liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ruim 200.000 demonstranten in Frankrijk • Alle zeelieden kunnen voor vaccinatie naar Rotterdam

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Tot zover het corona-liveblog van zaterdag 31 juli. Morgen is er weer een nieuw liveblog met het laatste coronanieuws. Prettige nacht gewenst!

Ruim 200.000 demonstranten de straat op tegen Frans vaccinatiebeleid

In verschillende grote steden in Frankrijk zijn ruim 200.000 mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De demonstranten zijn tegen de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel en de 'gezondheidspas' waarop staat of iemand recent is gevaccineerd of besmet is geweest. Die pas is vanaf 9 augustus nodig om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld restaurants, cafés, winkelcentra en voor langeafstandstreinreizen.

Het is de derde zaterdag op rij dat er gedemonstreerd wordt tegen de maatregelen van president Macron. In Parijs liepen ruim 14.000 betogers mee in meerdere betogingen. Op de Place de la Bastille zette de politie aan het eind van de middag meermaals traangas en waterkanonnen in om de demonstranten uiteen te drijven. Drie agenten raakten gewond bij confrontaties met de betogers.

Ook in het Zwitserse Luzern deden ongeveer 5000 mensen mee aan een demonstratie tegen de Zwitserse coronabeperkingen en de vaccinatiecampagne. Volgens de politie raakte een agent gewond. Twee personen werden aangehouden.

Bezetting in ziekenhuizen toegenomen

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 667 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 651), van wie 181 op de IC (gisteren: 176), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Zeevarenden kunnen zich laten vaccineren in Rotterdam

Zeevarenden wereldwijd kunnen zich vanaf maandag laten vaccineren in de haven van Rotterdam. Het gaat om een proef waarbij gedurende twee maanden 10.000 vaccins beschikbaar zijn voor de bemanning van zeeschepen uit alle delen van de wereld.

De Rotterdamse haven heeft zich vanaf het begin van de pandemie ingezet voor zeevarenden, onder andere door het ontvangen van zeeschepen die op andere plekken in de wereld geweigerd werden. Daarnaast heeft de haven het wisselen van bemanningen gefaciliteerd, iets dat veel andere plekken niet werd toegestaan.

Ook in de haven van Antwerpen kunnen zeevarenden uit alle werelddelen terecht om zich te laten vaccineren. België was het eerste land dat alle zeevarenden ging vaccineren met mobiele teams aan boord van een schip.

Engeland roept zwangere vrouwen op zich te laten vaccineren

In Engeland worden zwangere vrouwen aangemoedigd om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Veel zwangeren zijn niet ingeënt tegen het virus terwijl onlangs uit onderzoek bleek dat zij ergere symptomen kunnen krijgen wanneer ze besmet raken met de deltavariant van het coronavirus.

Uit het onderzoek is af te leiden dat het aantal zwangere vrouwen dat met covid-19 in het ziekenhuis belandt toeneemt. Zij lijken ernstiger getroffen te worden door de deltavariant.

"Het covid-19-vaccin kan u, uw baby en uw dierbaren beschermen en uit het ziekenhuis houden", zo staat in een open brief van Jacqueline Dunkley-Bent, het hoofd van de dienst verloskunde bij de nationale gezondheidsdienst NHS.

2983 nieuwe besmettingen, gemiddelde blijft dalen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2983 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 463 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3830 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 47 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden zes overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4 doden per dag, tegen 3 doden per dag een week eerder.

"Vanaf najaar geen gratis test meer voor niet-gevaccineerde Duitsers"

Duitsers die niet zijn gevaccineerd, moeten vanaf komend najaar zelf betalen voor hun coronasneltest. Dan heeft iedereen die zich wil laten inenten die kans gehad. Mensen die niet zijn ingeënt en naar bijvoorbeeld een restaurant willen, moeten hun test dan zelf betalen. Dat is in principe afgesproken, zeggen bronnen van de regeringspartijen CDU/CSU en SPD tegen de Duitse krant Bild.

Het gevolg is dat uitstapjes voor niet-gevaccineerde Duitsers duurder worden. Minister Scholz van Financiën vindt dat privépleziertjes dan niet meer uit de algemene middelen betaald hoeven te worden. Het kan de schatkist volgens Bild miljarden schelen. De krant zocht uit dat de gratis tests de overheid de afgelopen vier maanden 3,4 miljard euro hebben gekost. Dat was voor een klein deel voor tests in verzorgingshuizen, maar het overgrote deel werd bij burgers afgenomen.

De test blijft wel gratis voor kinderen en tieners die zich nog niet kunnen laten inenten, zegt vicefractievoorzitter van het CDU Thorsten Frei. "Het is geen drukmiddel om mensen ertoe te bewegen zich te laten inenten, maar gewoon een kwestie van gerechtigheid."

Veel Nederlanders naar buitenland, ondanks aangescherpte regels

De regels worden op 8 augustus aangescherpt, maar veel Nederlanders gaan toch op vakantie naar het buitenland. Dat bleek ook vanochtend bij grensovergang Hazeldonk, bij Breda. De meeste vakantiegangers lijken goed voorbereid.

Met nieuwe coronaregels op vakantie: 'Je moet je goed voorbereiden'

Meer vaccinaties in VS door zorg over deltavariant

Meer Amerikanen laten zich inenten tegen het coronavirus, gisteren waren het er 856.000, meldt de Washington Post. Dat is het hoogste aantal sinds 3 juli. Vooral in de staten Arkansas, Kansas en Missouri is een run op de priklocaties ontstaan.

Aanleiding is de toename van het aantal besmettingen met de zeer besmettelijke deltavariant en het aantal mensen dat daardoor in het ziekenhuis belandt. Het lijkt erop dat de eerdere aarzeling vanwege angst, principiële weigering of laksheid plaatsgemaakt heeft voor de wens om niet besmet te raken en anderen niet aan te steken.

Voor de derde week op rij is het aantal vaccinaties het hoogst in de staten met de meeste besmettingen.

In heel Amerika is nu 67 van de bevolking boven de 12 die ervoor in aanmerking komt ten minste een keer ingeënt, bijna 58 procent is volledig gevaccineerd. In sommige delen van het land is dat echter slechts 20 tot 30 procent.

Vaker rioolwateronderzoek moet opleving virus eerder signaleren

Het RIVM onderzoekt vanaf het najaar twee keer zo vaak het rioolwater op corona. In plaats van een à twee keer per week wordt het dan drie of vier keer onderzocht, meldt het AD. Daardoor is eerder duidelijk dat het virus oplaait en in welke gebieden. De GGD's kunnen dan vlugger in actie komen.

In het rioolwater is het virus al te zien voordat mensen ziek worden en ook als ze geen klachten krijgen. Het komt mee met de ontlasting. De afgelopen weken toonden de rioolwatermonsters al aan dat er een opleving van het virus was voordat die daadwerkelijk werd vastgesteld door het toenemende aantal besmettingen.

Door vaker rioolwateronderzoek te doen, kan een opleving van het virus eerder worden geconstateerd en kan het RIVM sneller oproepen tot maatregelen.

Als de GGD's eerder een opleving op een bepaalde plek kunnen signaleren, kan bijvoorbeeld op die plekken prioriteit worden gegeven aan bron- en contactonderzoek.

'Taskforce ventilatie nodig'

Hoogleraren pleiten in Trouw voor een taskforce ventilatie die het kabinet advies kan geven zoals het OMT dat op medisch gebied doet. Op een aanbod dat hoogleraar Philomena Bluyssen van de TU Delft naar het ministerie van Volksgezondheid heeft gestuurd is echter nog niet gereageerd. Zo'n adviesgroep is al wel opgezet in België.

Bluyssen noemt in de krant het advies om een kwartier per dag te luchten een lachertje. In de literatuur kan zij geen wetenschappelijke onderbouwing daarvoor vinden. "Stel je voor dat iemand binnen meerdere sigaretten rookt, die lucht verdwijnt niet na een kwartiertje."

Verder raadt Bluyssen aan de airco uit te zetten bij bezoek, omdat aanwezige lucht wordt hergebruikt.

Verwarring over uitspraak baas Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC

De baas van het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC heeft verwarring veroorzaakt door te zeggen dat de regering-Biden nadenkt over een vaccinatieverplichting. Gevraagd door een Fox News-presentator of een verplichting op een federaal niveau wordt overwogen, antwoordde Rochelle Walensky: "Dat is iets waar de regering naar kijkt". Ze voegde eraan toe geen details te hebben, maar "over het algemeen ben ik voor meer vaccinering." Ze vergeleek het met de vaccins voor polio of kinkhoest die nu al verplicht zijn bij federale instellingen als scholen.

Later verduidelijkte Walensky haar standpunt: ze had aangenomen dat de vraag ging over verplichte vaccinaties voor werknemers van bedrijven en een deel van het overheidspersoneel, waar president Biden gisteren op zinspeelde. "Er komt geen federale verplichting", onderstreepte ze.

Geen mondkapjesplicht op scholen in brandhaard Florida

De Republikeinse gouverneur van Florida heeft scholen per decreet verboden mondkapjes te verplichten voor leerlingen en docenten. Volgens Ron DeSantis, die zich profileert als een mogelijke presidentskandidaat in 2024, is het aan ouders om te bepalen wat ze voor hun kinderen willen. "Ik heb ook drie jonge kinderen. Mijn vrouw en ik zetten hen geen masker op. We willen hen zien lachen."

Het CDC, het Amerikaanse RIVM, adviseerde eerder deze week juist om binnen weer mondkapjes te dragen in piekregio's van het virus, omdat ook gevaccineerden de deltavariant kunnen doorgeven. Een lerarenvakbond in Florida pleitte voor lokale afstemming, iets wat het decreet van DeSantis verbiedt.

Het besluit komt op het moment dat de staat 110.000 besmettingen in een week tijd meldt, een vijfde van het aantal gevallen nationaal. Dat is een verdubbeling vergeleken met zeven dagen eerder en vergelijkbaar met de cijfers van januari, toen er nog geen vaccins waren. Er werden 409 doden gemeld. Volgens DeSantis stijgt het aantal besmettingen doordat mensen met het warme weer meer binnen zijn en airconditioning het virus verspreidt.

Welkom

Welkom in het coronablog van zaterdag 31 juli, met het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.