liveblog

Dijk breekt bij Hattem • Burgemeester Valkenburg: 'Enkele honderden miljoenen' schade

  • 5,5 miljoen euro opgehaald voor gedupeerden hoogwater
  • Limburg pakt zwakke plekken aan in dijken
  • Veel vermisten België teruggevonden, dodental blijft staan op 31
  • Inwoners Venlo mogen naar huis
  • Rijkswaterstaat: wateraanvoer uit Frankrijk en België neemt af
  • Schipper vaart rakelings onder brug bij Beneden-Leeuwen door
liveblog gesloten

Dijk breekt door bij Hattem

Een dijk tussen het Apeldoorns Kanaal en de uiterwaarden van de IJssel is rond middernacht gebroken, bij Hattem. Dat meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland aan de NOS. Het water loopt een overloopgebied in, dus er is geen gevaar voor mensen of hun huizen. "Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat die dijk doorbreekt."

De brandweer rukte even uit, maar is inmiddels weer teruggekeerd naar de kazerne, zegt de woordvoerder. Boeren halen nu hun loslopend vee weg, dat over de uiterwaarden rondloopt, en wegen in de buurt van de doorgebroken dijk worden afgesloten.

Waalse minister: elke beslissing moet vanaf nu groener en duurzamer zijn

Na de watersnoodramp van afgelopen week is het van groot belang dat iedereen de ernst van het broeikaseffect inziet, zegt de Waalse minister van Begroting, Jean-Luc Crucke in het VRT-actualiteitenprogramma Terzake. "Ik had dit niet zien aankomen op deze schaal. Ik hoop dat alle politici nu begrijpen dat het klimaat niet alleen een gesprek is voor wetenschappers, maar dat dit ook een werkelijkheid is voor mensen die alles verloren hebben", zegt Crucke, die ooit minister van Klimaat was.

"Elke beslissing die wij nemen, moet groener en duurzamer zijn. En dat gaat misschien veel geld kosten, maar het is wel de beste investering voor morgen", aldus de minister.

Crucke vindt het te vroeg om te stellen of de watersnoodramp in België vermeden had kunnen worden of om specifieke politici ergens op aan te spreken. "Nu moeten we werken om mensen te helpen en puin op te ruimen."

Dorpsbewoners over ravage in Duitse Altenahr: 'De natuur heeft gewonnen'

Dorpsbewoners over ravage in Duitse Altenahr: 'De natuur heeft gewonnen'

Hoogste waterstand IJssel bereikt, geen overstromingen verwacht

Het water in de IJssel heeft vandaag de hoogste stand bereikt. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta voert extra dijkinspecties uit, maar verwacht geen problemen, meldt RTV Oost.

Ook Rijkswaterstaat vreest op dit moment niet voor overstromingen door de hoge stand van de IJssel. "Er kan zelfs nog water bij", zegt gebiedsbeheerder Vruggink.

Volgens Rijkswaterstaat helpen de maatregelen die eerder al zijn getroffen. Zo zijn de uiterwaarden langs de IJssel verbreed en zijn er geulen verlegd. "We gaan ervan uit dat het genoeg is, maar het blijft natuurlijk statistiek."

Belgische verzekeringsbus probeert gedupeerden gerust te stellen

In België gaat een verzekeringsbus de getroffen dorpen af om inwoners bij te staan bij het afhandelen van de waterschade na de overstromingen van afgelopen week.

Verzekeringsbus in straat Belgische gedupeerden overstroming: 'We stellen mensen gerust'

Vermisten gevonden in België

Het aantal vermisten in België is omlaag bijgesteld. Er worden nu nog 70 mensen vermist na de overstromingen. Vanochtend waren dat er nog 127. "Met 50 anderen kon in de voorbije uren contact opgenomen worden", zei premier De Croo op een persconferentie. Het dodental blijft vooralsnog staan op 31.

"De toestand stabiliseert. Het terrein wordt terug bereikbaar en het water trekt zich terug", schrijft het Crisiscentrum. "De controles zijn nog niet afgerond en zullen nog meerdere dagen in beslag nemen. Er wordt nu gefocust om de vermisten verder op te sporen en om de schade op te meten."

