NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Tientallen besmettingen bij feestjes op verenigingen • Prikafspraken Amsterdam vervallen vanwege festival

 • Welkom in het coronablog van maandag 5 juli, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Engeland laat per 19 juli vrijwel alle coronamaatregelen los.
 • Gezondheidsraad: geen bezwaar tegen eerst AstraZeneca en daarna Pfizer.
 • Het aantal positieve coronatests blijft toenemen, meldt het RIVM.
 • Aantal besmettingen gelinkt aan discotheek in Enschede loopt op naar 180.
Liveblog gesloten
 • GGD: snel oplossing voor prikannulering om festival

  Honderden mensen die op 31 juli of 1 augustus een coronavaccinatie zouden krijgen op de NDSM-werf in Amsterdam, kunnen die dag toch terecht voor een prik op een andere locatie in Amsterdam. Dat meldt de GGD Amsterdam op Twitter.

  Hun afspraken werden vandaag per sms geannuleerd omdat er op die dagen op hetzelfde terrein twee festivals gepland staan. De GGD zegt de betreffende mensen snel te laten weten op wat voor manier geregeld wordt dat ze op één van de andere drie locaties in Amsterdam hun prik kunnen halen.

 • Tientallen coronabesmettingen na verenigingsfeestjes

  Na een feest bij de Utrechtse roeivereniging Triton zijn zeker tien bezoekers besmet met het coronavirus. Het feest was in het pand van de roeivereniging, meldt RTV Utrecht. In Den Haag zijn minstens vijftig mensen besmet geraakt bij een feest van studentenvereniging La Confrérie, die verbonden is aan de Haagse hotelschool.

  Een woordvoerder van het Utrechtse Triton benadrukt dat ze zich aan de regels van de Rijksoverheid hebben gehouden: "Alleen mensen met een geldige QR-code mochten naar binnen. Het lijkt ons daarom het meest aannemelijk dat iemand die net gevaccineerd was en een geldige QR-code kreeg achteraf toch besmet was."

  Volgens een woordvoerder van de GGD zijn er ongeveer tien gevallen gemeld, maar worden er meer besmettingen verwacht.

  Ook de Haagse studentenvereniging weet niet hoe een feest heeft kunnen leiden tot zoveel besmettingen, blijkt uit een interne mail in bezit van RTL Nieuws: "Wij hebben de regels standvastig nageleefd en zijn alert geweest op pogingen tot fraude. Zo hebben wij iedere student die geen geldige QR-code had toegang geweigerd, zonder uitzonderingen. Het betreurt ons om te zien dat ons strakke deurbeleid deze uitbraak niet heeft kunnen voorkomen."

 • Zes coronabesmettingen na feest Groningse studentenvereniging

  Zes studenten zijn besmet geraakt na een eerste feestavond sinds de versoepelingen van studentenvereniging RKSV Albertus Magnus in Groningen. Op het feest vorige week waren 900 studenten afgekomen, meldt RTV Noord. Het werd gehouden in de eigen sociëteit.

  De uitbraak kwam aan het licht toen één van de besmette studenten zich liet testen, en de GGD vervolgens bron- en contactonderzoek deed.

  Volgens een bestuurslid van Albertus Magnus heeft de vereniging zich aan alle maatregelen gehouden. De sociëteit blijft volgens hem dan ook gewoon open. De vereniging heeft de rest van de aanwezigen bij het feest opgeroepen zich te laten testen.

 • Amsterdamse vaccinatielocatie dicht omdat er een festival gehouden wordt

  NOS

  Een van de vier Amsterdamse vaccinatielocaties, de NDSM Loods, wordt eind deze maand gebruikt als festivalterrein. En dat betekent slecht nieuws voor de honderden mensen die daar op 31 juli en 1 augustus een prikafspraak hebben staan: zij krijgen van de GGD een sms'je, waarin de afspraak afgezegd wordt.

  Op sociale media wordt met verbazing gereageerd op het schrappen van een prikafspraak omdat op de priklocatie een festival gehouden wordt.

  "Hoezo doen we letterlijk alles om langer in de ellende te zitten? We prikken toch juist om naar festivals te kunnen?", vraagt deze Twitteraar zich af.

  De GGD Amsterdam zegt dat de festivals al gepland stonden toen de priklocatie in gebruik werd genomen. "Op deze dagen hebben wij dus ook geen afspraken ingepland", zegt een woordvoerder. "Maar wat bleek: mensen die een afspraak maakten voor een eerste afspraak, kregen voor een tweede afspraak automatisch deze twee dagen als optie via het systeem."

