AFP
NOS NieuwsAangepast

Nieuw-Zeeland wil buitenlandse bezoekers pas vanaf begin 2022 toelaten

Nieuw-Zeeland gaat vanwege de coronapandemie pas begin volgend jaar weer buitenlandse bezoekers toestaan. Volgens premier Ardern is het land nu nog niet klaar om de grenzen te openen, maar gaat dat vanaf 2022 gefaseerd gebeuren.

Gevaccineerde bezoekers uit laagrisicolanden mogen dan als eerste Nieuw-Zeeland inreizen. Reizigers uit andere landen of mensen die niet gevaccineerd zijn, moeten verplicht in quarantaine, bijvoorbeeld in speciale hotels.

In een persconferentie legde Ardern uit waarom Nieuw-Zeeland volgens haar voorzichtig moet zijn:

'We zijn nog niet in de positie om de grenzen te openen'

De aanpak van het coronavirus is in Nieuw-Zeeland "voorzichtig en gecontroleerd", zegt correspondent Meike Wijers in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat is typisch de Ardern-aanpak. Het past bij de manier waarop Nieuw-Zeeland, net als Australië, de pandemie bestrijdt. Ze hebben de grenzen meteen dichtgedaan en strenge lockdowns opgelegd bij enkele coronabesmettingen."

Nieuw-Zeeland wordt geroemd vanwege zijn corona-aanpak, maar de vaccinatiecampagne verloopt vooralsnog traag. Het land met 5 miljoen inwoners telde in totaal 2500 coronabesmettingen en 26 sterfgevallen. Tot nu toe is zo'n 21 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd, tegenover 71 procent in Nederland.

Deltavariant

Een plan waarbij reizigers vrij konden reizen, de zogeheten Trans Tasman-reisbubbel tussen Nieuw-Zeeland en Australië, is voorlopig opgeschort nu het aantal besmettingen in Australië weer oploopt door de opkomst van de deltavariant.

Nieuw-Zeeland houdt vast aan de 'zero-covid-strategie', benadrukt Wijers. Premier Ardern verwacht niet dat de grenzen ooit weer hetzelfde zullen zijn als voor de crisis. Wijers: "Ze vergeleek het zelfs met 11 september. Het komen en gaan zonder voorwaarden of maatregelen, zal niet snel meer terugkomen."

De inwoners van Nieuw-Zeeland steunen de premier, maar toch komt er meer druk op haar te staan, merkt Wijers op. "Dat komt door de economie die verslechtert. Een land totaal afsluiten van de wereld kost veel. Dus de druk om de grenzen toch te openen neemt toe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl