NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Docenten, studenten zien niets in 1,5 meter-voorbereiding • India zet recordaantal prikken

 • Welkom in het coronablog van maandag 21 juni, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • In de coronacrisis zijn vanwege plaatsgebrek op de IC's bij ongevallen honderden doden extra gevallen.
 • In de Schotse ploeg op het EK voetbal is een speler positief getest.
 • GGD gaat extra prikken zetten in Haagse achterstandswijken.
Liveblog gesloten
 • Docenten en studenten willen zich niet op 1,5 meter-onderwijs voorbereiden

  Universiteiten, hogescholen en mbo's kunnen zich het beste voorbereiden op zowel een schooljaar mét en een schooljaar zónder de 1,5 meter-regel. Dat tweette demissionair minister Ingrid van Engelshoven vrijdag. "Je moet nou eenmaal in deze pandemie er rekening mee houden dat de cijfers zich niet zo ontwikkelen als wij willen. Daarom zeggen we: houd er ook rekening mee dat we onverhoopt die 1,5 meter in het hoger onderwijs niet kunnen loslaten", zegt ze tegen Nieuwsuur.

  Maar veel docenten en studenten zien weinig in het plan. Want het zou dubbel werk betekenen. "Je moet alles twee keer voorbereiden", zegt universitair hoofddocent Katell Lavéant. "Dubbele colleges, manieren om te tentamineren. Dat kan echt niet." Docenten voerden eerder dit jaar nog actie tegen de al hoge werkdruk vóór de pandemie. "Docenten zijn op. We hebben de rust in de zomer nodig", zegt Lavéant. "We willen helderheid, we kunnen niet twee scenario's in de lucht houden."

  Ook studenten pleiten voor snelle duidelijkheid. "Dit is voor studenten waardeloos want je zit nog langer in onzekerheid", zegt Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg. "Je wilt misschien een nieuwe kamer zoeken, internationale studenten moeten ook weten of ze hier heen moeten komen of niet." De Roos: "We mogen weer naar festivals, we mogen weer naar kantoor, we mogen weer op vakantie. Maar studenten worden nu nog langer in het ongewis gelaten."

 • Turkije gaat verder met versoepelen

  Turkije gaat verder met het versoepelen van de coronamaatregelen, heeft president Erdogan bekendgemaakt. Vanaf 1 juli geldt er op doordeweekse dagen na 22.00 uur geen avondklok meer en de algehele lockdown die op zondagen geldt, wordt ook opgeheven. Ook het openbaar vervoer - nu alleen toegankelijk voor vrijgestelde inwoners en toeristen - gaat weer helemaal open.

  Afgelopen weken begon Turkije al met voorzichtige versoepelingen: zo mochten restaurants weer beperkt open. Op dit moment worden dagelijks zo'n 5000 nieuwe besmettingen geregistreerd - op de piek in april waren dat er zo'n 60.000 per dag. Het land zet dagelijks gemiddeld 1,5 miljoen prikken. Met de versoepelingen hoopt Ankara het toerisme in het land weer op gang te brengen.

 • WHO: helft arme landen in covax-programma kan niet zo door

  Meer dan de helft van de landen die nu via covax-programma vaccinaties krijgen geleverd, kunnen het prikken in het huidige tempo niet volhouden. De landen beschikken over te weinig vaccins, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Via het covax-programma krijgen minder welvarende landen vaccins geleverd van bijvoorbeeld de EU, Rusland en China.

  Zij kunnen hun huidige vaccinatietempo niet volhouden, waarschuwt de WHO. Sommige landen zijn al compleet door hun vaccins heen. De tekorten hebben deels te maken met leveringsproblemen bij de fabrikanten.

  Eerder vandaag maakte het Witte Huis bekend 41 miljoen in de VS vervaardigde doses te zullen doneren via covax. Daarvan gaan ongeveer 14 miljoen doses naar Latijns-Amerika en de Caraïben, 16 miljoen naar landen in Azië en nog eens 10 miljoen naar Afrikaanse landen.

 • India zet recordaantal prikken op één dag

  In India zijn vandaag 8,4 miljoen vaccinaties gezet, een recordaantal. Het vorige dagrecord werd begin april gehaald - toen waren het 4,5 miljoen prikken. Dat het er nu fors meer zijn, heeft ermee te maken dat volwassenen inmiddels gratis een vaccin kunnen halen. Eerder moest hiervoor nog worden betaald. Premier Modi, wiens regering eerder nog kritiek kreeg vanwege de langzame voortgang van het vaccinatieprogramma, is tevreden: "Het record van vandaag is iets om vrolijk van te worden", tweette Modi.

  Experts hebben gezegd dat als het land tegen het einde van het jaar het overgrote deel van de bevolking gevaccineerd wil hebben, er dagelijks 10 miljoen prikken gezet moeten worden. Op dit moment is pas zo'n 5 procent van de bevolking twee keer geprikt en dus volledig beschermd. Het land telt 1,3 miljard inwoners.

  In april en mei werd het zorgstelsel in India overweldigd door het grote aantal covid-patiënten dat moest worden opgenomen. Die aantallen zijn de afgelopen weken omlaag gegaan. Afgelopen etmaal werden zo'n 53.000 nieuwe besmettingen geregistreerd, het laagste aantal sinds 24 maart. India is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld.

 • Laagste aantal besmettingen sinds 1 september

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 585 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 140 minder dan gisteren. Sinds 1 september waren er niet zo weinig nieuwe besmettingen.

  In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 864 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 35 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

 • Ziekenhuisbezetting gedaald tot onder de 500

  De ziekenhuisbezetting is gedaald tot onder de 500. Er liggen nu 491 mensen met corona in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Afgelopen vrijdag waren dat er nog 533. Het LCPS rapporteert de ziekenhuisbezetting alleen nog op weekdagen en niet meer in het weekend.

  Op de IC's is de bezetting gedaald tot onder de 200. Daar liggen nu 197 patiënten, tegen 218 op vrijdag.

 • Meer mensen willen arts infectieziektebestrijding worden

  Door de coronapandemie is er meer enthousiasme voor het vak van arts infectieziektebestrijding. Er zijn dit jaar beduidend meer aanmeldingen voor de opleiding dan normaal. Dat is goed nieuws, want de afgelopen jaren was er sprake van onderbezetting en waren er veelal minder dan aanmeldingen dan plekken. Vanwege de toegenomen animo heeft minister Van Ark besloten het aantal opleidingsplaatsen uit te breiden van 15 naar 22.

  André Rouvoet, voorzitter GGD GHOR Nederland, is blij: "Tijdens de afgelopen crisis hebben we gemerkt dat de professionele bezetting, niet alleen van artsen, maar ook van verpleegkundigen en andere professionals, niet overal op de gewenste sterkte was. Deze zeven plaatsen zijn daarom meer dan noodzakelijk en wat ons betreft een eerste stap om beter voorbereid te zijn op mogelijk komende crises."

  De opleiding tot arts infectieziektebestrijding staat open voor basisartsen.

 • Coronageval in Schotse ploeg op EK voetbal

  De Schotse middenvelder Billy Gilmour is positief getest op het coronavirus. Hij mist daardoor de laatste groepswedstrijd van de Schotten, morgen tegen Kroatië. Schotland moet die wedstrijd winnen om kans te maken op de volgende ronde. De 20-jarige Gilmour, die speelt voor Chelsea, werd in de wedstrijd tegen Engeland (uitslag 0-0) door de UEFA gekozen tot man van de wedstrijd.

  Billy Gilmour na de wedstrijd tegen Engeland afp
 • Veel wantrouwen in dorpen in India tegen vaccinatiecampagne

  Op het Indiase platteland zijn veel inwoners huiverig om zich te laten vaccineren tegen corona. Medische teams worden soms zelfs het dorp weggejaagd. Voorlichtingscampagnes van de overheid in het zwaar getroffen India nemen het wantrouwen niet weg. "Iedereen is het bos in gerend toen jullie kwamen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Veel dorpen op het platteland van India wantrouwen vaccinatiecampagne van de overheid
 • VWS geeft zelftesten aan Armoedefonds en Voedselbank

  De voedselbanken en het Armoedefonds krijgen vanaf vandaag zo'n 2 miljoen zelftesten. Het ministerie van VWS stelt ze beschikbaar zodat ook mensen die op het sociaal minimum leven ze kunnen gebruiken. De Tweede Kamer had er in een motie om gevraagd.