Rode Kruis haalt 3,9 miljoen euro op in België, duizenden willen handen uit de mouwen steken

In België is zo'n 3,9 miljoen euro gedoneerd aan het Rode Kruis Vlaanderen en het Croix-Rouge de Belgique, die samen noodhulp bieden aan de gebieden die door overstromingen zijn getroffen. "Een grote 'dank je wel' aan iedereen voor deze genereuze steun. We zullen later zeker berichten over wat er met de financiële middelen gedaan wordt", schrijven de organisaties.

Verder hebben meer dan 10.000 mensen zich aangemeld als crisisvrijwilliger. Welke taken zij precies krijgen, wordt later duidelijk, maar ze kunnen bijvoorbeeld ingezet worden om puin te ruimen.

Volgens de organisaties is in de meeste regio's nog steeds een acute noodfase van kracht. Dat houdt in dat er nog reddingswerkzaamheden aan de gang zijn, de watertoevoer wordt hersteld en zwaar puin wordt geruimd om bijvoorbeeld wegen weer vrij te maken en huizen te stabiliseren. Dit speelt vooral in de regio's in Wallonië nog volop.

Ook geen acute dreiging meer voor Mook en Middelaar

In de gemeente Mook en Middelaar is geen acute dreiging meer nu het water daalt, heeft de gemeente aangekondigd. De dijken zijn wel nog steeds verzadigd, wat gevaar kan opleveren. Hierom blijft het voorlopig verboden om op de dijken te lopen of fietsen.

Burgemeester Valkenburg: 'Enkele honderden miljoenen' schade door wateroverlast

Burgemeester Prevoo van Valkenburg schat dat de overstromingen voor "enkele honderden miljoenen" aan schade hebben aangericht in de stad. Dat zei hij in gesprek met het radioprogramma Nieuws en Co. Hij heeft gesproken met het Verbond van Verzekeraars en morgenochtend komt er een expert naar de stad die de schade preciezer kan inschatten.

De burgemeester zegt veel emotionele gesprekken te hebben gevoerd met inwoners en ondernemers. "Vandaag zie ik ook in mijn rondgang: nu komt het ook heel hard binnen."

In het radioprogramma kondigde Prevoo verder aan dat het gebied waar de noodverordening die in Valkenburg van kracht is, wordt verkleind. De kern van het centrum blijft afgesloten voor mensen die er niets te zoeken hebben, maar het gebied daaromheen wordt weer opengesteld. Horecazaken in dat gebied zouden dus weer open kunnen.

Het opruimen van Valkenburg gaat volgens Prevoo voorspoedig. Er zijn door de gemeente containers neergezet, waarmee nu zo'n 900 ton afval is opgehaald. "Dat is eigenlijk huisinrichting, zaken die helemaal leeg zijn gehaald, horecakeukens, hotelinrichting: alles ligt op een hoop", zei Prevoo.

'Geen zandzakken legen op de dijken'

De Veiligheidsregio Limburg-Noord vraagt mensen om zandzakken die ze niet meer nodig hebben, niet te legen op de dijken. "Het is verboden om deze zandzakken uit te strooien over de dijken. De dijken zijn verzadigd en zijn nog kwetsbaar", aldus de veiligheidsregio.

Mensen met zandzakken die niet meer nodig zijn, wordt gevraagd om contact op te nemen met hun gemeente.

Nog 170 mensen vermist in Koblenz

In de Duitse regio Koblenz worden nog ongeveer 170 mensen vermist na de watersnood. De autoriteiten denken dat er nog lichamen gevonden gaan worden op plekken waar de hulpdiensten nog niet bij kunnen, omdat het water er nog te hoog staat in het zwaar getroffen gebied.

"We willen zo snel mogelijk uitsluitsel geven", zei een politiewoordvoerder op een persconferentie. "Dat gaat ook over het identificeren van de slachtoffers."

Mensen weer welkom in Gulpen-Wittem

De noodverordening die de Veiligheidsregio Zuid-Limburg in de gemeente Gulpen-Wittem heeft ingesteld vanwege de wateroverlast, is weer opgeheven. De gemeente meldt dat mensen weer welkom zijn om een bezoek te brengen aan de gemeente.

Gisteravond was het met name in de gemeenten Bergen, Mook en Middelaar en Gennep nog spannend vanwege de waterstand. In Bergen mag men dus inmiddels weer naar huis. De gemeente Mook en Middelaar heeft nog niet bekendgemaakt dat de afgesloten gebieden weer zijn vrijgegeven.

Inwoners Bergen mogen terug naar huis

De geëvacueerde inwoners van de gemeente Bergen mogen weer naar huis. De dijken in de gemeente zijn als veilig beoordeeld door het Waterschap Limburg. Aijen en Bergen zijn nog niet via de weg bereikbaar. Er moet nog steeds gebruik worden gemaakt van een pendeldienst, zegt de gemeente tegen 1Limburg.

Beroepsvaart tussen Heel en Ternaaien herstart

De scheepvaart tussen Heel, bij Roermond, en het Belgische Ternaaien is weer opgestart. Afgelopen nacht werd de stuw van Linne gesloten, waardoor de vaarweg dicht was. Inmiddels heeft Rijkswaterstaat extra inspecties gedaan en de situatie als veilig beoordeeld, meldt 1Limburg. Sinds 14.00 uur vanmiddag is de vaarweg weer vrijgegeven voor de beroepsvaart.

De recreatievaart blijft gestremd, omdat er nog grote brokstukken in de rivieren drijven, die een gevaar kunnen zijn voor de kleinere recreatievaart. Schepen van de beroepsvaart ondervinden daar minder hinder van.

Geen code rood meer voor de Maas, Rijkswaterstaat maakt zich wel zorgen om dijken

De hoge waterstanden in de rivieren in Nederland gaan overal zakken. In de berichtgeving over het hoogwater in de Maas is er daarom sinds 14.00 vanmiddag geen sprake meer van code rood, maar code oranje.

Daarmee lijkt de ergste situatie voorbij voor inwoners van het zuiden van het land. Maar het gevaar is volgens Rijkswaterstaat nog niet helemaal geweken. Dat komt doordat dijken in het zuiden van het land verzadigd zijn, waardoor op diverse locaties zwakke plekken zijn ontstaan.

Ziekenhuis Venlo maakt zich op voor heropening: 'Een enorme operatie'

Ziekenhuis Venlo maakt zich op voor heropening: 'Een enorme operatie'

ProRail herstelt het Nederlandse spoor: 'Belgische spoor zwaarder beschadigd'

Spoorbeheerder ProRail is bezig om de waterschade aan het spoor bij Eijsden te herstellen. "Het gaat met name om het vervangen van twaalf grote railspoelen", schrijft ProRail. Railspoelen hebben te maken met de stroomvoorziening van het spoorsysteem. De verwachting is dat de werkzaamheden vanavond om 20:00 uur zijn afgerond. Op de lijn Weert-Roermond rijden treinen weer op normale snelheid.

Een spoordijk was door de regenval verzwakt geraakt, waardoor uit voorzorg tijdelijk met lage snelheid moesten rijden. Na een uitvoerige inspectie van de spoordijk is dat niet meer nodig.

In België is de schade groter, waar "over grote lengte de complete spoorbaan is weggespoeld", schrijft ProRail. Hierdoor is er tot 2 augustus geen treinverkeer mogelijk tussen Maastricht en Luik.

Rutte: 'NOW en TVL-regelingen zijn hier ook van toepassing'

De coronasteunmaatregelen Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) zijn ook van toepassing zijn voor gedupeerden van de overstromingen. "Die regelingen maken geen onderscheid tussen wat de reden is van het omzetverlies", zei premier demissionair premier Rutte vanmiddag in een persmoment.

Hij benadrukte ook dat mensen die schade hebben dat goed in kaart moeten brengen. "Dat is nodig voor de verzekeraar, maar ook voor de Wet tegemoetkoming schade bij rampen die sinds donderdag van toepassing is", legde Rutte uit.

Rutte zei de ontwikkelingen "heel precies" te volgen. "Ik ben zeer onder de indruk hoe de veiligheidsregio's de zaak organiseren. Het lijkt dus dat de acute crisis daar nu iets afneemt, maar het blijft spannend. We leven zeer mee."

De premier zei ook mee te leven met België en Duitsland. "Daar zijn ook veel mensen omgekomen door deze enorm rampzalige situatie. We zeggen alle hulp toe waar we kunnen."

Limburg pakt zwakke plekken aan in dijken

Limburg gaat alsnog zeventien zwakke plekken in dijken en kades versneld aanpakken, meldt persbureau ANP. Het vorige college van Gedeputeerde Staten had juist besloten de veiligheidsnormen voor de dijken te verlagen. Dit leidde tot veel verontwaardiging bij het Waterschap Limburg en de lokale veiligheidsregio's. Volgens ANP heeft Deltacommissaris Peter Glas, die namens de Staat adviseert, voor elkaar gekregen dat aanpassing van de veiligheidsnormen niet doorgaat.

Na de val van het college en het aftreden van gouverneur Theo Bovens (CDA) in april trad Johan Remkes (VVD) als waarnemend gouverneur aan. Hij heeft onlangs besloten dat de adviezen van de Deltacommissaris alsnog worden opgevolgd. Ook minister Cora van Nieuwenhuizen, vorige week op bezoek in Limburg, liet weten dat van een verlaging van de normen geen sprake kan zijn.

Volgens Antoin Scholten, voorzitter van de veiligheidsregio Limburg Noord, laten de recente overstromingen in Limburg zien dat de huidige scenario's over waterveiligheid moeten worden bijgesteld. De Deltacommissaris en de minister zullen nu wel wat dwingender kijken naar de provincie, zei Scholten gisteren. Ook hamerde hij erop dat de besluitvorming rond zeventien zwakke plekken in kades en dijken versneld moet worden aangepakt.

Zulke zwakke plekken langs de Maas in onder meer Beesel, Steyl en Arcen zorgden de afgelopen dagen voor problemen en evacuaties.

Inwoners gemeente Venlo kunnen weer naar huis

De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft vanochtend de laatste straten van het dorp Steyl vrijgegeven voor de bewoners. Daarmee kunnen alle uit Venlo geëvacueerde mensen weer naar huis, meldt 1Limburg.

Vrijdag werden uit voorzorg ruim 10.000 mensen uit de Limburgse gemeente geëvacueerd vanwege het almaar stijgende water in de Maas. Gistermiddag mochten de meesten weer naar huis. Terugkerende bewoners krijgen het advies meteen te controleren of hun elektriciteit en gas naar behoren werkt. De gemeente raadt mensen aan om eventuele schade te fotograferen voordat ze gaan opruimen.

Het Venlose VieCuri Medisch Centrum, dat vrijdag ook uit voorzorg werd ontruimd, opent vanaf woensdag weer de deuren voor patiënten. Bijna 240 patiënten zijn tijdelijk overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

Containerschip past maar net onder de Prins Willem-Alexanderburg

Containerschip past maar net onder de Prins Willem-Alexanderburg

Situatie Duitsland licht verbeterd, kritiek op rampenbestrijding overheid

De situatie in de overstromingsgebieden in Duitsland is licht verbeterd. Ook de weersvooruitzichten zijn relatief gunstig: de Duitse weerdienst heeft voor het begin van de week "slechts enkele druppels" voorspeld voor de noordelijke helft van het overstromingsgebied. In het zuiden kan het vanmiddag gaan onweren, met plaatselijk ook stevige regenbuien.

Ondertussen wil de Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier onderzoeken of de rampenbestrijding voldoende gewerkt heeft. Volgens FDP-politicus Michael Theurer zijn er ernstige tekortkomingen in de rampenbestrijding aan het licht gekomen.

Giro 777: 'Geld gaat naar burgerinitiatieven en post-traumatische zorg'

Een woordvoerder van het Nationaal Rampenfonds zegt tegen de NOS dat de opgehaalde 5 miljoen euro op Giro 777 vooral naar burgerinitiatieven gaat. Op de site van het rampenfonds komt meer uitleg over waar het geld naartoe moet. "We stellen strenge criteria op, want er moeten niet overmatig veel aanvragen binnenkomen. Geen individuen of bedrijven, die worden niet door ons geholpen, maar lokale initiatieven."

Een commissie moet deze week gaan bepalen waar het geld naartoe gaat. "Bijvoorbeeld naar de Schutterij in Meerssen. Zij hebben zelf veel schade, alles is kapot. Als wij hen helpen, kunnen zij de samenleving weer helpen."

De woordvoerder zegt dat er ook aandacht is voor post-traumatische zorg. "Een watersnoodramp is ook een traumatische ervaring. We willen snel de maatschappij weer op gang helpen."

Er is volgens de woordvoerder inmiddels 5,5 miljoen euro binnengehaald door 110.000 donateurs. "Dat is voornamelijk door particulieren bijeen gebracht. Elke euro die we ontvangen gaat naar de slachtoffers toe."

Dodental België loopt op tot 36

De nieuwe voorlopige dodental van het noodweer in België staat nu op 36. Dat heeft Daniel Bacquelaine, de burgemeester van Chaudfontaine in de provincie Luik vanochtend gezegd in gesprek met de RTBF. Verwacht wordt dat het aantal nog oploopt, aangezien meer dan honderd mensen "vermoedelijk vermist of onbereikbaar" zijn, zei Bacquelaine.

Gisteravond sprak het Nationaal Crisiscentrum nog over 31 doden.

Inwoners Limburgs 'eiland' kunnen met pendeldienst heen en weer

Het Limburgse kerkdorp Oud Bergen is door het hoogwater veranderd in een eiland. Inwoners worden met een militair pendelvoertuig naar het vasteland gebracht. Inmiddels zakt het waterpeil weer, maar de situatie is nog niet veilig.

Inwoners Limburgs 'eiland' kunnen met pendeldienst heen en weer

Schipper vaart rakelings onder brug bij Beneden-Leeuwen door

Een containerschip trok zondag de aandacht van fietsers en wandelaars door rakelings onder een brug door te varen bij Beneden-Leeuwen. Volgens de schipper nam hij - ondanks de hoge waterstand - geen risico.

"Vanaf de wal ziet het er anders uit, maar vanuit de stuurhut kan ik over de containers heen kijken. Ik had nog 30 centimeter over, daar word ik niet zenuwachtig van", zegt schipper Jan van de Wijgaart tegen Omroep Gelderland.

Een omstander filmde het tafereel en zette het op sociale media.

De schipper zegt heel exact te kunnen berekenen of hij genoeg ruimte heeft. "Ik kan de actuele waterstanden opvragen. In een Excelsheet heb ik de hoogte van de bruggen staan. De hoogte van het schip en de containers is een vast gegeven. Dan is het een kwestie van brughoogte en waterstand checken en dan weet ik of ik er onderdoor kan."

Om geen risico te nemen, voer Van de Wijgaart langzaam onder de brug door. "Er kan een ander schip passeren en dan krijg je schommelingen." Het gevaarlijkste aan het hoogwater zijn volgens de schipper de grote boomstammen, maar ook spullen als ijskasten en kliko's die hij in het water ziet drijven. Uit voorzorg heeft hij daarom een aantal nachten niet gevaren.

Het schip ligt nu bij Emmerich, omdat de volgende brug richting Duitsland te laag is om onder door te varen. "We verwachten dat het water maandagmiddag voldoende is gezakt."

Geen treinverkeer tussen Maastricht en Luik tot begin augustus

Het gaat nog ongeveer twee weken duren voordat er weer treinen gaan rijden tussen Maastricht en Luik. Woensdag kwamen delen van het spoor onder water te staan. De NS meldt dat het treinverkeer in de ochtend van maandag 2 augustus weer hervat kan worden. Tot die tijd worden er taxibusjes ingezet. Reizigers moeten rekenen houden met een uur extra reistijd.

Rijkswaterstaat: wateraanvoer uit Frankrijk en België neemt af

De aanvoer van Maaswater uit Frankrijk en België neemt af, meldt Rijkswaterstaat. Donderdag 15 juli om 23.00 uur heeft de Maas bij het meetpunt Sint Pieter in Maastricht een piek bereikt van ruim 48 meter boven NAP. De afvoer en waterstand bij het meetpunt zijn sindsdien dalende. Deze daling houdt volgens Rijkswaterstaat de komende dagen aan.

De hoogwaterpiek bevond zich vanochtend om 06.00 uur in de buurt van Grave. Verwacht wordt dat die piek Megen in Brabant rond 12.00 uur passeert. Daarna volgen Lith in de avond en en Hedel in de nacht van maandag op dinsdag.

Meer dan 5 miljoen euro binnen voor gedupeerden hoogwater Limburg

Het totale donatiebedrag via Giro 777 is zondagavond opgelopen tot meer dan 5 miljoen euro, meldt de organisatie. Eerder op de dag werd al een bedrag bereikt van 4,2 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg.

Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben circa 105.000 mensen een donatie gedaan. Daarmee geeft een donateur gemiddeld zo'n 47 euro.

Welkom

Welkom in het nieuwe liveblog over de watersnood in het zuidoosten van ons land en in Duitsland en België. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.