig slecht".

CoronaCheck-app ruim 8 miljoen keer gedownload

De CoronaCheck-app, de app waarmee mensen kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn of hersteld van corona, is tot 8 augustus ruim 8 miljoen miljoen keer gedownload. Dat komt neer op ruim 47 procent van de Nederlandse bevolking, schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Kamer. Er zijn zo'n 18 miljoen QR-codes mee aangemaakt, schrijft hij.

Ondernemersorganisaties blij met duidelijkheid

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het kabinet meer duidelijkheid heeft gegeven over het afbouwen van de coronamaatregelen. "Veel ondernemers zaten de afgelopen periode in onzekerheid. Met de aangekondigde versoepelingen weten zij in ieder geval waar ze aan toe zijn", schrijven de organisaties.

Wel zijn ze bezorgd dat het demissionaire kabinet bij oplopende besmettingen het loslaten van de 1,5-meterregel, nu gepland op 20 september, wil uitstellen. "Dat zou niet moeten gebeuren. Ondernemers zijn gebaat bij zekerheid. Zij hebben tijd nodig om vooruit te plannen, voorraden in te slaan, en dat lukt simpelweg niet als het beleid om de twee of drie weken wijzigt", laten de ondernemersorganisaties weten.

Verder steunen VNO-NCW en MKB-Nederland het voornemen van het kabinet om de steunmaatregelen voor ondernemers in de nachthoreca door te trekken. Zij moeten tot zeker 1 november gesloten blijven. "Voor hen en andere gesloten sectoren, zoals bijvoorbeeld de zakelijke evenementen, is het belangrijk dat de steunmaatregelen voorlopig van kracht blijven."

Onderwijsminister gaat 'knokken' voor openblijven hogescholen en universiteiten

Demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs wil voorkomen dat hogescholen en universiteiten nog een keer dicht moeten, ook als het aantal coronabesmettingen straks onverhoopt toeneemt. "Ik ga ervoor knokken dat dat niet nog een keer gebeurt", zei ze bij Nieuwsuur. De minister erkent dat studenten te lang hebben thuisgezeten, maar zegt dat dat niet anders kon. Mochten er toch nieuwe maatregelen nodig zijn, dan heeft Van Engelshoven een voorkeur voor het werken met coronatoegangsbewijzen in het hoger onderwijs.

Studentenvakbond blij met versoepelingen, wel kritisch op maximale groepsgrootte

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij en opgelucht dat de 1,5-meterregel op mbo's en in het hoger onderwijs vanaf 20 september wordt losgelaten. "Studenten snakken al anderhalf jaar naar fysiek onderwijs en sociaal contact", zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene. "Het is geweldig nieuws dat dat nu eindelijk weer mogelijk wordt." Volgens de voorzitter hebben veel studenten de afgelopen periode te maken gehad met concentratieproblemen, eenzaamheid en depressiviteit.

Wel vreest de LSVb dat veel studenten alsnog online les blijven krijgen, omdat er een maximale groepsgrootte geldt van 75 mensen per ruimte. Demissionair premier Rutte zei vanavond in de persconferentie al dat bijvoorbeeld grote hoorcolleges daardoor nog steeds niet fysiek kunnen plaatsvinden.

Boahene: "Bij grotere opleidingen komen colleges met meer dan 75 studenten regelmatig voor. Ook voor die studenten moet er fysiek onderwijs zijn. Er zijn genoeg collegezalen waar dat op een veilige manier kan."

Welkom

Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van zaterdag 14 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.