liveblog
NOS NieuwsAangepast

2614 nieuwe besmettingen gemeld na storing • Curaçao stelt avondklok in

  • In dit blog lees je het laatste coronanieuws van donderdag 12 augustus.
  • RIVM meldt 2614 nieuwe besmettingen, inhaaleffect na storing.
  • Rusland meldt recordaantal doden in één etmaal.
  • Curaçao scherpt maatregelen aan en stelt avondklok in.
  • Peiling: ruim helft verpleegkundigen tegen vaccinatieplicht.
liveblog gesloten

Kunstenares Irma maakt wekelijks een mondkapje met actueel thema

Kunstenares Irma Frijlink naait sinds de start van de coronacrisis wekelijks één of twee mondkapjes met daarop het kenmerkende thema van de afgelopen week. De mondkapjes bieden een blik op de geschiedenis en liggen nu in het CODA Museum in Apeldoorn.

Kunstenares Irma maakt wekelijks een mondkapje met actueel thema

Ook San Francisco komt met vaccinatieplicht voor publieke binnenruimtes

Na New York stelt nu ook San Francisco een vaccinatieplicht in voor de publieke binnenruimtes. Wie naar de sportschool wil of in een restaurant wil eten, moet kunnen aantonen dat hij volledig is ingeënt (in New York is één prik voldoende). Wie op een terras wil eten of drinken, mag wel zonder vaccinatie plaatsnemen. De nieuwe regel gaat op 20 augustus in.

Ook Los Angeles overweegt een soortgelijke maatregel in te stellen voor de publieke binnenruimtes. Gisteren maakte de gouverneur van Californië, de staat waarin zowel San Francisco als Los Angeles ligt, bekend dat leerlingen voortaan moeten kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd. Het alternatief is wekelijks testen.

Curaçao scherpt maatregelen aan en stelt avondklok in

Curaçao voert opnieuw een avondklok in vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. De avondklok gaat in om 00.00 uur en duurt tot 04.30 uur.

De regering van het eiland stelt daarnaast nog een aantal andere maatregelen in. Zo mogen nog maximaal honderd mensen samenkomen. Bij die samenkomsten moet 2 meter afstand worden gehouden en mag niet worden gedanst.

Ook wordt het dragen van mondkapjes weer verplicht bij een bezoek aan de supermarkt of aan de kapper. Ondernemers - zoals restaurants en casino's - moeten bovendien om middernacht de deuren sluiten.

Premier Pisas zei bij de bekendmaking dat er meer geld vrijkomt voor het CMC-ziekenhuis in Willemstad. Het ziekenhuis kampt met een gebrek aan personeel op de intensivecare-afdelingen. Het aantal opnames in het ziekenhuis loopt al enige tijd op en de IC is nagenoeg vol. Lokale media melden dat de uitslaapkamer van het ziekenhuis gisteren is ingericht als covid-kamer.

Pisas zei ook dat de regering Nederland om hulp heeft gevraagd maar dat Den Haag niet erg welwillend op dat voorstel reageerde. Volgens Pisas heeft het eiland nauwelijks geld voor de bestrijding van het virus.

Hoger onderwijs na vakantie open, zonder 1,5 meter

Het hoger onderwijs kan na de vakantie onder voorwaarden weer open. De studenten hoeven onderling geen anderhalve meter afstand meer te bewaren, maar er zullen wel andere beperkingen gelden: zoals waarschijnlijk een maximum van 75 studenten per collegezaal. Dat zal het kabinet, volgens Haagse bronnen, morgenavond bekendmaken in de coronapersconferentie.

Lees hieronder het hele bericht:

Rusland meldt recordaantal doden in één etmaal

Rusland heeft afgelopen etmaal een recordaantal van 808 coronadoden geregistreerd. Het is voor het eerst sinds het begin van de pandemie dat er meer dan 800 sterfgevallen worden genoteerd, schrijven Russische media.

Al wekenlang zijn er hoge sterftecijfers in het land, ondanks het lagere aantal nieuwe besmettingen. Voor zover bekend stierven in Rusland, dat zo'n 146 miljoen inwoners telt, ruim 168.000 mensen aan covid-19. Aangenomen wordt dat het daadwerkelijke dodental veel hoger ligt. Volgens recente cijfers van statistiekbureau Rosstat stierven tussen januari en juni bijna 422.000 meer mensen dan er werden geboren.

Volgens Russische media heeft nog geen 20 procent van de bevolking twee prikken tegen het coronavirus gekregen, ondanks het feit dat de vaccins gratis zijn en in sommige sectoren werknemers worden verplicht zich te laten prikken.

Zeker twee derde jongeren Friese Waddeneilanden volledig geprikt

Op de Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland is ten minste 68 procent van de jongeren van 12 tot 18 jaar volledig gevaccineerd. Dat zegt GGD Fryslân. Op de vier eilanden wonen in totaal 593 jongeren in die leeftijdsgroep, van wie er tot dusver 405 twee keer zijn geprikt. Op Schiermonnikoog wonen relatief de meeste gevaccineerde jongeren: daar heeft 78 procent twee doses gekregen.

87 jongeren op de Friese eilanden zijn één keer geprikt en hebben zich niet laten vaccineren toen de GGD begin deze maand langskwam voor een tweede ronde. Waarom is niet precies duidelijk. Mogelijk zijn zij al besmet geweest met het virus en volstaat één prik. Een andere mogelijkheid is dat zij op vakantie waren bij de tweede ronde.

Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog waren de eerste vier gemeenten van Nederland waar alle bewoners - ongeacht de leeftijd - eind mei hun eerste prik tegen corona konden krijgen. Bewoners van Texel vallen onder het vaccinatieprogramma van de GGD Hollands Noorden.

2614 nieuwe besmettingen, weekgemiddelde verder gedaald

Bij het RIVM zijn tot vanmorgen 2614 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Gisteren kampten de GGD's met een storing, waardoor een deel van de coronatests toen niet werd gemeld. Een deel is daardoor vandaag alsnog binnengekomen en opgeteld bij het dagcijfer. De storing, de derde in een week, werd veroorzaakt door een uitgelopen software-update.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2371 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 13 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Lees hieronder het hele bericht:

Ziekenhuisbezetting daalt licht

De bezetting in de Nederlandse ziekenhuizen met coronapatiënten is iets gedaald. Er liggen nu 649 patiënten in het ziekenhuis, van wie 210 op de intensive care. Gisteren lagen er nog 656 coronapatiënten in het ziekenhuis.

In totaal werden er in de afgelopen dag 75 nieuwe opnames gemeld; 56 op verpleegafdelingen en 19 op de IC.

Hamsteren voor lockdown

De Australische hoofdstad Canberra gaat weer in lockdown. Reden voor veel inwoners om in de supermarkt nog snel te hamsteren.

Ook Australische hoofdstad Canberra in lockdown, lange rijen in de supermarkt

Vier provincies naar oranje op Europese besmettingskaart

Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland kleuren weer oranje op de coronakaart van het ECDC, het Europese equivalent van het RIVM. Het is een maand geleden dat niet alle provincies op rood of donkerrood stonden.

De kaart van het ECDC wordt elke donderdag geüpdatet op basis van het aantal besmettingen in de twee voorafgaande weken en het percentage positieve tests. In de vier provincies zijn die indicatoren inmiddels ver genoeg gezakt, alle andere provincies blijven op rood staan.

De Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland, is omhooggegaan van groen naar oranje. Datzelfde geldt voor Berlijn, Saarland en Sleeswijk-Holstein. De rest van Duitsland blijft groen.

De nieuwste besmettingskaart

Teststraat voor Duitsers in Renesse

Ondernemers in Renesse hebben een eigen teststraat opgezet voor Duitse toeristen, meldt Omroep Zeeland. Ze kunnen niet bij de GGD terecht voor een negatieve test en moeten daarom naar Goes of Vlissingen voor een aanbieder van reistesten.

Duitsers moeten bij terugkeer in eigen land een coronabewijs kunnen tonen. Dat kan een negatieve test zijn, maar een vaccinatie- of herstelbewijs volstaat ook.

De testlocatie komt pal naast een GGD-locatie in Renesse te staan. De locatie is elke donderdag en vrijdag geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur.

Komen versoepelingen te vroeg?

