NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

5,3 miljoen telefoontjes voor Janssen-vaccin • EK vanaf komend weekend te volgen op Amsterdamse terrassen

 • Welkom in het coronablog van woensdag 23 juni, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Ruim 5 miljoen telefoontjes naar 'Janssen-telefoonlijn'
 • Reisadvies Frankrijk wordt geel, Lissabon kleurt juist oranje.
 • Onderzoek: vertrouwen in nieuws toegenomen in coronatijd.
Liveblog gesloten
 • Gesloten

  We sluiten dit blog van woensdag 23 juni. Fijne nacht!

 • 5,3 miljoen telefoontjes voor Janssen-vaccin

 • Griekenland versoepelt morgen coronamaatregelen

  In Griekenland hoeven mensen vanaf morgen buiten geen mondkapjes meer te dragen, behalve als het om grote samenscholingen gaat. Binnen blijven de kapjes wel verplicht. Volledig ingeënte werknemers hoeven vanaf morgen ook geen zelftest meer te doen als ze naar hun werk gaan en in horecagelegenheden mogen er weer tien mensen aan één tafel zitten in plaats van zes.

  Maandag verdwijnt ook de avondklok helemaal. Die gold nu nog van 01.30 uur tot 05.00 uur.

 • Vanaf dit weekend EK-wedstrijden via schermen op Amsterdamse terrassen

  Amsterdamse horecazaken mogen vanaf dit weekend tv-schermen op terrassen plaatsen om EK-wedstrijden te laten zien. Dat heeft burgemeester Halsema vandaag besloten. Hiervoor is geen vergunning nodig, maar er gelden wel voorwaarden.

  Zo mogen de schermen alleen vanaf het terras te zien zijn, en niet vanaf de openbare weg. Ook mogen de schermen niet eerder dan een kwartier voor aanvang van de wedstrijd aan en moeten ze binnen een half uur na het einde van de wedstrijd uit, meldt AT5. Dezelfde regels gelden voor tv-schermen binnen.

  Gasten die een wedstrijd op het terras willen kijken, worden door de gemeente dringend geadviseerd om van tevoren een zitplaats te reserveren. Daarnaast moeten ze op hun vaste zitplaats blijven zitten en anderhalve meter afstand houden, tenzij ze een huishouden vormen, schrijft NH Nieuws.

  Horecazaken die gebruikmaken van Testen voor Toegang mogen wel binnen schermen hebben, maar mogen geen schermen plaatsen op het bijbehorende terras. De toegang tot het terras is volgens de gemeente namelijk moeilijker te controleren en te handhaven.

 • Tomorrowland gaat definitief niet door

  De organisatie van het Belgische festival Tomorrowland laat in een persbericht weten dat ze stoppen met de voorbereidingen voor editie 2021. Vorige week kregen de organisatoren van de gemeenten Boom en Rumst al te horen dat ze geen vergunning zouden geven dit jaar. Het dancefestival liet toen weten zich daar niet bij neer te leggen, maar doet dit nu toch.

  "We kunnen niet anders dan besluiten om de 16e editie van Tomorrowland te verplaatsen naar 2022", aldus de organisatie.

 • Hoogste aantal besmettingen sinds februari in VK

  In het Verenigd Koninkrijk werden woensdag 16.135 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is het hoogste dagcijfer sinds begin februari. Maandag en dinsdag werden respectievelijk 10.633 en 11.625 gevallen geregistreerd. De deltavariant is verantwoordelijk voor het toegenomen aantal infecties.

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat reizigers uit het Verenigd Koninkrijk in alle EU-landen bij aankomst eerst in quarantaine gaan. Ze zei dat aan de vooravond van een EU-top met alle regeringsleiders. Eerder deze week had ze al kritiek geuit op Portugal, waar Britse reizigers gewoon welkom zijn zonder dat ze in quarantaine hoeven.

 • Vakanties naar Kreta populair bij Nederlanders

  TUI en Corendon zien een flinke toename in het aantal boekingen naar het Griekse eiland Kreta, zeggen ze na een rondvraag van persbureau ANP. Nederlanders kunnen vanaf morgen weer op vakantie naar het eiland.

  TUI start de vluchten naar Kreta weer op vanaf 3 juli. Vanaf 10 juli vliegt de reisorganisatie negen keer per week naar Kreta, zeven keer vanaf Schiphol en twee keer vanaf Eindhoven. Corendon zet vanaf volgende week dertien extra vluchten in vanaf Nederland en België naar Griekenland.

  Ook andere bestemmingen in Griekenland zijn populair. Het vasteland is vanaf morgen ook weer open en eerder werd het reisadvies voor de eilanden Lesbos en Rhodos al aangepast van oranje naar geel

 • Delta-variant rukt op in Europa

  Eind augustus zal de delta-variant van het coronavirus verantwoordelijk zijn voor 90 procent van alle besmettingen, verwacht de Europese gezondheidsinstantie ECDC in Stockholm.

  Het ECDC benadrukt dat de delta-variant besmettelijker is dan andere varianten en dat het zeer waarschijnlijk is dat de deze variant deze zomer op grote schaal zal circuleren. Vooral onder jongeren die niet zijn gevaccineerd.

  Dit zou een risico kunnen vormen voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn. Uit de eerste onderzoeksgegevens blijkt namelijk dat de delta-variant ook mensen kan besmetten die nog maar één prik hebben gehad. Kwetsbare personen met één vaccinatie zouden daardoor ernstig ziek kunnen worden en overlijden als ze niet volledig zijn gevaccineerd.

