NOS Nieuws Binnenland Aangepast

'Rust lijkt wedergekeerd in Amsterdam' • Miljoenenpubliek voor Oranjeconcert The Streamers

Liveblog gesloten
 • Politie bekogeld met flesjes in Sonsbeekpark Arnhem

  Bij de ontruiming van een feestje in het Sonsbeekpark in Arnhem zijn rond 20.00 uur twee mensen aangehouden. Agenten werden bekogeld met flessjes.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie bekogeld met flesjes in Sonsbeekpark Arnhem
 • Koningsdag 2021 in twee minuten

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dit was Koningsdag 2021 in twee minuten
 • Politie: rust lijkt wedergekeerd in Amsterdam

  Sinds het ingaan van de avondklok om 22.00 uur is het in de hoofdstad relatief rustig, meldt AT5. Eerder op de avond trad de Mobiele Eenheid nog enkele keren op, maar volgens een politiewoordvoerder zijn er geen grote groepen meer bij elkaar.

  De ME kwam voor het eerst in actie toen het Vondelpark 's middags werd ontruimd. 's Avonds werd er opgetreden bij een vechtpartij in de Westerstraat. In de loop van de avond bezocht de ME verschillende plekken waar het druk was.

  Op video's op sociale media was te zien dat er op verschillende plekken buurtfeesten waren. Afstand houden was op deze plekken vrijwel onmogelijk.

  Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zegt dat ze met zorg heeft gekeken naar de Koningsdagdrukte in sommige steden en parken. "We zijn er echt nog niet", reageerde Koopmans in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

 • 'Teststaafje prikken' en koekhappen met mondkapje als blinddoek

  Koningsdag 2021 was zonnig, maar vanwege de coronapandemie waren de mogelijkheden om het te vieren beperkt. Uit ingestuurde foto's blijkt dat mensen er desondanks toch een eigen draai aan gaven.

  Zo gebeurde koekhappen vaak met een mondkapje op als blinddoek. Of werd er een potje teststaafje prikken gespeeld:

  Ivana Kurelja

  Er kwamen ook inzendingen uit het buitenland, zoals deze uit Zuid-Afrika. "Ook de Nederlanders in Kaapstad vieren feest! En hier wel met vrijmarkt", mailt Linda van Geest.

  Linda van de Geest

  En Tessa Niesen zag in de uitzending op tv haar ingestuurde Koningsdagfoto langskomen:

 • Zo ging het er aan toe bij een van de straatfeestjes in Amsterdam

  Rond 21.00 uur werd in Amsterdam nog op meerdere plekken feest gevierd, zoals hier in de Binnen Oranjestraat. Verderop in de Westerstraat traden agenten op; de politie meldt dat er onderlinge gevechten waren tussen aanwezigen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Straatfeestje in centrum van Amsterdam
 • Ruim twee miljoen kijkers voor vertraagd concert The Streamers

  Volgens de organisatie van Oranjeconcert The Streamers keken op het hoogtepunt ongeveer 2,4 miljoen mensen naar het online evenement. Het concert van Nederlandse artiesten bij Paleis Noordeinde in Den Haag was vanwege technische problemen een half uur later begonnen.

  In de aanloop naar de start kwamen via sociale media klachten binnen van mensen met een kaartje. De problemen waren veroorzaakt door een stormloop op kaartjes op het laatste moment, zegt de organisatie.

  Het concert trok meer bezoekers dan het Oranjeconcert van vorig jaar in Koninklijk Theater Carré. Daar keken op het hoogtepunt 1,8 miljoen mensen naar. Volgens de organisatie keken er dit keer ook mensen mee vanuit tientallen andere landen.

 • Winfrieds Roadtrip: Sint-Oedenrode en Den Bosch

  Winfried Baijens reisde vandaag van paleis Noordeinde in Den Haag naar Eindhoven, waar de koning zijn verjaardag viert. Onderweg keek hij hoe mensen koningsdag vieren.

  Hier zie je de video's van Sint-Oedenrode en Den Bosch:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Winfrieds Roadtrip: tompoucen droppen in Sint-Oedenrode

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Winfrieds Roadtrip: Koningsdag en ook een 'gewone' vaccinatiedag
 • ME opnieuw in actie in Breda: 100 boetes uitgeschreven

  De ME in Breda heeft volgens de politie fors moeten optreden. Eind van de middag en begin van de avond werden bij elkaar zo'n honderd boetes uitgeschreven voor het overtreden van de coronaregels. Twee mensen werden opgepakt.

  De politie meldt op Twitter dat een van de arrestanten geweld heeft gebruikt tegen ME-ruiters. Eerder op de dag werd al een park in het centrum ontruimd vanwege drukte. In het centrum van de stad geldt sinds vanmiddag een noodverordening.

  Agenten in de binnenstad van Breda SQ Vision
 • Arrestaties bij vechtpartij in Deventer

  In Deventer zijn tientallen mensen met elkaar op de vuist gegaan, schrijft RTV Oost. De politie heeft meerdere mensen opgepakt. Volgens ooggetuigen heeft een van hen een fles naar agenten gegooid.

  De vechtpartij gebeurde op de Wellekade, waar het eerder vandaag al te druk was. Een groot deel van de aanwezigen was vertrokken op verzoek van de politie. Een groep van ruim honderd mensen had die waarschuwing genegeerd. Begin van de avond sloeg volgens de regionale omroep even de vlam in de pan. De omgeving wordt nu ontruimd.

 • Oranjeconcert The Streamers zojuist begonnen

  Bij Paleis Noordeinde in Den Haag is zojuist het livestreamconcert van gelegenheidsformatie The Streamers begonnen. Het Oranjeconcert was vertraagd door technische problemen op de website.

  Het eerste lied was een cover van Our House van Crosby, Stills & Nash door onder anderen Acda & De Munnik, Typhoon en Roel van Velzen. Dit lied werd gezongen in de kleine balzaal in Paleis Noordeinde.

 • ME treedt op in Westerstraat Amsterdam

  De mobiele eenheid treedt op in de Westerstraat in Amsterdam. De politie meldt dat er onderlinge gevechten waren tussen aanwezigen. Honderden mensen worden weggestuurd.

  Eerder op de dag werd in de stad het Vondelpark ontruimd. Ook daar hadden grote groepen mensen zich verzameld en werden de coronaregels genegeerd.

 • Burgemeesters: veel te druk op verschillende plekken

  Op een aantal plekken in het land was het vandaag "echt veel te druk", maar burgemeesters verwachten dat het vanwege de avondklok snel rustiger wordt. Dat heeft het Veiligheidsberaad dinsdagavond bekendgemaakt in een verklaring.

  De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, die ook burgemeesters zijn, wijzen op het grote contrast met vorige Koningsdag. "Waar vorig jaar het gros van de Nederlanders gehoor gaf aan de oproep om Koningsdag vooral thuis te vieren, is dat dit jaar anders: op een aantal plekken in de stedelijke gebieden is het veel te druk in de openbare ruimte en hebben gemeenten maatregelen moeten nemen door locaties te sluiten en mensen weg te sturen."

  Buiten de steden was het overwegend rustig. Aangezien om 22.00 uur de avondklok ingaat - voorlopig voor de laatste keer - is de verwachting dat het overal straks een stuk rustiger is. Na vandaag wordt de avondklok geschrapt als onderdeel van een pakket versoepelingen.

 • Oranjeconcert The Streamers vertraagd door technische problemen

  De website van het speciale Oranjeconcert van gelegenheidsformatie The Streamers kampt met forse technische problemen. Als gevolg begint de livestream naar verwachting om 20.30 uur in plaats van de geplande 20.00 uur, meldt de organisatie aan het ANP.

  "Door de grote stormloop op kaartjes in de laatste paar uur moeten we een aantal zaken opnieuw instellen", laat een woordvoerder weten. Mensen met kaartjes voor het online concert melden op sociale media dat ze vastlopen zodra ze proberen in te loggen.

  The Streamers, bestaande uit onder anderen Guus Meeuwis, Miss Montreal, VanVelzen en Nick & Simon treden op vanaf het plein bij de Koninklijke Stallen. Ruim een half miljoen mensen hebben een inlog voor het concert,

  Eerder op de dag waren koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane aanwezig bij de repetities.

  ANP
 • Winfrieds Roadtrip: Terrassen chekken in Zaltbommel

  Tijdens zijn roadtrip van Den Haag naar Eindhoven in een zonneauto is Winfried Baaijens is Zaltbommel aangekomen, waar alvast de terrassen worden getest.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Winfrieds Roadtrip: Terrassen chekken in Zaltbommel
 • Drankverkoop in Amsterdam en Haarlem aangepakt

  Op verzoek van burgemeester Halsema roept Koninklijke Horeca Nederland horeca-ondernemers op geen alcohol meer te schenken in Amsterdam. Eerder besloot de gemeente Haarlem al om geen alcoholhoudende drank meer te verkopen in supermarkten vanwege de drukte.

  In beide steden was het vandaag zo druk dat de politie moest optreden. In Amsterdam zijn onder meer in het Westerpark nog te veel mensen bij elkaar om de coronaregels te kunnen handhaven. Vanaf 20.00 uur geldt sowieso overal een alcoholverbod. Tot die tijd roept de horecavereniging to-go-verkopers in Amsterdam op de tap dicht te laten.

  Ook in de binnenstad van Haarlem is het nog te druk. De politie treedt 's avonds strenger op tegen het schenden van de regels dan eerder op de dag. Alle mensen worden weggestuurd van het Spaarne. Eind van de middag werden volgens de autoriteiten al enkele horecagelegenheden gesloten.