Morgen geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge weer een coronapersconferentie. Mogelijk worden daar versoepelingen van de maatregelen aangekondigd, zoals in het onderwijs als het schooljaar per september weer van start gaat.

Maar zijn de cijfers inmiddels al weer hoopgevend genoeg om versoepelingen te verantwoorden? Volgens experts zijn er nog veel onzekerheden.

Ook Canberra gaat in lockdown

Na Sydney en Melbourne gaat ook de Australische hoofdstad Canberra in lockdown. In de stad is voor het eerst sinds juli vorig jaar een besmetting geconstateerd die niet afkomstig is van een reiziger.

De bron van de besmetting viel niet te achterhalen. Ook zijn er coronadeeltjes aangetroffen in het rioolwater, wat erop wijst dat het virus zich al onder meer mensen heeft verspreid.

De lockdown duurt in eerste instantie een week. Bewoners mogen hun huis alleen verlaten voor essentiële zaken zoals boodschappen. Gewone winkels zijn gesloten.

In Sydney is al zeven weken een lockdown gaande. Gisteren kwamen er opnieuw 345 nieuwe coronagevallen bij. Het leger helpt bij het handhaven van de maatregelen. Mogelijk worden er meer militairen ingezet, zegt de regering van de Australische deelstaat New South Wales.

Hyena's en beren vaccineren

In Californië worden niet alleen mensen gevaccineerd, maar inmiddels ook dierentuindieren. Beren, bergleeuwen, fretten en hyena's kregen in Oakland hun prikje en een ijsje.

Dieren gevaccineerd in Californische dierentuin

Peiling: ruim helft verpleegkundigen tegen vaccinatieplicht

55 procent van verpleegkundigen die een peiling van beroepsvereniging NU'91 heeft ingevuld, ziet een vaccinatieplicht voor hun beroepsgroep niet zitten. 5 procent is wel voorstander. De overige ondervraagden zeggen dat een vaccinatieplicht zou moeten gelden voor de hele samenleving, áls er al een plicht komt. Of ze zeggen dat ze niet voor een plicht zijn, maar zich er niet tegen keren. De peiling werd uitgezet onder 7000 leden, van wie 12 procent reageerde.

De vaccinatiegraad onder verpleegkundigen is hoog, zegt NU'91. Zo'n 95 procent van de beroepsgroep in ziekenhuizen is gevaccineerd. In de peiling werd ook gevraagd naar de werkdruk onder verpleegkundigen. Slechts 27 procent van de ondervraagden zegt er klaar voor te zijn om uitgestelde zorg in de avonden en weekenden in te halen.

Leraren Californië moeten gevaccineerd of getest zijn

De Amerikaanse staat Californië gaat leraren verplichten zich te vaccineren, of zich wekelijks te laten testen. Dat heeft de gouverneur bekendgemaakt.

"Om ouders het vertrouwen te geven dat hun kinderen veilig volledig naar school terug kunnen keren, dringen we er bij alle schoolmedewerkers op aan dat ze zich laten vaccineren. Met vaccins beëindigen we deze pandemie."

Californië loopt in de VS voorop bij maatregelen om vaccinaties aan te moedigen. Het is de eerste staat die dergelijke maatregelen afkondigt voor leraren. In andere beroepsgroepen is er al sprake van een plicht, zoals bij zorgmedewerkers. Die moeten voor 30 september allemaal volledig gevaccineerd zijn.

De maatregelen lijken de vaccinatiegraad in de staat inderdaad te stuwen. Volgens Californië zijn er vorige week 24 procent meer vaccinaties gezet dan in de twee weken daarvoor.

Pas volgend jaar weer buitenlanders naar Nieuw-Zeeland

Vanaf 2022 zijn buitenlandse bezoekers weer welkom in Nieuw-Zeeland. Als eersten mogen gevaccineerde reizigers uit laagrisicolanden Nieuw-Zeeland in. Voor reizigers uit andere landen of niet-gevaccineerde mensen zal gelden dat ze eerst in quarantaine moeten.

De vaccinatiecampagne in Nieuw-Zeeland is nog niet op stoom. Pas 21 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

Welkom!

Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van donderdag 12 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.