liveblog
NOS NieuwsAangepast

Opkomst jongeren bij vaccinaties stijgt verder • Duitsland voert druk op ongevaccineerden op

  • Welkom in het coronablog van dinsdag 10 augustus, met het laatste coronanieuws.
  • Coronacontroles op vliegvelden niet op orde
  • Opkomst van 12 tot 17-jarigen bij vaccinaties stijgt verder
  • Duitsland voert druk op ongevaccineerden op
liveblog gesloten

Opkomst van 12 tot 17-jarigen bij vaccinaties stijgt verder

De opkomst van 12 tot 17-jarigen bij de vaccinatiestraten blijft volgens het RIVM stijgen. Van die groep had afgelopen week 43 procent een eerste prik gehad. De opkomst valt iets hoger uit wanneer wordt meegewogen dat nog niet alle jongeren geboren in 2009 al een vaccinatie-afspraak kunnen maken. Om geprikt te worden moeten zij 12 jaar zijn.

Verder meldt het RIVM dat tot en met 8 augustus naar schatting 21,6 miljoen prikken zijn gezet. Het ging om ruim 12,3 miljoen eerste vaccinaties en ruim 9,2 miljoen tweede prikken. Het instituut schrijft dat naar schatting ruim 71 procent van alle 18-plussers inmiddels volledig is gevaccineerd. Verder meldt het RIVM op basis van de geregistreerde vaccinaties dat van alle 51-plussers ruim 84 procent volledig geprikt is. Onder 76 tot 80-jarigen is een vaccinatiegraad van 91 procent bereikt.

Duitsland voert druk op ongevaccineerden op

Vanaf 11 oktober zijn coronasneltests in Duitsland waarschijnlijk niet meer gratis. De Duitse autoriteiten hopen daarmee de druk op ongevaccineerden op te voeren om zich toch te laten prikken. Inwoners voor wie geen vaccinatie-advies geldt, zoals zwangere vrouwen en kinderen onder de 18 jaar, kunnen volgens Duitse media ook na 11 oktober wel een gratis antigeen sneltest krijgen. De regering in Berlijn is dat naar verluidt samen met de zestien deelstaten overeen gekomen.

Wie zich niet wil laten vaccineren, zal zich vaker moeten testen. De Duitse regering wil namelijk de zogenoemde 3G-regel (gevaccineerd, genezen of negatief getest) algemeen gaan laten gelden. Wie bijvoorbeeld een kerkdienst wil bijwonen of naar de horeca wil gaan, moet volgens die regel gevaccineerd, genezen of negatief getest zijn. De regering en deelstaten zouden niet bereid zijn een strenger voorstel van het ministerie van Volksgezondheid in te voeren. Dat voorstel houdt in dat men voor toegang enkel gevaccineerd of hersteld moet zijn.

Vanavond wordt hierover een persconferentie verwacht. Wie klachten heeft, kan bij de Duitse GGD overigens wel gewone gratis pcr-test laten doen.

Opnieuw honderden mensen besmet teruggekeerd van vakantie

Afgelopen week zijn opnieuw honderden besmette vakantiegangers teruggekeerd naar Nederland, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op basis van nieuwe weekcijfers. Het gaat om mensen die twee weken voor zij klachten kregen in het buitenland waren.

Niet van alle positief geteste mensen is duidelijk waar zij het virus hebben opgelopen. Bij maar één op drie positieve tests van afgelopen week kon de bron van de besmetting worden vastgesteld.

Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, raakte bijna 12 procent besmet tijdens een reis of vakantie. Dat getal loopt gestaag op. Vorige week ging het namelijk om 10 procent, de week daarvoor om 8 procent en weer een week eerder om 5 procent.

Bijna 19 procent van de besmette vakantiegangers was in de afgelopen twee weken in Griekenland, wat betekent dat de kans groot is dat ze daar het virus hebben opgelopen. Ook gaven veel besmette vakantiegangers aan terug te zijn gekeerd uit Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië en Duitsland.

Overigens raken de meeste mensen nog altijd thuis besmet, via huisgenoten of bezoek. Van de besmettingen waarbij de bron kon worden achterhaald, was ongeveer 55 procent te herleiden naar een thuissituatie.

Productie Nederlandse industrie hoger dan voor coronacrisis

De productie van de Nederlandse industrie is alweer voorbij het niveau van voor de de coronacrisis. Dat meldt het CBS. In het tweede kwartaal van dit jaar werd vijf procentpunt meer geproduceerd dan in het laatste kwartaal van 2019.

"Vooral de productiestijging in de machine-industrie valt op", zegt Marjolein Jaarsma van het CBS. Die bedrijven produceerden in juni ruim twee derde meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. "De machine-industrie doet het ontzettend goed. Dat kan te maken hebben met tekorten elders in de wereld: de chipindustrie valt bijvoorbeeld ook in deze categorie."

Aantal positieve tests daalt minder hard

Het aantal positieve coronatests daalde de afgelopen week opnieuw, hoewel de daling minder snel gaat. Dat meldt het RIVM. De afgelopen week daalde het aantal positieve tests met 14,1 procent naar iets meer dan 18.000. De week daarvoor bedroeg de daling nog 43,8 procent.

Ook opvallend is dat het percentage positieve tests hoog blijft. Afgelopen week was 12,9 procent van alle afgenomen tests positief, tegen 12,3 een week eerder. De WHO adviseert een percentage positieve tests van 5 procent als bovengrens; daarboven zou niet moeten worden versoepeld.

Uit de ziekenhuizen komt beter nieuws: de afgelopen week daalde de instroom, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vorige week meldde die organisatie nog een stijging.

Tot vanmorgen werden 2204 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 145 meer dan gisteren.

'Coronadoden in Wit-Rusland 17 keer hoger dan gemeld'

Het aantal coronadoden in Wit-Rusland in 2020 ligt 17 keer hoger dan wat door de autoriteiten is gemeld. Dat schrijft het Russischtalige Current Time, dat vanuit Tsjechië opereert, op basis van statistieken van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die gegevens zijn door de Wit-Russische actiegroep Cyberpartizanen gehackt. Current Time zegt op basis van steekproeven de echtheid van de gehackte database te hebben gecontroleerd.

Volgens de officiële coronastatistieken zijn in Wit-Rusland vorig jaar 1424 mensen overleden. Maar de oversterfte in 2020 blijkt op 25.000 te liggen. Daaruit concludeert Current Time dat het sterftecijfer als gevolg van het coronavirus 17 keer hoger is dan gemeld. Als dat klopt, hoort Wit-Rusland gerekend naar het aantal inwoners tot de tien zwaarst getroffen landen door het coronavirus ter wereld.

Current Time schrijft op basis van geraadpleegde deskundigen dat het aantal coronadoden in 2021 mogelijk nog veel hoger is, omdat de situatie inmiddels nijpender is geworden. Daar komt bij dat slechts 10 procent van de bevolking volledig is ingeënt. In het land wordt geprikt met het Russische Spoetnik en een 'light' variant van dat middel, waarbij slechts één prik volstaat.

De Wit-Russische president Loekasjenko heeft het coronavirus afgedaan als 'massahysterie'. Vorig jaar zei hij dat wodka drinken, een sauna bezoeken en veel sporten de beste remedie tegen het virus is. Afgelopen najaar bezocht hij een coronakliniek, waar hij pas na aandringen een mondkapje droeg.

President Loekasjenko bezoekt een ziekenhuis in Stolbtsy

Rijtoer Prinsjesdag opnieuw afgelast

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden ook dit jaar niet met een koets door Den Haag op Prinsjesdag. Het risico op coronabesmettingen wordt te groot geacht. Ook zal de Troonrede, net als vorig jaar, worden voorgelezen in de Grote Kerk in plaats van de Ridderzaal, zodat er meer afstand kan worden gehouden. Ook zijn er opnieuw minder mensen bij de plechtigheid dan gebruikelijk: 250 in plaats van 1000.

GGD geeft coronatraining aan mentoren introductietijd Wageningen

Zo'n 100 à 150 mentoren van de introductietijd op de Wageningen Universiteit krijgen vandaag van de GGD een speciale training om de kans op corona-uitbraken te verkleinen. De GGD volgt de studentenintroductie scherp, zegt arts Patrick van Schelven tegen Omroep Gelderland. "Veel studenten zullen bij elkaar komen tijdens de introductieweek en we zitten erbovenop."

In Wageningen zijn een aantal maatregelen genomen om besmettingen onder de aankomende studenten tegen te gaan. Zo is er een tijdelijke teststraat nabij de universiteit geopend, waar iemand zonder afspraak terecht kan. Ook worden de meeste activiteiten op afstand gehouden. Met de mentoren worden een aantal coronascenario's doorgesproken.

Canada opent na 1,5 jaar grens voor (gevaccineerde) Amerikanen

Canada opent landsgrens voor gevaccineerde Amerikanen: 'Ik kijk uit naar een knuffel'

SC Freiburg geeft gratis tickets aan gevaccineerden

De Duitse voetbalclub SC Freiburg gaat 1100 toegangskaarten weggeven aan gevaccineerde fans. Voorwaarde is dat de eerste prik tussen 13 en 16 augustus gezet wordt in de centrale priklocatie van de stad in Baden-Württemberg. Ook geeft de Bundesligaclub gratis parkeerplaatsen weg. Met de actie hoopt de club de pandemiebestrijding een boost te geven.

Hoogste aantal besmettingen in Israël in half jaar

Voor het eerst in een half jaar zijn in Israël meer dan 6000 coronabesmettingen op één dag vastgesteld. Ook het aantal ernstig zieke coronapatiënten is met 394 gevallen het hoogst in zes maanden tijd. 87 van hen zijn in kritieke toestand, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Ruim 58 procent van de ongeveer 9,4 miljoen Israëliërs is volledig ingeënt. Maar met name in de de ultraorthodoxe en Arabische gemeenschap wordt weinig gevaccineerd. Sinds vorige maand is Israël begonnen met het vaccineren van kinderen boven de vijf jaar met een medische aandoening. Ook komen alle zestigplussers in aanmerking voor een derde prik.

Sinds zondag gelden er nieuwe coronamaatregelen in het land, waaronder een mondkapjesplicht bij buitenevenementen met meer dan 100 bezoekers en een coronapas voor horeca, sportscholen en gebedshuizen. Ook geldt een quarantaineplicht van minimaal zeven dagen voor reizigers uit onder meer Nederland.

In coronajaar 2020 werd minder gefietst

Nederlanders hebben in het coronajaar 2020 ruim 13 procent minder kilometers op de fiets afgelegd vergeleken met het jaar ervoor. Dat komt neer op een gemiddelde van 996 kilometer per persoon, tegen 1112 fietskilometers in 2019. Dat meldt branchevereniging Bovag op basis van CBS-cijfers. De afname wordt vooral veroorzaakt door het afgenomen woon-werkverkeer en het sluiten van de scholen.

Daartegenover staat dat het aantal recreatieve kilometers met zo'n 30 procent toenam tot 254 kilometer per persoon. Volgens Bovag is dat het gevolg van de tijdelijke sluiting van sportscholen en dagattracties en de toegenomen populariteit van e-bikes en mountainbikes.

In Zeeland werd het meest het gefietst: gemiddeld 1255 kilometer per persoon in heel 2020. Dat is bijna het dubbele van het gemiddelde aantal fietskilometers in Flevoland (672) en Limburg (726).

Australische bedrijven mogen personeel om inenting vragen

Australische bedrijven mogen voortaan aan hun medewerkers vragen of ze zijn ingeënt. The Sydney Morning Herald schrijft dat federale richtlijnen hiervoor zijn afgerond. Volgens premier Morrison gaat het niet om een vaccinatieverplichting. Desondanks wordt het voor werkgevers mogelijk om ongevaccineerd personeel over te plaatsen naar een positie waarin zij geen direct contact met klanten of collega's hebben.

Hotels Martinique dicht, toeristen gevraagd te vertrekken

Het Franse overzeese departement Martinique in de Caraïbische Zee stelt een strenge lockdown in om een plotselinge corona-uitbraak een halt toe te roepen. Niet-essentiële winkels en hotels moeten hun deuren sluiten en ook recreatie op de stranden wordt verboden. De autoriteiten vragen buitenlandse toeristen het eiland te verlaten.

Martinique is een populaire vakantiebestemming, met name voor Franse toeristen. De Franse minister van Volksgezondheid heeft artsen en verpleegkundigen opgeroepen zich te melden om als zorgvrijwilliger naar het eiland te reizen. Ook het nabijgelegen Guadeloupe, een ander Frans overzees departement, is hulp aangeboden.

Martinique, met 380.000 inwoners, noteert de afgelopen twee weken gemiddeld zo'n 500 nieuwe coronabesmettingen per dag. 21 procent van de bevolking heeft ten minste één prik gehad.

Coronacontroles op vliegvelden niet op orde

De coronacontroles op vliegvelden zijn niet waterdicht, meldt Nieuwsuur. Op Eindhoven Airport kon bij steekproeven door de Veiligheidsregio tot vijf procent van de reizigers geen geldig bewijs tonen. Die mensen zijn dus niet tegengehouden in hun vakantieland, terwijl dat wel had gemoeten.

Wie met het vliegtuig terugkomt van vakantie, moet in veel gevallen een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs kunnen laten zien. Sinds dit weekend is een coronabewijs ook verplicht voor reizigers uit populaire vakantielanden die op 'geel' staan. Voor de luchtvaart geldt een 100-procentscontrole, omdat alle passagiers via één ingang het toestel binnengaan en ze dus makkelijk te controleren zijn.

