liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nederland blijft rood op Europese besmettingskaart • 'Pfizer en Moderna verhogen vaccinprijs'

liveblog gesloten

Honderden arrestaties bij verboden demonstratie in Berlijn

De Duitse rechter had besloten dat dertien demonstraties tegen corona dit weekend niet mochten doorgaan, uit angst voor besmettingen tijdens de demonstraties. Maar in Berlijn trokken duizenden mensen zich niks aan van het verbod.

Bij de Brandenburger Tor probeerde de politie de demonstratie te ontbinden. Vervolgens ontstonden er opstootjes en werden honderden demonstranten gearresteerd.

Wervingsbedrijven piloten overspoeld met sollicitaties voor 'mindere baantjes'

Bedrijven die piloten rekruteren worden overspoeld door sollicitaties van werkloze piloten. Door de coronapandemie wordt wereldwijd nog steeds veel minder gevlogen dan voor de crisis en daarom zitten veel piloten zonder baan. Ze worden daardoor steeds wanhopiger en reageren nu zelfs op functies waarvoor ze vroeger hun neus zouden ophalen.

"Voor corona keken de meeste piloten van luchtvaartmaatschappijen neer op het vliegen van vracht", zegt Mark Charman, topman van Goose Recruitment. Dat is nu anders. Op een vacature voor dertig Boeing 737-vrachtpiloten van het bedrijf reageerden binnen twee dagen 400 piloten. "De meesten van hen vlogen in passagiersvliegtuigen." Maar omdat ze een bepaald aantal vluchten per jaar moeten maken om hun brevet te mogen houden is het belangrijk dat ze blijven vliegen. Ook zijn er voor specifieke toestellen aanvullende eisen die na verloop van tijd verlopen.

Overigens verwacht de sector niet dat het overschot aan piloten lang zal aanhouden. Als de burgerluchtvaart herstelt van de coronacrisis is er waarschijnlijk over minder dan een jaar alweer een tekort aan piloten.

Opnieuw demonstratie in Amsterdam

In Amsterdam hebben opnieuw duizenden mensen geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. De demonstratie begon op de Dam om 12.00 uur. Rond 15.00 uur was de demonstratie afgelopen.

Er werd onder de naam 'Walk of Freedom' gedemonstreerd. De tocht voerde onder meer langs het Rokin, de Utrechtsestraat en het Leidseplein. Deelnemers verzetten zich met name tegen wat zij zien als een dreigende vaccinatieplicht en vaccinatiepaspoorten. "Ik vind dat het altijd een keuze moet blijven en ook dat er niet gediscrimineerd mag worden op basis van die keuze."

Niet iedereen kon zich vinden in de demonstratie. Een man in de Utrechtsestraat stak zijn middelvinger op naar de deelnemers en werd vervolgens bespuugd. "Wat zij doen beïnvloedt de gezondheid van andere mensen", aldus de man.

Vorige week was er in Amsterdam Nieuw-West een grote demonstratie. Ook in andere steden over de hele wereld werden toen demonstraties tegen coronamaatregelen georganiseerd, onder de noemer World Wide Demonstration.

Steekproeven Duitse grens op vaccinatiebewijs of negatieve test

Wie Duitsland in wil komen moet of een vaccinatiebewijs of een negatieve test kunnen laten zien. De Duitse politie controleert daar met steekproeven op aan de grens. Heb je geen vaccinatiebewijs of negatieve test, dan moet je je ter plekke laten testen.

Duitse politie controleert op nieuwe coronaregels aan de grens

Nederland blijft rood op Europese besmettingskaart

Ook na komende week blijft Nederland zeer waarschijnlijk rood kleuren op de coronakaart van het ECDC, het Europese RIVM. Voor de kleurbepaling wordt wekelijks gekeken naar het aantal positieve tests per 100.000 inwoners in de twee voorafgaande kalenderweken en het percentage positieve tests.

Het aantal positieve tests in Nederland daalt weliswaar weer, maar gemiddeld nog niet genoeg om terug te gaan naar oranje. De kaart wordt elke donderdag gepubliceerd.

De kleurcode wordt bepaald per provincie. Zoals het er nu voorstaat zal Noord-Holland op donkerrood blijven staan, maar gaan de overige elf provincies terug naar 'gewoon' rood. Zeeland, Friesland, Flevoland en Drenthe stonden al niet op donkerrood.

De ECDC-kaart heeft niet automatisch gevolgen. Landen mogen zelf bepalen of ze reizigers uit rood of donkerrood gebied extra beperkingen opleggen. Frankrijk, Duitsland en Noorwegen hebben Nederlanders recent wel beperkingen opgelegd vanwege het hoge aantal besmettingen.

2350 nieuwe besmettingen

Er zijn vandaag 2350 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Dat betekent ongeveer een halvering ten opzichte van vorige week, toen er op zondag ruim 4600 positieve tests werden geregistreerd.

Gemiddeld werden er in de afgelopen zeven dagen 3501 nieuwe besmettingen vastgesteld.

683 coronapatiënten in het ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt nog steeds toe. Er liggen nu 683 mensen met corona in het ziekenhuis, tegen 667 gisteren. Van hen liggen er 187 op de intensive care, zes meer dan gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

'Prijs Pfizer en Moderna verhoogd voor de Europese Unie'

Vaccinontwikkelaars Pfizer en Moderna hebben de prijs van hun coronavaccins verhoogd voor de Europese Unie. Dat meldt de Financial Times. De prijs van Pfizer is gestegen van 15,50 naar 19,50 euro meldt de krant, die delen van het nieuwe contract met de EU heeft ingezien.

Moderna kostte eerst 19,00 en nu 21,50 euro per dosis, volgens het contract. Dat is minder dan de eerder overeengekomen 24 euro omdat er meer vaccins zijn besteld, bericht de krant op basis van een bron rond het contract.

Europa zou bereid zijn de hogere prijs te betalen om levering vanuit Europese fabrieken veilig te stellen.

Geen corona-uitbraak na muziekfestival Wonderfeel

Wonderfeel, het jaarlijkse festival voor klassieke muziek in 's Graveland, heeft niet geleid tot een corona-uitbraak. Het festival duurde drie dagen en trok meer dan 5000 bezoekers. Twee weken na het festival blijkt de GGD slechts een melding te hebben gekregen van een bezoeker die positief is getest.

Het festival had de nodige voorzorgsmaatregelen genomen: een verplicht coronatoegangsbewijs, een test bij Testen voor Toegang, dagelijkse zelftesten voor de crew, die in bubbels werkte, in een eigen teststraat en vaste zitplaatsen tijdens de concerten.

Festivaldirecteur Tamar Brüggemann is blij dat alle extra moeite heeft geloond. "Dat het publiek zich volgens onze enquête veilig heeft gevoeld en onze coronaslanke editie positief heeft gewaardeerd, daarop is het hele team enorm trots. Dat onze voorzorgsmaatregelen effectief waren, geeft hopelijk ook positieve input voor de besluitvorming van het demissionaire kabinet over het houden van eendaagse festivals na 13 augustus."

GGD Gooi en Vechtstreek bevestigt dat slechts een positieve test kan worden gelinkt aan het festival, maar plaatst wel de kanttekening dat het in die periode heel druk was door de piek in de besmettingen en dat ze niet alles hebben kunnen nagaan. "Wat denk ik een rol speelt, is dat het publiek bij het festival over het algemeen iets ouder is. Ik schat dat twee derde van de bezoekers was gevaccineerd", laat een woordvoerder weten.

Politie beëindigt illegaal festival in weiland Kanis

De politie heeft vannacht ingegrepen op een feest in Kanis, in de gemeente Woerden. Volgens een wijkagent waren er ongeveer 200 mensen aanwezig. Agenten kregen een melding van overlast in de weilanden bij Kanis.

Volgens de wijkagent hadden mensen geprobeerd om een festival te organiseren, compleet met toegangskaartjes. "Doe nou niet in deze tijd. Wij snappen dat er behoefte is aan ontspanning, maar de besmettingen zijn gewoon nog een risico", schrijft hij op Instagram.

Ook in Woerden moest de politie vannacht ingrijpen. Op een bedrijfsterrein hadden mensen een verkleedfeestje georganiseerd, meldt RTV Utrecht.

Denemarken versoepelt verder

Denemarken, met gemiddeld 847 besmettingen per dag over de laatste zeven dagen, heeft de coronamaatregelen verder versoepeld. Zo vervalt de beperking op het aantal passagiers in het openbaar vervoer en wordt de plicht voor scholieren en studenten om zich twee keer per week te testen omgezet in een advies. Bezoekers van bioscopen en theaters met minder dan 500 zitplaatsen, musea, pretparken en dierentuinen hoeven geen negatieve test of inentingsbewijs meer te laten zien.

Ook om te sporten is geen coronapas meer nodig. In voetbalstadions zijn fans van de bezoekende club weer welkom.

Het aantal coronamaatregelen in Denemarken is hiermee nog minimaal. Meer versoepelingen volgen in principe per 1 september, als ook nachtclubs en disco's weer open mogen en er 's nachts weer alcohol mag worden verkocht. Ook voor restaurants en festivals vervalt dan de plicht om een vaccinatie- of testbewijs te tonen. Denemarken hoopt de coronapas per 1 oktober helemaal te kunnen afschaffen.

Amerikaanse huurbescherming vanwege corona niet verlengd

Enkele miljoenen Amerikanen lopen het risico binnen afzienbare tijd hun huurhuis uit te moeten. Een jaar geleden besloot het gezondheidsinstituut CDC het uitzetten van huurders op te schorten. Afgelopen nacht liep dat moratorium af.

Veel mensen raakten vorig jaar hun baan kwijt en dreigden hun huis uit te worden gezet omdat ze de huur niet meer konden betalen. Om te voorkomen dat ze op straat of in de daklozenopvang terecht zouden komen en het coronavirus de kans zou krijgen zich verder te verspreiden, werd de maatregel genomen. Daarvoor stelde het Congres 47 miljard dollar beschikbaar.

Congresleden zijn woedend en gefrustreerd dat president Biden niet heeft ingegrepen bij het naderen van de deadline. Volgens hen kan een crisis worden voorkomen omdat het geld en de mogelijkheden er zijn.

President Biden riep het Congres op het laatste moment nog op het moratorium te verlengen vanwege de snelle verspreiding van de deltavariant. Ook vroeg hij lokale overheden om er alles aan te doen om de fondsen onmiddellijk aan te spreken om huisbazen te betalen en huurders in staat te stellen hun huur te betalen.

Het Witte Huis zei dat het de maatregel niet eenzijdig kon verlengen, vanwege een uitspraak van het Hooggerechtshof in juni, dat de maatregel tot maximaal 31 juli mocht worden verlengd.

Testplicht Duitsland nu voor niet-gevaccineerde reizigers

Vanaf vandaag moeten alle niet-gevaccineerde reizigers vanaf 12 jaar een negatieve test of een herstelbewijs kunnen tonen als ze naar Duitsland gaan. Zo'n verplichting was er al voor mensen die per vliegtuig Duitsland binnenkomen en is nu uitgebreid naar alle reizigers. De maatregelen hebben vooral gevolgen voor Duitsers die terugkeren naar hun land. Voor Nederlanders golden de maatregelen al.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Seehofer heeft al gewaarschuwd. "Iedereen die Duitsland binnenkomt, moet rekening houden met een controle", heeft hij gezegd. Wie zich niet aan de maatregelen houdt, kan een boete krijgen tot maximaal 25.000 euro.

Voor alle niet-gevaccineerden uit hoogrisicogebieden, zoals Nederland, geldt dat ze tien dagen in quarantaine moeten. Op zijn vroegst na vijf dagen kan de quarantaine worden beëindigd met een negatieve test. Voor kinderen onder de 12 geldt vijf dagen quarantaine, voor hen geldt de bewijsplicht niet. Ook moeten reizigers uit risicogebieden zich registreren voor ze naar Duitsland gaan. Dat geldt ook voor hoogrisicogebieden zoals Nederland.

Welkom in dit coronaliveblog

Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van zondag 1 augustus. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.