liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aantal besmettingen verpleeghuizen neemt iets toe • Coronarisico in twaalf regio's omlaag

liveblog gesloten

Introductieweken voor studenten gaan waarschijnlijk door

Organisatoren van introductieweken voor studenten verwachten dat die zullen doorgaan, ongeacht de uitkomst van de persconferentie van demissionair premier Rutte en zorgminister De Jonge. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau ANP.

In Wageningen zijn de introductiedagen al begonnen. Het programma is opgesplitst in twee delen om deelnemers goed te kunnen spreiden over de locaties. In Delft is de introductie opgesplitst in een digitaal en een fysiek gedeelte. Het fysieke gedeelte gaat zondag van start.

Uit andere steden komen positieve geluiden over de vergunningen die de gemeenten moeten verlenen voor de activiteiten. Nog niet overal zijn die verleend, maar de organisaties verwachten wel dat dit gaat gebeuren. Bij verschillende introductieweken wordt met Testen voor Toegang gewerkt. Ook moeten deelnemers tijdslots boeken voor bepaalde activiteiten.

De studentenvakbond LSVb vreesde begin deze maand nog dat de introductieweken zouden worden afgelast. Volgens de bond maakten de strikte voorwaarden waaronder bepaalde evenementen weer mochten doorgaan de introductieweken moeilijk of zelfs onmogelijk te organiseren.

Carnavalsverenigingen Limburg willen geen vaccinatieplicht

Carnavalsverenigingen in Limburg zien een vaccinatieplicht voor de festiviteiten niet zitten. Wel beginnen ze een campagne waarin ze carnavalsvierders oproepen om zich te laten vaccineren. Dat schrijft 1Limburg.

Over drie maanden is het 11 november, de jaarlijkse aftrap van het carnavalsseizoen. Maar hoe het seizoen er dit jaar gaat uitzien, is nog onduidelijk vanwege de coronamaatregelen. Duidelijk is wel dat als de festiviteiten in Limburg doorgaan, ze niet uitsluitend toegankelijk worden voor gevaccineerden, zoals in bijvoorbeeld het Duitse Düsseldorf wel het geval zal zijn.

"Als carnavalsbonden gaan we niet over verplichtingen, daar gaat de overheid over", zegt voorzitter Jos Hessels van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL), de koepelorganisatie die 170 verenigingen vertegenwoordigt. "We willen samen carnaval vieren en we voelen ons veilig als iedereen zich laat vaccineren."

Aantal besmettingen verpleeghuizen neemt iets toe

Het aantal besmettingen in verpleeghuizen neemt iets toe, zowel onder zorgverleners als onder cliënten. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Hoe ziek mensen worden verschilt, maar het aantal overlijdens door corona lijkt vooralsnog beperkt.

Volgens de inspectie maken zorgaanbieders zich zorgen over personeel dat terugkeert van vakantie. Het is nog onduidelijk hoe de zorgaanbieders hiermee moeten omgaan. Mogelijk gaat de bedrijfsarts hierbij een rol spelen. Die mag aan medewerkers vragen of ze gevaccineerd zijn en kan zo een risico-inschatting maken.

Organisator autoshows dreigt met rechtszaak tegen Staat

Organisator van autoshows 402 Automotive dreigt de Nederlandse staat voor de rechter te slepen. De organisator wil duidelijkheid over het al dan niet doorgaan van shows vanaf half september bij evenementenlocaties als het Circuit Zandvoort, Jaarbeurs Utrecht en het TT Circuit Assen.

Volgens directeur Ronald van den Broek weten gemeenten door de slechte communicatie van de overheid vaak niet waar ze aan toe zijn en daarom geven ze soms geen vergunning voor evenementen die volgens de regels eigenlijk wel zouden mogen.

Doorstroomlocaties als pretparken, dierentuinen en kermissen zijn weer open en volgens Van den Broek vallen ook de autoshows hieronder. Als het kabinet hier tijdens de persconferentie vrijdag duidelijkheid over geeft is een gang naar de rechter misschien niet nodig, stelt Van den Broek.

Software-updates oorzaak storing coronacijfers

Voor de derde keer in een week tijd zijn de cijfers over het aantal positieve tests vertekend door een storing. De oorzaak daarvan blijken software-updates te zijn.