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt tegen Nieuwsuur dat er een onderzoek is ingesteld, maar zegt niet welke luchtvaartmaatschappij of specifieke vluchten het betreft

Plannen voor vaccinatie en voorlichting op scholen door GGD

Een aantal GGD'en bespreekt met middelbare scholen in hun regio of er vanaf aankomend schooljaar bij scholen kan worden gevaccineerd of dat er voorlichting kan worden gegeven, schrijft de Volkskrant. Zo wil de GGD de vaccinatiegraad onder 12- tot 18-jarigen omhoog halen. Tot nog toe heeft 43 procent van deze leeftijdsgroep een eerste prik gehad.

De krant schrijft dat bij de GGD zorgen zijn over mogelijke virusuitbraken op scholen als de vaccinatiegraad niet stijgt. Als de GGD overgaat op vaccineren bij scholen, zullen ze in alle gevallen ook voorlichting geven. Een woordvoerder benadrukt dat de GGD in geen geval druk zal uitoefenen op jongeren om zich te laten vaccineren.

Vanaf 2 juli mogen 12- tot 18-jarigen zich laten vaccineren, maar deze groep meldt zich nog niet massaal voor een prik. Het RIVM maakt zich vooralsnog geen zorgen over de vaccinatiegraad in deze leeftijdsgroep, omdat ze verwachten dat na de zomervakantie het aantal vaccinaties nog zal stijgen.

Overleg in Duitsland over onder meer 'coronatoegangspas'

De Duitse bondskanselier Merkel overlegt vandaag met de deelstaatregeringen over de verdere aanpak van de coronapandemie. Op de agenda staat een plan om onder meer de horeca, sportschool en kapper alleen toegankelijk te maken voor mensen die zijn gevaccineerd, negatief getest of recent hersteld van een coronabesmetting, schrijven Duitse media.

Een deel van de plannen lekte vorige week al uit. Nu zijn de toegangsregels nog per deelstaat verschillend.

De Duitse regering zou vanaf oktober wel een einde willen maken aan de gratis coronatests. Nu 55 procent van de bevolking volledig is ingeënt, zijn de kosteloze testcentra niet meer nodig, is de gedachte. "Nu vaccinaties voor iedereen beschikbaar zijn, is het is niet langer verdedigbaar dat de federale overheid en dus de belastingbetaler opdraait voor de kosten van het testen", citeren Duitse kranten uit de conceptplannen.

Voor Duitsers die om gezondheidsredenen niet kunnen worden ingeënt of die geen advies hebben gehad om zich te laten vaccineren (zoals zwangere vrouwen en kinderen) blijven volgens de plannen wel gratis testen beschikbaar.

Texas vraagt ziekenhuizen om zorg uit stellen

Stel alle niet-noodzakelijke medische ingrepen uit, verzoekt de Amerikaanse staat Texas alle ziekenhuizen. De maatregel is bedoeld om de forse toestroom van coronapatiënten het hoofd te bieden. Om dezelfde reden probeert de zuidelijke staat ook medisch personeel te werven uit andere staten.

Gemiddeld worden dagelijks zo'n 13.000 nieuwe besmettingen geregistreerd in Texas, op 29 miljoen inwoners. Ook hier zorgt de besmettelijkere deltavariant voor het leeuwendeel van de nieuwe infecties. Er liggen nu zo'n 9000 coronapatiënten in het ziekenhuis, het overgrote deel is ongevaccineerd. De vaccinatiegraad ligt in Texas iets lager dan in andere staten, op zo'n 44 procent.

De nieuwste besmettingsgolf treft met name de zuidelijke staten van de VS. De gouverneur van Arkansas waarschuwde maandag op Twitter dat er momenteel in de hele staat slechts acht bedden beschikbaar zijn op de intensive care. Eveneens in Florida, Mississippi, Alabama en Missouri loopt het aantal infecties snel op.

'Studentenvakbond: compensatieregeling niet eerlijk'

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de studenten die buiten de boot vallen bij de nieuwe coronacompensatieregeling. Het beleid is volgens de LSVb niet eerlijk, zo schrijft De Telegraaf, waardoor een financiële domper dreigt. De bond heeft daarom een meldpunt geopend voor klachten over het huidige beleid.

Afgelopen weken kreeg de LSVb meldingen van studenten voor wie de huidige compensatieregeling niet toereikend is. De regeling houdt in dat personen die voor 31 augustus afstuderen 535 euro van het betaalde collegegeld terugkrijgen. Van studenten die het komende collegejaar studeren en ook al in de afgelopen coronaperiode hebben gestudeerd, wordt het collegegeld gehalveerd. Maar studenten die door kort oponthoud aan het begin van het komende collegejaar afstuderen, krijgen alleen een halvering voor de korte periode dat zij in het nieuwe collegejaar gestudeerd hebben.

Welkom

Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van dinsdag 10 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.