 • Engelsen laten per 19 juli coronamaatregelen los

  De Britse premier Johnson heeft verregaande versoepelingen aangekondigd. De Engelsen mogen vanaf 19 juli weer zonder mondkapje winkelen en naar de horeca, bedrijven mogen zelf beslissen of werknemers thuis moeten werken en mensen hoeven geen afstand meer te houden van elkaar.

  Een week daarvoor, dus op 12 juli, kan de regering nog op een noodknop drukken en de versoepelingen uitstellen.

  "Als we deze zomer de restricties er niet af kunnen halen, wanneer dan wel? Niet in de winter", stelde de premier in een persconferentie waar lang naar uit is gekeken. De regering stelde de versoepelingen eerder met vier weken uit.

  De Engelsen moeten vanaf 19 juli "goed geïnformeerd" zelf gaan bepalen wat voor voorzorgsmaatregelen ze nemen, zei de premier, die ook waarschuwde dat het gevaar van het virus nog lang niet is geweken.

  De versoepelingen gelden alleen in Engeland en niet in Wales, Schotland en Noord-Ierland.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boris Johnson: 'Als de maatschappij nu niet open kan, wanneer dan wel?'
 • Gezondheidsraad: geen bezwaar tegen tweede prik Pfizer na eerste met AstraZeneca

  Een eerste prik met het AstraZeneca-vaccin gevolgd door een tweede met het BioNTech/Pfizer-vaccin zorgt voor een goede bescherming tegen het coronavirus. Er is dan ook geen bezwaar tegen het op deze manier combineren van de vaccins. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid.

  Lees hier meer:

 • Schatting ministerie van Volksgezondheid: 16,6 miljoen prikken gezet

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 16,6 miljoen prikken gezet. Naar verwachting worden er deze week 1,5 miljoen prikken uitgedeeld.

 • RIVM: 1545 nieuwe besmettingen gemeld

  NOS

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1545 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 322 meer dan gisteren.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 979 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 58 procent meer dan de zeven dagen daarvoor. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 236 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 110 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werd 1 overleden covid-patiënt gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, tegen eveneens 2 doden per dag een week eerder. In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  Dit weekend schreven we dit verhaal over de oorzaken en mogelijke gevolgen van de stijging van het aantal positieve tests:

 • Personeel besmet, vier Maastrichtse horecazaken dicht

  Vier horecazaken in Maastricht zijn tot zeker woensdag gesloten na een golf aan besmettingen van personeelsleden, schrijft de regionale omroep L1. Vermoedelijk hebben zij elkaar besmet met het coronavirus tijdens een personeelsfeestje.

  Tegen L1 zegt horeca-eigenaar Christian Dodemont dat alle ongeveer 50 medewerkers 's ochtends negatief hebben getest en 's avonds naar een barbecue zijn gegaan. Volgens de horecabaas ging het mis toen een aantal mensen na afloop nog een afzakkertje ging drinken in een klein café in de binnenstad.

 • Aantal besmettingen gelinkt aan discotheek in Enschede loopt op naar 180

  Het aantal besmettingen dat door de GGD wordt gelinkt aan een feest in een Enschedese discotheek, is opgelopen naar 180. De GGD verwacht dat het aantal nu niet veel meer zal stijgen.

  "Je ziet dat het nu minder hard gaat, omdat we nu al negen dagen na het feest zitten", zegt een woordvoerder tegen RTV Oost. Er waren vorige week zaterdag zo'n 800 jongeren in de Enschedese discotheek. Onbekend is hoeveel bezoekers zich sindsdien hebben laten testen.

  Welke variant van het virus onder de besmette personen rondgaat, is niet bekend. Volgens de GGD heeft het RIVM zeker twee weken nodig om erachter de komen of het om de zogenoemde deltavariant gaat.

  Ook is nog onduidelijk hoe het kan dat er toch mensen op het feest waren die besmet bleken met het coronavirus, ondanks de verplichte negatieve test voor toegang of het vaccinatiebewijs. De discotheek is voorlopig nog dicht.

 • Vijf keer zoveel incidenten met handalcohol gemeld in 2020

  Het aantal meldingen van ongelukjes met desinfectiemiddelen is in het eerste coronajaar fors toegenomen. In 2020 ontving het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht 552 meldingen, tegenover gemiddeld 107 meldingen jaren eerder. Volgens het NVIC gingen de meldingen vooral over mensen die spetters in hun ogen kregen of kinderen die slokjes handalcohol hadden gedronken.

  Daarnaast nam het aantal meldingen over multivitaminepreparaten toe ten opzichte van eerdere jaren. Veel mensen bestelden online vitaminesupplementen waarmee ze wilden voorkomen dat ze corona kregen. "Kleine kinderen konden hierdoor vaker per ongeluk snoepen van de kleurige tabletten en capsules", zegt het NVIC. In totaal kreeg de instantie 580 van dit soort meldingen, tegenover gemiddeld 450 de voorgaande jaren.

 • Grapperhaus: 'Testen voor Toegang gaat goed'

  Over het algemeen gaat het goed met Testen voor Toegang, "maar we moeten wel blijven zeggen: houd je nou aan de regels". Dat zei demissionair minister Ferd Grapperhaus voor aanvang van het Torentjesoverleg. Hij kijkt daarmee terug op een tweede weekend waar met Testen voor Toegang weer kon worden uitgegaan.

  Op sommige plekken ging het niet goed, omdat er gesjoemeld werd met testbewijzen. Grapperhaus noemt dat "ongelooflijk onverstandig". Het is verder aan burgemeesters om ter plekke op te treden, aldus de minister.

  De anderhalve meter geldt nog steeds, benadrukte hij. Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt steeds bekeken of het systeem aangepast moet worden, maar voor nu werkt het over het algemeen goed genoeg, constateert Grapperhaus.

 • Noorwegen versoepelt eind juli op z'n vroegst

  Noorwegen gaat de coronamaatregelen voorlopig niet versoepelen. Premier Erna Solberg zei op een persconferentie dat de beperkingen zeker nog tot eind deze maand van kracht zijn. "Het risico bestaat dat de deltavariant een vierde golf veroorzaakt onder kwetsbare groepen en mensen die niet of half zijn gevaccineerd", zei de premier.

 • Geen coronakilo's, maar juist ondergewicht door de pandemie

  Diëtisten zien niet alleen mensen die zijn aangekomen tijdens de coronacrisis, maar ook mensen die juist moeten worden behandeld voor ondervoeding. Een deel van de cliënten heeft ondergewicht omdat ze bijvoorbeeld op de intensive care lag, een ander deel at minder goed als gevolg van vereenzaming.

  In Zeeland behandelden diëtisten in 2020 meer mensen met ondergewicht dan in 2019, zo'n 14 procent. "Te weinig calorieën is slecht voor je weerstand en slecht voor je gezondheid", zegt diëtiste Ilse van den Hoek van een zorgorganisatie in Goes tegen Omroep Zeeland. Met een eiwitrijk dieet en fysiotherapie helpt ze mensen aankomen.

  Gijs Bonefaas is een van de mensen die kampen met ondergewicht als gevolg van het coronavirus. Hij lag elf dagen aan de beademing en raakte negen kilo kwijt. Met hulp van zijn diëtist krijgt hij nu dagelijks de benodigde voeding binnen.

  Er zijn ook cliënten die niet in het ziekenhuis hebben gelegen. "Ik zie vooral ouderen die tijdens de lockdown vereenzaamden, geen andere mensen meer zagen. Die alleen op hun kamer moesten eten en daardoor soms verpieterden en minder en slechter gingen eten", zegt fysiotherapeute Froukje Koedijk uit Vlissingen.

  Hoelang het revalidatietraject duurt, verschilt per persoon. Hoe gezonder en fitter ze eerst waren, hoe eerder ze er nu weer bovenop zijn.

 • Speciaal vaccinatiemoment voor Urker vissers

  Urk heeft een speciaal vaccinatiemoment ingelast voor zo'n 600 vissers. Zaterdag kunnen ze zich, zonder afspraak, laten inenten in een sporthal in het dorp, schrijft Omroep Flevoland.

  Het is voor vissers lastig om een vaccinatie te halen, omdat ze meestal op zee zitten. Daarom krijgt deze groep het Janssen-vaccin waarbij één prik volstaat. "We hopen dat zoveel mogelijk vissers er gebruik van maken", zegt een woordvoerder van GGD Flevoland. "Het is gratis dus eigenlijk zit je daar voor een prikkie."