Om de cijfers tijdig te kunnen verwerken moeten ze voor 10.00 uur 's ochtends bij het RIVM binnen zijn. Afgelopen week lukte dat een paar keer niet vanwege software-updates bij GGD's. Door de software-updates konden de medewerkers pas later beginnen met het doorsturen van de cijfers, waardoor om 10.00 uur niet alles binnen was. In dat geval kunnen de cijfers pas de volgende dag mee.

Frankrijk neemt extra maatregelen vanwege stijgend aantal besmettingen

In Frankrijk blijft het aantal ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op de intensive care toenemen. Vooral in het zuiden van Frankrijk en op Corsica is dat het geval. In de Franse overzeese gebieden is de toestand volgens president Macron "dramatisch" te noemen. De regering heeft daarom een aantal nieuwe maatregelen aangekondigd.

In Guadeloupe wordt in navolging van Martinique een strikte lockdown ingevoerd. Cafés en restaurants op het Caribische eiland moeten hun deuren sluiten. In Frans-Polynesië, waaronder onder meer Tahiti valt, gaat om middernacht de noodtoestand in.

Ouderen en zieken worden in Frankrijk vanaf half september opgeroepen voor een derde vaccinatie en in een poging het aantal gevaccineerden te laten stijgen komt er vanaf half oktober een einde aan de gratis coronatesten.

Verder wil de Franse regering dat de gezondheidspas ook verplicht wordt gesteld in grote winkelcentra in gebieden waar het aantal besmettingen hoog is. Ook moet dan de maskerplicht weer worden ingevoerd in publieke ruimtes in die gebieden.

WHO test drie nieuwe medicijnen voor behandeling covidpatiënten

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat drie nieuwe medicijnen testen voor de behandeling van coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen. De medicijnen artesunate, imatinib en infliximab worden nu al gebruikt voor de behandeling van respectievelijk malaria, bepaalde soorten kanker en immuunziekten als reuma of de ziekte van Crohn. Tijdens de testfase zullen in 600 ziekenhuizen in 52 landen coronapatiënten met deze medicijnen behandeld worden.

Eerder testte de WHO al vier andere geneesmiddelen: remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir en interferon. Uiteindelijk bleken die geen of weinig effect te hebben op het verloop van de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.

Coronarisico in twaalf regio's omlaag

Omdat het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames daalt, is in twaalf regio's in Nederland het risiconiveau naar beneden bijgesteld.

Groningen en Gooi en Vechtstreek laten de grootste daling zien. Ze gaan in een klap twee niveaus naar beneden, van het hoogste niveau zeer ernstig naar zorgelijk. Twente, Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Hollands Midden en Brabant-Zuidoost zakken van zeer ernstig naar ernstig en Friesland, IJsselland, Gelderland-Midden en Noord-Holland Noord zijn nu een niveau gedaald naar zorgelijk.

Alleen in Limburg-Noord is de situatie juist slechter geworden in plaats van beter. In deze veiligheidsregio steeg het risico van ernstig naar zeer ernstig. Zuid-Limburg, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Amsterdam-Amstelland en Flevoland blijven op zeer ernstig staan.

2155 positieve tests, opnieuw vertekend door storing

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2155 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 27 minder dan gisteren.

Voor de derde keer in een week tijd zijn de cijfers vertekend door een storing, waardoor het werkelijke aantal positieve tests hoger kan uitvallen dan gemeld. Hoe groot de impact van de storing is, en hoeveel positieve tests ongeveer bij het totaal moeten worden opgeteld, kan het RIVM niet aangeven.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2481 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 14 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 656 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 686), van wie 210 op de IC (gisteren: 214), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Bij het RIVM werden 9 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 7 doden per dag, tegen 4 doden per dag een week eerder.

Europol houdt 23 verdachten aan in coronagerelateerde fraudezaak

Europol heeft tijdens een gecoördineerde actie in Roemenië, Ierland en Nederland 23 verdachten aangehouden. Ze worden ervan verdacht deel uit te maken van een criminele groep die bedrijven in zeker twintig landen heeft opgelicht voor een totaalbedrag van ongeveer 1 miljoen euro.

De groep bestond voornamelijk uit Afrikanen die in Europa verbleven. Ze boden via valse websites, die erg leken op die van de echte aanbieders, beschermingsmaterialen aan tegen corona. Ze kregen Europese en Aziatische bedrijven zover dat ze orders plaatsten en een aanbetaling deden voor goederen die ze nooit zouden krijgen. Het geld dat ze daarmee verdienden werd witgewassen in Roemenië.