  Volgens het ECDC is het daarom erg belangrijk dat het vaccinatietempo omhoog gaat en mensen in alle landen zo snel mogelijk hun tweede dosis vaccin ontvangen.

 • Nieuwe coronatest neemt monster van telefoonscherm

  Britse onderzoekers hebben een nieuwe manier ontwikkeld om te testen of mensen besmet zijn met corona. Een monster van het display van je mobiele telefoon geeft volgens hen een even duidelijk antwoord als de veelgebruikte PCR-test, waarbij een monster wordt genomen via een wattenstaafje in de neus of mond.

  Als mensen met corona praten tijdens het bellen kunnen er virusdeeltjes op het telefoonscherm komen, ook hebben ze mogelijk virusdeeltjes op hun vingers waarmee ze hun telefoon bedienen.

  Volgens de onderzoekers is deze nieuwe methode veel laagdrempeliger en zullen mensen daardoor eerder bereid zijn zich te laten testen.

 • 70.000 afspraken gemaakt voor prik met Janssenvaccin

  Meer dan 200.000 mensen hebben in totaal ruim 4 miljoen keer gebeld naar het speciale afsprakennummer voor een Janssen-vaccin. De 'Janssen-telefoonlijn' was vanwege de grote drukte vanochtend enige tijd onbereikbaar. Inmiddels zijn er meer dan 70.000 afspraken gemaakt.

  "Wij werden overweldigd door de hoeveelheid bellers", zegt Jaap Donker van de GGD GHOR. Er zaten 3500 mensen klaar om de telefoontjes te gaan beantwoorden. "Maar dit is overmacht, we horen van mensen die ons 500 keer bellen. Meer mensen kunnen we niet aan de lijnen zetten. Tegen dit soort enorme pieken zijn onze systemen niet opgewassen."

  Volgens Donker bellen veel jongeren en veel mensen die op vakantie willen. "De komende dagen gaan we alles inplannen, maar bel niet allemaal tegelijk." Om aan de grote belangstelling te kunnen voldoen gaat de GGD ook in de nacht prikken. "We gaan priknachten organiseren in de Jaarbeurs in Utrecht, met een DJ om het jonge publiek te bedienen", aldus Donker.

 • 14,3 miljoen vaccinaties tot nu toe

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 14,3 miljoen prikken gezet. Gisteren zijn er 201.000 vaccinaties gedaan. Naar verwachting worden er deze week 1,5 miljoen prikken gezet.

  NOS
 • 679 nieuwe besmettingen gemeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 679 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 27 minder dan gisteren.

  Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 763 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 35 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  4 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 4 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, tegen 3 doden per dag een week eerder.

 • Tata Steel betaalt 45 miljoen aan coronasteun terug

  Tata Steel Nederland betaalt een deel van de loonsteun terug die het bedrijf vorig jaar vanwege corona heeft ontvangen. Het gaat om een bedrag van 45 miljoen euro, dat Tata Steel in de tweede periode van de NOW-regeling heeft gekregen. Het omzetverlies was in die periode te laag om voor steun in aanmerking te komen, blijkt nu.

  Desondanks sluit Tata Steel het boekjaar 2020-2021, dat in maart afliep, af met "een aanzienlijk verlies", staat in een verklaring.

 • 425 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen. Er liggen nu 425 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 462), van wie 170 op de IC (gisteren: 185), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  Ondanks de opmars van de besmettelijker deltavariant van het virus (voorheen bekend als de Indiase variant) is de verwachting van het RIVM dat de daling van de ziekenhuisbezetting de komende zomer doorzet. De vaccins beschermen ook goed tegen deze variant, in ieder geval na twee prikken. Daarnaast speelt het zomerse weer een rol in de afname. In het najaar zou er wel een nieuwe golf kunnen komen, waarschuwde het RIVM gisteren.

  NOS
 • Ruim 40 procent van besmette Amsterdammers heeft deltavariant

  In Amsterdam is ruim 40 procent van het aantal geregistreerde coronabesmettingen toe te schrijven aan de deltavariant van het coronavirus, voorheen bekend als de Indiase variant. Dat blijkt uit een steekproef van de GGD. Twee weken geleden ging het in zo'n zelfde steekproef nog maar bij 7 procent van de besmette Amsterdammers om de deltavariant. De variant wordt vooral bij jongeren geconstateerd. "Die komen terug van vakantie en nemen het virus mee", zegt een woordvoerder van de GGD Amsterdam.

  In de hoofdstad daalt het aantal geregistreerde coronabesmettingen in absolute zin, maar wel minder hard dan eerder. De afgelopen zeven dagen werden in Amsterdam gemiddeld 55 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd.

  Vorige week schatte het RIVM nog dat in de grote steden zo'n 10 procent van de coronabesmettingen door de deltavariant variant wordt veroorzaakt, zei demissionair minister De Jonge vrijdag in de coronapersconferentie.

  De woordvoerder van de Amsterdamse GGD verwacht dat het aandeel van de deltavariant ook in andere grote steden is toegenomen. "Ook bij andere varianten waren Amsterdam en andere grote steden een soort voorloper voor de rest van het land." Gisteren zei viroloog Marion Koopmans bijvoorbeeld bij Rijnmond dat de deltavariant ook in de regio Rotterdam steeds vaker voorkomt.