  Met de zelftesten kunnen mensen zonder klachten bij zichzelf een test afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus. Na een kwartier hebben ze de uitslag. Mensen kunnen ze gebruiken als ze bijvoorbeeld naar school of werk moeten of op bezoek gaan bij iemand die een verhoogd risico heeft om bij een besmetting ernstig ziek te worden.

  De uitslag van de zelftest is wel minder nauwkeurig dan bij een gewone coronatest via de GGD. Daarom kunnen ze niet gebruikt worden bij klachten, na contact met een besmet persoon of na bezoek aan een hoogrisicogebied.

 • Waarom werd Jürgen Conings gisteren gevonden? Toeval en het weer speelden een rol

  Wekenlang was er een vergeefse zoektocht naar de Belgische militair Jürgen Conings. Hoe kan het dat zijn lichaam gisteren werd gevonden, vlakbij een plek waar is gezocht? Voor een deel is dat toeval, voor een deel speelde het weer ook een rol, zeggen deskundigen.

  Het Belgische federaal parket noemt zelfdoding de meest waarschijnlijke doodsoorzaak.

  De Belgische viroloog Marc Van Ranst, op wie Conings het gemunt had, is inmiddels weer thuis. Hij zat wekenlang ondergedoken. Wel krijgt Van Ranst nog steeds beveiliging.

 • GGD gaat extra prikken zetten in Haagse achterstandswijken

  De GGD opent vandaag in Den Haag op verschillende plekken tijdelijke prikplekken waar mensen een coronavaccinatie kunnen halen. Ook gaat er, mogelijk vanaf komend weekend, een bus rijden waar mensen zich kunnen laten prikken. GGD Haaglanden wil zo de vaccinatiegraad omhoog krijgen. Die is vooral laag in achterstandswijken. Zo heeft in de Schilderswijk en Transvaal minder dan 70 procent van de 60-plussers zich laten vaccineren. Dat is aanzienlijk minder dan in andere wijken.

  In de bus en op de tijdelijke locaties krijgen mensen informatie over het vaccin. Voor wie zich meteen wil laten prikken, is het Janssen-vaccin beschikbaar, zo meldt Omroep West.

 • Japanse toeschouwers welkom bij Olympische Spelen, maximaal 10.000 per wedstrijd

  Bij de Olympische Spelen van deze zomer in Tokio zijn Japanse toeschouwers welkom. Dat heeft het organisatiecomité besloten na overleg met het IOC. Per wedstrijd of evenement mag de helft van de plaatsen in een stadion bezet worden, met een maximum van 10.000. Toeschouwers uit het buitenland zijn niet welkom, zo werd al eerder besloten.

  De fans mogen in de stadions niet schreeuwen of hard praten en moeten de hele tijd mondkapjes dragen. In Japan is nog maar een klein deel van de bevolking gevaccineerd tegen corona.

  De organisatoren maken nog wel een voorbehoud. Als de situatie verslechtert en de noodtoestand weer moet worden uitgeroepen, kunnen fans alsnog helemaal geweerd worden. De Olympische Spelen beginnen over ruim een maand, op 23 juli.

 • Mag je baas aan je vragen of je je hebt laten vaccineren?

  Nu alle Nederlanders van boven de 18 de kans hebben om zich te laten vaccineren, zijn er steeds meer vragen bij werknemers en werkgevers. Moet je vrij krijgen om je te laten prikken? Kan een werkgever je verplichten om je te laten vaccineren? Mag hij ernaar vragen? Hoe het zit lees je in onderstaand artikel:

 • Minder corona in Pakistan, scholen weer open

  Ook in Pakistan daalt het aantal coronagevallen. In verband daarmee hebben de autoriteiten besloten om vanaf vandaag de basisscholen in de provincie Sindh, waarin de miljoenenstad Karachi ligt, te heropenen. In andere delen van Pakistan konden kinderen al eerder weer naar school.

  1/4 afp
  2/4 afp
  3/4 afp
  4/4 afp