De Belgische politie zet het gebied af waar Conings is gevonden
NOS NieuwsAangepast

Toeval en weersomstandigheden leidden waarschijnlijk tot vondst Jürgen Conings

Na een klopjacht van weken werd de Belgische militair Jürgen Conings gisteren dood gevonden. Veel in de zaak is nog niet opgehelderd. Hoe kan het bijvoorbeeld dat Conings nu pas werd aangetroffen? Hij was waarschijnlijk al enkele weken dood en werd niet ver van de plek aangetroffen waar uitgebreid naar hem gezocht is.

Volgens experts die de Belgische publieke omroep VRT sprak, is het een combinatie van toeval en weeromstandigheden. Het gebied is inderdaad door leger en politie gesweept, waarbij meter voor meter een gebied wordt uitgekamd, maar op alle plekken kijken is niet mogelijk, zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw: "Het was alsof wij een korrel rijst moesten zoeken op twintig voetbalvelden en met hoog gras."

Uiteindelijk bleek het lichaam 150 meter van het dichtstbijzijnde doorzochte gebied te liggen. "150 meter in een dergelijk bos, dat is veel, dat kan ik u garanderen. Het gaat om erg complex, wild terrein, met varens van bijna 2 meter hoog", aldus Van Leeuw.

"Je moet het zoekterrein ergens afbakenen. Je kunt niet heel België als zoekterrein nemen", zegt ook de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, tegen De Standaard.

Dat Conings gevonden werd, kwam doordat de burgemeester van Maaseik tijdens een mountainbiketocht in het Dilserbos een doordringende lijkgeur rook. Ook een jager rook dat en hij ging op onderzoek uit. 's Middags trof de politie het lichaam van Conings aan. "Dat hij slechts enkele honderden meters verder gevonden is, toont dat men op de juiste plaats bezig was", zegt Van Quickenborne.

Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik vertelt over de vondst:

'Ik rook een duidelijke lijkgeur en dacht: dat kan wel eens Jurgen Conings zijn'

Het feit dat het enkele weken duurde voordat Conings werd gevonden en dat op dezelfde dag opeens twee mensen de politie naar zijn lichaam leidden, was voer voor complotdenkers. Maar de gang van zaken is allerminst vreemd, zeggen deskundigen.

Het weer speelde een rol, citeert de VRT forensisch deskundige Christl Verbiest. De afgelopen weken was het eerst vrij koud, waardoor de ontbinding van het lichaam traag verliep, en daarna werd het zeer warm: "Bij zulke uitzonderlijk hoge temperaturen als de laatste dagen gaat de ontbinding natuurlijk veel sneller. Dat kan een verklaring zijn." Ook stond de wind nu in de juiste richting om de geur te kunnen ruiken.

Tijdens de zoektocht werden speurhonden ingezet, zonder resultaat. Ook dat is niet ongewoon, aldus Alain Remue, hoofd van de afdeling van de Belgische politie die zoekt naar vermiste personen: "Het woord toeval is ook van belang in zulke zaken. In x aantal dossiers hebben we hectaren afgezocht en niks gevonden."

Dubbel gevoel bij vriendin Conings

De Belgische viroloog Marc Van Ranst, die een potentieel doelwit was van Conings, is inmiddels weer thuis. Hij zat wekenlang ondergedoken. Wel krijgt Van Ranst nog steeds beveiliging. Die krijgt hij al sinds vorig jaar zomer, na bedreigingen aan zijn adres.

De advocaat van Conings' vriendin heeft ook gereageerd op de vondst van de militair. Bert Partoens wijst in het Belgische radioprogramma De Ochtend complottheorieën die onder aanhangers van Conings de ronde doen resoluut van de hand: "Justitie heeft kosten noch moeite gespaard om hier tot een duidelijk resultaat te komen, we mogen blij zijn dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. Ik heb op dit ogenblik geen enkele reden om aan het onderzoek te twijfelen."

De vriendin van Conings heeft een dubbel gevoel, zegt Partoens: "Ze is opgelucht dat er eindelijk duidelijkheid is gekomen, maar anderzijds is ze ook in rouw na wat er gebeurd is."

Het Belgische federaal parket noemt zelfdoding de meest waarschijnlijke doodsoorzaak. Gisteravond en vanochtend vond er autopsie plaats op het lichaam van Conings.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl