NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Dijk breekt bij Hattem • Burgemeester Valkenburg: 'Enkele honderden miljoenen' schade

 • 5,5 miljoen euro opgehaald voor gedupeerden hoogwater
 • Limburg pakt zwakke plekken aan in dijken
 • Veel vermisten België teruggevonden, dodental blijft staan op 31
 • Inwoners Venlo mogen naar huis
 • Rijkswaterstaat: wateraanvoer uit Frankrijk en België neemt af
 • Schipper vaart rakelings onder brug bij Beneden-Leeuwen door
Liveblog gesloten
 • Dijk breekt door bij Hattem

  Een dijk tussen het Apeldoorns Kanaal en de uiterwaarden van de IJssel is rond middernacht gebroken, bij Hattem. Dat meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland aan de NOS. Het water loopt een overloopgebied in, dus er is geen gevaar voor mensen of hun huizen. "Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat die dijk doorbreekt."

  De brandweer rukte even uit, maar is inmiddels weer teruggekeerd naar de kazerne, zegt de woordvoerder. Boeren halen nu hun loslopend vee weg, dat over de uiterwaarden rondloopt, en wegen in de buurt van de doorgebroken dijk worden afgesloten.

 • Militairen naar huis

 • Waalse minister: elke beslissing moet vanaf nu groener en duurzamer zijn

  Na de watersnoodramp van afgelopen week is het van groot belang dat iedereen de ernst van het broeikaseffect inziet, zegt de Waalse minister van Begroting, Jean-Luc Crucke in het VRT-actualiteitenprogramma Terzake. "Ik had dit niet zien aankomen op deze schaal. Ik hoop dat alle politici nu begrijpen dat het klimaat niet alleen een gesprek is voor wetenschappers, maar dat dit ook een werkelijkheid is voor mensen die alles verloren hebben", zegt Crucke, die ooit minister van Klimaat was.

  "Elke beslissing die wij nemen, moet groener en duurzamer zijn. En dat gaat misschien veel geld kosten, maar het is wel de beste investering voor morgen", aldus de minister.

  Crucke vindt het te vroeg om te stellen of de watersnoodramp in België vermeden had kunnen worden of om specifieke politici ergens op aan te spreken. "Nu moeten we werken om mensen te helpen en puin op te ruimen."

 • Dorpsbewoners over ravage in Duitse Altenahr: 'De natuur heeft gewonnen'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dorpsbewoners over ravage in Duitse Altenahr: 'De natuur heeft gewonnen'
 • Hoogste waterstand IJssel bereikt, geen overstromingen verwacht

  Het water in de IJssel heeft vandaag de hoogste stand bereikt. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta voert extra dijkinspecties uit, maar verwacht geen problemen, meldt RTV Oost.

  Ook Rijkswaterstaat vreest op dit moment niet voor overstromingen door de hoge stand van de IJssel. "Er kan zelfs nog water bij", zegt gebiedsbeheerder Vruggink.

  Volgens Rijkswaterstaat helpen de maatregelen die eerder al zijn getroffen. Zo zijn de uiterwaarden langs de IJssel verbreed en zijn er geulen verlegd. "We gaan ervan uit dat het genoeg is, maar het blijft natuurlijk statistiek."

 • Belgische verzekeringsbus probeert gedupeerden gerust te stellen

  In België gaat een verzekeringsbus de getroffen dorpen af om inwoners bij te staan bij het afhandelen van de waterschade na de overstromingen van afgelopen week.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verzekeringsbus in straat Belgische gedupeerden overstroming: 'We stellen mensen gerust'
 • Vermisten gevonden in België

  Het aantal vermisten in België is omlaag bijgesteld. Er worden nu nog 70 mensen vermist na de overstromingen. Vanochtend waren dat er nog 127. "Met 50 anderen kon in de voorbije uren contact opgenomen worden", zei premier De Croo op een persconferentie. Het dodental blijft vooralsnog staan op 31.

  "De toestand stabiliseert. Het terrein wordt terug bereikbaar en het water trekt zich terug", schrijft het Crisiscentrum. "De controles zijn nog niet afgerond en zullen nog meerdere dagen in beslag nemen. Er wordt nu gefocust om de vermisten verder op te sporen en om de schade op te meten."

 • Rode Kruis haalt 3,9 miljoen euro op in België, duizenden willen handen uit de mouwen steken

  In België is zo'n 3,9 miljoen euro gedoneerd aan het Rode Kruis Vlaanderen en het Croix-Rouge de Belgique, die samen noodhulp bieden aan de gebieden die door overstromingen zijn getroffen. "Een grote 'dank je wel' aan iedereen voor deze genereuze steun. We zullen later zeker berichten over wat er met de financiële middelen gedaan wordt", schrijven de organisaties.

  Verder hebben meer dan 10.000 mensen zich aangemeld als crisisvrijwilliger. Welke taken zij precies krijgen, wordt later duidelijk, maar ze kunnen bijvoorbeeld ingezet worden om puin te ruimen.

  Volgens de organisaties is in de meeste regio's nog steeds een acute noodfase van kracht. Dat houdt in dat er nog reddingswerkzaamheden aan de gang zijn, de watertoevoer wordt hersteld en zwaar puin wordt geruimd om bijvoorbeeld wegen weer vrij te maken en huizen te stabiliseren. Dit speelt vooral in de regio's in Wallonië nog volop.

 • Ook geen acute dreiging meer voor Mook en Middelaar

  In de gemeente Mook en Middelaar is geen acute dreiging meer nu het water daalt, heeft de gemeente aangekondigd. De dijken zijn wel nog steeds verzadigd, wat gevaar kan opleveren. Hierom blijft het voorlopig verboden om op de dijken te lopen of fietsen.

 • Burgemeester Valkenburg: 'Enkele honderden miljoenen' schade door wateroverlast

  Burgemeester Prevoo van Valkenburg schat dat de overstromingen voor "enkele honderden miljoenen" aan schade hebben aangericht in de stad. Dat zei hij in gesprek met het radioprogramma Nieuws en Co. Hij heeft gesproken met het Verbond van Verzekeraars en morgenochtend komt er een expert naar de stad die de schade preciezer kan inschatten.

  De burgemeester zegt veel emotionele gesprekken te hebben gevoerd met inwoners en ondernemers. "Vandaag zie ik ook in mijn rondgang: nu komt het ook heel hard binnen."

  In het radioprogramma kondigde Prevoo verder aan dat het gebied waar de noodverordening die in Valkenburg van kracht is, wordt verkleind. De kern van het centrum blijft afgesloten voor mensen die er niets te zoeken hebben, maar het gebied daaromheen wordt weer opengesteld. Horecazaken in dat gebied zouden dus weer open kunnen.

  Het opruimen van Valkenburg gaat volgens Prevoo voorspoedig. Er zijn door de gemeente containers neergezet, waarmee nu zo'n 900 ton afval is opgehaald. "Dat is eigenlijk huisinrichting, zaken die helemaal leeg zijn gehaald, horecakeukens, hotelinrichting: alles ligt op een hoop", zei Prevoo.

 • De verwoesting in Duitsland in beeld

 • 'Geen zandzakken legen op de dijken'

  De Veiligheidsregio Limburg-Noord vraagt mensen om zandzakken die ze niet meer nodig hebben, niet te legen op de dijken. "Het is verboden om deze zandzakken uit te strooien over de dijken. De dijken zijn verzadigd en zijn nog kwetsbaar", aldus de veiligheidsregio.

  Mensen met zandzakken die niet meer nodig zijn, wordt gevraagd om contact op te nemen met hun gemeente.

 • Nog 170 mensen vermist in Koblenz

  In de Duitse regio Koblenz worden nog ongeveer 170 mensen vermist na de watersnood. De autoriteiten denken dat er nog lichamen gevonden gaan worden op plekken waar de hulpdiensten nog niet bij kunnen, omdat het water er nog te hoog staat in het zwaar getroffen gebied.

  "We willen zo snel mogelijk uitsluitsel geven", zei een politiewoordvoerder op een persconferentie. "Dat gaat ook over het identificeren van de slachtoffers."

 • Waterschap Limburg: niet kijken op dijken

 • Mensen weer welkom in Gulpen-Wittem

  De noodverordening die de Veiligheidsregio Zuid-Limburg in de gemeente Gulpen-Wittem heeft ingesteld vanwege de wateroverlast, is weer opgeheven. De gemeente meldt dat mensen weer welkom zijn om een bezoek te brengen aan de gemeente.

  Gisteravond was het met name in de gemeenten Bergen, Mook en Middelaar en Gennep nog spannend vanwege de waterstand. In Bergen mag men dus inmiddels weer naar huis. De gemeente Mook en Middelaar heeft nog niet bekendgemaakt dat de afgesloten gebieden weer zijn vrijgegeven.