Europol deed in deze zaak 34 huiszoekingen en een daarvan was in de buurt van Tilburg. Bij die huiszoekingen is bewijsmateriaal in beslag genomen voor het Roemeense onderzoek naar de oplichters.

Deel Australische atleten moet maand in quarantaine na verblijf in Tokio

Het Australisch Olympisch Comité (AOC) protesteert tegen de strenge coronamaatregelen voor atleten die na hun verblijf in Tokio naar de deelstaat South Australia terugkeren. Mensen die naar Australië willen, moeten na aankomst twee weken in een quarantainehotel doorbrengen. South Australia doet daar nog eens twee weken bovenop voor reizigers die via de oostelijke deelstaten Victoria, Queensland of New South Wales naar de deelstaat doorreizen. In het oosten van Australië zijn naar verhouding meer coronabesmettingen.

De maatregel geldt ook voor de 72 leden van het olympisch team die op die manier naar South Australia terugkeren of al teruggekeerd zijn. "Terwijl andere landen de terugkeer van hun atleten vieren, geven wij onze atleten een wrede behandeling", zei AOC-directeur Matt Carroll tegen persbureau Reuters. "Ze worden gestraft voor het vertegenwoordigen van hun land."

De Australische atleten zijn volledig gevaccineerd en hebben hun tijd in Tokio in een goed afgeschermde bubbel doorgebracht, waar ze wekenlang elke dag getest werden. Het verzoek van het AOC om voor Tokiogangers een uitzondering te maken is afgewezen, zonder nadere uitleg.

Verzet Amerikaanse scholen tegen verbod op verplichting om mondkapje te dragen

Scholen in Florida en Texas verzetten zich tegen het verbod dat de gouverneurs van deze staten hebben uitgevaardigd tegen de verplichting om mondkapjes in scholen te dragen. Deze scholen liggen in gebieden waar weinig mensen zijn gevaccineerd en de deltavariant van het virus zich snel verspreidt.

De Republikeinse gouverneur van Florida dreigt de salarissen niet uit te betalen voor personeel van scholen die het verbod trotseren. President Biden, een Democraat, overweegt deze scholen te hulp te komen als de gouverneur voet bij stuk houdt.

In Florida, Louisiana en Arkansas verspreidt het virus zich het snelst, Texas blijft daar niet ver bij achter. In Florida is bijna een derde van ziekenhuisbedden bezet door coronapatiënten. De meeste van deze patiënten waren niet gevaccineerd.

In Texas is discussie over de vraag of de gouverneur (ook een Republikein) wel de bevoegdheid heeft om scholen op te leggen hoe zij het coronavirus moeten bestrijden. Daarover zou alleen het lokale bestuur kunnen beslissen. In de stad San Antonio hebben de lokale autoriteiten het dragen van een mondkapje in openbare scholen juist verplicht gesteld.

Apart vak voor niet volledig gevaccineerde supporters bij Belgische voetbalclubs

Een aantal clubs in de hoogste klasse van het Belgische betaald voetbal wil niet volledig gevaccineerde supporters met een seizoenkaart in een eigen tribunevak onderbrengen. Ze moeten daar afstand van elkaar houden en een mondmasker dragen als ze zich verplaatsen. De clubs doen dit om seizoenkaarthouders tegemoet te komen die zich nog niet volledig hebben kunnen laten vaccineren.

Vanaf vrijdag mogen alle plaatsen in Belgische stadions weer worden bezet. Supporters moeten wel een bewijs bij zich hebben dat ze volledig gevaccineerd zijn, negatief getest zijn of recent hersteld zijn van corona.

"Een groot deel van onze doelgroep, de jeugd, heeft nog niet de kans gehad om zich volledig te laten vaccineren. We willen hen zo toch de kans geven", zegt een woordvoerder van Zulte Waregem tegen VRT Nieuws. "We zullen met een aparte ingang werken, er zijn voldoende stewards en we sensibiliseren genoeg. Dus dat kan zeker goedkomen."

De maatregel is tijdelijk. Op lange termijn moet iedereen die een stadion in wil, laten zien dat hij volledig is gevaccineerd.

Melbourne verlengt zijn zesde lockdown met een week

De Australische stad Melbourne heeft zijn zesde lockdown met een week verlengd tot 19 augustus. Aanleiding voor de verlenging is dat er nog steeds nieuwe besmettingen aan het licht komen. Gisteren werden twintig nieuwe gevallen geteld.

Melbourne is de hoofdstad van de deelstaat Victoria. De premier van Victoria vraagt begrip voor de maatregel. "Ik weet dat iedereen weer aan de slag wil, maar dat is simpelweg niet mogelijk vanwege de deltavariant", zei hij. "Als we weer open zouden gaan, zouden we aantallen besmettingen zien zoals die zich nu in Sydney voordoen."

In Sydney, de grootste stad van Australië, zijn gisteren 344 nieuwe infecties geteld. Daar werd op 26 juni een lockdown van kracht. De burgemeester liet weten dat de lockdownmaatregelen in sommige delen van de stad in september kunnen worden verlicht.

Bijna een kwart van de Australiërs is tegen corona gevaccineerd. Pas als 70 procent van de bevolking is gevaccineerd zijn lockdowns bij het aan het licht komen van besmettingen niet meer nodig, zeggen de autoriteiten.

Meer mensen gingen meer bewegen, zonder dat ze het wisten

Vorig jaar voldeden meer mensen aan de richtlijnen voor gezond bewegen dan in 2019: 53 procent tegenover 49 procent. Maar veel mensen waren zich daar niet van bewust, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Van de ondervraagden zei 30 tot 50 procent dat ze juist minder zijn gaan bewegen. Maar dat bleek volgens het RIVM niet altijd te kloppen.

"Mensen zijn zich er soms zelf niet van bewust dat ze bewegen. Wij tellen bijvoorbeeld ook klussen in huis mee, zoals het opruimen van de zolder in coronatijd en werken in de tuin", zegt RIVM-onderzoeker Wanda Wendel-Vos.

Volgens de beweegrichtlijn moeten volwassenen minstens 2,5 uur per week aan matig intensieve inspanning doen en twee keer per week aan spieroefeningen. Vooral aan activiteiten in en rondom het huis werd vorig jaar meer tijd besteed, zoals wandelen en klussen.

Duitse verpleegkundige verdacht van injecteren zoutoplossing in plaats van vaccin

Een verpleegkundige in het noorden van Duitsland wordt ervan verdacht dat ze mensen die een coronavaccin kwamen halen met een zoutoplossing heeft geïnjecteerd. Volgens de regionale publieke omroep NDR waren de meeste mensen die de oplossing kregen toegediend rond de 70 jaar oud. Meer dan 8500 mensen zijn opgeroepen om opnieuw een vaccinatieprik te halen.

De vrouw werkte in het voorjaar in een vaccinatiecentrum in Landkreis Friesland. Haar motief is niet duidelijk, maar op sociale media liet ze zich sceptisch uit over het nut van vaccins. Ze wordt verdacht van een politiek gemotiveerd misdrijf. Het onderzoek tegen haar loopt nog. Voor zover bekend is ze niet opgepakt.

Het injecteren van een zoutoplossing hoeft niet schadelijk voor de gezondheid te zijn, maar vooral oudere en kwetsbare mensen lopen een verhoogd risico als ze niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.

Opkomst van 12 tot 17-jarigen bij vaccinaties stijgt verder

De opkomst van 12 tot 17-jarigen bij de vaccinatiestraten blijft volgens het RIVM stijgen. Van die groep heeft afgelopen week 43 procent een eerste prik gehad. De opkomst valt iets hoger uit wanneer wordt meegewogen dat nog niet alle jongeren geboren in 2009 al een vaccinatie-afspraak kunnen maken. Om geprikt te kunnen worden moeten zij 12 jaar zijn.

Verder meldt het RIVM dat tot en met 8 augustus naar schatting 21,6 miljoen prikken zijn gezet. Het ging om ruim 12,3 miljoen eerste vaccinaties en ruim 9,2 miljoen tweede prikken. Het instituut schrijft dat naar schatting ruim 71 procent van alle 18-plussers volledig is gevaccineerd. Verder meldt het RIVM op basis van de geregistreerde vaccinaties dat van alle 51-plussers ruim 84 procent volledig geprikt is. Onder 76 tot 80-jarigen is een vaccinatiegraad van 91 procent bereikt.

Welkom

Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van woensdag 11 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.